Την 58η θέση στη λίστα για την διαφθορά ανά τον πλανήτη που καταρτίζει η «Διεθνής Διαφάνεια» καταλαμβάνει η Ελλάδα, καταγράφοντας χειρότερες επιδόσεις από χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Γκάνα και η Ναμίμπια.
Όπως αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση, το 68% των χωρών παγκοσμίως έχουν σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των μισών χωρών του G20, ενώ ούτε μια χώρα στον κόσμο δεν είναι απαλλαγμένη από την συγκεκριμένη «μάστιγα».
Κάθε χρόνο, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) συντάσσει μια "Έκθεση για την αντίληψη περί της διαφθοράς", μια αξιολόγηση (που αφορά φέτος 168 χώρες) σε μια κλίμακα όπου στο νούμερο 1 κατάσσεται η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα και ακολουθούν οι λιγότερο «ενάρετες» ανάλογα με το σκορ που επιτυγχάνουν, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.
Η κατάταξη βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώνονται από 12 διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Η Διεθνής Διαφάνεια εκφράζει την ανησυχία της για τις αναδυόμενες οιικονομίες, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις περιπτώσεις της Βραζιλίας ή της Μαλαισίας.
"Όλες οι BRICS (ακρωνύμιο των πέντε αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), οι πιο υποσχόμενες χώρες της παγκόσμιας οικονομίας, προκαλούν ανησυχία και έχουν βαθμολογίες κάτω από το 50 στον δείκτη μας", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρόμπιν Χόντες, διευθύντρια έρευνας στην ΜΚΟ με έδρα το Βερολίνο.
Τα σκορ των χωρών
Στον φετινό κατάλογο της Διεθνούς Διαφάνειας η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση συγκεντρώνοντας 46 βαθμούς. Λιγότερο διεφθαρμένες είναι η Μποτσουάνα (θέση 28), Ταϊβάν (θέση 30), η Ναμίμπια (θέση 45), η Γκάνα (θέση 56)
Φέτος η Βραζιλία "είναι η χώρα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη: έπεσε κατά 5 βαθμούς και 7 θέσεις και καταλαμβάνει τώρα την 76η θέση", υπογραμμίζεται στην έκθεση. Το σκάνδαλο Petrobas και η πολιτική θύελλα που προκάλεσε είχαν "τεράστιες επιπτώσεις", υπογράμμισε η Ρόμπιν Χόντες.
Η δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας φέρεται ότι δωροδοκούσε επί χρόνια τουλάχιστον 25 βουλευτές, έξι γερουσιαστές και τρεις κυβερνήτες, κυρίως της κυβερνητικής παράταξης. Στην κυβέρνηση βρίσκεται το αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων (PT).
Η Ρωσία είναι αυτή που βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των BRICS (119η) Κατατάσσεται στον κατάλογο μετά την Κίνα (83η), την Ινδία (76η) και τη Νότια Αφρική (61η).
Στην Ασία, οι κατηγορίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν σε βάρος του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ τραβηξαν επίσης την προσοχή της ΜΚΟ.
''Καθαρή'' η Σκανδιναβία-Βόρεια Κορέα και Σομαλία οι χειρότερες
Η Σκανδιναβία μονοπωλεί τις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τους πιο αδιάφθορους: η Δανία είναι η πρώτη στη λίστα (91 μονάδες). Ακολουθούν η Φινλανδία (2η με 90 βαθμούς) η Σουηδία (3η με 89 βαθμούς), η Νέα Ζηλανδία, (4η με 88 βαθμούς) και Ολλανδία-Νορβηγία (5η θέση με 87 βαθμούς έκαστη). Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται με την Ελβετία (7η λόγω της παραπάνω ισοβαθμίας), την Σιγκαπούρη (8η), τον Καναδά (9η) και τις Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο να ισοβαθμούν κατατασσόμενες και οι τρεις στην 10η θέση με 81 βαθμούς.
Στον αντίποδα βρίσκοναι οι χειρότεροι ''μαθητές'', η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας με 8 βαθμούς έκαστη. Στις εν λόγω χώρες, η διαφθορά υπερβαίνει αυτή στο Σουδάν (165ο, 15 βαθμοί) και το Αφγανιστάν (166ο, 11 βαθμοί), ενώ το Ιράκ (161ο, 16) και η Συρία (154η, 18) δεν απέχουν πολύ.
Στην Ασία, το 2015, η Μαλαισία (54η, -4 θέσεις) "έπεσε και πάλι (στην κατάταξη) και η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει το γεγονός πως, μολονότι ελήφθησαν ορισμενα μέτρα, η ιδέα να χτυπηθούν οι ρίζες της διαφθοράς δεν συνοδεύεται από επαρκή πολιτική βούληση", εξηγεί η Σαμάνθα Γκραντ, συντονίστρια της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ασία.
Χθες, ο γενικός εισαγγελέας της Μαλαισίας απέρριψε τις υποψίες για διαφθορά σε βάρος του Ραζάκ εκτιμώντας ότι η κατάθεση 627 εκατομμυρίων ευρώ στον προσωπικό λογαριασμό του δεν είχε σχέση με παράβαση καθήκοντος, αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας "προσωπικής δωρεάς" της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας.
Βαθμός κάτω του 50 για τα 2/3 των χωρών
Συνολικά "τα δύο τρίτα των 168 χωρών που αξιολογήθηκαν το 2015 παίρνουν βαθμό κάτω του 50", υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Παρά τη διαπίστωση ότι η μεγάλη πλειονότητα των χωρών έχουν βαθμό κάτω από τη μέση, το 50, η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει με ικανοποίηση "ότι ο αριθμός των χωρών που κατάφεραν να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους ήταν μεγαλύτερος απ' αυτόν των χωρών η βαθμολογία των οποίων σημείωσε πτώση" κατά το 2015.
"Το 2015 ήταν επίσης μια χρονιά που οι πολίτες βγήκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς", υπογράμμισε σε ανακοινωσή του ο πρόεδρος της μκο, ο Περουβιανός Χοσέ Ουγκάς, ο οποίος βλέπει στο γεγονός αυτό ένα "ισχυρό σήμα".
Απ' αυτή την άποψη, η οργάνωση επικαλείται ως παράδειγμα τη Γουατεμάλα. "Οι άνθρωποι διαδήλωσαν, εκφράσθηκαν με σθένος κατά της διαφθοράς που άγγιζε την κυβέρνηση στο σύνολό της και ο πρόεδρος βρίσκεται πλέον στη φυλακή", υπογράμμισε η Χόντες.
Αρχάριος στην πολιτική, ο πρώην κωμικός ηθοποιός Τζίμι Μοράλες εξελέγη πέρυσι έπειτα από μια ιστορική κινητοποίηση που κορυφώθηκε με την παραίτηση, μερικές ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο της 6ης Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια με την προφυλάκιση του προέδρου Ότο Πέρες, ενός 64χρονου απόστρατου στρατηγού που βρισκόταν στην εξουσία από το 2012.
Η κινητοποίηση του κόσμου "μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά", καταλήγει αισιόδοξη η Ρόμπιν Χόντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου