Στα... χαρτιά μένουν πάρα πολλοί νόμοι

Η ιστορία με την απαγόρευση του τσιγάρου παραπέμπει σε άλλες ανενεργές διατάξεις
Στις αρχές της εβδομάδας, τα τασάκια ξαναέκαναν την εμφάνισή τους στα τραπέζια πολλών εστιατορίων. Επρόκειτο για μια επίδειξη «αστικής ανυπακοής» με απόφαση της ομοσπονδίας του κλάδου και ανοχή της δημοτικής αστυνομίας, η οποία σε περίοδο δημοτικών εκλογών είχε άλλες προτεραιότητες από το να μοιράζει πρόστιμα σε δυνάμει ψηφοφόρους. Είναι πιθανόν, στο διάστημα που απομένει ώς την ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχόντων, ο «αντικαπνιστικός νόμος της Μαριλίζας» να έχει την τύχη όσων προηγήθηκαν. Να πνιγεί μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Δεν θα είναι, πάντως, ο μόνος νόμος που ακυρώνεται στην πράξη ή δεν εφαρμόζεται.
Η «κείμενη νομοθεσία», την οποία τόσο πομπωδώς επικαλούνται νομικοί και πολιτικοί, αριθμεί στις τάξεις της ουκ ολίγους νόμους - φαντάσματα. Και αναρίθμητες διατάξεις, που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.Κάποιοι από αυτούς ακυρώνονται λόγω μαζικής ανυπακοής, όπως συμβαίνει π.χ. με την αυστηρή απαγόρευση της χρήσης του κινητού στο αυτοκίνητο, από το 2007 (νόμος 3542). Λίγες εβδομάδες μόνο ανησύχησαν τους οδηγούς τα τσουχτερά πρόστιμα, με τα οποία τους απειλούσε ο Μιχάλης Λιάπης. Σήμερα, στους δρόμους, δυσκολεύεσαι να τους μετρήσεις.

Πρόσφατα, ο Στέφανος Μάνος υπέδειξε στον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας Γ. Καμίνη το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης, το οποίο θεωρεί ότι επιβραδύνει την κυκλοφορία και προκαλεί στην οικονομία σημαντική απώλεια παραγωγικού χρόνου. Ο κ. Μάνος, που έχει αναδείξει το πρόβλημα της μη εφαρμογής των νόμων στη χώρα, εκτιμά ότι οι περισσότεροι δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται πλημμελώς. Και όπως επισημαίνει, η παραβατική συμπεριφορά δεν αφορά μόνο στους νόμους περί στάθμευσης, αλλά και σε πιο «σημαντικά» πράγματα, όπως π.χ. στους πολεοδομικούς νόμους και τους νόμους για την εκτός σχεδίου δόμηση. Οι Κυκλάδες, π.χ., έχουν γεμίσει με υπόγεια που πωλούνται αδρά ως κατοικήσιμα τετραγωνικά χωρίς να δηλώνονται στην εφορία. Το ότι η κυβέρνηση συζητεί νομοθετήματα που «τακτοποιούν» τέτοιες αυθαιρεσίες δείχνει ότι οι νόμοι δεν λαμβάνονται υπ' όψιν από τους πολίτες. «Αν έχετε δέκα χιλιάδες ρυθμίσεις, θα καταστρέψετε κάθε σεβασμό στον νόμο», είχε πει κάποτε ο Τσόρτσιλ. Η Ελλάδα υποφέρει και από αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι μία από τις δεδηλωμένες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της πολυνομίας. Παρά τις φραστικές διακηρύξεις, όμως, είναι εξαιρετικά σύνηθες το φαινόμενο, νόμοι που ήδη υπάρχουν να μην εφαρμόζονται, ενώ η νέα κυβέρνηση να εξαγγέλλει το ίδιο αντικείμενο. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη, π. χ., ήταν στο επίκεντρο της ατζέντας τόσο για τον Ν. Κακλαμάνη όσο και για τον Δ. Αβραμόπουλο. Ο σχετικός νόμος Στεφανή (3235/2004), που υπήρχε, όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ούτε βέβαια και από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Είναι επίσης σύνηθες, μια κυβέρνηση να μην εφαρμόζει τους νόμους ή διατάξεις των νόμων που η ίδια έχει ψηφίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή στην «Κ» ήταν η διάταξη που αφορά την αλλαγή κανονισμών στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, του νόμου 3429/2005. Η κυβέρνηση Καραμανλή ουδέποτε διανοήθηκε να νομοθετήσει τις αλλαγές κανονισμών, όπως προέβλεπε ο νόμος που ψήφισε, κρίνοντας ότι το πολιτικό κόστος θα ήταν πολύ μεγάλο. Εφήρμοσε, ωστόσο, τις διατάξεις του σχετικά με τις προσλήψεις στις ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου (που διατείνεται ότι θέλει να αλλάξει κανονισμούς στις ΔΕΚΟ) αποδέχθηκε σιωπηρά την κατάργηση των διατάξεών του στις πρόσφατες προσλήψεις στη ΔΕΗ, που έγιναν με το παλαιό καθεστώς. Oπως άλλωστε ξεκαθάρισε σε επιστολή του στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, «το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε τον νόμο 3429 που δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων στις ΔΕΚΟ».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100019_24/10/2010_419968

Δεν υπάρχουν σχόλια: