Συνάντηση εργασίας της Γενικής Γραμματέα για την πορεία των έργων στην Εγνατία

Και θέματα πολιτικής προστασίας
Η πορεία των τεχνικών έργων στην Εγνατία οδό και η σύνδεσή της με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μέσω των κάθετων αξόνων καθώς και η προετοιμασία για ενδεχόμενα προβλήματα από ακραία καιρικά φαινόμενα ενόψει του Χειμώνα απασχόλησαν τη συνάντηση της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυς Ευταξά με στελέχη της "Εγνατία Οδός Α.Ε.", τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δ. Μαυρογιώργο και υπηρεσιακά στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης.

Η Γενική Γραμματέας στην πολύωρη συνάντηση που είχε, με το μέλος του Δ.Σ. της "Εγνατία Οδός Α.Ε." Κ. Χατζή, το Διευθυντή Εποπτείας Έργων Δυτικού τομέα Δ. Τσολιάνο, και το Διευθυντή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Ιωαννίνων Θ. Σιόντη ενημερώθηκε διεξοδικά για την πορεία των έργων στη γέφυρα Περιστερίου, και τους κάθετους οδικούς άξονες στη Δυτική Μακεδονία που βρίσκονται σε εξέλιξη , αλλά και για τα αιτήματα φορέων της Ηπείρου για κόμβους επί της Εγνατίας.

Ταυτόχρονα συζήτησε μαζί τους την προσπάθεια που καταβάλει η εταιρεία προκειμένου να της ανατεθούν και άλλα οδικά έργα μέσω προγραμματικών συμβάσεων που θα συνάψει με φορείς τόσο για νέους κάθετους άξονες, όσο και για το επαρχιακό δίκτυο των δύο περιφερειών.
Η Γενική Γραμματέας τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας αυτής καθώς η "Εγνατία Οδός Α.Ε." με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει το στελεχιακό της δυναμικό μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα, σε συνεργασία με τους φορείς (Περιφέρειες, Δήμους), στην εκπόνηση μελετών αλλά και την εκτέλεση και άλλων οδικών έργων.
Μάλιστα, η κ. Ευταξά στάθηκε στη σπουδαιότητα υλοποίησης τέτοιων υποδομών λέγοντας: «Η Εγνατία οδός και οι κάθετοι άξονες που είτε κατασκευάζονται, είτε βρίσκονται στο στάδιο των μελετών δημιουργούν συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα για την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία και ενισχύουν σημαντικά την γεωστρατηγική τους σημασία, γι' αυτό θα πρέπει όλοι μαζί οι φορείς να συνεργαστούμε και να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει το στελεχιακό και τεχνικό δυναμικό της "Εγνατία Οδός Α.Ε."».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στη Γενική Γραμματέα τα στελέχη της εταιρείας:
• Στην Ήπειρο, έχουν ήδη εξετάσει τη δυνατότητα συνεργασίας με την Περιφέρεια για τις μελέτες και τα τεχνικά έργα των δύο κάθετων οδικών αξόνων, Ιωάννινα - Κακαβιά και Ηγουμενίτσα -Σαγιάδα.
• Στη Δυτική Μακεδονία, έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, η είσοδος της Καστοριάς σε συνεργασία με το Δήμο και η βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου Πρέσπες - Κρυσταλοπηγή.
Σε ότι αφορά στα υφιστάμενα έργα:
• Στη γέφυρα Περιστερίου, τα έργα αντιστήριξης του επιχώματος είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στις αρχές καλοκαιριού.
• Για τον ημικόμβο Πολυγύρου Δωδώνης, έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη προκειμένου να μετατραπεί σε κόμβο για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής ενόψει και της κατασκευής και λειτουργία εκεί του εργοστασίου απορριμμάτων.
• Για τη δημιουργία κόμβων που έχουν ζητήσει φορείς της Ηπείρου στο Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας, στην Πεδινή, στο Δροσοχώρι κ.α. αξιολογούνται για τη σκοπιμότητά τους, από ομάδα μελετητών που έχει συστήσει η εταιρεία
• Στους κάθετους οδικούς άξονες, Κοζάνη- Φλώρινα- Νίκη και Σιάτιστα-Καστοριά - Κρυσταλοπηγή τα έργα κατασκευής προχωρούν κανονικά και θα ολοκληρωθούν στα μέσα του 2015.
Τη συνάντηση απασχόλησε επίσης και η προετοιμασία προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα ενόψει του Χειμώνα. Η Γενική Γραμματέας ζήτησε από τα στελέχη της "Εγνατία Οδός Α.Ε." να την ενημερώσουν για τα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία για να αντιμετωπίσει προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από έντονες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις.
Εκείνοι από την πλευρά τους τη διαβεβαίωσαν, πως για τις χιονοπτώσεις, τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα και ταυτόχρονα υπάρχει συντονισμός δράσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και τα τμήματα τροχαίας των δύο περιφερειών. Όσο, για την περιοχή της Καλαμιάς στη Δυτική Μακεδονία όπου τις περασμένες χρονιές παρουσιάστηκαν και τα περισσότερα προβλήματα αποφασίστηκε και τοποθετήθηκαν χιονοφράχτες και εξετάζεται η δυνατότητα ανάσχεσης του χιονιού με φράγμα δενδροφύτευσης.
Για τα πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονων βροχοπτώσεων, που παρατηρούνται κυρίως στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και την Παραμυθιά τα στελέχη της "Εγνατία Οδός Α.Ε." ενημέρωσαν τη Γενική Γραμματέα πως :
• Για την περιοχή της Παραμυθιάς επιτευχθεί η συνεργασία με το Δήμο Σουλίου και εντός του επόμενου διμήνου ολοκληρώνονται οι μελέτες.
• Για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων κατέστησαν σαφές πως το πρόβλημα είναι σύνθετο και χρειάζεται συνολική μελέτη καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποσπασματικά. Πρότειναν σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς να προχωρήσουν στη διερεύνηση και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και στη συνέχεια στη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης. Μάλιστα αναμένουν την υπογραφή από τα συναρμόδια υπουργεία Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία θα τους εκχωρηθεί η αρμοδιότητα για την εκπόνηση υδραυλικής μελέτης μετά και από ενδεχόμενη προγραμματική σύμβαση που θα συνάψουν με την Περιφέρεια Ηπείρου. Το γεγονός αυτό θα δώσει τη δυνατότητα και στην περιφέρεια Ηπείρου να προωθήσει στη νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020 μέσω του Σχεδίου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) αντιπλημμυρικά έργα που θα δώσουν οριστική λύση στην αντιμετώπιση της απορροής των όμβριων του λεκανοπεδίου.
Έως τότε όπως τόνισε και ο κ. Μαυρογιώργος η Περιφέρεια έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα καθαρίζοντας τις αποστραγγιστικές τάφρους και ελέγχοντας το θηρόφραγμα της Παμβώτιδας στην περιοχή του Περάματος ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Η Γενική Γραμματέας ζήτησε από όλους να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπισθούν και αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: