Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τις εξισωτικές αποζημιώσεις και Γεφύρι Πλάκας

Τους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις τους  εξαιτίας των επιλέξιμων βοσκοτόπων, να υποβάλλουν άμεσα ενστάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάλεσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.


"Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά αυτός θέλει πολιτική απόφαση από το Υπουργείο. Επειδή όμως μπαίνει στη μέση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, απαιτείται να δοθεί λύση από τον Πρωθυπουργό και  με εντολή της Κυβέρνησης να λυθεί το πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΚΕ", τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Αλ. Καχριμάνης, απέδωσε τα προβλήματα που εντοπίζονται στο νομικό καθεστώς που προϋπήρχε του Νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και για την εξάλειψη τους, ζήτησε τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τις δασικές εκτάσεις, τα δάση και για ο, τι σχετίζεται με την αγροτική ανάπτυξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:

"Η μόνη σοβαρή προσπάθεια που έγινε στην Ελλάδα για τη λύση του προβλήματος των βοσκοτόπων είναι η ψήφιση του νόμου 4351/ΦΕΚ164/ 4/12/2015. Παρ΄ όλα αυτά όμως, με το προηγούμενο καθεστώς που υπάρχει προκαλούνται τεράστια προβλήματα με τις επιδοτήσεις. Αφορά κυρίως μικρούς κτηνοτρόφους που δήλωσαν δικές τους ιδιόκτητες χορτολιβαδικές  εκτάσεις, τις οποίες όμως  αφαιρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ βάσει του Ν. 998/1979.  Συγκεκριμένα με την εφαρμογή του ανωτέρω νόμου, αυτές οι εκτάσεις στις λεγόμενες "Νέες Χώρες" για τις οποίες δίνονται οι επιδοτήσεις στις προβληματικές και μειονεκτικές περιοχές, θεωρούνται ότι ανήκουν κατά τεκμήριο στο Ελληνικό Δημόσιο.

Για να αναγνωρίσει κάποιος τέτοιες εκτάσεις, με την ισχύουσα διαδικασία χρειάζεται 15 χρόνια και όταν τις δηλώνει ένας κτηνοτρόφος για να πάρει επιδότηση, αφαιρούνται από το σύνολο των εκτάσεων και έτσι μένει χωρίς εκτάσεις και επιδοτήσεις. Υπάρχει επίσης ο νόμος του 2014, με τον οποίο όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζονταν ως μια περιοχή. Όλο αυτό το καθεστώς ήταν για τους μεγάλους κτηνοτρόφους. Για να δοθεί οριστική λύση στο θέμα, πρέπει να μην υπάρχει διαρχία, όλες οι αρμοδιότητες για τα δάση, τις δασικές εκτάσεις και ο, τι αφορά την ανάπτυξη της υπαίθρου να μεταβιβαστούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό απαιτεί πολιτική απόφαση από τον Πρωθυπουργό".

Για το Γεφύρι Πλάκας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόοδο των διαδικασιών για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, ο Περιφερειάρχης σημείωσε:

"Από ευχολόγια έχουμε γεμίσει. Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε το θέμα στην πράξη. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει ένα φορτίο, το οποίο όμως δεν είναι δικό της, αλλά του Υπουργείου Πολιτισμού και όλοι οι άλλοι φορείς μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία για να βοηθήσουμε την κατάσταση. Με δική μας πρωτοβουλία έγινε ότι έγινε το καλοκαίρι και περάσαμε την πρώτη φάση. Έχουν τεθεί οι πρώτες ζητούμενες παράμετροι για το πως μπορούν να στηριχθούν τα βάθρα. Με το Τεχνικό Επιμελητήριο (Τμήμα Ηπείρου), το Ε.Μ.Π., το Δήμο Β. Τζουμέρκων και το Σύλλογο Προστασίας Αράχθου έχουμε κάνει συζήτηση. Πρέπει κάποιοι να υπερβούμε εαυτόν για να γίνει το γεφύρι".

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον ιδιωτών να στηρίξουν την πρωτοβουλία αναστήλωσης του γεφυριού, τόνισε μεταξύ άλλων: "Το ενδιαφέρον θα το δούμε στην πορεία. Όταν θα είμαστε σε θέση να ζητήσουμε βοήθεια, θα το κάνουμε απευθυνόμενοι σε όλο τον κόσμο. Θα ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός, και τότε δεν θα υπάρχουν ευχολόγια, αλλά ο καθένας θα βάζει λεφτά, λίγα ή πολλά, για να ξαναγίνει το γεφύρι".





Δεν υπάρχουν σχόλια: