Δήλωση Χρήστου Μαντά για ΤΕΙ Ηγουμενίτσας

Στο Σχέδιο «Αθηνά» που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού την προηγούμενη εβδομάδα, το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο στο Παράρτημα Ηγουμενίτσας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, εμφανίζεται να απορροφά το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων – το οποίο βρίσκεται εκτός μηχανογραφικού την τελευταία διετία – και να μετονομάζεται σε Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Συστημάτων και Οργανισμών. Το προτεινόμενο από το Σχέδιο «Αθηνά» Τμήμα εμφανίζεται με τις εξής τρεις κατευθύνσεις: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ.

Αυτή η εξέλιξη καταργεί στην ουσία το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο και δημιουργεί στο Παράρτημα Ηγουμενίτσας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου νέο τμήμα με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο από αυτό που υπάρχει σήμερα. Επιχειρείται δηλαδή η δημιουργία ενός νέου τμήματος (από τα εννέα συνολικά στην ελληνική επικράτεια) που θα αντλεί φοιτητές από το πέμπτο (5ο) επιστημονικό πεδίο και θα αναφέρεται στη διοίκηση.
Είναι απορίας άξιο γιατί την ίδια στιγμή που οι υπεύθυνοι του σχεδίου «Αθηνά» επιδίδονται σε ανορθολογική κοπτοραπτική, δεν λένε κουβέντα για το τμήμα Ιχθυοκομίας- Αλιείας από το Παράρτημα Ηγουμενίτσας του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, που προτείνεται να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι αν και διαθέτει τα πιο σύγχρονα εργαστήρια στην Ελλάδα και αναφέρεται σε μια περιοχή που φιλοξενεί το 15% περίπου της ελληνικής παραγωγής και το 8% της ευρωπαϊκής σε ψάρια (εξαγώγιμα προϊόντα κατά 80%) στις ιχθυοκαλλιέργειες του νομού (κυρίως στη λωρίδα της Σαγιάδας). Επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά για το Τμήμα Οπτικής-Οπτομετρίας ή για Τμήματα που μπορούν να συνδεθούν με την ανάπτυξη του λιμένα της Ηγουμενίτσας όπως Διαχείρισης Φορτίων (Logistis) ή Τυποποίησης Προϊόντων. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν το πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν ακαδημαϊκά και ορθολογικά κριτήρια για να το επιλύσουν. Φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται αφορούν πολιτικές ισορροπίες και πελατειακές σχέσεις.
Η στόχευση του Υπουργείου, για τα τεχνολογικά και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, είναι όχι η αναβάθμιση που επαγγέλλεται, αλλά στην ουσία η υποβάθμισή τους, σύμφωνα με τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα (όπως π.χ. η μείωση των εισακτέων ή η επιβολή δύο κύκλων σπουδών με καθιέρωση διδάκτρων στο δεύτερο κύκλο) με αλλοίωση συνολικά των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της ανώτατης εκπαίδευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναγνωρίζει ότι με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων ιδρύθηκαν, χωρίς ακαδημαϊκά, επιστημονικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια, τμήματα και σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε διάφορες πόλεις της πατρίδας μας. Στην πρακτική αυτή οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς αντιτάχθηκαν εδώ και χρόνια και κατήγγειλαν τις πελατειακές και ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις που παραπλανούσαν τις τοπικές κοινωνίες, με την εξαγγελία ή ίδρυση τμημάτων χωρίς μέριμνα για την αναγκαία στήριξη σε υποδομές και προσωπικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπερασπίζεται την αναβάθμιση της δημόσια και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης και τον εξορθολογισμό της με ακαδημαϊκά, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια στην κατεύθυνση της περιφερειακής αποκέντρωσης αλλά και της διατήρησης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των ιδρυμάτων μέσα από διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Αυτό απαιτεί ικανό χρόνο, βαθιά μελέτη και σταδιακή εφαρμογή και βεβαίως αναγκαία κονδύλια και προσωπικό. Η όπως-όπως συρρίκνωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και η δημιουργία του Πανεπιστημίου– Επιχείρηση είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης. Γι αυτό είναι ανάγκη όχι μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και γενικότερα η κοινωνία, να απαιτήσει από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση την απόσυρση του νεοφιλελεύθερου και ανορθολογικού κατασκευάσματος με τον ψευδώνυμο τίτλο «Σχέδιο Αθηνά».


Δεν υπάρχουν σχόλια: