11ο Συμπόσιο Ιστορίας – Λαογραφίας Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη στη Βλαχο-Κλεισούρα Καστοριάς κατά το διήμερο (11-12 Σεπτεμβρίου) το 11ο Συμπόσιο Ιστορίας – Λαογραφίας Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού που συνδιοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και ο Δήμος Κλεισούρας. Η Κλεισούρα, τόπος εμβληματικός, είναι γενέτειρα του Δασκάλου του Γένους Δημητρίου Δάρβαρη, φίλου και συνεργάτη του Εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή στη Βιέννη. Την οργανωτική ευθύνη του Συμποσίου είχε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ Μιχάλης Μαγειρίας κι ο δήμαρχος Κλεισούρας Ιωάννης Τόμος.


Στο Συμπόσιο πήραν μέρος 300 σύνεδροι εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων των Βλάχων απ’ όλη την Ελλάδα και το τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, ο Νομάρχης Καστοριάς κ. Κωνσταντίνος Λιάντσης κι ο βουλευτής της ΝΔ Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας. Παρεβρέθηκαν επίσης οι Βλάχοι Κοινοτάρχες Αετομηλίτσας Ιωαννίνων κ. Θεόδωρος Νιτσιάκος και Νυμφαίου Φλωρίνης Γιώργος Μπουτάρης. Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου μετά τη Δοξολογία στον ιστορικό Ναό του Αγίου Δημητρίου εψάλη επιμνημόσυνος δέηση από τον Μητροπολίτη Καστοριάς κι έγινε κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ στο μνημείο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, γνωστού κι ως Ολοκαυτώματος της Κλεισούρας.
Το επιστημονικό μέρος του Συμποσίου συντόνισαν οι ιστορικοί Ανδρέας Ανδρέου (καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) και Ζωή Παπαστύλου (επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) καθώς κι ο γλωσσολόγος Κώστας Ντίνας (αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας). Συμμετείχαν με ανακοινώσεις τους η ιστορικός Σοφία Ηλιάδου-Τάχου (επίκουρος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) και η ερευνητική της ομάδα (Χατζηευφραιμίδης, Ταναμπάση, Νώτας, Μιχαήλ), ο συγγραφέας Αστέριος Κουκούδης, ο δήμαρχος Κλεισούρας Ιωάννης Τόμος, ο πρόεδρος Νυμφαίου Γιώργος Μπουτάρης, η ιστορικός Βάσω Σειρηνίδου (λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών) κι ο ιστορικός Στέργιος Λαϊτσος (ερευνητής Πανεπιστημίου Βιέννης).
Οι εργασίες του Συμποσίου άρχισαν το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου με Εισαγωγή στο θέμα από τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ Μιχάλη Μαγειρία κι ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου. Στη διημερίδα παρουσιάστηκαν με τη σειρά που ακολουθούν τα παρακάτω θέματα: Ιωάννης Τόμος: «Το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας», Σοφία Ηλιάδου-Τάχου: «Βλάχικες κομπανίες και ελληνική παιδεία στο βιλαέτι Μοναστηρίου», π. Ειρηναίος Χατζηευφραιμίδης: «Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Μοναστήρι», Βάσω Σειρηνίδου: «Η ελληνική παροικία της Βιέννης (18ος-19ος αι.). Μία βλαχική ιστορία», Α. Ταναμπάση: «Από το Συνέδριο του Βουκουρεστίου ως τη μετακατοχική περίοδο: τα ρουμανικά σχολεία στη Μακεδονία», Στέργιος Λαΐτσος: «Ταυτότητες αυτοβιογραφούμενων ευγενών βλαχικής καταγωγής στα κράτη των Αψβούργων (18ος –19ος αι.)», Αστέριος Κουκούδης: «Βλάχικες αστικές εγκαταστάσεις στη Δυτική Μακεδονία (τέλη 19ου –αρχές 20ου αι.)», Γιώργος Μπουτάρης: «Ιστορία του Νυμφαίου», Π. Νώτας: «Η δημογραφική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη του Πισοδερίου Φλώρινας» και Δόμνα Μιχαήλ: «Διαμόρφωση ταυτοτήτων την εποχή του εθνικισμού: η περίπτωση των Βλάχων της Πελαγονίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια: