Ισόβια για τον Παπαγεωργόπουλο -«Ηταν μηχανή υπεξαιρέσεων»

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο για τους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Μιχάλη Λεμούσια, καθώς θεωρεί ότι έκλεβαν ακόμα και πριν από το 1999 που ξεκινάει το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, από άλλες θέσεις που κατείχαν τότε στο δήμο.
Μετα την ανακοίνωση της απόφασης η σύζυγός του έπεσε στην αγκαλιά του και ξέσπασε σε λυγμούς.
Ο ίδιος μετά την ανακοίνωση της ποινής είπε «Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση. κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις για αυτήν την απόφαση». Από την πλευρά του ο δικαστής απάντησε: «Δεν θα είμαστε, πάντως, εμείς αυτοί κ.Παπαγεωργόπουλε».

Η πρόταση του Εισαγγγελέα Βασίλειου Χαλντούπη, για τις ποινές των κατηγορουμένων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι η εξής:
Για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο προτείνει: Ισόβια για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση
Για τον Μιχάλη Λεμούσια προτείνει: Ισόβια για υπεξαίρεση, 18 μήνες για πλαστογραφία
Για τον Παναγιώτη Σαξώνη προτείνει: Ισόβια για την υπεξαίρεση, 3 έτη για πλαστογραφία, 8 έτη για νομιμοποίηση εσόδων και 1,7 εκ. ευρώ χρηματική ποινή
Για τους δύο πρώην διευθυντές προτείνεται φυλάκιση 17 και 12 μηνών.
Μηχανή υπεξαιρέσεων
Το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου χαρακτηρίζοντας την διοίκηση του «μηχανή υπεξαιρέσεων» μάλιστα ο πρόεδρος της έδρας Γιώργος Αποστολάκης υποστήριξε: «γνώριζε και ενέκρινε τα πάντα αλλά άφηνε τον χειρισμό στον Μιχάλη Λεμούσια».
Παράλληλα το δικαστήριο έκρινε την ενοχή του Παναγιώτη Σαξώνη για την υπεξαίρεση του ποσού των 17.962.000 ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε την αντίδαση του Μιχάλη Λεμούσια, ο οποίος είπε, «με όλη τη δύναμη της ψυχής μου δηλώνω ότι είμαι αθώος. Χύνεται αθώο αίμα μέσα σε αυτή την αίθουσα».
Οι δικαστές αποφάσισανκαι την ενοχή και των δύο πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας, Θωμά Γκόλα και Γεώργιο Γκαϊτατζή πρότεινε το δικαστήριο με την κατηγορία της παροχής διευκολύνσεως στον Σαξώνη για την παράνομη δραστηριότητα της υπεξαίρεσης.
Από την άλλη πλευρά αθώοι κρίθηκαν οι τρεις πρώην αντιδημάρχοι Οικονομικών Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος ξέσπασε σε κλάματα, Θεόδωρος Αθανάσαρος και Αναστάσιος Γερογιάννης.
Αθώοι κρίθηκαν και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών, πλην των δυο πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας.
Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους Παπαγεωργόπουλο, Σαξώνη, Λεμούσια, Γκόλα και Γκαϊτατζή
Ένοχο τον Παναγιώτη Σαξώνη για υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα
Ένοχο τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και την πλαστογραφία
Ένοχο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση- Αθώος για την πλαστογραφία
Ένοχοι κρίθηκαν και οι δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης για παροχή άμεσης συνδρομής στον υπεξαιρετή.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου το ύψος της υπεξαίρεσης δεν ξεπερνά τα 18.000.000 ευρώ. «Ο Παναγιώτης Σαξώνης από το 1999 έως και το 2008 ήταν 21.156779 ευρώ οπότε το ποσό της υπεξαίρεσης δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσό. Υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Αρκούσε μία εντολή του δημάρχου να κλείσει η στρόφιγγα των μετρητών. Ο διευθυντής γνώριζε πολύ καλά ότι τυα μετρητά προσαυξάνουν τον κίνδυνο της υπεξαίρεσης. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Σαξώνης μετά το 1999. Για να έχουμε και μία αίσθηση του ύψους των χρημάτων αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 6,1 δις δραχμές» σημείωσε ο πρόεδρος, όπως αναφέρει ο «Αγγελιοφόρος».
Ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών -«Αν δεν το δικαιούται αυτός ο άνθρωπος, ποιος το δικαιούται;»
Οι συνήγοροι του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ζήτησαν από το δικαστήριο να αναγνωρίσει στον πελάτη τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και να ληφθεί υπόψη η συνολική προσωπικότητα του κατηγορούμενου. «Επέδειξε λαμπρή διαδρομία στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αφετηρία τα μαθητικά του χρόνια. Κράτησε τη σημαία της πατρίδας του σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν βουλευτής επί 17 χρόνια. Αν δεν το δικαιούται αυτός ο άνθρωπος, ποιος το δικαιούται;» ανέφερε η δικηγόρος του Παπαγεωργόπουλου Αλέκα Τσάκου - Μαύρου.
Από την πλευρά του και ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πρότεινε στο δικαστήριο να αναγνωρίσει τόσο στο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο όσο και στο Μιχάλη Λεμούσια καθώς και στους δύο πρώην διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: