Ο Δήμος Ιωαννίνων αποφάσισε να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο τον άνθρωπο που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ελληνική δισκογραφία και την ιστορία της ανακαλύπτοντας και αναδεικνύοντας κάποιες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου και ο Απόστολος Καλδάρας κ.ά. αλλά προσφέροντας, και ίδιος ως δημιουργός, υπέροχους στίχους σε μεγάλα τραγούδια όπως τα «Μινόρε της Αυγής», «Είσαι σύ ο άνθρωπός μου» κ.ά.
Συγκινημένος
Η τελετή ονοματοδοσίας αλλά και τα αποκαλυπτήρια του έργου του Κώστα Βαρώτσου, το οποίο δώρισε η οικογένεια Μάτσα στον Δήμο Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης παρουσία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 100ής Επετείου Απελευθέρωσης της πόλης.
«Σε σένα, πατέρα. Σε σένα που μ' έμαθες τι θα πει εντιμότητα, δικαιοσύνη, τι θα πει αγάπη, φιλία»: τα λόγια αυτά, με τα οποία είχε αποχαιρετήσει το 1970 τον αγαπημένο του πατέρα, επανέλαβε συγκινημένος, 43 ολόκληρα χρόνια μετά, ο κ. Μάκης Μάτσας στην ομιλία του υπογραμμίζοντας με νόημα:
«Αυτός ήταν ο δάσκαλός μου, αυτός μ' έκανε άνθρωπο... Και με αυτές τις αξίες πορεύτηκε στη ζωή του. Πήρε αποφάσεις, πολλές φορές σε βάρος του, στηρίζοντας και αναδεικνύοντας, με τη διορατικότητά του, ανθρώπους που στην εξέλιξή τους όμως τον δικαίωσαν γιατί μαζί του δημιούργησαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε μουσική κληρονομιά, εθνικό μας λαϊκό τραγούδι». Ο Κώστας Βαρώτσος δούλεψε εντατικά στην Αίγινα, επί τρεις μήνες, για να δημιουργήσει το «Κυπαρίσσι».
Οπως μάς είπε ο ίδιος, «είναι ένα έργο φτιαγμένο από γυαλί και πέτρα, δύο διαφορετικά υλικά, τα οποία συνυπάρχουν σε μια αρμονική φόρμα συμβολίζοντας τη δύναμη αλλά κυρίως την ανεκτικότητα και τη διαλλακτικότητα και περνώντας ένα συμβολικό ενωτικό μήνυμα».
Μέσα από αυτή την εκδήλωση δόθηκε η ευκαιρία να πέσει φως στην αινιγματική προσωπικότητα του Μίνου Μάτσα, του ανθρώπου που αρνούνταν πεισματικά να δώσει συνεντεύξεις, να φωτογραφηθεί δίπλα στους καλλιτέχνες που ο ίδιος δημιούργησε ακόμη και να υπογράψει με το πραγματικό του όνομα τους στίχους του.
Γιατί ο φυσικός του χώρος ήταν το στούντιο, εκεί όπου ηχογραφούσε τα μεγάλα διαμάντια του ελληνικού τραγουδιού.
Αν. Κουκά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου