Οικονομική καταστροφή για τα αμπέλια της Ζίτσας

Την χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών διανύουν φέτος οι αμπελουργοί της Ζίτσας που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δεχθεί βοήθεια ή στήριξη από κάθε επίσημο φορέα. Οι αμπελουργοί της Ζίτσας εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου είδαν την καταστροφή να «χτυπά» την πόρτα τους καθώς δεν πρόλαβαν τον τρύγο με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής τους να σαπίσει...

Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας είναι μικρή αλλά η περιοχή φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα κρασιών που παράγει. Φέτος όμως τα πράγματα θα είναι αρκετά διαφορετικά, τόσο για τα τρία μεγάλα οινοποιεία της περιοχής, όσο και για τους ίδιους τους αμπελουργούς.
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου λόγω των βροχοπτώσεων και του κλίματος της περιοχής οι αμπελουργοί έβλεπαν μέρα με την ημέρα ότι τα σταφύλια τους αργούσαν να ωριμάσουν. Όταν επιτέλους μπήκαν στην διαδικασία του τρύγου στις αρχές Οκτωβρίου διαπίστωσαν πως οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα άσχημες και όταν πλέον πριν από μια εβδομάδα άρχισαν και πάλι οι βροχοπτώσεις, δεν πρόλαβαν να τρυγίσουν με αποτέλεσμα να δουν το μεγαλύτερο τμήμα των σταφυλιών να καταστρέφεται.
Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι παραγωγοί θέλοντας να σώσουν ό,τι προλάβουν προχώρησαν σε διαχωρισμό των καλών σταφυλιών τα οποία και έδωσαν στα οινοποιεία.
Οι εικόνες που συναντά κανείς στα αμπέλια της Ζίτσας είναι πραγματικά τραγικές και προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής.
«Καταστραφήκαμε. Έχουμε χάσει περίπου το 50% της παραγωγής. Κοιτάξτε. Τα σταφύλια έχουν σαπίσει και είναι για πέταμα», δήλωσε μπροστά στον τηλεοπτικό φακό του ITV ένας παραγωγός, ενώ ένας άλλος συνάδελφός του κάνει λόγο για μεγάλη οικονομική καταστροφή και για την χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών.
Με την σειρά της η οινολόγος του οινοποιείου του Συνεταιρισμού της Ζίτσας κα Ελένη Σίντου, ζητά με δηλώσεις της την βοήθεια της πολιτείας τονίζοντας πως πρέπει να δείξει κατανόηση και να αποζημιώσει τον κόπο των παραγωγών.
Η κα Σίντου δηλώνει πως ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής έχει καταστραφεί και στη συνέχεια αναφέρει τα εξής: «Εάν μιλάμε για ποσοστά ένα 50% έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Να σκεφτείτε ότι φέτος πήραμε στο οινοποιείο 300 τόνους λιγότερα σταφύλια από ότι πέρυσι που ήταν μια καλή χρονιά».
Ένα ακόμη πολύ μεγάλο ζητούμενο για την περιοχή της Ζίτσας με αφορμή την καταστροφή που υπέστησαν οι αμπελουργοί έχει να κάνει και με το γεγονός πως όλη η περιοχή της Ζίτσας, οι μόνιμοι κάτοικοί της, ζουν από τα αμπέλια, το οποίο συνεπάγεται πως εφόσον ο ΕΛΓΑ και η πολιτεία δεν αντιμετωπίσει σοβαρά το πρόβλημά τους και δεν τους αποζημιώσει για την καταστροφή που υπέστησαν, τότε κυρίως οι νέοι άνθρωποι δεν αποκλείεται ακόμη και να εγκαταλείψουν το χωριό, τον τόπο όπου μεγάλωσαν, ζουν και δραστηριοποιούνται.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2953:2010-10-08-23-27-15&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: