Δεν επηρεάζει την τουριστική ανάπτυξη και τις άλλες δραστηριότητες

Η ΔΕΠΑ για την χωροθέτηση του σταθμού φυσικού αερίου στην Πέρδικα

Διαβεβαιώσεις, ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη και σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες από την χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης του φυσικού αερίου και του σημείου προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου Ελληνο-Ιταλικού, έδωσε χθες η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) με σχετική ανακοίνωση της με αφορμή της αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της Πέρδικας. Η ΔΕΠΑ εκτός των άλλων για τη σημασία του έργου, σημειώνει ότι θα υπάρξουν οφέλη και απασχόληση των ντόπιων στην κατασκευή του.

Η παρέμβαση αυτή έρχεται μετά και την έντονη προεκλογική αντιπαράθεση που έχει προκύψει, ανάμεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες Βαγγέλη Αργύρη και Αλέξανδρο Καχριμάνη και την πρόταση του πρώτου στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εξεταστεί νηφάλια το θέμα μετά τις εκλογές από την αιρετή περιφέρεια, ενώ ο δεύτερος επιμένει να δοθούν τώρα οι απαντήσεις.
Η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, προφανώς, συνιστά και απάντηση προς όσους υποψηφίους επιχειρούν να αξιοποιήσουν το θέμα, αφού επισημαίνεται ότι δεν συντρέχει λόγος αντιδράσεων με την επιλογή που έγινε.
Ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις που προτάθηκαν
Σύμφωνα με την ΔΕΠΑ, προ ολίγων ημερών εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία διεξήχθη εκ νέου και με τη σύμπραξη αναγνωρισμένων επιστημονικών φορέων (ΙΓΜΕ, ΕΛΚΕΘΕ).
Για την επιλογή της όδευσης του αγωγού, σημειώνει, αξιολογήθηκαν επτά (7) διαφορετικές χαράξεις ώστε να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή λύση, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που είχαν εκφραστεί από την τοπική κοινωνία.
Δεν θα υπάρξει καμιά αρνητική επίδραση
«Σύμφωνα με την εγκριθείσα Προμελέτη, τόσο το τελικώς προσδιοριζόμενο σημείο προσαιγιάλωσης (Ομπρέλα 2), όσο και η θέση εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης (Βαρικό), καθώς επίσης και η συνολική όδευση του αγωγού χωροθετούνται σε τοποθεσίες απομακρυσμένες από περιοχές οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Με τον τρόπο αυτό, τονίζει η ΔΕΠΑ, αποκλείεται η οποιαδήποτε όχληση - οπτική, ακουστική ή άλλη, και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει η παραμικρή αρνητική επίδραση σε τουριστικές, γεωργικές, αλιευτικές ή άλλες δραστηριότητες».
Βέβαια κάτοικοι και φορείς διαφωνούν και δεν αποδέχονται αυτή την άποψη και αποφάσισαν να κινηθούν δικαστικά.
Πολλά τα οφέλη από το έργο και για την Ήπειρο
Το έργο «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου-ΠΟΣΕΙΔΩΝ» είναι, όπως επισημαίνει η ΔΕΠΑ, ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς την καθιστά στρατηγικό εταίρο στους μεγάλους άξονες μεταφοράς ενέργειας από τις παραγωγούς-χώρες της Κεντρικής Ασίας στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
«Η ολοκλήρωση του έργου, τονίζεται, θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στο φιλικότερο προς το περιβάλλον συμβατικό καύσιμο, συντελώντας ουσιαστικά στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ηπείρου, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ήδη δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στη διαδικασία υλοποίησης του έργου, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα καλυφθούν από κατοίκους της Τοπικής Κοινωνίας». Προς την κατεύθυνση αυτή, καταλήγει η ανακοίνωση, η ΔΕΠΑ προσδοκά τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών από την υλοποίηση του έργου.
http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/16310-2010-10-08-22-05-53.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: