Διεθνή ΜΜΕ: Αθήνα και Σκόπια έγραψαν ιστορία

Πώς σχολιάζουν τη συμφωνία
Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να επισημαίνουν ότι μπαίνει τέλος σε μια διένεξη που κρατούσε περισσότερα από 25 χρόνια.
Για μια «ιστορική συμφωνία» την οποία ανακοίνωσαν η Ελλάδα και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κάνει λόγο η γερμανική Deutsce Welle που επισημαίνει ότι με την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης η πΓΔΜ «ελπίζει να γίνει μέλος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».



Το περιοδικό Der Spiegel τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του "Η πΓΔΜ θα πρέπει στο μέλλον να ονομάζεται "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" και φιλοξενεί αποσπάσματα από τις ομιλίες των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Η συμφωνία, προσθέτει το Spiegel προωθεί επίσης «τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια» και μειώνει την επιρροή «τρίτων», ιδίως της Ρωσίας και της Τουρκίας. Επιπλέον, ενισχύει τον χάρτη πορείας που έχουν συμφωνήσει "οι προοδευτικές δυνάμεις" στην πΓΔΜ.

«Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν για τη μετονομασία της Μακεδονίας», τιτλοφορεί το άρθρο που φιλοξενεί στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Υπενθυμίζει ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία στην πΓΔΜ ο Σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ, διαδεχόμενος τον εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Βόρεια Μακεδονία», το νέο όνομα της Μακεδονίας που αποδέχτηκε η Αθήνα», γράφει η France Soir. Η γαλλική διαδικτυακή εφημερίδα τονίζει ότι έτσι καθίσταται δυνατή η ένταξη της μικρής, πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων: η Μακεδονία θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε στο ρεπορτάζ το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, που πρόβαλε επίσης τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι το όνομα αυτό θα είναι erga omnes, πράγμα που σημαίνει ότι τα Σκόπια αναλαμβάνουν τη δέσμευση να αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους.

Η βρετανική Independent γράφει ότι «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να ικανοποιήσει την Ελλάδα» μετά από μια διαμάχη δεκαετιών και επισημαίνει επίσης ότι η Αθήνα υποσχέθηκε να άρει το βέτο της ώστε να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Παρόμοιος είναι και ο τίτλος που επέλεξε στον ιστότοπό της, η εφημερίδα Guardian. «Χρειάστηκαν περισσότερα από 25 χρόνια, διχάστηκαν δύο έθνη και ήταν αιτία για μεγαλύτερες και μικρότερες διαμαρτυρίες, αλλά την Τρίτη η Ελλάδα και η Μακεδονία κήρυξαν επιτέλους ειρήνη», γράφει στο κείμενό της η εφημερίδα.

Το BBC, που συνοδεύει το κείμενό του από δύο φωτογραφίες παλαιότερων διαδηλώσεων, στην πΓΔΜ και την Ελλάδα, γράφει ότι «Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία για το όνομα του βόρειου γείτονά της, που αυτοαποκαλείτο Μακεδονία μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας». Μετά από 27 συνομιλιών, και πολλές διαμαρτυρίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή Σεβέρνα Μακεντόνια στα μακεδονικά», προσθέτει.

«Η Ελλάδα και η Μακεδονία καταλήγουν σε συμφωνία για το όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας», γράφει η ισπανική El Pais. «Οι δύο χώρες έθεσαν τέλος σε μια διαμάχη που κρατούσε από το 1991 και εμπόδιζε την είσοδο της βαλκανικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», συμπληρώνει.

Η Wall Street Journal τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της «Η Μακεδονία συμφωνεί να αλλάξει το όνομά της για να τερματιστεί η πικρή διαμάχη με την Ελλάδα» και φιλοξενεί μακροσκελές ρεπορτάζ για τις σημερινές εξελίξεις αλλά και για το ιστορικό της υπόθεσης τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία και η Washington Post, που αναπαράγει το εξίσου μακροσκελές ρεπορτάζ του Associated Press κάνοντας ένα λογοπαίγνιο στον τίτλο: «Βόρειο Φως: η Μακεδονία κάνει συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα». Σημειώνει και αυτή ότι η νέα ονομασία, για όλες τις χρήσεις, θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και ότι η τα Σκόπια θα αναθεωρήσουν το σύνταγμά τους

Ελλάδα και ΠΓΔΜ πέτυχαν μια ιστορική συμφωνία μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικο δίκτυο ABC ενώ η USA today γράφει ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ πέτυχαν μια συμφωνία και ξεπέρασαν μια διαμάχη που διαρκούσε περισσότερα από 25 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: