Την μεγαλύτερη ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τα φαρμακευτικά φυτά και τα βότανα δημιούργησε το Εργαστήρι Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής. Και η παρουσίαση του πανδέκτη ήταν μία από τις κορυφαίες στιγμές στην επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για την χρήση των φαρμακευτικών φυτών από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
Η ηλεκτρονική βάση είναι διαθέσιμη για όλους και περιέχει πάνω από 400 βότανα που ευδοκιμούν στην Ήπειρο... Η Ήπειρος άλλωστε, όπως τονίστηκε στην ημερίδα είναι ένας τόπος μοναδικός όπου συναντάται τεράστιος αριθμός φυτών και βοτάνων.
Η χρήση βοτάνων στη σύγχρονη θεραπευτική αρχίζει να εισάγεται πάλι δυναμικά μετά από αρκετά χρόνια, κατά τα οποία κυριαρχούσε η χρήση ιδιοσκευασμάτων. Για τον λόγο αυτόν αναπτύσσονται μονάδες καλλιέργειας και μεταποίησης φαρμακευτικών φυτών σε πολλές περιοχές της Ηπείρου και της χώρας γενικότερα.
Το ενδιαφέρον πολλών ερευνητικών μονάδων στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας στρέφεται και πάλι στις πρωτογενείς πηγές, τα φαρμακευτικά φυτά, αναζητώντας νέα μόρια ή και εκχυλίσματα βοτάνων με θεραπευτικές εφαρμογές σε νοσήματα, για τα οποία η θεραπευτική προσέγγιση με συμβατικά φάρμακα δεν είναι πολύ αποτελεσματική ή ενέχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Τα φαρμακευτικά φυτά της Ηπείρου «χαρτογραφήθηκαν» στο πλαίσιο προγράμματος που είχε προκηρύξει η Περιφέρεια.
Η κάθε εγγραφή φαρμακευτικού φυτού περιλαμβάνει τη λατινική, ελληνική και λαϊκή ονομασία του, την περιγραφή του και εικόνες, τα μέρη από τα οποία απομονώνονται οι δραστικές του ουσίες, τις φαρμακολογικές ιδιότητες και θεραπευτικές εφαρμογές του, τον τρόπο παρασκευής, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και την πιθανή τοξικότητα που συνδέονται με την χρήση του, σχετική βιβλιογραφία καθώς και τις περιοχές της Ηπείρου, στις οποίες φύεται το συγκεκριμένο βότανο.
Βασικοί συντελεστές του έργου είναι α) η κ. Μαρία Κωνσταντή, Καθηγήτρια Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία έκανε τον σχεδιασμό της βάσης, έχει την επιστημονική επιμέλεια και τον συντονισμό του έργου, β) ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Μάριος Α. Μαρσέλος, ο οποίος συμμετέχει στην επιστημονική επιμέλεια, γ) οι κ.κ. Παναγιώτης Χαρκίτης και Νικόλαος Ράπτης, ειδικοί πληροφορικών συστημάτων, που σχεδίασαν και ανέπτυξαν την ηλεκτρονική εφαρμογή και δ) οι κ.κ. Έλενα Ανδρίκου-Καλέσογλου, Φωτεινή Μάλλιου, Αλεξάνδρα Ε. Κατσογριδάκη και Χριστίνα Ε. Ανδριοπούλου, οι οποίες εισήγαγαν στη βάση τις πληροφορίες για τα φαρμακευτικά φυτά.
Με τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ηλεκτρονική αυτή βάση έχει μεταφραστεί και στα αγγλικά, για τη διευκόλυνση ενδιαφερόμενων ξένων χωρών, που θα ήθελαν να αναπτύξουν επιστημονικές και εμπορικές συνεργασίες με ερευνητές ή και παραγωγούς φαρμακευτικών φυτών, που φύονται ή καλλιεργούνται στην Ήπειρο.
Σε καμία όμως περίπτωση, όπως τόνισε η καθηγήτρια Φαρμακολογίας Μαρία Κωνσταντή, η βάση αυτή δεν συνιστά θεραπευτικό οδηγό για ατομική χρήση. Θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται η γνώμη του θεράποντος ιατρού πριν τη λήψη κάποιου παρασκευάσματος βοτάνων, γιατί ενδέχεται να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και να τροποποιεί σοβαρά τη δράση και τοξικότητά τους.
Η εκδήλωση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε σε μία σειρά ανάλογων που διοργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου