Αυτό προκύπτει από την ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Θεσπρωτίας, με την οποία στην ουσία το Υπουργείο υπαναχωρεί από όσα αρχικά ο νόμος προέβλεπε και τα οποία δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στον κτηνοτροφικό κόσμο της Ηπείρου. Ο κ. Τσαυτάρης, τόνισε ότι στο νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των αμέσως επόμενων ημερών για επεξεργασία στη Βουλή το ΥπΑΑΤ, προβλέπονται μονιμότερες λύσεις στα ζητήματα που προέκυψαν στη μίσθωση ακινήτων που προορίζονται για βόσκηση σε κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσαυτάρης, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου αίρεται για την περίπτωση των βοσκοτόπων που είναι δημόσιες εκτάσεις το όριο των 100 στρεμμάτων, όπως επίσης και τα προβλήματα που δημιουργούσε ο παλιός νόμος αναφορικά με την υποχρεωτική καταβολή εκ μέρους των κτηνοτρόφων του ποσού των 5 ευρώ ανά στρέμμα για τη μίσθωση αυτών των εκτάσεων. Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζεται το ζήτημα της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων με απλό τρόπο, όπως επίσης και η νομιμοποίηση των παλαιότερων εγκαταστάσεων.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μπέζας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί η μεταχείριση των εκτάσεων που προορίζονται για βόσκηση και μάλιστα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, να είναι η ίδια με τη μεταχείριση των εκτάσεων που προορίζονται για καλλιέργεια, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει με τις προβλέψεις του ν. 4061/2012. Ζήτησε επίσης να υπάρξει άμεση και επίσημη δέσμευση του Υπουργείου για την προσωρινή παράταση του παλιού καθεστώτος στην εκμίσθωση αυτών των εκτάσεων στην Ήπειρο –με δεδομένο ότι λήγει το επόμενο διάστημα η προθεσμία καταθέσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ- μέχρις ότου ψηφισθεί ο νέος νόμος καθώς επίσης και την επαναφορά του μέτρου της αναγκαστικής εισδοχής ποιμνίων στις βοσκές για την θερινή ή την χειμερινή περίοδο.
Στη δευτερολογία του ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε ότι σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κορασίδη θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες σχετικό έγγραφο που θα έχει επίσημο χαρακτήρα, προκειμένου να μη μείνουν ακάλυπτοι οι κτηνοτρόφοι και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.
Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που προωθεί το ΥπΑΑΤ για την υποστήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας και των ενισχύσεων των Ελλήνων κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα στη μάχη που έδωσε στην Ε.Ε. η χώρα μας – στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της νέας ΚΑΠ που θα ισχύσει από 1.1.2014 – προκειμένου να ενσωματωθεί στον Κανονισμό ο ορισμός των βοσκοτόπων, ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιλέξιμες εκτάσεις για την Ελλάδα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκτάσεων στα 23 εκατ. στρέμματα από 6 εκατ. στρέμματα που ήταν μέχρι πρότινος.
Ο Υπουργός ΥπΑΑΤ τόνισε ακόμη την προτεραιότητα που έχει δοθεί στην έγκριση των σχεδίων βελτίωσης των κτηνοτρόφων, το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα άνοιξε ο μηχανισμός de minimis, προκειμένου να υποστηριχθούν οι κτηνοτρόφοι, ακόμη και αυτοί που δεν ήταν ενταγμένοι στην ενιαία ενίσχυση -ειδικά τη φετινή χρονιά που ήταν αυξημένες οι ζωοτροφές-και ότι χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ευαισθησία και άνοιξε περαιτέρω το άρθρο 68 προκειμένου να υποστηριχθούν και οι τέσσερις κλάδοι της κτηνοτροφίας μας.
Όσον αφορά στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας, δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί το γεωργικό ΕΤΕΑΝ, δηλαδή το Γεωργικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας, μέσω του οποίου θα αντιμετωπισθεί η κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου