Βρέθηκαν τα οστά 420 πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο

Αργά αλλά σταθερά συνεχίζεται η αναζήτηση και η εκταφή των πεσόντων στα βουνά της Αλβανίας... Ένα χρέος δεκαετιών προς τους ήρωες που θυσιάστηκαν.. Από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ξεκίνησε η εκταφή στο Ντραγκότι, στα στενά της Κλεισούρας, η Ελλάδα κλείνει μία υποχρέωση προς την ιστορία. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και εκταφεί τα οστά 420 στρατιωτών που έπεσαν στο μέτωπο.
Τα στοιχεία αυτά έδωσαν τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής για την αναζήτηση και ταφή των οστών των πεσόντων στην οποία προεδρεύει ο Υποναύαρχος Στυλιανός Πετράκης στη διάρκεια συνάντησης με τα μέλη της Ένωσης Τέκνων, συγγενών και φίλων πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 .
Το ενδιαφέρον των συγγενών για την ανεύρεση των οστών των προσφιλών προσώπων, παραμένει έντονο όπως προκύπτει από την προσέλευση στα νοσοκομεία για την ταυτοποίηση, που σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα ξεπερνούν τα 850 άτομα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αναπτυχθεί άρτιας επιστημονικής και λειτουργικής υποδομής υπηρεσία για την ταυτοποίηση των πεσόντων. Για τον σκοπό αυτό οι συγγενείς μπορούν να ενημερώνονται για τις απαραίτητες διαδικασίες απευθυνόμενοι στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, τηλέφωνο :210 7494749.
Βάσει συγκεκριμένου προγράμματος θα συνεχιστεί αδιάκοπα η αναζήτηση των οστών σε άλλους χώρους, που έχουν σημειωθεί σε σχετικό χάρτη.
Κανονικά εξελίσσονται και τα συμφωνηθέντα για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις συντήρησης, αναβάθμισης των υποδομών των Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες.
Ο Γ. Σούρλας Πρόεδρος της Ένωσης αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την ενημέρωση και το σημαντικό έργο που επιτελεί, δήλωσε ότι: «Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από δεκατρία χρόνια για την αποκατάσταση της μεγάλης αυτής εθνικής και ανθρωπιστικής εκκρεμότητας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους μέχρι να βρουν ανάπαυση οι 7.976 πεσόντες που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι επί 78 χρόνια στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου, αλλά και το σπουδαιότερο τη δικαίωση, την ανταπόκριση στις προσδοκίες, στη θυσία τους για μια Ελλάδα περήφανη και ελεύθερη».
Τα Αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού αναφέρουν, πως από την έναρξη του πολέμου και μέχρι τις 28 Απριλίου 1941 οι απώλειες -φονευθέντες και εξαφανισθέντες- στο Αλβανικό μέτωπο, έφτασαν τους 13.936 Αξιωματικούς και οπλίτες. Από το σύνολο των νεκρών στις επιχειρήσεις εναντίον των Ιταλών, οι 7.796, έμειναν στην Αλβανία, θαμμένοι ή άταφοι, ενώ 5.960, ετάφησαν σε νεκροταφεία εντός του Ελληνικού εδάφους.
Από τη μελέτη των αρχείων προέκυψαν συγκεκριμένα στοιχεία, ότι είχαν οργανωθεί στρατιωτικά νεκροταφεία στις περιοχές, Ντραγκότι, Δέλβινο, Βόδινο, Χειμάρα, Ερσέκα, Ντεβόλ, Βουλιαράτες, Πόγραδετς, Πρεμετή, Κλεισούρα, Κορυτσά, Μπογάζι, Ροντόνι, Μοράβα, Κυπαρό, Πλατυβούνι, Γκόλικο, Τρεμπεσίνα, Πούντα Νόρνε, Σκουτάρα και άλλες περιοχές.
Ο αριθμός των Ελλήνων νεκρών, κυρίως εξαιτίας των κρυοπαγημάτων και δευτερευόντως των επιχειρήσεων, ανέρχεται στους 7.796 αξιωματικούς και οπλίτες.
Αρκετοί νεκροί καλύφθηκαν από τα χιόνια εκεί που φονεύθηκαν και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με Ιταλούς νεκρούς και παρέμειναν άταφοι, για να αποκαλυφθούν μετά από 60 και πλέον ημέρες, όταν τα χιόνια άρχισαν να λιώνουν.
Έως και τις 28 Απριλίου 1941, οι ελληνικές απώλειες ανήλθαν σε περίπου 4.038 νεκρούς αξιωματικούς και οπλίτες. Πολλοί νεκροί κατά τη σύμπτυξη των δυνάμεων εγκαταλείφθηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι ενταφιάστηκαν πρόχειρα από τους συμπολεμιστές τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: