Τα κουτάβια δόθηκαν από το δίκτυο κατόχων ελληνικών ποιμενικών, το οποίο έχει δημιουργήσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ στο πλαίσιο του έργου LIFE Πίνδος/Γρεβενά. Με τη μεταφορά των τεσσάρων κουταβιών σε κτηνοτρόφους που έχουν στο παρελθόν υποστεί ζημιές από αρκούδες, εγκαινιάστηκε μία από τις βασικές δράσεις άμβλυνσης της σύγκρουσης κτηνοτρόφων και αρκούδας, στο πλαίσιο υλοποίησης ενός νέου έργου LIFE, με τίτλο «Δράσεις διατήρησης για τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου - αρκούδας στη Βόρεια Πίνδο» (LIFE12 NAT/GR/000784).
Ο Δήμος Γρεβενών, σε συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, τον Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Πίνδου - Αώου και Βίκου και την «Αναπτυξιακή Γρεβενών» έχουν αναλάβει την υλοποίηση του παραπάνω έργου LIFE, με διάρκεια υλοποίησης από την 1η Οκτωβρίου 2013 έως την 30ή Ιουνίου 2017 και περιοχή εφαρμογής του, το Νομό Γρεβενών και μέρος του Νομού Ιωαννίνων που περιλαμβάνει την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, δίνοντας έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχιακής παρουσίας της αρκούδας.
Η δικτύωση και η ανταλλαγή καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών είναι μία δράση, η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε προηγούμενα έργα LIFE, με κύριο στόχο την ανταλλαγή καλών σκυλιών μεταξύ των ίδιων των κτηνοτρόφων οι οποίοι συμμετέχουν στο δίκτυο. Τα προφανή οφέλη επέκτασης της δικτύωσης και μέσω του νέου έργου LIFE, είναι ότι ακόμα περισσότεροι κτηνοτρόφοι, θα υποστηριχθούν με σκοπό τον περιορισμό των ζημιών που υφίστανται από αρκούδες, ενώ έμμεσα θα μειωθεί και ο αριθμός των νεκρών αρκούδων που θανατώνονται από δυσαρεστημένους παραγωγούς.
Πέρα από τη διευκόλυνση και δημιουργία ενός λειτουργικού δικτύου, χρησιμοποιώντας τόσο τις υποδομές όσο και το ανθρώπινο δυναμικό του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, το έργο θα παρέχει για δύο χρόνια και κτηνιατρική υποστήριξη για τους σκύλους που θα αποκτήσουν οι κτηνοτρόφοι μέσω της δικτύωσης.
Η καινοτομία του συγκεκριμένου έργου αφορά κυρίως, στην επιτάχυνση του ρυθμού λειτουργίας του δικτύου, μέσω της αξιοποίησης ενός ήδη υπάρχοντος δικτύου στην περιοχή του νομού Γρεβενών. Τελικό σκοπός, είναι να χορηγούνται τουλάχιστον 15 σκυλιά κάθε χρόνο και η δικτύωση αυτή να λειτουργήσει και μετά τη λήξη του έργου LIFE με πρωτοβουλία των ίδιων των κτηνοτρόφων οι οποίοι θα έχουν αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία, αλλά και την υποστήριξη από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου