Στο δήμο Ιωαννιτών το ξίφος του Αλέξανδρου Δαγκλή

Ένα ιστορικό κειμήλιο επιστρέφει στα Γιάννενα
Ένα αντικείμενο που κουβαλά πάνω του μία ιστορία πολλών ετών, μεταξύ αυτής όμως και στιγμές από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, βρίσκεται από χθες στη διάθεση του δήμου Ιωαννιτών και θα κοσμεί τις προθήκες του Δημοτικού Μουσείου της πόλης.
Σε εκτέλεση της διαθήκης της Βασιλικής Δαγκλή χήρας του Αλέξανδρου Δαγκλή, ενός εκ των Ελλήνων αξιωματικών των μαχών που οδήγησαν στην απελευθέρωση, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χριστόπουλος και ο στρατηγός εν αποστρατεία Βασίλειος Φλωράκης, παρέδωσαν το ξίφος αυτό στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Δημ. Γιωτίτσα.

Μαζί παραδόθηκαν όλα τα γνήσια πιστοποιητικά όπως και το πρωτότυπο της διαθήκης της χήρας του Αλέξανδρου Δαγκλή.
Το συγκεκριμένο ξίφος είχε δωρίσει στον Αλέξανδρο Δαγκλή ο Αντώνιος Ζέρβας, σουλιώτικης καταγωγής, υπασπιστής του Βασιλέως Γεωργίου Α’.
Πρόκειται για ένα ιστορικό κειμήλιο, που επιστρέφει στα Ιωάννινα, την ώρα που η πόλη ετοιμάζεται να γιορτάσει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της.
«Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι. Η οικογένεια Δαγκλή έχει προσφέρει πολλά στους απελευθερωτικούς αγώνες. Η πόλη μας της οφείλει πολλά. Το ξίφος θα λάβει τη θέση που του αξίζει στο Δημοτικό μας Μουσείο», σημείωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Γιωτίτσας.
Από την πλευρά του ο εκτελεστής της διαθήκης της Βασιλικής Δαγκλή αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του ξίφους και του πως αυτό περιήλθε στην κατοχή πρώτα του Αλέξανδρου Δαγκλή και στη συνέχεια της συζύγου του.
http://www.epirusonline.gr/articles/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: