Στο ΕΣΠΑ η μονή Βλαχέρνας

Στο ΕΣΠΑ εντάχτηκε με απόφαση της Αποκέντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δυτικής Μακεδονίας το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης των ανατολικών και Δυτικών κτηρίων του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Βλαχέρνας Ν. Άρτας.
Συγκεκριμένα, το έργο εντάσσεται στο Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007- 2013», του Άξονα Προτεραιότητας 6 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου», κωδικού θεματικής προτεραιότητας 59 «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ». Δικαιούχος είναι η 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) του υπουργείου Πολιτισμού.


Το έργο αφορά σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των ανατολικών και δυτικών κτιρίων του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Βλαχέρνας, που αποτελούν ένα σημαντικό μνημειακό σύνολο με το Καθολικό του μοναστηριού, με σκοπό την διατήρησή τους και την επανάχρησή τους ως «Ενοριακού Κέντρου» του οικισμού της Βλαχέρνας και πολιτιστικού πολυχώρου. Σκοπός είναι να αποτελέσει υποδομή για την σύγχρονη πολιτιστική κληρονομιά, με οργάνωση εκδηλώσεων, ομιλιών, συνεδρίων, περιοδικών εκθέσεων κ.α. για την ανάδειξη της ιστορίας, του λαϊκού πλούτου και πολιτισμού που θα καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες του οικισμού αλλά και της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Άρτας.
Στα πλαίσια του έργου θα γίνουν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης των κελιών, με τις παρακάτω εργασίες:
Καθαιρέσεις και καθαρισμός των ερειπωμένων τμημάτων-
Στερέωση, επισκευή και συμπλήρωση των λιθοδομών-Επισκευή, αντικατάσταση στεγών, καμινάδων και επικαλύψεων-Τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρικά, θέρμανση)-
Διάστρωση δαπέδων, κατασκευή ταβανιών και διαμόρφωση χώρων - Τοποθέτηση κουφωμάτων και ερμαρίων- Μονώσεις- Χρωματισμοί
- Διαμόρφωση και καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου και θα παρθούν μέτρα δημοσιότητας των μνημείων και του έργου (έκδοση φυλλαδίου, δημοσιεύσεις κ.λ.π).
Για την λειτουργία των χώρων ο απαραίτητος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός (οθόνες, προβολείς, επίπλωση κ.λ.π), θα βαρύνει τις πιστώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και θα εγκατασταθούν με την ολοκλήρωση του έργου για την πλήρη λειτουργία του. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης είναι 34 μήνες. Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η απόφαση ένταξη υπογράφτηκε από την υπεριπεριφερειάρχη Δήμητρα Γεωργακοπούλου- Μπάστα στις 11 Φεβρουαρίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: