Ο προεκλογικός εμπαιγμός για το φυσικό αέριο συνεχίζεται…

Του Αντώνη Μπέζα
πρ. Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών

Η πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην ερώτηση για το φυσικό αέριο που κατάθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές Ηπείρου της Νέας Δημοκρατίας, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το σοβαρό αυτό ζήτημα που απασχολεί τη θεσπρωτική κοινή γνώμη.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών, τον Ιούνιο του 2007 (λίγο πριν από τις τότε βουλευτικές εκλογές) υποβλήθηκε από την ΔΕΠΑ στο ΥΠΕΧΩΔΕ
για τις απαιτούμενες ενέργειες η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΠΠΕ) για το ελληνικό τμήμα του έργου. Από την περίοδο αυτή μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές του 2009, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις αντιδράσεις πολιτών και θεσπρωτικών φορέων, πάγωσε ουσιαστικά όλες τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου επιβάλλοντας στη ΔΕΠΑ να προχωρήσει σε εκτεταμένη διερεύνηση στην ευρύτερη περιοχή της παράκτιας ζώνης των νομών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, προκειμένου να αναζητηθούν και να μελετηθούν εναλλακτικές θέσεις προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου αγωγού και χωροθέτησης των εγκαταστάσεων Μέτρησης και Συμπίεσης. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ ανέλαβε πρωτοβουλίες ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα του έργου, τα χαρακτηριστικά του και τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Την περίοδο εκείνη, τοπικά και κεντρικά στελέχη της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που επισκέφθηκαν το νομό, αντί να συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο και να προσεγγίσουν με νηφαλιότητα το ζήτημα, προς όφελος μικροκομματικών σκοπιμοτήτων πυροδοτούσαν την κατάσταση διαβεβαιώνοντας με απίστευτη επιπολαιότητα και ανευθυνότητα τους κατοίκους ότι «θέση του ΠΑΣΟΚ είναι πως στην περιοχή της Πέρδικας και των Συβότων, όπου ήδη έχει αναπτυχθεί ένας πυλώνας ανάπτυξης όπως ο τουρισμός, δεν είναι δυνατόν να προγραμματίζονται έργα που αντιστρατεύονται την παραπέρα ανάπτυξη του τομέα αυτού». Στην απίστευτη αυτή επιχείρηση παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης συμμετείχαν λειτουργώντας ως δεκανίκια, με προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου, ελάχιστοι ευτυχώς της δήθεν τοπικής δημοσιογραφίας. Η απαράδεκτη αυτή μεθόδευση συνεχίστηκε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει για μετά τις εκλογές τις ενέργειες για την υλοποίηση του έργου, ενώ γνώριζε ποια είναι η πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα είναι, και προκύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από τα απαντητικά στην ερώτηση έγγραφα, ότι μόλις το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία κίνησε αμέσως τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου. Ότι δεν έγινε τα προηγούμενα πέντε χρόνια (2004-2009) έγινε σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ξεκίνησε η διαδικασία συλλογής απόψεων για την έγκριση της ΠΠΕ (16.12.2009), υπεγράφη η σύμβαση για τη Μελέτη Εφαρμογής (13.4.2010) και η σύμβαση για την επαλήθευση της Μελέτης Εφαρμογής (26.7.2010), εκδόθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συγχρηματοδότηση του έργου με 100 εκατ. ευρώ –η συνολική χρηματοδότηση θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ- και έγινε ο διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια των σωλήνων (Ιούλιος 2010), εγκρίθηκε η ΠΠΕ (17.9.2010) και τέλος, έγινε ο διεθνής διαγωνισμός και υπεγράφη η σύμβαση για την υποθαλάσσια έρευνα και χαρτογράφηση (1.11.2010).

Το έργο του υποθαλάσσιου ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου είναι απαραίτητο για τη χώρα και την Ήπειρο γιατί θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης καθιστώντας την πατρίδα μας ενεργειακό κέντρο της Δυτικής Ευρώπης. Αυτή είναι μια αλήθεια που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει με λογικά επιχειρήματα.

Ο φόβος του πολιτικού κόστους δεν πρέπει να κλείνει ερμητικά τα στόματα των πολιτικών, ούτε να οδηγεί τον πολιτικό λόγο στη στρογγυλοποίηση και την ασάφεια, προκειμένου να θωπεύσει τους πολίτες και να αναβάλλεται η ανάληψη των ευθυνών. Η Ελλάδα δε ζει μόνο με τα δικά της γεγονότα αλλά είναι υποχρεωμένη να κινείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας διακυβέρνησης και να προσαρμόζεται στο διεθνή ανταγωνισμό.

Είναι άλλο πράγμα να αγωνίζεσαι ώστε η χωροθέτηση του αγωγού και του Συμπιεστή να γίνει σε θέσεις που δεν αλλοιώνουν τον τουριστικό χαρακτήρα και δεν προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον της περιοχής, όπως κάναμε εμείς την περίοδο 2007-2009, και άλλο πράγμα να εμπαίζεις τους πολίτες υποσχόμενος ότι ο αγωγός δεν θα περάσει από την περιοχή τους, όπως έκανε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο τους.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο προεκλογικός εμπαιγμός συνεχίζεται και μετεκλογικά. Η κυβέρνηση με τα μισόλογα της κρύβει την αλήθεια, όταν όλοι αντιλαμβανόμαστε πως ο μόνος λόγος για να μην υλοποιήσει το έργο, είναι να ναυαγήσει γενικότερα το εγχείρημα λόγω αλλαγής των διεθνών γεωπολιτικών συνθηκών.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΒδΕλλα» στο φύλλο της 17.12.2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: