Συντονιστή Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας
Με αφορμή τα εγκαίνια του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος από πολιτικούς, κόμματα, δημοσιολογούντες. Βγήκαν απωθημένα, ανησυχίες, μεμψιμοιρίες. Αποκαλύφθηκαν νοοτροπίες, ιδιοκτησιακές αντιλήψεις, τρόποι σκέψης, λογικές του «όλα ή τίποτα».
Πρώτα εκφράστηκαν πρώην και νυν πολιτικοί για να μας πουν ότι επί των ημερών τους δρομολογήθηκε το έργο λες και το αμφισβήτησε κανείς. Μόνο που από την δρομολόγηση μέχρι την παράδοση του έργου μεσολάβησαν 18 χρόνια, σε μια εποχή που «έρεε» άφθονο το δανεικό χρήμα.
Βέβαια είχαν ειδικευτεί στην …θεμελίωση γιατί ήταν ανέξοδο, καθότι η κορδέλα προϋποθέτει ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου. Για αυτό είναι …άλλοι αρμόδιοι.
Ύστερα πήραν την σκυτάλη κόμματα και οργανώσεις. Φοβήθηκαν ότι με την ολοκλήρωση και λειτουργία του ΤΕΠ θα χάσουν την αποκλειστικότητα. Χωρίς να αναφέρουν ότι ένα κτίριο μέσα στον ιστό της πόλης που είχε υποστεί ζημιές, έπρεπε οπωσδήποτε να αξιοποιηθεί για το καλό των συμπολιτών μας, μεγαλοπιάνονταν με οράματα για «μονάδα νοσοκομειακής φροντίδας» και «μικρό νοσοκομείο για επείγοντα περιστατικά».
Σε μια δύσκολη εποχή με προσλήψεις γιατρών με το σταγονόμετρο, θέλουν να πιστέψουμε στην «απλοχεριά τους» λες και είναι μακριά η πρακτική τους με την απόλυση 3.000 γιατρών σε μία μέρα. Εκτός αν φέρουν από το πλεονάζον ιατρικό προσωπικό που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι υπάρχει στα νοσοκομεία. Αποκρύπτουν ότι παρέδωσαν χρεοκοπημένο κράτος, τράπεζες κουφάρια, ταμεία άδεια με κίνδυνο παύσης πληρωμών, με ασφαλιστικά ταμεία υπό κατάρρευση.
Ο τρόπος ολοκλήρωσης των έργων επί των ημερών τους είναι γνωστός και μας θυμίζει το αμαρτωλό παρελθόν τους. Με συμβάσεις, διορθωτικές συμβάσεις και συμβάσεις πάνω στις συμβάσεις, δεν έχουν παρά να δουν την φοιτητική εστία δίπλα από το ΤΕΠ, τις σωλήνες ύδρευσης στο Μαυρούδι, τα κτίρια στο λιμάνι και μια σειρά από αναξιοποίητα νέα κτίρια χωρίς αντικείμενο πλέον λειτουργίας. Παρά το ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ απέκτησαν νέα όργανα, διατηρούν την παλιά νοοτροπία.
Ποια είναι η πραγματικότητα:
Το κτίριο του ΤΕΠ που είχε τελειώσει πρακτικά το 2013 είχε βανδαλιστεί. Έγιναν οι απαραίτητες επισκευές που χρειαζόταν, ακολούθησε η προμήθεια εξοπλισμού, η αλλαγή του Οργανισμού του Νοσοκομείου Φιλιατών κατά προτεραιότητα προκειμένου να συμπεριλάβει το ΤΕΠ, και στελεχώθηκε με το υπάρχον προσωπικό του ΚΥ και ΠΕΔΥ, ενώ έγινε και η μεταφορά του ΕΚΑΒ.
Για την πλήρη ανάπτυξη της λειτουργίας του, ο Αν. Υπουργός Π. Πολάκης δεσμεύτηκε πως πέρα από την προκήρυξη που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πρόσληψη πέντε γιατρών, θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Η κυβέρνηση καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια για να ισορροπήσει το σύστημα Υγείας που βρίσκονταν υπό κατάρρευση. Ο χώρος έχει ενισχυθεί σημαντικά με προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό, αξιοποιώντας κάθε δυνατό πρόγραμμα και χρηματοδοτικό εργαλείο.
Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε και δέσμευση για την προμήθεια σύγχρονου μαγνητικού τομογράφου καθώς και αξονικού τομογράφου. Τα δύο αυτά μηχανήματα θα αναβαθμίσουν τη παροχή ιατρικών υπηρεσιών, θα απαλλάξουν τους ασθενείς της περιοχής από αναγκαίες μετακινήσεις και θα αναβαθμίσουν το τοπικό σύστημα Δημόσιας Υγείας.
Εν κατακλείδι: Τα έργα δεν έχουν ιδιοκτήτη άλλον από τον πολίτη και η ωφελιμότητα τους θα κριθεί από τον ίδιο, ανάλογα με το πόσο εξυπηρετούν τις ανάγκες και την καθημερινότητά του. Ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του ΤΕΠ η επισκεψημότητα αυξήθηκε αρκετά και τα σχόλια είναι θετικά.
Και να είστε σίγουροι όταν έρθει η ώρα, οι πολίτες θα είναι ακριβοδίκαιοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου