Η κυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα αρχίσει να ισχύει από το 2011, αν και δεν το ξεκαθάρισαν οι δύο υπουργοί, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα αμοιβών. «Το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο θα έχει προοπτική εικοσαετίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου. Με το νέο σύστημα αμοιβών που θα τεθεί σε ισχύ σχεδόν ταυτόχρονα με τη λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, όπως είπαν οι κκ. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου, θα ασκείται μισθολογική πολιτική με ορθολογικά κριτήρια ύστερα από κεντρικό σχεδιασμό και πρόγραμμα που θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες προσωπικού, τα επιδόματα θα χορηγούνται με ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια από κεντρικό φορέα εκταμίευσης, από ένα όργανο και μέσα από διάλογο, ενώ η γνώση και η ικανότητα, όπου και αν υπάρχουν στο Δημόσιο, θα αμείβονται και θα διαφοροποιούν μισθολογικά όσους τις κατέχουν, με διαφάνεια και δικαιοσύνη.
Σενάρια για βασικό μισθό
Οι κκ. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου κατά τη συνάντηση με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ δεν αποσαφήνισαν το ύψος του νέου βασικού μισθού που θα διαμορφωθεί μετά την ενσωμάτωση των επιδομάτων, ούτε βεβαίως το κόστος του νέου μισθολογίου. «Θα κάνουμε προβολές προτού καταλήξουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, εννοώντας ότι οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για το ύψος των αμοιβών. Η κυβέρνηση, παρά ταύτα, όπως προκύπτει και από ερωτήματα τα οποία έδωσαν εγγράφως οι δύο υπουργοί στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ και αναμένουν την απάντησή τους, έχει αποφασίσει την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων, την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό του οικογενειακού επιδόματος (θα χορηγείται, βεβαίως, μόνον στους παντρεμένους) και του επιδόματος της θέσης ευθύνης.
Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο το νέο μισθολόγιο να μην ισχύει για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους οι οποίοι θα αμείβονται με διαφορετικό καθεστώς το οποίο θα «συγκλίνει» με το καθεστώς αμοιβών του ιδιωτικού τομέα. Απόφαση της κυβέρνησης, από την άλλη πλευρά, είναι να μην εξαιρεθούν από το νέο μισθολόγιο οι συνταξιούχοι, γεγονός που, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δημιουργεί επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος. Με αφορμή αυτό το θέμα ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει νέο Ασφαλιστικό. Οι δύο υπουργοί δεν απέρριψαν και την πρόταση της ΑΔΕΔΥ τα κλιμάκια μεταξύ του εισαγωγικού και του καταληκτικού βαθμού να είναι ένα προς τρία. «Κλαδική διαφοροποίηση»
Με το νέο μισθολόγιο το κίνητρο απόδοσης που χορηγείται σήμερα ανεξέλεγκτα θα μετατραπεί στην ουσία σε πριμ παραγωγικότητας, η χορήγηση του οποίου θα εξαρτάται από την απόδοση των υπαλλήλων. Η κυβέρνηση, αν και δεν κάνει απολύτως σαφές αν προτείνει κλαδικά μισθολόγια, εν τούτοις κάνει λόγο για «κλαδική διαφοροποίηση στις αμοιβές», γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό τα επιδόματα που χορηγούνται σε ευρείες κατηγορίες εργαζομένων, όπως στον τομέα της Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως με το νέο σύστημα αμοιβών θα εκλείψουν οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στους μισθούς μεταξύ των υπαλλήλων της ίδιας ειδικότητας, όπως συμβαίνει σήμερα μεταξύ των μηχανικών, η αμοιβή των οποίων εξαρτάται από το υπουργείο στο οποίο εργάζονται. Τα κλιμάκια που θα διαμορφωθούν με το νέο μισθολόγιο δεν θα εξαρτώνται μόνον από την εκπαίδευση και τον χρόνο υπηρεσίας, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα συνδέονται και με κριτήρια όπως η θέση ευθύνης, η ειδικότητα, το επίπεδο και η σχέση συναλλαγής και παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου