Η Ελλάδα να τ’ αλλάξει όλα για να ξεπεράσει την κρίση!

Μήνυμα αισιοδοξίας από το προσυνέδριο της Ν.Δ. στα Γιάννενα
«Μάχη» σε όλα τα μέτωπα δίνει η Κυβέρνηση σήμερα για να βγάλει τη χώρα απ’ την κρίση, εξαιτίας της οποίας οι πολίτες δοκιμάζονται σκληρά.
Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αποτελεί και τον κεντρικό κυβερνητικό «εταίρο» του τριμελούς συνασπισμού που έχει σήμερα το τιμόνι της χώρα μας, οργώνουν την Ελλάδα και αναπτύσσουν διάλογο με τους πολίτες, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους.
Μία τέτοια προσυνεδριακή διάσκεψη, η όγδοη κατά σειράν, έγινε το Σαββατοκύριακο και στα Γιάννενα, παρουσία του Γραμματέα της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αθανάσιου Μπούρα, του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Συνεδριακών Διαδικασιών Φίλιππου Ταυρή, του Προέδρου του Εκτελεστικού Γραφείου της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου και πλήθους τοπικών στελεχών του κόμματος.
Ο Μ. Κεφαλογιάννης
«Συνεχίζουμε το οδοιπορικό από την πατρίδα του Ευάγγελου Αβέρωφ, την Ήπειρο, τα Γιάννενα», ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, λίγο πριν την έναρξη της κεντρικής εκδήλωσης του προσυνεδρίου, στο ξενοδοχείο «Grand Serai».
Ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε πως «είμαστε υπερήφανοι για την ιδεολογία μας. Είμαστε υπερήφανοι για αυτό που προσέφερε η παράταξή μας στην Πατρίδα. Είμαστε υπερήφανοι που η παράταξή μας, για ακόμη μια φορά, με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και με τη βοήθεια του ελληνικού λαού, προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση».

Μήνυμα αισιοδοξίας
Έδωσε μάλιστα ένα μήνυμα αισιοδοξίας αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται για να βγει η Ελλάδα απ’ την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Όπως υπογράμμισε, «συζητούμε και ακούμε την κοινωνία, συζητούμε για τις ανησυχίες των πολιτών, οργανώνουμε το κόμμα, τα αλλάζουμε όλα. Προσπαθούμε να παραδώσουμε μια χώρα αντάξια της ιστορίας της, αντάξια των προσδοκιών του ελληνικού λαού. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

Ανάγκη επενδύσεων
Στην πολιτική προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων που ακολουθεί η Κυβέρνηση Σαμαρά αναφέρθηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης μιλώντας λίγο αργότερα στην κεντρική προσυνεδριακή εκδήλωση της Ν.Δ. στο «Grand Serai».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται σ’ αυτή τη χώρα να γίνουν επενδύσεις. Το ταξίδι που κάνει ο Πρωθυπουργός στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν και τα ταξίδια που θα ακολουθήσουν σε άλλες χώρες αυτό το σκοπό έχουν. Η χώρα για να βγει από την κρίση χρειάζεται συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και χρειάζεται επενδύσεις απ’ τον ιδιωτικό τομέα και τον δημόσιο και γιγαντιαίες επενδύσεις απ’ το εξωτερικό».

«Να τ’ αλλάξουμε όλα…»
Ο Γραμματέας της Ν.Δ. σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «για να ξεπεράσουμε την κρίση η Ελλάδα χρειάζεται ν’ αλλάξει όλες της τις δομές. Να κάνει αυτό που έκανε ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κων/νος Καραμανλής. Αυτό πρέπει να κάνουμε σήμερα. Να τα αλλάξουμε όλα και στο πολιτικό μας σύστημα αλλά και στο κόμμα. Να κρατήσουμε μόνο αυτά για τα οποία είμαστε υπερήφανοι, δηλαδή την ιδεολογία μας».
Ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να κερδηθεί η μάχη των ιδεών έκανε ο κ. Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας με έμφαση ότι «αν θέλουμε να πάμε μπροστά, πρέπει να πάμε μπροστά την ιδεολογία μας χωρίς τα συμπλέγματα του παρελθόντος, αυτή που δικαιώθηκε απ’ την ιστορία, και έτσι θα κυριαρχήσουμε σε όλο το πολιτικό φάσμα».

Όχι στα άκρα…
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πολιτικά άκρα τονίζοντας πως «σε περιόδους κρίσεων οι ακρότητες ενισχύονται κι αυτό δεν γίνεται μόνο σήμερα, όπως διδάσκει η ιστορία» και υποσχέθηκε πως «εμείς θα πολεμήσουμε τα άκρα, είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά είναι αυτά».

Συγνώμη στους νέους
Ο Γραμματέας της Ν.Δ. άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει ένα «μεγάλο συγνώμη απ’ τους νέους μας για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε σήμερα η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλη ανεργία» και κατέληξε στην ομιλία του εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα τελικά θα τα καταφέρει.

Ο Θανάσης Μπούρας
Από την πλευρά του ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Αθανάσιος Μπούρας τόνισε με έμφαση ότι «οι ελπίδες του ελληνικού λαού στηρίζονται στις προσπάθειες που κάνει ο αρχηγός της Ν.Δ. και Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αφού κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της χώρας μας και σήμερα κάνει υπερπόντιες προσπάθειες προκειμένου να πάμε στο βήμα της ανάπτυξης».
Ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε στη μάστιγα της ανεργίας, για την οποία είπε πως είναι ανάγκη οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί και επισήμανε ότι «πρέπει να σταθούμε συνεπείς απέναντι στις δεσμεύσεις μας προς την ελληνική κοινωνία, πολλά στρώματα της οποίας βρίσκονται σήμερα, εξαιτίας της κρίσης, σε απόγνωση».

Οι παρουσίες
Την προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Β.Δ. στα Γιάννινα παρακολούθησαν κορυφαία στελέχη του κόμματος απ’ όλη την Ήπειρο. Ανάμεσά τους, ο αναπλ. Υπουργός Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης, οι βουλευτές Κώστας Τασούλας, Άννα Ασημακοπούλου, Αντώνης Μπέζας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας και οι πρώην δήμαρχοι Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας και Τάσος Παπασταύρος και Ανατολής Γ. Εμμανουηλίδης.

Παρέμβαση Αντ. Μπέζα
.Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, στην παρέμβασή του κατά την 8η Προσυνεδριακή στάση Ηπείρου της Νέας Δημοκρατίας στα Ιωάννινα, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Το βασικό πρόβλημα που υπήρχε μέχρι σήμερα στην οικονομία ήταν η διαρκής απόκλιση μεταξύ εγχώριας παραγωγής και εγχώριας δαπάνης. Παράγαμε δηλαδή ετησίως 100, για να το πω απλά, και η εγχώρια δαπάνη ήταν 130. Η διαφορά αποτελεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Είχαμε έλλειμμα παραγωγικότητας όλα αυτά τα χρόνια και αυτό οδήγησε τη χώρα στην υπερχρέωση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, σε συνδυασμό βέβαια με τις καταστροφικές πολιτικές επιλογές της περιόδου μετά το 2009, όταν η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 μετατράπηκε σε κρίση δημόσιου χρέους, η ελληνική οικονομία δεν μπόρεσε να αντέξει και κατέρρευσε.
Αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι ότι προσπαθούμε να κλείσουμε το κενό μεταξύ παραγωγής και εγχώριας δαπάνης, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και χρησιμοποιώντας τους χρηματοδοτικούς πόρους που προσφέρουν οι εταίροι μας υπό μορφή δανείων, όσο οι αγορές παραμένουν κλειστές. Το νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση, έχει ως αποτέλεσμα η προσαρμογή αυτή να γίνεται με αύξηση της παραγωγής, πράγμα που σημαίνει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, και όχι με μείωση της εγχώριας δαπάνης, δηλαδή με πρόσθετες περικοπές μισθών και συντάξεων».
«Είναι γεγονός ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινούνται στην κατεύθυνση μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης δηλαδή που συνδυάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία και εξυγίανση με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό πρόβλημα.
Οι χώρες που έχουν πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως η Γερμανία, δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να ασκήσουν επεκτατικές οικονομικές πολιτικές, ότι πρέπει δηλαδή να αφήσουν να πέσει χρήμα στην αγορά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που προκαλούνται στην οικονομική δραστηριότητα από τα μέτρα που αναγκάζονται να πάρουν οι χώρες που έχουν ελλειμματικό ισοζύγιο, όπως η Ελλάδα. Έτσι, ο κοινοτικός προϋπολογισμός της περιόδου 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ, θα είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μικρότερος από τον προηγούμενο. Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη καταφέρει, ως πολιτικός ευρωπαϊκός νότος, να πείσουμε τις ισχυρά οικονομικά χώρες, και αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη μου μια μεγάλη πρόκληση για τις πολιτικές δυνάμεις, όπως η Νέα Δημοκρατία, που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης».
«Η οικονομική προσαρμογή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι η πιο απότομη και σκληρή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γι’ αυτό και προκαλεί δύο ειδών αντιδράσεις: Από τη μια μεριά, έχουμε εκείνους που αντιδρούν γιατί είχαν βολευτεί σε ένα σύστημα παρασιτικό που ξόδευε δανεικά, σε ένα πελατειακό κράτος και σε μια κρατικοδίαιτη ιδιωτική οικονομία. Με αυτούς δεν μπορεί παρά να συγκρουστούμε. Από την άλλη μεριά, έχουμε εκείνους που διαμαρτύρονται δικαίως γιατί δεν αντέχουν την απότομη κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου, γιατί βρίσκονται χωρίς δουλειά, γιατί δεν μπορούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ή να πληρώσουν τους φόρους και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτούς πρέπει να τους αφουγκραστούμε. Όχι όμως μόνο να τους αφουγκραστούμε, αλλά και να σταθούμε ταυτόχρονα δίπλα τους με πρακτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους και να ελαφρύνουμε το βάρος τους.
Δεν εξαρτώνται όλα από τα Μνημόνια και την τρόικα. Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να παραμένουν τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς Διοικητές και να μην αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία τους. Δεν μπορεί οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα να βρίσκουν ακόμη μπροστά τους μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια. Δεν μπορεί να μετακινείται μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων από την Ήπειρο και να υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας στις ακριτικές μας περιοχές, ούτε μπορεί ένα χρόνο τώρα να μην έχει επισκεφθεί την Ήπειρο κανένας Υπουργός, για να δώσει λύσεις σε τοπικά θέματα. Εμείς θέλουμε η Κυβέρνηση να συντονιστεί και να αποκτήσει άλλους ρυθμούς στη λειτουργία της.
Γιατί μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο πατριωτικό κόμμα που θα συγκεντρώσει όλες τις μεταρρυθμιστικές και ανανεωτικές δυνάμεις του τόπου και παράλληλα θα προσφέρει ανακούφιση στον σκληρά δοκιμαζόμενο λαό. Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει την έξοδο από την κρίση αλλά και μια νέα πορεία της Ελλάδας στο μέλλον».




Δεν υπάρχουν σχόλια: