Συγκεκριμένα, η ΟΛΜΕ καλεί τους προϊσταμένους Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να μην παραδώσουν καταστάσεις εκπαιδευτικών που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τη σχετική εγκύκλιο.
Το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, λέγοντας ότι με την εγκύκλιο καλεί τους διευθυντές και τους προέδρους των Υπηρεσιακών Συμβουλίων να συντάξουν λίστα «προγραφών» εκπαιδευτικών.
«Οι ''προγεγραμμένοι'' εκπαιδευτικοί», τονίζει η ΟΛΜΕ, «δεν θα είναι μόνο εκείνοι στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές οριστικής ή προσωρινής παύσης για τα πειθαρχικά παραπτώματα που αναφέρονται στο κείμενο του νόμου και της εγκυκλίου, αλλά κι εκείνοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν».
Με αυτόν τον τρόπο, καταλήγει η Ομοσπονδία των καθηγητών, επιβάλλεται ποινή πριν από την οριστική καταδίκη και επομένως παραβιάζεται κατάφωρα το «τεκμήριο αθωότητας». Από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνεται ότι η αργία είναι διοικητικό μέτρο και όχι ποινή, οπότε δεν πλήττεται το τεκμήριο αθωότητας του υπαλλήλου.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 250 υπάλληλοι για τους οποίους έχουν τελεσιδικήσει αποφάσεις των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων και δικαστηρίων και πρόκειται να απολυθούν.
Παράλληλα υπάρχουν περισσότερες από 500 υποθέσεις που αφορούν κατηγορίες για σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα. Σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι προβλέπεται ότι θα τεθούν σε αργία εντός του 2012, μέχρις ότου τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων.
Υποχρεωτικά σε αργία«Δεν μπορεί ένας υπάλληλος που έχει κατηγορηθεί -για παράδειγμα- για παιδεραστία να συνεχίσει να εργάζεται. Ο νόμος προβλέπει ότι θα τίθεται σε υποχρεωτική αργία και εάν αποδειχτεί η αθωότητά του θα επιστρέφει στην εργασία του», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου επισημαίνουν ότι συνδικαλιστές των εκπαιδευτικών έχουν ζητήσει στο παρελθόν μέχρι και την εξαίρεση αδικημάτων, όπως η πλαστογραφία, από τη λίστα των σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012, σε αργία τίθενται υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί για σοβαρά ποινικά αδικήματα (κακουργηματικές πράξεις, κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία) ή σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα (άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος, αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη συμπεριφορά, αδικαιολόγητη αποχή, παράλειψη των πειθαρχικών οργάνων να προβούν σε δίωξη και τιμωρία πειθαρχικού αδικήματος).
ΑΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑΤην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στους δήμους αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, προαναγγέλλοντας τετράωρη στάση εργασίας (11.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.) για αύριο Τρίτη και πορεία από την πλατεία Καραϊσκάκη προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 11.30 π.μ.
Στον Δήμο της Αθήνας το σωματείο των εργαζομένων απειλεί και με αποχή από την αποκομιδή των σκουπιδιών, καθώς και με κλείσιμο των υπηρεσιών του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει τον αρμόδιο υπουργό Αν. Μανιτάκη ότι «κρύβεται» από τους εργαζομένους, καθώς δεν έχει δεχτεί αντιπροσωπεία τους για να συνομιλήσουν και «συνεχίζει να λέει ψέματα, να διαδίδει αναλήθειες και να εκβιάζει τους εργαζομένους».
Το Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση απείχαν των καθηκόντων τους, ενώ συνεχίστηκαν οι καταλήψεις στα γραφεία προσωπικού σε περισσότερους από 235 ΟΤΑ. Για σήμερα Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί συνελεύσεις στους συλλόγους εργαζομένων, προκειμένου να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων ανά δήμο.
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Γραμματεία συντονισμούΤη σύσταση γενικής γραμματείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, η οποία θα λειτουργεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, αναμένεται να εισηγηθεί τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος. Το σχέδιο έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης και το έχει παραδώσει στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσουν παρατηρήσεις και αλλαγές.
Η κυβερνητική πρόταση, η οποία κινείται στα πρότυπα λειτουργίας της γαλλικής κυβέρνησης, προβλέπει τη σύσταση διοικητικής, υποστηρικτικής μονάδας στο γραφείο του πρωθυπουργού, στην οποία θα προΐσταται γενικός γραμματέας με πενταετή θητεία. Τη δημιουργία γενικής γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου είχε εισηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ, αλλά και οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα στελεχωθεί με δημοσίους υπαλλήλους υψηλών προσόντων που θα μετακινηθούν στη νέα υπηρεσία και στις αρχές κάθε έτους θα συγκεντρώνει τον ετήσιο προγραμματισμό νομοθετικού έργου όλων των υπουργείων.
Η νέα υπηρεσία, που θα τελεί υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργικού γραφείου, θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο στο πλαίσιο των αρχών καλής νομοθέτησης που έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η συγκρότηση της γενικής γραμματείας αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης.
Ν. Β. ΤΣΙΤΣΑΣ - Μ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63743613
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου