Τα καλά λόγια που επιφύλαξαν οι ομιλητές για τον άνθρωπο και για το περιεχόμενο του νέου βιβλίου του θεσπρωτού Χρήστου Ευαγγέλου, αποδεικνύουν ότι έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό και συστηματικό ερευνητή. «Η εκπαίδευση στην Πλαταριά (1874-2016), Νηπιαγωγοί- Δάσκαλοι- Καθηγητές» είναι ο τίτλος αυτού του βιβλίου, που η παρουσίασή του πραγματοποιήθηκε στο ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ηγουμενίτσα από το βιβλιοπωλείο Μητσέλου και με την ευγενική συνεισφορά του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Στη σεμνή και προσεγμένη εκδήλωση, για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν ο πατήρ Μεθόδιος Ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου, ο θεσπρωτός καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Γκότοβος και ο συντονιστής της εκδήλωσης Σχολικός Σύμβουλος ΔΕ Τριαντάφυλλος Σούλης. Ιδιαίτερα περιεκτικός ήταν στον χαιρετισμό του ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν ο Θωμάς Λιώλιος και η Άρτεμις Αγαθοπούλου.
Παραβρέθηκαν πλήθος φίλοι και συγχωριανοί του Χρήστου Ευαγγέλου αλλά και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας και ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Ηγουμενίτσας Δημήτρης Πάκος.
Η ιστορία του τόπου
Δεν είναι μόνο η παρουσίαση των εκπαιδευτικών της Πλαταριάς, όλων των σχολικών βαθμίδων, με βιογραφικά σημειώματα, με εκθέσεις επιθεωρητών των σχολικών μονάδων (σε μια εποχή που λειτουργούσε πραγματική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών) και με αλληλογραφία του ίδιου του συγγραφέα με τους εκπαιδευτικούς ή τα συγγενικά τους πρόσωπα, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο.
Είναι κυρίως το μήνυμα που δίνει. Το πολυσήμαντο μήνυμα ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι εκπαιδευτικοί γενικότερα, όταν ανταποκρίνονται στην αποστολή τους και επιτελούν με ευσυνειδησία το καθήκον τους, διαδραματίζουν ταυτόχρονα το ρόλο του διαμορφωτή της κοινωνίας. Οι εκπαιδευτικοί όταν είναι συνειδητοποιημένοι, προσφέρουν σπουδαίο παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο.
Η τεκμηριωμένη και βασισμένη σε επαληθευμένα στοιχεία έρευνα του Χρήστου Ευαγγέλου, δείχνει ξεκάθαρα ότι η παλιά και η νέα παιδαγωγική συμφωνούν ως προς το βασικό σημείο της ύπαρξης των δύο συντελεστών της παιδαγωγικής πράξης, του παιδαγωγού και του παιδιού από τη μια μεριά και του χώρου, του σχολείου δηλαδή, όπου συντελείται η πράξη αυτή, από την άλλη μεριά.
Είναι επίσης σημαντικό ότι καθώς παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί της Πλαταριάς τη χρονική περίοδο αναφοράς, ξεδιπλώνονται ταυτόχρονα τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά για τη Θεσπρωτία γενικότερα. Η λεπτομερής και συστηματική καταγραφή του Χρήστου Ευαγγέλου δίνει πλήθος ιστορικών στοιχείων και μοναδικών ντοκουμέντων που αποδεικνύουν τη διαχρονική παρουσία του ελληνικού – χριστιανικού στοιχείου σ’ αυτή τη γωνιά της ηπειρωτικής γης. Ταυτόχρονα, το βιβλίο αποτελεί μια πολύ καλή παρουσίαση της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης στην ελληνική περιφέρεια, στο διάστημα πριν την απελευθέρωση της Ηπείρου μέχρι τα χρόνια μας.
Ο συγγραφέας, λαογράφος και δημοσιογράφος Χρήστος Ευαγγέλου είναι συνταξιούχος του ΟΤΕ πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, με καταγωγή από την Πλαταριά. Είναι εδώ και χρόνια μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και εκτός από το συγκεκριμένο βιβλίο έχει γράψει και εκδώσει πολλά άλλα βιβλία, λαογραφικές έρευνες και μελέτες όπως «Οι τσαγκάρηδες της Πλαταριάς», «Εμένα με ξέρουν ο Δάσκαλος», «Γεώργιος Δ. Βασιλάκος- ο μανιάτης ήρωας της Θεσπρωτίας» κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου