Βασίλης Γιόγιακας: Ουδέποτε μου ασκήθηκε ποινική δίωξη
Ο Νομάρχης και υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Βασίλειος Γιόγιακας με δήλωσή του διαψεύδει δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του. Η δήλωσή του έχει ως εξής: « Για όσους άρχισαν να διαδίδουν ότι , μια εβδομάδα περίπου πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος μου, θα ήθελα να ενημερώσω το Θεσπρωτικό λαό ότι για όσα έχουν ακούσει, υπάρχει μια και μόνο απάντηση: Ουδέποτε μου ασκήθηκε ποινική δίωξη για κάποια αξιόποινη πράξη και όλα όσα ακούστηκαν αποτελούν δημιουργήματα πανικού των πολιτικών μου αντιπάλων που επιδιώκουν τον πολιτικό μου περιορισμό. Τα μηνύματα που παίρνουν, από τους ψηφοφόρους είναι απελπιστικά για αυτούς και για τον κομματικό μηχανισμό που τους στηρίζει και ψάχνουν να στηριχθούν σε διαδόσεις και ψεύδη προς τον αντίπαλό τους. Η κρίσιμη ημέρα πλησιάζει και ο λαός θα δώσει την απάντησή του, σε όσους λασπολογούν και προσπαθούν να σπιλώσουν την εικόνα μου, ως υποψήφιου Δημάρχου ώστε να αποπροσανατολίσουν και να παραπλανήσουν το εκλογικό σώμα.
Με εκτίμηση και ειλικρίνεια προς τους Θεσπρωτούς πολίτες
Ο Νομάρχης και υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Βασίλειος Ν. Γιόγιακας »
…συνέχεια »
Με εκτίμηση και ειλικρίνεια προς τους Θεσπρωτούς πολίτες
Ο Νομάρχης και υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Βασίλειος Ν. Γιόγιακας »
…συνέχεια »
Ο πόλεμος του φωτορεπόρτερ
Ο Γιάννης Μπεχράκης και ο Γιάννης Κόντος περιγράφουν τη μάχη επιβίωσης που δίνουν οι ελεύθεροι φωτοειδησεογράφοι
Το 2004, μετά την αποκάλυψη της θηριωδίας του Αμπού Γκραΐμπ από τις φωτογραφίες των ίδιων των στρατιωτών, η θεωρητικός της φωτογραφίας Σούζαν Σόνταγκ είχε προφητεύσει τον θάνατο του φωτορεπορτάζ. Σήμερα, ένας από τους πιο μπαρουτοκαπνισμένους Ελληνες φωτορεπόρτερ, ο διεθνούς φήμης Γιάννης Μπεχράκης, διατείνεται ότι το ελεύθερο φωτορεπορτάζ, το freelancing, έχει πεθάνει.
Το παρόν και το μέλλον του φωτορεπορτάζ συζητήθηκαν στις 20/10 στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το φωτορεπορτάζ σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο με τη συμμετοχή του φωτορεπόρτερ του Reuters Γιάννη Μπεχράκη, του freelance φωτορεπόρτερ Γιάννη Κόντου και του Ζαν-Φρανσουά Λερουά, διευθυντή του μεγαλύτερου διεθνούς φεστιβάλ φωτορεπορτάζ, του Περπινιάν.
Η ραγδαία εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, το γεγονός ότι η ψηφιακή κάμερα του κινητού τηλεφώνου, μας καθιστά επίδοξους ή οιονεί φωτογράφους, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που πλήττει τον ειδησεογραφικό χώρο στο σύνολό του, αποτελούν, σύμφωνα με όσα είπαν στην «Κ» οι ομιλητές, τα δυο βασικά αίτια της «αναγκαίας μετάλλαξης» του επαγγέλματός τους.
Η εμφάνιση επίδοξων ερασιτεχνών φωτογράφων και δημοσιογράφων «της διπλανής πόρτας», πλήττει, σύμφωνα με τον Γ. Κόντο και απαξιώνει την ειδησεογραφική εικόνα, η γνησιότητα της οποίας πλέον αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο, καθώς σύμφωνα με τον Γ. Μπεχράκη, κανένα έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο δεν επιβιώνει χωρίς τη συνδρομή ενός μεγάλου πρακτορείου, η αναγκαστική μετάλλαξη αντικατοπτρίζεται στη μεταβολή των επαγγελματικών σχέσεων: «Το Ιντερνετ μετατρέπεται σε έναν υπερ-πελάτη για τον φωτορεπόρτερ. Σε πολλές περιπτώσεις, ο πελάτης του Διαδικτύου αντικαθιστά, όσον αφορά τον freelancer φωτορεπόρτερ, τους “κλασικούς” πελάτες, τα πρακτορεία και τις εφημερίδες».
«Ο επαγγελματίας φωτορεπόρτερ δεν φωτογραφίζει ποτέ ένα συμβάν κατά τύχη, αυτό που τον διαφοροποιεί από τον ερασιτέχνη είναι η έρευνα και το βλέμμα του στον κόσμο. Ο επαγγελματίας έχει χρόνο να χτίσει το φωτορεπορτάζ του», υποστηρίζει ο Λερουά. «Την τελευταία εικοσαετία ζήσαμε την κατάρρευση της ποιότητας της φωτογραφίας που δημοσιεύεται στον Τύπο. Το πρόβλημα είναι ότι δημοσιεύονται όλο και λιγότερες φωτογραφίες ποιότητας. Στερώντας μας το μάτι του επαγγελματία φωτορεπόρτερ, τα μίντια μας κρύβουν τον κόσμο. Γι’ αυτό και το φεστιβάλ του Περπινιάν έχει πλέον 200.000 επισκέπτες ετησίως που έρχονται να δουν τις εικόνες που δεν βρίσκουν πια στα μίντια», προσθέτει.
Κρίση και δεοντολογία
Η οικονομική κρίση επιταχύνει τη διαδικασία αυτοκάθαρσης στον τομέα του φωτορεπορτάζ, όπως και σε κάθε αντίστοιχο τομέα. Ο αντίκτυπος είναι μεγάλος, και σύμφωνα με τον Κόντο, έχει οδηγήσει πολλούς φωτογράφους στην αναζήτηση άλλων επαγγελμάτων. «Σήμερα το φωτορεπορτάζ επιβιώνει χάρη στα μεγάλα πρακτορεία όπως το Reuters, το Αssociated Press, το Getty, το AFP και το EPA. Μόνο οι πολύ λίγοι και πολύ καλοί θα επιβιώσουν τελικά», προσθέτει ο Μπεχράκης.
Οι εργαζόμενοι στα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία υφίστανται ωστόσο με ηπιότερο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης. Ως μισθωτοί έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα των περικοπών, αλλά δεν έχουν φτάσει στο αδιέξοδο των ελεύθερων επαγγελματιών που πασχίζουν να πουλήσουν το υλικό τους στα φωτογραφικά πρακτορεία.
«Στην παγκόσμια αγορά οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είχαν αρχίσει να διαφαίνονται πριν από αρκετά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση απλώς επιδεινώθηκε με το κλείσιμο αρκετών εντύπων, τις περικοπές προσωπικού και αμοιβών. Θεωρώ ότι η έξοδος από την κρίση έχει αρχίσει, αλλά θεωρώ απίθανο να επιστρέψει η αγορά στην προγενέστερη μορφή της», υπογραμμίζει ο Κόντος.
Η νέα αυτή πραγματικότητα παραβιάζει, σύμφωνα με τον Κόντο, ηθικές και αισθητικές αξίες που αποτελούσαν την δεοντολογία του επαγγέλματος, υποβιβάζει την ποιότητα του επαγγέλματος εξυπηρετώντας πρόσκαιρα συμφέροντα.
«Το επάγγελμα του φωτοειδησεογράφου δέχεται απανωτά “χτυπήματα” στις μέρες μας, κάποτε και από τους ίδιους τους φωτογράφους, οι οποίοι καταπατούν την ηθική του φωτορεπορτάζ, αλλά και από τους πελάτες (τις εφημερίδες και τα περιοδικά) που προωθούν μέτριους, φτηνούς φωτογράφους, πολλές φορές εφοδιάζοντας τους ίδιους τους δημοσιογράφους με χαμηλής ποιότητας κάμερες, βαφτίζοντάς τους εν μια νυκτί φωτορεπόρτερ. Ταυτόχρονα καταμετρούμε ολοένα και περισσότερα κρούσματα καταπάτησης της ελευθερίας των φωτορεπόρτερ, με τους αστυνομικούς να απειλούν και να χτυπούν βάρβαρα ακόμα και τους διαδηλωτές, προκειμένου να υποδείξουν πότε και πώς θα τραβήξουμε φωτογραφίες», συμπληρώνει πικρόχολα ο Μπεχράκης.
«Το γεγονός ότι παραβιάζονται δεοντολογικοί κανόνες με κάνει να ελπίζω ότι αυτή η τάση θα είναι εφήμερη, όσο και η αξία του φωτογραφικού υλικού που διαχέεται από τα χέρια μη επαγγελματιών φωτορεπόρτερ», συμπληρώνει ο Κόντος.
Το αφιέρωμα στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ, που πραγματοποιείται ώς τις 10 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Γκαλερί Μαυρομιχάλη 55, περιλαμβάνει δύο εκθέσεις φωτορεπόρτερ στην Μ55. Την έκθεση της Stephanie Sinclair με φωτογραφίες για το National Geographic, και το New York Times Magazine με θέμα την «πολυγαμία στις Ηνωμένες Πολιτείες» και εκείνη του Munem Wasif του πρακτορείου VU με θέμα «Εχουμε πίστη στον Θεό».
Η εποχή των multimedia
Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας αντικατοπτρίζεται στην σταδιακή επικράτηση του Διαδικτύου έναντι των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Η ανάπτυξη όμως του Ιντερνετ συνοδεύτηκε και από την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση του βίντεο ως συνοδευτικού υλικού της πληροφορίας ή του κειμένου, και τον επακόλουθο παραγκωνισμό της φωτογραφίας.
Ο Γιάννης Μπεχράκης θεωρεί ότι έχει έρθει η εποχή του multimedia την οποία ο φωτορεπόρτερ δεν μπορεί να αγνοήσει, υπερασπίζεται ωστόσο με πάθος τη φωτογραφία, ποντάροντας στην καλλιτεχνική και αισθητική της αξία: «Πιστεύω ότι η καλή φωτογραφία και το καλό φωτορεπορτάζ διαθέτει μεγάλη υποβλητική δύναμη και γι’ αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το βίντεο. Απλώς ο πήχυς έχει ανέβει πολύ».
Ο Κόντος από την πλευρά του θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη ευνοεί τον φωτορεπόρτερ, καθώς το βίντεο μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο όπλο στα χέρια του. «Οι σύγχρονοι φωτοδημοσιογράφοι έχουν εντάξει την κινούμενη εικόνα και την παραγωγή πολυμέσων στη δουλειά τους, διευρύνοντας το δημιουργικό τους πεδίο. Εξάλλου, με αυτόν τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν επαγγελματικές διεξόδους και σε άλλες αγορές. Το Διαδίκτυο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, καθώς αυτή τη στιγμή αποτελεί τον καλύτερο και τον πιο ανέξοδο τρόπο διακίνησης της εικόνας».
«Το multimedia είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς. Δεν μπορεί ένας φωτορεπόρτερ να φτιάξει μόνος του ένα ντοκιμαντέρ για το Ιντερνετ: να τραβήξει βίντεο, να φτιάξει κείμενα και ερωτήσεις, να πάρει συνεντεύξεις και να κάνει την φωτογραφική του δουλειά», υποστηρίζει ο Λερουά. «Ο αντίκτυπος της σταθερής εικόνας δεν συγκρίνεται με την φευγαλέα εντύπωση της κινούμενης. Δεν είναι τυχαίο ότι μπορεί κανείς να ξεχωρίσει 300 εικόνες που συνοψίζουν την εποχή μας, ενώ μετά βίας δέκα βίντεο», προσθέτει ο Γάλλος.
Οι δύο Ελληνες φωτορεπόρτερ παρακολουθούν τις αλλαγές και συμφωνούν ότι στο τέλος θα επιβιώσει ο σοβαρός επαγγελματίας, αυτός που θα επιδείξει τις μεγαλύτερες ικανότητες προσαρμογής.
Η ανελέητη μάχη της επιβίωσης έχει αρχίσει για τα καλά• το φωτορεπορτάζ δείχνει, όπως λέει ο Κόντος, να απομακρύνεται από τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ως προς την ουσία του: να προσφέρει εικόνα και πρόσωπο στην είδηση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_121_31/10/2010_420443
…συνέχεια »
Το 2004, μετά την αποκάλυψη της θηριωδίας του Αμπού Γκραΐμπ από τις φωτογραφίες των ίδιων των στρατιωτών, η θεωρητικός της φωτογραφίας Σούζαν Σόνταγκ είχε προφητεύσει τον θάνατο του φωτορεπορτάζ. Σήμερα, ένας από τους πιο μπαρουτοκαπνισμένους Ελληνες φωτορεπόρτερ, ο διεθνούς φήμης Γιάννης Μπεχράκης, διατείνεται ότι το ελεύθερο φωτορεπορτάζ, το freelancing, έχει πεθάνει.
Το παρόν και το μέλλον του φωτορεπορτάζ συζητήθηκαν στις 20/10 στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το φωτορεπορτάζ σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο με τη συμμετοχή του φωτορεπόρτερ του Reuters Γιάννη Μπεχράκη, του freelance φωτορεπόρτερ Γιάννη Κόντου και του Ζαν-Φρανσουά Λερουά, διευθυντή του μεγαλύτερου διεθνούς φεστιβάλ φωτορεπορτάζ, του Περπινιάν.
Η ραγδαία εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, το γεγονός ότι η ψηφιακή κάμερα του κινητού τηλεφώνου, μας καθιστά επίδοξους ή οιονεί φωτογράφους, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που πλήττει τον ειδησεογραφικό χώρο στο σύνολό του, αποτελούν, σύμφωνα με όσα είπαν στην «Κ» οι ομιλητές, τα δυο βασικά αίτια της «αναγκαίας μετάλλαξης» του επαγγέλματός τους.
Η εμφάνιση επίδοξων ερασιτεχνών φωτογράφων και δημοσιογράφων «της διπλανής πόρτας», πλήττει, σύμφωνα με τον Γ. Κόντο και απαξιώνει την ειδησεογραφική εικόνα, η γνησιότητα της οποίας πλέον αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο, καθώς σύμφωνα με τον Γ. Μπεχράκη, κανένα έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο δεν επιβιώνει χωρίς τη συνδρομή ενός μεγάλου πρακτορείου, η αναγκαστική μετάλλαξη αντικατοπτρίζεται στη μεταβολή των επαγγελματικών σχέσεων: «Το Ιντερνετ μετατρέπεται σε έναν υπερ-πελάτη για τον φωτορεπόρτερ. Σε πολλές περιπτώσεις, ο πελάτης του Διαδικτύου αντικαθιστά, όσον αφορά τον freelancer φωτορεπόρτερ, τους “κλασικούς” πελάτες, τα πρακτορεία και τις εφημερίδες».
«Ο επαγγελματίας φωτορεπόρτερ δεν φωτογραφίζει ποτέ ένα συμβάν κατά τύχη, αυτό που τον διαφοροποιεί από τον ερασιτέχνη είναι η έρευνα και το βλέμμα του στον κόσμο. Ο επαγγελματίας έχει χρόνο να χτίσει το φωτορεπορτάζ του», υποστηρίζει ο Λερουά. «Την τελευταία εικοσαετία ζήσαμε την κατάρρευση της ποιότητας της φωτογραφίας που δημοσιεύεται στον Τύπο. Το πρόβλημα είναι ότι δημοσιεύονται όλο και λιγότερες φωτογραφίες ποιότητας. Στερώντας μας το μάτι του επαγγελματία φωτορεπόρτερ, τα μίντια μας κρύβουν τον κόσμο. Γι’ αυτό και το φεστιβάλ του Περπινιάν έχει πλέον 200.000 επισκέπτες ετησίως που έρχονται να δουν τις εικόνες που δεν βρίσκουν πια στα μίντια», προσθέτει.
Κρίση και δεοντολογία
Η οικονομική κρίση επιταχύνει τη διαδικασία αυτοκάθαρσης στον τομέα του φωτορεπορτάζ, όπως και σε κάθε αντίστοιχο τομέα. Ο αντίκτυπος είναι μεγάλος, και σύμφωνα με τον Κόντο, έχει οδηγήσει πολλούς φωτογράφους στην αναζήτηση άλλων επαγγελμάτων. «Σήμερα το φωτορεπορτάζ επιβιώνει χάρη στα μεγάλα πρακτορεία όπως το Reuters, το Αssociated Press, το Getty, το AFP και το EPA. Μόνο οι πολύ λίγοι και πολύ καλοί θα επιβιώσουν τελικά», προσθέτει ο Μπεχράκης.
Οι εργαζόμενοι στα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία υφίστανται ωστόσο με ηπιότερο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης. Ως μισθωτοί έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα των περικοπών, αλλά δεν έχουν φτάσει στο αδιέξοδο των ελεύθερων επαγγελματιών που πασχίζουν να πουλήσουν το υλικό τους στα φωτογραφικά πρακτορεία.
«Στην παγκόσμια αγορά οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είχαν αρχίσει να διαφαίνονται πριν από αρκετά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση απλώς επιδεινώθηκε με το κλείσιμο αρκετών εντύπων, τις περικοπές προσωπικού και αμοιβών. Θεωρώ ότι η έξοδος από την κρίση έχει αρχίσει, αλλά θεωρώ απίθανο να επιστρέψει η αγορά στην προγενέστερη μορφή της», υπογραμμίζει ο Κόντος.
Η νέα αυτή πραγματικότητα παραβιάζει, σύμφωνα με τον Κόντο, ηθικές και αισθητικές αξίες που αποτελούσαν την δεοντολογία του επαγγέλματος, υποβιβάζει την ποιότητα του επαγγέλματος εξυπηρετώντας πρόσκαιρα συμφέροντα.
«Το επάγγελμα του φωτοειδησεογράφου δέχεται απανωτά “χτυπήματα” στις μέρες μας, κάποτε και από τους ίδιους τους φωτογράφους, οι οποίοι καταπατούν την ηθική του φωτορεπορτάζ, αλλά και από τους πελάτες (τις εφημερίδες και τα περιοδικά) που προωθούν μέτριους, φτηνούς φωτογράφους, πολλές φορές εφοδιάζοντας τους ίδιους τους δημοσιογράφους με χαμηλής ποιότητας κάμερες, βαφτίζοντάς τους εν μια νυκτί φωτορεπόρτερ. Ταυτόχρονα καταμετρούμε ολοένα και περισσότερα κρούσματα καταπάτησης της ελευθερίας των φωτορεπόρτερ, με τους αστυνομικούς να απειλούν και να χτυπούν βάρβαρα ακόμα και τους διαδηλωτές, προκειμένου να υποδείξουν πότε και πώς θα τραβήξουμε φωτογραφίες», συμπληρώνει πικρόχολα ο Μπεχράκης.
«Το γεγονός ότι παραβιάζονται δεοντολογικοί κανόνες με κάνει να ελπίζω ότι αυτή η τάση θα είναι εφήμερη, όσο και η αξία του φωτογραφικού υλικού που διαχέεται από τα χέρια μη επαγγελματιών φωτορεπόρτερ», συμπληρώνει ο Κόντος.
Το αφιέρωμα στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ, που πραγματοποιείται ώς τις 10 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Γκαλερί Μαυρομιχάλη 55, περιλαμβάνει δύο εκθέσεις φωτορεπόρτερ στην Μ55. Την έκθεση της Stephanie Sinclair με φωτογραφίες για το National Geographic, και το New York Times Magazine με θέμα την «πολυγαμία στις Ηνωμένες Πολιτείες» και εκείνη του Munem Wasif του πρακτορείου VU με θέμα «Εχουμε πίστη στον Θεό».
Η εποχή των multimedia
Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας αντικατοπτρίζεται στην σταδιακή επικράτηση του Διαδικτύου έναντι των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Η ανάπτυξη όμως του Ιντερνετ συνοδεύτηκε και από την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση του βίντεο ως συνοδευτικού υλικού της πληροφορίας ή του κειμένου, και τον επακόλουθο παραγκωνισμό της φωτογραφίας.
Ο Γιάννης Μπεχράκης θεωρεί ότι έχει έρθει η εποχή του multimedia την οποία ο φωτορεπόρτερ δεν μπορεί να αγνοήσει, υπερασπίζεται ωστόσο με πάθος τη φωτογραφία, ποντάροντας στην καλλιτεχνική και αισθητική της αξία: «Πιστεύω ότι η καλή φωτογραφία και το καλό φωτορεπορτάζ διαθέτει μεγάλη υποβλητική δύναμη και γι’ αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από το βίντεο. Απλώς ο πήχυς έχει ανέβει πολύ».
Ο Κόντος από την πλευρά του θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη ευνοεί τον φωτορεπόρτερ, καθώς το βίντεο μπορεί να αναδειχθεί σε μεγάλο όπλο στα χέρια του. «Οι σύγχρονοι φωτοδημοσιογράφοι έχουν εντάξει την κινούμενη εικόνα και την παραγωγή πολυμέσων στη δουλειά τους, διευρύνοντας το δημιουργικό τους πεδίο. Εξάλλου, με αυτόν τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν επαγγελματικές διεξόδους και σε άλλες αγορές. Το Διαδίκτυο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, καθώς αυτή τη στιγμή αποτελεί τον καλύτερο και τον πιο ανέξοδο τρόπο διακίνησης της εικόνας».
«Το multimedia είναι προϊόν ομαδικής δουλειάς. Δεν μπορεί ένας φωτορεπόρτερ να φτιάξει μόνος του ένα ντοκιμαντέρ για το Ιντερνετ: να τραβήξει βίντεο, να φτιάξει κείμενα και ερωτήσεις, να πάρει συνεντεύξεις και να κάνει την φωτογραφική του δουλειά», υποστηρίζει ο Λερουά. «Ο αντίκτυπος της σταθερής εικόνας δεν συγκρίνεται με την φευγαλέα εντύπωση της κινούμενης. Δεν είναι τυχαίο ότι μπορεί κανείς να ξεχωρίσει 300 εικόνες που συνοψίζουν την εποχή μας, ενώ μετά βίας δέκα βίντεο», προσθέτει ο Γάλλος.
Οι δύο Ελληνες φωτορεπόρτερ παρακολουθούν τις αλλαγές και συμφωνούν ότι στο τέλος θα επιβιώσει ο σοβαρός επαγγελματίας, αυτός που θα επιδείξει τις μεγαλύτερες ικανότητες προσαρμογής.
Η ανελέητη μάχη της επιβίωσης έχει αρχίσει για τα καλά• το φωτορεπορτάζ δείχνει, όπως λέει ο Κόντος, να απομακρύνεται από τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλεται ως προς την ουσία του: να προσφέρει εικόνα και πρόσωπο στην είδηση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_121_31/10/2010_420443
…συνέχεια »
Σε 4.458 περιοχές 26 νομών επεκτείνεται από τις αρχές του 2011 το σύστημα αντικειμενικών αξιών
400 περίπου στο νομό Ιωαννίνων
Σε 4.458 περιοχές 26 νομών της χώρας επεκτείνεται από τις αρχές του 2011 το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων από την Εφορία, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.
Πλέον, οι αξίες των ακινήτων δεν θα προκύπτουν με βάση τα συγκριτικά στοιχεία των Εφοριών και θα μπει τέλος στα «αλισβερίσια» που υπάρχουν πολλές φορές μεταξύ πολιτών και φορολογικών αρχών για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων κατά τη μεταβίβαση με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά.
Στους νομούς Ιωαννίνων, Χανίων, Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας θα ενταχθούν στο νέο σύστημα κατά μέσο όρο 400 περιοχές.
Στην Αττική, τιμές ζώνης θα καθοριστούν σε τρεις περιοχές (επέκταση Κηφισιάς, Πετρούπολης και Μάνδρα).
Οι νέες περιοχές που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα βρίσκονται σε 26 νομούς.
Στο νομό Ιωαννίνων θα ενταχθούν 449 και ακολουθούν τα Χανιά με 424, η Λακωνία με 397, η Αρκαδία με 376, η Μεσσηνία με 341 περιοχές κ.ά.
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το επόμενο έτος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης, ενώ και οι μεταβιβάσεις που θα πραγματοποιηθούν θα γίνουν με βάση τις τιμές ζώνης της Εφορίας, αφού τα συγκριτικά στοιχεία των εφοριών θα καταργηθούν αυτόματα.
…συνέχεια »
Σε 4.458 περιοχές 26 νομών της χώρας επεκτείνεται από τις αρχές του 2011 το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων από την Εφορία, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.
Πλέον, οι αξίες των ακινήτων δεν θα προκύπτουν με βάση τα συγκριτικά στοιχεία των Εφοριών και θα μπει τέλος στα «αλισβερίσια» που υπάρχουν πολλές φορές μεταξύ πολιτών και φορολογικών αρχών για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων κατά τη μεταβίβαση με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά.
Στους νομούς Ιωαννίνων, Χανίων, Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας θα ενταχθούν στο νέο σύστημα κατά μέσο όρο 400 περιοχές.
Στην Αττική, τιμές ζώνης θα καθοριστούν σε τρεις περιοχές (επέκταση Κηφισιάς, Πετρούπολης και Μάνδρα).
Οι νέες περιοχές που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα βρίσκονται σε 26 νομούς.
Στο νομό Ιωαννίνων θα ενταχθούν 449 και ακολουθούν τα Χανιά με 424, η Λακωνία με 397, η Αρκαδία με 376, η Μεσσηνία με 341 περιοχές κ.ά.
Από την 1η Ιανουαρίου 2011 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το επόμενο έτος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης, ενώ και οι μεταβιβάσεις που θα πραγματοποιηθούν θα γίνουν με βάση τις τιμές ζώνης της Εφορίας, αφού τα συγκριτικά στοιχεία των εφοριών θα καταργηθούν αυτόματα.
…συνέχεια »
Φθηνή και... ακάματη «μηχανή θανάτου»
Δημιούργημα του Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικοφ, το AK-47 άρχισε τη φονική πορεία του στις μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έβαλε τη σφραγίδα του σε συρράξεις και κινήματα του 20ού αιώνα
Στο Βιετνάμ ένας λοχίας των πεζοναυτών άλλαξε το Μ16 με ένα Καλάσνικοφ ΑΚ-47 που πήρε από έναν αιχμάλωτο Βιετκόνγκ. Πολλοί Αμερικανοί τον μιμήθηκαν. Εξοργισμένος συνταγματάρχης ρώτησε τον λοχία γιατί χρησιμοποιεί το όπλο του εχθρού. Και εκείνος απάντησε: «Γιατί δουλεύει». Αυτές τις ημέρες κλείνει τα 91 του χρόνια ένας μικρόσωμος ασπρομάλλης που υποδέχεται αυτοπροσώπως τους επισκέπτες στο λιτό διαμέρισμά του στην πόλη Ιτζέβσκ,στους πρόποδες των Ουραλίων. Είναι ο
Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικοφ, ο κατασκευαστής της «καλύτερης φονικής μηχανής» όπως έχει χαρακτηριστεί το ΑΚ-47. Αλλοι μιλούν απλώς για το όπλο που άλλαξε την όψη του σύγχρονου πολέμου.
Μόλις κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Τhe Gun: Τhe ΑΚ-47 and the Εvolution of War» («Το όπλο: το ΑΚ-47 και η εξέλιξη του πολέμου»). Φέρει την υπογραφή αμερικανού πρώην πεζοναύτη και νυν βραβευμένου με Πούλιτζερ αμερικανού δημοσιογράφου, του ανταποκριτή των «Νew Υork Τimes» Σι Τζέι Τσίβερς. «Πραγματικός “πατέρας” του όπλου είναι ο ίδιος ο Στάλιν. Γιατί πήρε ένα τουφέκι του πεζικού και το μετέτρεψε σε τουφέκι του χωρικού» γράφει ο Τσίβερς. Η πανίσχυρη σοβιετική πολεμική βιομηχανία πήρε το σχέδιο του Καλάσνικοφ και το εξέλιξε.
Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το όπλο μοιράστηκε σε όλες τις ένοπλες οργανώσεις του Τρίτου Κόσμου. Ακόμη και η Δύση επέλεγε το Καλάσνικοφ ως το καλύτερο και φθηνότερο όπλο για τον εξοπλισμό ομάδων που αντιμάχονταν τους κομμουνιστές: το γνωρίζουν οι αφγανοί μουτζαχεντίν και οι ακροδεξιοί Κόντρας στη Νικαράγουα.
Ο μύθος του όμως εδραιώθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Εκεί αρχικώς οι αμερικανοί διοικητές το απέρριψαν ως αργό και υποστήριξαν ότι «δεν ταιριάζει με τους επαγγελματικά εκπαιδευμένους στη σύγχρονη τεχνολογία στρατιώτες των ΗΠΑ». Οταν όμως οι Βορειοβιετναμέζοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα κινεζικής κατασκευής ΑΚ-47 διαπίστωσαν ότι υπερτερούσαν των Μ16 στις σημαντικές μάχες που δόθηκαν.
Σήμερα το όπλο εμφανίζεται στη σημαία της Μοζαμβίκης ως σύμβολο του αγώνα του λαού της για απελευθέρωση. Εμφανίζεται και στο έμβλημα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Το κραδαίνουν και κήρυκες της Παρασκευής στα μουσουλμανικά τεμένη της Τεχεράνης. Στα περισσότερα βίντεο του Οσάμα μπιν Λάντεν διακρίνεται ένα Καλάσνικοφ στο πλάι του, ενώ στη Βενεζουέλα αρχίζει η λειτουργία εργοστασίου παραγωγής τέτοιων όπλων. Ο Καλάσνικοφ είναι Κοζάκος. Γεννήθηκε στην περιοχή Αλτάι της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία. Οι γονείς του κατηγορήθηκαν ως κουλάκοι, δηλαδή πλούσιοι χωρικοί, την εποχή της σταλινικής κολεκτιβοποίησης, όταν όλοι οι ιδιοκτήτες γης υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τις περιουσίες τους. Εξορίστηκαν στη Σιβηρία, όπου πέθανε ο πατέρας του. Δύο από τα αδέλφια του σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=363969&dt=31/10/2010#ixzz13vCVweP5
…συνέχεια »
Στο Βιετνάμ ένας λοχίας των πεζοναυτών άλλαξε το Μ16 με ένα Καλάσνικοφ ΑΚ-47 που πήρε από έναν αιχμάλωτο Βιετκόνγκ. Πολλοί Αμερικανοί τον μιμήθηκαν. Εξοργισμένος συνταγματάρχης ρώτησε τον λοχία γιατί χρησιμοποιεί το όπλο του εχθρού. Και εκείνος απάντησε: «Γιατί δουλεύει». Αυτές τις ημέρες κλείνει τα 91 του χρόνια ένας μικρόσωμος ασπρομάλλης που υποδέχεται αυτοπροσώπως τους επισκέπτες στο λιτό διαμέρισμά του στην πόλη Ιτζέβσκ,στους πρόποδες των Ουραλίων. Είναι ο
Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικοφ, ο κατασκευαστής της «καλύτερης φονικής μηχανής» όπως έχει χαρακτηριστεί το ΑΚ-47. Αλλοι μιλούν απλώς για το όπλο που άλλαξε την όψη του σύγχρονου πολέμου.
Μόλις κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Τhe Gun: Τhe ΑΚ-47 and the Εvolution of War» («Το όπλο: το ΑΚ-47 και η εξέλιξη του πολέμου»). Φέρει την υπογραφή αμερικανού πρώην πεζοναύτη και νυν βραβευμένου με Πούλιτζερ αμερικανού δημοσιογράφου, του ανταποκριτή των «Νew Υork Τimes» Σι Τζέι Τσίβερς. «Πραγματικός “πατέρας” του όπλου είναι ο ίδιος ο Στάλιν. Γιατί πήρε ένα τουφέκι του πεζικού και το μετέτρεψε σε τουφέκι του χωρικού» γράφει ο Τσίβερς. Η πανίσχυρη σοβιετική πολεμική βιομηχανία πήρε το σχέδιο του Καλάσνικοφ και το εξέλιξε.
Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το όπλο μοιράστηκε σε όλες τις ένοπλες οργανώσεις του Τρίτου Κόσμου. Ακόμη και η Δύση επέλεγε το Καλάσνικοφ ως το καλύτερο και φθηνότερο όπλο για τον εξοπλισμό ομάδων που αντιμάχονταν τους κομμουνιστές: το γνωρίζουν οι αφγανοί μουτζαχεντίν και οι ακροδεξιοί Κόντρας στη Νικαράγουα.
Ο μύθος του όμως εδραιώθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Εκεί αρχικώς οι αμερικανοί διοικητές το απέρριψαν ως αργό και υποστήριξαν ότι «δεν ταιριάζει με τους επαγγελματικά εκπαιδευμένους στη σύγχρονη τεχνολογία στρατιώτες των ΗΠΑ». Οταν όμως οι Βορειοβιετναμέζοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα κινεζικής κατασκευής ΑΚ-47 διαπίστωσαν ότι υπερτερούσαν των Μ16 στις σημαντικές μάχες που δόθηκαν.
Σήμερα το όπλο εμφανίζεται στη σημαία της Μοζαμβίκης ως σύμβολο του αγώνα του λαού της για απελευθέρωση. Εμφανίζεται και στο έμβλημα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Το κραδαίνουν και κήρυκες της Παρασκευής στα μουσουλμανικά τεμένη της Τεχεράνης. Στα περισσότερα βίντεο του Οσάμα μπιν Λάντεν διακρίνεται ένα Καλάσνικοφ στο πλάι του, ενώ στη Βενεζουέλα αρχίζει η λειτουργία εργοστασίου παραγωγής τέτοιων όπλων. Ο Καλάσνικοφ είναι Κοζάκος. Γεννήθηκε στην περιοχή Αλτάι της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία. Οι γονείς του κατηγορήθηκαν ως κουλάκοι, δηλαδή πλούσιοι χωρικοί, την εποχή της σταλινικής κολεκτιβοποίησης, όταν όλοι οι ιδιοκτήτες γης υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τις περιουσίες τους. Εξορίστηκαν στη Σιβηρία, όπου πέθανε ο πατέρας του. Δύο από τα αδέλφια του σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=363969&dt=31/10/2010#ixzz13vCVweP5
…συνέχεια »
Βαγγέλης Αργύρης: Με σχέδιο κι’ όραμα για την Ήπειρο
Συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης
Συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης της Θεσπρωτίας παραχώρησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού «Ήπειρος τόπος να ζεις» Βαγγέλης Αργύρης . Ο κ. Αργύρης ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και τα μέσα στα οποία εργάζονται για την προβολή των θέσεων και κινήσεων του συνδυασμού σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία με τον κόσμο κυρίως να απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς και να αδιαφορεί.
Προσωπικές επαφές για να αντιμετωπιστεί η αδιαφορία του κόσμου
Αυτή η αδιαφορία στάθηκε για τον Βαγγέλη Αργύρη και τους συνεργάτες του αφορμή για να επιλέξουν έναν προεκλογικό αγώνα και μία μέθοδο παλαιάς κοπής πλην όμως άμεσης με τον κόσμο, τους ψηφοφόρους και την εκλογική βάση με συγκεντρώσεις και ομιλίες σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου και περιοδείες των στελεχών των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων στα χωριά. Σε αυτή την προσπάθεια άμεσης επαφής και ενημέρωσης προστίθεται τώρα και το πρόγραμμα του συνδυασμού, που αποτυπώνει τις προτάσεις και τον τρόπο διακυβέρνησης της Ηπείρου, το οποίο ο Βαγγέλης Αργύρης χαρακτήρισε οραματικό και μετρήσιμο που σημαίνει ότι όσα προτείνονται και καταγράφονται μπορούν να υλοποιηθούν.
Πόροι από την αναδιάταξη του ΕΣΠΑ
Οι οικονομικοί πόροι για τους σκοπούς του προγράμματος θα εξοικονομηθούν από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, τους θεσμοθετημένους πόρους για τις περιφέρειες, τον αναπτυξιακό νόμο όπως και από τα υπόλοιπα κοινοτικά προγράμματα.
Διαφάνεια – ποιότητα – ταυτότητα- καλάθι Ηπειρωτικών προϊόντων
Ο κ. Αργύρης αναφερόμενος στο συνδυασμό του τόνισε «ότι έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη παράταξη που κάθε μέρα μεγαλώνει» και σημείωσε πως «οδηγός μας στην πολιτική που οραματιζόμαστε είναι η διαφάνεια» «κάθε πράξη μας θα είναι στο διαδίκτυο προς κρίση στη κοινωνία». Οδηγός επίσης της πολιτικής Αργύρη για την περιφέρεια Ηπείρου η ποιότητα και η ταυτότητα της Ηπείρου, αναφέρθηκε στο καλάθι Ηπειρωτικών προϊόντων που σε αυτό δεν είναι μόνο οι καρποί και τα προϊόντα της Ηπείρου αλλά και οι υπηρεσίες.
Ατμομηχανή ο τουρισμός
Ατμομηχανή σ’ αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει γνώμονα του το περιβάλλον, τα βουνά και τις ακτές της Ηπείρου θα είναι ο τουρισμός και μάλιστα ένας τουρισμός ποιοτικός που θα διαβαθμίζεται ανάλογα με τις περιοχές π.χ θρησκευτικός τουρισμός, βοτανικός κ.ο.κ «πιστεύουμε και ποντάρουμε στον τουρισμό και κάθε νομός της Ηπείρου έχει κάτι που θα αναδεικνύει τον τουρισμό μας.»
Στόχος να γίνει η Ήπειρος πρότυπη Υγειονομική Περιφέρεια
Ο Βαγγέλης Αργύρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της Υγείας κάνοντας λόγο για αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας στοχεύοντας στο να γίνει η Ήπειρος πρότυπη Υγειονομική περιφέρεια.
Κλείνοντας ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για την Ήπειρο που την μετέτρεψαν από την εσχατιά της χώρας σε πύλη της Ελλάδος στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Τρένο
Αιχμές στην κυβέρνηση της Ν.Δ και τους χειρισμούς και κυρίως στα λάθη και τις παραλείψεις άφησε ο κ. Αργύρης σχετικά με την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου τονίζοντας πως το τρένο είναι αναγκαίο να έρθει στην πύλη της Ευρώπης.
Λαθρομετανάστες
Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με την ασφάλεια και τους λαθρομετανάστες τόνισε πως το θέμα να αναχθεί σε Ευρωπαϊκό και να δοθούν κοινές λύσεις τόσο στη φύλαξη των συνόρων όσο και στο πολιτικό πλαίσιο που αφορά σε αυτό το φαινόμενο.
Φυσικό Αέριο
Σημείωσε πως είναι σημαντικό να μην χαθεί το έργο για την Ήπειρο, αποτελεί χρόνιο αίτημα των Ηπειρωτών μαζί με το τρένο και ότι με τίποτα δεν πρέπει να περάσει από την γειτονική Αλβανία. Διευκρίνισε βέβαια ότι η θέση στην οποία θα διέλθει ο αγωγός θα είναι αυτή που θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και δήλωσε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν λύσεις που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον, άλλωστε επιδίωξη της πολιτικής μας είναι το περιβάλλον και ο τουρισμός». Ζήτησε όμως και από τις άλλες παρατάξεις τις γραπτές τους προτάσεις για το θέμα
Μνημόνιο Καχριμάνη – Μνημόνιο Γιόγιακα
Το φαινόμενο των απευθείας αναθέσεων δημοσίων έργων χωρίς προγραμματισμό και μελέτες όπως και την αλόγιστη χρήση πόρων στηλίτευσε ο κ. Αργύρης αναφερόμενος σε πρακτικές που οφείλουν να σταματήσουν αφού στην ουσία λειτουργούν επιπλοκές έχοντας στο τέλος απλήρωτους εργολήπτες και χρέη στις υπηρεσίες. Έκανε λόγο για Μνημόνιο Καχριμάνη και Μνημόνιο Γιόγιακα που ολοκληρώνουν τη θητεία τους με χρεωμένες νομαρχίες κάτι που δεν διαπιστώθηκε στους άλλους νομούς της Ηπείρου.
Πρόγραμμα και άλλες παρατάξεις
Τέλος κάλεσε τις άλλες παρατάξεις να έρθουν και να παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους. Στη συνέχεια ο Βαγγέλης Αργύρης μίλησε στον πεζόδρομο της Παραμυθιάς.
http://www.vdella.com//newsdesk_info.php?newsdesk_id=742&osCsid=tep1e5hsjkqsi513mikts9bng0
…συνέχεια »
Συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης της Θεσπρωτίας παραχώρησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού «Ήπειρος τόπος να ζεις» Βαγγέλης Αργύρης . Ο κ. Αργύρης ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και τα μέσα στα οποία εργάζονται για την προβολή των θέσεων και κινήσεων του συνδυασμού σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία με τον κόσμο κυρίως να απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς και να αδιαφορεί.
Προσωπικές επαφές για να αντιμετωπιστεί η αδιαφορία του κόσμου
Αυτή η αδιαφορία στάθηκε για τον Βαγγέλη Αργύρη και τους συνεργάτες του αφορμή για να επιλέξουν έναν προεκλογικό αγώνα και μία μέθοδο παλαιάς κοπής πλην όμως άμεσης με τον κόσμο, τους ψηφοφόρους και την εκλογική βάση με συγκεντρώσεις και ομιλίες σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου και περιοδείες των στελεχών των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων στα χωριά. Σε αυτή την προσπάθεια άμεσης επαφής και ενημέρωσης προστίθεται τώρα και το πρόγραμμα του συνδυασμού, που αποτυπώνει τις προτάσεις και τον τρόπο διακυβέρνησης της Ηπείρου, το οποίο ο Βαγγέλης Αργύρης χαρακτήρισε οραματικό και μετρήσιμο που σημαίνει ότι όσα προτείνονται και καταγράφονται μπορούν να υλοποιηθούν.
Πόροι από την αναδιάταξη του ΕΣΠΑ
Οι οικονομικοί πόροι για τους σκοπούς του προγράμματος θα εξοικονομηθούν από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, τους θεσμοθετημένους πόρους για τις περιφέρειες, τον αναπτυξιακό νόμο όπως και από τα υπόλοιπα κοινοτικά προγράμματα.
Διαφάνεια – ποιότητα – ταυτότητα- καλάθι Ηπειρωτικών προϊόντων
Ο κ. Αργύρης αναφερόμενος στο συνδυασμό του τόνισε «ότι έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη παράταξη που κάθε μέρα μεγαλώνει» και σημείωσε πως «οδηγός μας στην πολιτική που οραματιζόμαστε είναι η διαφάνεια» «κάθε πράξη μας θα είναι στο διαδίκτυο προς κρίση στη κοινωνία». Οδηγός επίσης της πολιτικής Αργύρη για την περιφέρεια Ηπείρου η ποιότητα και η ταυτότητα της Ηπείρου, αναφέρθηκε στο καλάθι Ηπειρωτικών προϊόντων που σε αυτό δεν είναι μόνο οι καρποί και τα προϊόντα της Ηπείρου αλλά και οι υπηρεσίες.
Ατμομηχανή ο τουρισμός
Ατμομηχανή σ’ αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει γνώμονα του το περιβάλλον, τα βουνά και τις ακτές της Ηπείρου θα είναι ο τουρισμός και μάλιστα ένας τουρισμός ποιοτικός που θα διαβαθμίζεται ανάλογα με τις περιοχές π.χ θρησκευτικός τουρισμός, βοτανικός κ.ο.κ «πιστεύουμε και ποντάρουμε στον τουρισμό και κάθε νομός της Ηπείρου έχει κάτι που θα αναδεικνύει τον τουρισμό μας.»
Στόχος να γίνει η Ήπειρος πρότυπη Υγειονομική Περιφέρεια
Ο Βαγγέλης Αργύρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της Υγείας κάνοντας λόγο για αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας στοχεύοντας στο να γίνει η Ήπειρος πρότυπη Υγειονομική περιφέρεια.
Κλείνοντας ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για την Ήπειρο που την μετέτρεψαν από την εσχατιά της χώρας σε πύλη της Ελλάδος στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Τρένο
Αιχμές στην κυβέρνηση της Ν.Δ και τους χειρισμούς και κυρίως στα λάθη και τις παραλείψεις άφησε ο κ. Αργύρης σχετικά με την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου τονίζοντας πως το τρένο είναι αναγκαίο να έρθει στην πύλη της Ευρώπης.
Λαθρομετανάστες
Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με την ασφάλεια και τους λαθρομετανάστες τόνισε πως το θέμα να αναχθεί σε Ευρωπαϊκό και να δοθούν κοινές λύσεις τόσο στη φύλαξη των συνόρων όσο και στο πολιτικό πλαίσιο που αφορά σε αυτό το φαινόμενο.
Φυσικό Αέριο
Σημείωσε πως είναι σημαντικό να μην χαθεί το έργο για την Ήπειρο, αποτελεί χρόνιο αίτημα των Ηπειρωτών μαζί με το τρένο και ότι με τίποτα δεν πρέπει να περάσει από την γειτονική Αλβανία. Διευκρίνισε βέβαια ότι η θέση στην οποία θα διέλθει ο αγωγός θα είναι αυτή που θα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και δήλωσε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν λύσεις που δεν θα δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον, άλλωστε επιδίωξη της πολιτικής μας είναι το περιβάλλον και ο τουρισμός». Ζήτησε όμως και από τις άλλες παρατάξεις τις γραπτές τους προτάσεις για το θέμα
Μνημόνιο Καχριμάνη – Μνημόνιο Γιόγιακα
Το φαινόμενο των απευθείας αναθέσεων δημοσίων έργων χωρίς προγραμματισμό και μελέτες όπως και την αλόγιστη χρήση πόρων στηλίτευσε ο κ. Αργύρης αναφερόμενος σε πρακτικές που οφείλουν να σταματήσουν αφού στην ουσία λειτουργούν επιπλοκές έχοντας στο τέλος απλήρωτους εργολήπτες και χρέη στις υπηρεσίες. Έκανε λόγο για Μνημόνιο Καχριμάνη και Μνημόνιο Γιόγιακα που ολοκληρώνουν τη θητεία τους με χρεωμένες νομαρχίες κάτι που δεν διαπιστώθηκε στους άλλους νομούς της Ηπείρου.
Πρόγραμμα και άλλες παρατάξεις
Τέλος κάλεσε τις άλλες παρατάξεις να έρθουν και να παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους. Στη συνέχεια ο Βαγγέλης Αργύρης μίλησε στον πεζόδρομο της Παραμυθιάς.
http://www.vdella.com//newsdesk_info.php?newsdesk_id=742&osCsid=tep1e5hsjkqsi513mikts9bng0
…συνέχεια »
Ο Αλέξης Τσίπρας στα Γιάννενα την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου
O Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο δεύτερος πολιτικός αρχηγός που θα επισκεφθεί τα Γιάννενα και θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στην πόλη, μετά από τον Γιώργο Παπανδρέου που ως γνωστόν έρχεται την Τρίτη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου στις 18.30 σε εκδήλωση στον πεζόδρομο της Καλλάρη που διοργανώνουν οι δύο παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, "Τρία Κλικ αριστερά" για τον Δήμο Ιωαννιτών και "ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο" για την περιφέρεια Ηπείρου. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Χρήστος Μαντάς, υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων και Γιάννης Παπαδημητρίου υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει για λίγες ώρες στα Γιάννενα και αποκτά ενδιαφέρον η παρέμβασή του σε πανελλαδικό επίπεδο, με τις εκλογές να είναι σε τρεις μέρες τότε και τις ημερομηνίες για τις πρόωρες εκλογές να τίθενται από σήμερα!
…συνέχεια »
…συνέχεια »
Εκλογικό επίδομα 700 ευρώ στα Σώματα Ασφαλείας
Στα 700 ευρώ κατ' άτομο ορίστηκε το εκλογικό επίδομα για τα Σώματα Ασφαλείας, ΄ύστερα από κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Το επίδομα θα αφορά αστυνομικούς, Πυροσβεστικό Σώμα Λιμενικό Σώμα Ειδικούς Φρουρούς, Συνοριακούς Φύλακες και το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
…συνέχεια »
Το επίδομα θα αφορά αστυνομικούς, Πυροσβεστικό Σώμα Λιμενικό Σώμα Ειδικούς Φρουρούς, Συνοριακούς Φύλακες και το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
…συνέχεια »
Οι άνθρωποι θα πάνε στον Αρη, αλλά δεν θα γυρίσουν
Οι τεράστιες απαιτήσεις σε καύσιμα αναγκάζουν τη ΝΑSΑ να σχεδιάζει αποστολές αποκλειστικά για μόνιμη εγκατάσταση
H αποστολή ανθρώπων στον Αρη, τον Κόκκινο Πλανήτη, αποτελεί διαχρονικό όνειρο για τους επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, της γνωστής ΝΑSΑ. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα: το ταξίδι είναι τόσο μακρινό και οι ανάγκες σε καύσιμα τόσο μεγάλες, ώστε το πλήρωμα της πρώτης αποστολής προς τον Κόκκινο Πλανήτη δεν θα μπορεί να επιστρέψει στη Γη!
Κανένα πρόβλημα, απαντούν οι επιστήμονες: η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη θα αποτελείται αποκλειστικά από εθελοντές που θα πραγματοποιήσουν εν γνώσει τους ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή και θα έχουν σκοπό τον μόνιμο εποικισμό του Κόκκινου Πλανήτη. Το σχέδιο, με συνολικό προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ, ονομάζεται «Το διαστημόπλοιο των 100 ετών» («100-Υear Starship») και, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Ερευνών Αmes της ΝΑSΑ, Πιτ Γουόρντεν, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κόστος της αποστολής και της επιστροφής τεσσάρων αστροναυτών από τον Αρη, ακόμη και αν επιλύονταν ως εκ θαύματος τα τεχνικά προβλήματα, ισοδυναμεί με το κόστος της «one-way» αποστολής 20 ατόμων. «Το συγκεκριμένο διαστημικό πρόγραμμα έχει στόχο τον εποικισμό του Αρη, όχι την επίσκεψη σε αυτόν» είπε ο κ. Γουόρντεν, προσθέτοντας ότι «ως το 2030 είναι δυνατό να ζουν άνθρωποι στον Κόκκινο Πλανήτη». Μαζί του συντάσσονται και οι επιστήμονες Ντιρκ Σούλτσε και Πολ Ντέιβις, οι οποίοι, σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Cosmology», θεωρούν ότι ένα πρώτο βήμα είναι η αποστολή τεσσάρων αστροναυτών στον Αρη, οι οποίοι και θα αποτελέσουν τον πυρήνα για τον μελλοντικό εποικισμό του πλανήτη με εφόδια που θα τους αποστέλλονται από τη Γη.
Οι δύο επιστήμονες ισχυρίζονται ότι με τη χρήση κινητήρων, οι οποίοι θα καταναλώνουν πυρηνική ενέργεια, το ταξίδι ως τον Αρη θα διαρκούσε μόλις τέσσερις μήνες: όμως οι συνθήκες για τη διαβίωση του ανθρώπου επάνω στον πλανήτη είναι απαγορευτικές χωρίς τη χρήση ειδικών τεχνολογιών. Αυτό θα συμβεί επειδή οι αστροναύτες, κατά το μακροχρόνιο ταξίδι τους στο Διάστημα, θα χάσουν περίπου το 40% της μυϊκής τους δύναμης. Οταν λοιπόν θα φθάσουν στον Αρη και θα πρέπει να εργαστούν για να στήσουν μια μόνιμη βάση, δεν θα τους έχουν απομείνει σωματικές δυνάμεις για να φέρουν εις πέρας ένα τόσο απαιτητικό έργο.
«Νέες τεχνολογίες, όπως η συνθετική βιολογίακαι οι μεταβολές στα ανθρώπινα γονίδια, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού στις αφιλόξενες εκτάσεις του Αρη» καταλήγει ο διευθυντής της ΝΑSΑ.
Ο αφιλόξενος πλανήτης
Η επιφανειακή θερμοκρασία του Αρη είναι πολύ χαμηλή, γύρω στους 50 C υπό το μηδέν, ενώ το καλοκαίρι όλος ο πλανήτης πλήττεται από ισχυρές ανεμοθύελλες ταχύτητας 400 χλμ./ώρα. Επίσης, όποιος βρίσκεται στην επιφάνειά του βομβαρδίζεται από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η ατμόσφαιρά του δεν διαθέτει προστατευτική ζώνη όζοντος. Ωστόσο, ο Αρης, παρά το αφιλόξενο του κλίματός του, παραμένει ο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος με τα πιο κοντινά στη Γη χαρακτηριστικά. Εχει σχεδόν την ίδια διάρκεια ημέρας, τις ίδιες εποχές και περίπου διπλάσια διάρκεια έτους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο πλανήτης διαθέτει υπόγεια κοιτάσματα νερού και διοξειδίου του άνθρακα, ενώ πολλοί αστρονόμοι έχουν δηλώσει ότι εντόπισαν μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Αρη.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=363819&dt=30/10/2010#ixzz13oq6KfcA
…συνέχεια »
H αποστολή ανθρώπων στον Αρη, τον Κόκκινο Πλανήτη, αποτελεί διαχρονικό όνειρο για τους επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, της γνωστής ΝΑSΑ. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα: το ταξίδι είναι τόσο μακρινό και οι ανάγκες σε καύσιμα τόσο μεγάλες, ώστε το πλήρωμα της πρώτης αποστολής προς τον Κόκκινο Πλανήτη δεν θα μπορεί να επιστρέψει στη Γη!
Κανένα πρόβλημα, απαντούν οι επιστήμονες: η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη θα αποτελείται αποκλειστικά από εθελοντές που θα πραγματοποιήσουν εν γνώσει τους ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή και θα έχουν σκοπό τον μόνιμο εποικισμό του Κόκκινου Πλανήτη. Το σχέδιο, με συνολικό προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ, ονομάζεται «Το διαστημόπλοιο των 100 ετών» («100-Υear Starship») και, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Ερευνών Αmes της ΝΑSΑ, Πιτ Γουόρντεν, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κόστος της αποστολής και της επιστροφής τεσσάρων αστροναυτών από τον Αρη, ακόμη και αν επιλύονταν ως εκ θαύματος τα τεχνικά προβλήματα, ισοδυναμεί με το κόστος της «one-way» αποστολής 20 ατόμων. «Το συγκεκριμένο διαστημικό πρόγραμμα έχει στόχο τον εποικισμό του Αρη, όχι την επίσκεψη σε αυτόν» είπε ο κ. Γουόρντεν, προσθέτοντας ότι «ως το 2030 είναι δυνατό να ζουν άνθρωποι στον Κόκκινο Πλανήτη». Μαζί του συντάσσονται και οι επιστήμονες Ντιρκ Σούλτσε και Πολ Ντέιβις, οι οποίοι, σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Cosmology», θεωρούν ότι ένα πρώτο βήμα είναι η αποστολή τεσσάρων αστροναυτών στον Αρη, οι οποίοι και θα αποτελέσουν τον πυρήνα για τον μελλοντικό εποικισμό του πλανήτη με εφόδια που θα τους αποστέλλονται από τη Γη.
Οι δύο επιστήμονες ισχυρίζονται ότι με τη χρήση κινητήρων, οι οποίοι θα καταναλώνουν πυρηνική ενέργεια, το ταξίδι ως τον Αρη θα διαρκούσε μόλις τέσσερις μήνες: όμως οι συνθήκες για τη διαβίωση του ανθρώπου επάνω στον πλανήτη είναι απαγορευτικές χωρίς τη χρήση ειδικών τεχνολογιών. Αυτό θα συμβεί επειδή οι αστροναύτες, κατά το μακροχρόνιο ταξίδι τους στο Διάστημα, θα χάσουν περίπου το 40% της μυϊκής τους δύναμης. Οταν λοιπόν θα φθάσουν στον Αρη και θα πρέπει να εργαστούν για να στήσουν μια μόνιμη βάση, δεν θα τους έχουν απομείνει σωματικές δυνάμεις για να φέρουν εις πέρας ένα τόσο απαιτητικό έργο.
«Νέες τεχνολογίες, όπως η συνθετική βιολογίακαι οι μεταβολές στα ανθρώπινα γονίδια, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού στις αφιλόξενες εκτάσεις του Αρη» καταλήγει ο διευθυντής της ΝΑSΑ.
Ο αφιλόξενος πλανήτης
Η επιφανειακή θερμοκρασία του Αρη είναι πολύ χαμηλή, γύρω στους 50 C υπό το μηδέν, ενώ το καλοκαίρι όλος ο πλανήτης πλήττεται από ισχυρές ανεμοθύελλες ταχύτητας 400 χλμ./ώρα. Επίσης, όποιος βρίσκεται στην επιφάνειά του βομβαρδίζεται από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η ατμόσφαιρά του δεν διαθέτει προστατευτική ζώνη όζοντος. Ωστόσο, ο Αρης, παρά το αφιλόξενο του κλίματός του, παραμένει ο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος με τα πιο κοντινά στη Γη χαρακτηριστικά. Εχει σχεδόν την ίδια διάρκεια ημέρας, τις ίδιες εποχές και περίπου διπλάσια διάρκεια έτους. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο πλανήτης διαθέτει υπόγεια κοιτάσματα νερού και διοξειδίου του άνθρακα, ενώ πολλοί αστρονόμοι έχουν δηλώσει ότι εντόπισαν μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Αρη.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=363819&dt=30/10/2010#ixzz13oq6KfcA
…συνέχεια »
«Έφυγε» ο αρχαιολόγος Γιάννης Σακελλαράκης
Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αρχαιολογίας και γενικότερα του πνευματικού κόσμου της χώρας, ο Γιάννης Σακελλαράκης έφυγε προχθές από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, αφήνοντας πίσω ένα εξαίρετο έργο. Ο Γιάννης Σακελλαράκης κηδεύτηκε ήδη, ανήμερα του θανάτου του, στην Αθήνα.
Αν και μη Κρητικός στην καταγωγή, είχε συνδέσει την επιστημονική του και όχι μόνο ζωή με τις ανασκαφές στην Κρήτη ενώ υπήρξε και διευθυντής του αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
Ο Γιάννης Σακελλαράκης υπήρξε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και μέλος της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας από το 1963. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Πήρε πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στην Κρήτη, στο Μουσείο Ηρακλείου, αρχικά ως επιμελητής (1963-1968) κι αργότερα ως διευθυντής του (1980-1987) και στην Αθήνα ως επιμελητής και έφορος των Προϊστορικών Συλλόγων (1970-1980) και υποδιευθυντής (1987-1994) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ανέσκαψε στις Αρχάνες, μαζί με τη σύζυγο του Έφη Σακελλαράκη, καθώς και στο Ιδαίο Άντρο και τελευταία στα Κύθηρα και ανακάλυψε την Ζώμινθο.
Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Αμβούργου και Χαϊδελβέργης και δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα, κυρίως για τους πρώιμους πολιτισμούς του Αιγαίου. Έδωσε πολλές δεκάδες διαλέξεις σ' όλο τον κόσμο και έλαβε μέρος σε πλήθος συνέδρια και συμπόσια. Υπήρξε μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών σωματείων.
Βραβεύθηκε μαζί με την Έφη Σακελλαράκη από την Ακαδημία Αθηνών και τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2004 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το χρυσό σταυρό του Τάγματος της Τιμής.
…συνέχεια »
Αν και μη Κρητικός στην καταγωγή, είχε συνδέσει την επιστημονική του και όχι μόνο ζωή με τις ανασκαφές στην Κρήτη ενώ υπήρξε και διευθυντής του αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
Ο Γιάννης Σακελλαράκης υπήρξε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και μέλος της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας από το 1963. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Πήρε πτυχίο από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στην Κρήτη, στο Μουσείο Ηρακλείου, αρχικά ως επιμελητής (1963-1968) κι αργότερα ως διευθυντής του (1980-1987) και στην Αθήνα ως επιμελητής και έφορος των Προϊστορικών Συλλόγων (1970-1980) και υποδιευθυντής (1987-1994) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ανέσκαψε στις Αρχάνες, μαζί με τη σύζυγο του Έφη Σακελλαράκη, καθώς και στο Ιδαίο Άντρο και τελευταία στα Κύθηρα και ανακάλυψε την Ζώμινθο.
Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Αμβούργου και Χαϊδελβέργης και δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα, κυρίως για τους πρώιμους πολιτισμούς του Αιγαίου. Έδωσε πολλές δεκάδες διαλέξεις σ' όλο τον κόσμο και έλαβε μέρος σε πλήθος συνέδρια και συμπόσια. Υπήρξε μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών σωματείων.
Βραβεύθηκε μαζί με την Έφη Σακελλαράκη από την Ακαδημία Αθηνών και τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2004 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το χρυσό σταυρό του Τάγματος της Τιμής.
…συνέχεια »
Περιοδεία Γιάννη Παπαδημητρίου και Σπύρου Κάτση στην Ηγουμενίτσα
Περιοδεία σε φορείς και στην αγορά της Ηγουμενίτσας πραγματοποίησε κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τους Γιάννη Παπαδημητρίου και Σπύρο Κάτση.
Η αντιπροσωπεία του ΑΥΡΙΟ επισκέφθηκε τον Δήμο Ηγουμενίτσας, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θωμά Πιτούλη και τη Νομαρχία Θεσπρωτίας, όπου ενημερώθηκε για την πορεία της εκλογικής προετοιμασίας και για την εντολή του Υπουργείου να αναλάβουν τελικά οι μηχανισμοί των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων τη διανομή των ψηφοδελτίων στους Δήμους, όπως εξάλλου γινόταν σταθερά σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος του Καλλικράτη (ν. 3852/2010, άρθρο 128) επιβάλλει τη διανομή των ψηφοδελτίων στους Δήμους από τους ίδιους τους συνδυασμούς. «Με τον Καλλικράτη πάνε να ιδιωτικοποιήσουν ακόμα και την εκλογική διαδικασία, εξέλιξη που επιβαρύνει και δυσκολεύει τους μικρότερους συνδυασμούς» σχολίασε ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, συνάντησε την αναπληρώτρια Συντονίστρια Αναστασία Τασοπούλου και ενημερώθηκε για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, για τα κενά στο ιατρικό προσωπικό και για τα προβλήματα του κτιρίου. Όλα αυτά σε μια μονάδα, που καλύπτει μια περιοχή 30.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και κατοίκων της Αλβανικής επικράτειας. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου επικρότησε την προσπάθεια του προσωπικού και τη νοοτροπία εξυπηρέτησης όλων χωρίς διακρίσεις και τόνισε τη σημασία της αντίστασης στο μνημόνιο και τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της υγείας.
Τέλος το κλιμάκιο του ΑΥΡΙΟ συναντήθηκε με μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Ηγουμενίτσας. Όπως είναι γνωστό στην Ηγουμενίτσα διαμένει προσωρινά, σε άθλιες συνθήκες, ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες της Ασίας και της Αφρικής, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου δήλωσε τα εξής : «Τόσο οι εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης της Πρωτοβουλίας και η λειτουργία ιατρείου για τους πρόσφυγες όσο και η πολιτική της δραστηριότητα, η προσπάθεια για ευαισθητοποίηση του λαού της Ηγουμενίτσας και για απομόνωση των ακροδεξιών πυρήνων, που έκαναν τελευταία την εμφάνισή τους, δίνουν μια εικόνα της κοινωνίας που οραματιζόμαστε».
Η αντιπροσωπεία του ΑΥΡΙΟ περιόδευσε επίσης στην αγορά της Ηγουμενίτσας και συζήτησε τα προβλήματα των επαγγελματιών της περιοχής.
…συνέχεια »
Η αντιπροσωπεία του ΑΥΡΙΟ επισκέφθηκε τον Δήμο Ηγουμενίτσας, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θωμά Πιτούλη και τη Νομαρχία Θεσπρωτίας, όπου ενημερώθηκε για την πορεία της εκλογικής προετοιμασίας και για την εντολή του Υπουργείου να αναλάβουν τελικά οι μηχανισμοί των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων τη διανομή των ψηφοδελτίων στους Δήμους, όπως εξάλλου γινόταν σταθερά σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος του Καλλικράτη (ν. 3852/2010, άρθρο 128) επιβάλλει τη διανομή των ψηφοδελτίων στους Δήμους από τους ίδιους τους συνδυασμούς. «Με τον Καλλικράτη πάνε να ιδιωτικοποιήσουν ακόμα και την εκλογική διαδικασία, εξέλιξη που επιβαρύνει και δυσκολεύει τους μικρότερους συνδυασμούς» σχολίασε ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, συνάντησε την αναπληρώτρια Συντονίστρια Αναστασία Τασοπούλου και ενημερώθηκε για τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, για τα κενά στο ιατρικό προσωπικό και για τα προβλήματα του κτιρίου. Όλα αυτά σε μια μονάδα, που καλύπτει μια περιοχή 30.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και κατοίκων της Αλβανικής επικράτειας. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου επικρότησε την προσπάθεια του προσωπικού και τη νοοτροπία εξυπηρέτησης όλων χωρίς διακρίσεις και τόνισε τη σημασία της αντίστασης στο μνημόνιο και τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της υγείας.
Τέλος το κλιμάκιο του ΑΥΡΙΟ συναντήθηκε με μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Ηγουμενίτσας. Όπως είναι γνωστό στην Ηγουμενίτσα διαμένει προσωρινά, σε άθλιες συνθήκες, ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες της Ασίας και της Αφρικής, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου δήλωσε τα εξής : «Τόσο οι εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης της Πρωτοβουλίας και η λειτουργία ιατρείου για τους πρόσφυγες όσο και η πολιτική της δραστηριότητα, η προσπάθεια για ευαισθητοποίηση του λαού της Ηγουμενίτσας και για απομόνωση των ακροδεξιών πυρήνων, που έκαναν τελευταία την εμφάνισή τους, δίνουν μια εικόνα της κοινωνίας που οραματιζόμαστε».
Η αντιπροσωπεία του ΑΥΡΙΟ περιόδευσε επίσης στην αγορά της Ηγουμενίτσας και συζήτησε τα προβλήματα των επαγγελματιών της περιοχής.
…συνέχεια »
Συναντήσεις Β. Γιόγιακα με Αρχές και Φορείς του Νομού
Αλλεπάλληλες συναντήσεις με Αρχές και Φορείς του Νομού είχε ο Νομάρχης Θεσπρωτίας, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Αυτοδιοικητική Πορεία» και ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Βασίλης Γιόγιακας, με σκοπό να συζητήσει μαζί τους, τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όσο και για τις δράσεις που σχεδιάζονται και προωθούνται.
Αλλεπάλληλες συναντήσεις με Αρχές και Φορείς του Νομού είχε ο Νομάρχης Θεσπρωτίας, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Αυτοδιοικητική Πορεία» και ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Βασίλης Γιόγιακας, με σκοπό να συζητήσει μαζί τους, τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όσο και για τις δράσεις που σχεδιάζονται και προωθούνται.
Συγκεκριμένα ο κ. Γιόγιακας συνοδευόμενος από υποψηφίους του συνδυασμού του επισκέφτηκε την
Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας όπου συναντήθηκε με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Βασίλη Μίαρη, τον ΟΑΕΔ, τα ΚΤΕΛ όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Χαρίση, καθώς και το Δικαστικό Μέγαρο, όπου και είχε επαφές με Εισαγγελείς και Δικαστές. Ακολούθως, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας επισκέφθηκε τα εμπορικά καταστήματα της πόλης.
Ολοκληρώνοντας αυτόν τον πρώτο κύκλο συναντήσεων και επαφών, ο κ. Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Νομάρχης Θεσπρωτίας μέχρι σήμερα, η συμπαράσταση που αισθανόμαστε μας δίνει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε, για να ανταποκριθούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα στον αγώνα μας.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι η κοινωνία του Δήμου Ηγουμενίτσας απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συνέπεια και συνέχεια. Απαιτεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστική γνώση των προβλημάτων των πολιτών, παρέχοντας τα μέσα που χρειάζονται για την ικανοποίησή τους».
http://www.e-igoumenitsa.gr/news/hellas/hellas-politic-news/5532-2010-10-29-11-19-34.html
…συνέχεια »
Αλλεπάλληλες συναντήσεις με Αρχές και Φορείς του Νομού είχε ο Νομάρχης Θεσπρωτίας, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Αυτοδιοικητική Πορεία» και ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Βασίλης Γιόγιακας, με σκοπό να συζητήσει μαζί τους, τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όσο και για τις δράσεις που σχεδιάζονται και προωθούνται.
Συγκεκριμένα ο κ. Γιόγιακας συνοδευόμενος από υποψηφίους του συνδυασμού του επισκέφτηκε την
Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας όπου συναντήθηκε με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Βασίλη Μίαρη, τον ΟΑΕΔ, τα ΚΤΕΛ όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Χαρίση, καθώς και το Δικαστικό Μέγαρο, όπου και είχε επαφές με Εισαγγελείς και Δικαστές. Ακολούθως, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας επισκέφθηκε τα εμπορικά καταστήματα της πόλης.
Ολοκληρώνοντας αυτόν τον πρώτο κύκλο συναντήσεων και επαφών, ο κ. Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Νομάρχης Θεσπρωτίας μέχρι σήμερα, η συμπαράσταση που αισθανόμαστε μας δίνει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε, για να ανταποκριθούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα στον αγώνα μας.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι η κοινωνία του Δήμου Ηγουμενίτσας απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συνέπεια και συνέχεια. Απαιτεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστική γνώση των προβλημάτων των πολιτών, παρέχοντας τα μέσα που χρειάζονται για την ικανοποίησή τους».
http://www.e-igoumenitsa.gr/news/hellas/hellas-politic-news/5532-2010-10-29-11-19-34.html
…συνέχεια »
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στα Γιάννενα την Τρίτη 2 Νοεμβρίου
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί τα Γιάννενα την Τρίτη 2 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
- 15.00 Λειτουργία 3 εργαστηρίων με τα παρακάτω θέματα:
1 Κοινωνική Πολιτική
2. Αναπτυξιακή Πολιτική
3. Αγροτική Πολιτική
- 18.00 Ολοκλήρωση εργαστηρίων, Ομιλία του υποψηφίου Περιφερειάρχη Ηπείρου Βαγγέλη Αργύρη, Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου
Σχεδιασμός για επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την Τρίτη, υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ.Έχουν ειδοποιηθεί οι άνθρωποι του κομματικού μηχανισμού για την προετοιμασία της επίσκεψης, η πραγματοποίησή της όμως τελικά θα εξαρτηθεί από τον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό των εκλογών. Η περιοδεία όμως έχει αποφασιστεί κεντρικά και θα ξεκινήσει την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα στην Κοζάνη για να καταλήξει στα Γιάννενα την Τρίτη. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα απευθυνθεί στο εκλογικό σώμα, από μια ακριτική περιφέρεια της χώρας, δίνοντας βάρος στο αναπτυξιακό έργο της κυβέρνησης και την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, φυσικά θα ενισχύσει τις κομματικές υποψηφιότητες, με κεντρική βέβαια την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Αργύρη στην περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και όλες τις υποψηφιότητες που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στους μεγάλους δήμους της Ηπείρου.
…συνέχεια »
- 15.00 Λειτουργία 3 εργαστηρίων με τα παρακάτω θέματα:
1 Κοινωνική Πολιτική
2. Αναπτυξιακή Πολιτική
3. Αγροτική Πολιτική
- 18.00 Ολοκλήρωση εργαστηρίων, Ομιλία του υποψηφίου Περιφερειάρχη Ηπείρου Βαγγέλη Αργύρη, Ομιλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου
Σχεδιασμός για επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την Τρίτη, υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ.Έχουν ειδοποιηθεί οι άνθρωποι του κομματικού μηχανισμού για την προετοιμασία της επίσκεψης, η πραγματοποίησή της όμως τελικά θα εξαρτηθεί από τον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό των εκλογών. Η περιοδεία όμως έχει αποφασιστεί κεντρικά και θα ξεκινήσει την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα στην Κοζάνη για να καταλήξει στα Γιάννενα την Τρίτη. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα απευθυνθεί στο εκλογικό σώμα, από μια ακριτική περιφέρεια της χώρας, δίνοντας βάρος στο αναπτυξιακό έργο της κυβέρνησης και την ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, φυσικά θα ενισχύσει τις κομματικές υποψηφιότητες, με κεντρική βέβαια την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Αργύρη στην περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και όλες τις υποψηφιότητες που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στους μεγάλους δήμους της Ηπείρου.
…συνέχεια »
Χρήστος Κατσούρας - Παρέμβαση για τον τουρισμό
Στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής
BINTEO
Η επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε την Τρίτη 26 Οκτωβρίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, σχετικά με τη στρατηγική για την προώθηση της χώρας στο εξωτερικό».
Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας τόνισε τα εξής:
Πραγματικά θα ήθελα να υπερθεματίσω τις κάποιες πρωτοβουλίες που πρέπει να παίρνονται από την ελληνική περιφέρεια, εάν και θεωρώ ότι καμιά φορά η ενίσχυση του τουρισμού στο κέντρο, η ενίσχυση του στόχου της Αθήνας, ως τουριστικού προορισμού θα ενισχύσει και την περιφέρεια.
Επιγραμματικά μόνο, νομίζω ότι υπάρχει ένα χάσμα, όπου όλοι το καταλαβαίνουμε μεταξύ του πραγματικού, της πραγματικότητας και του ιδεατού. Άρα, πρέπει να γίνει μια συζήτηση του πώς, τι και γιατί το θέλουμε. Το πιο μεγάλο έργο υποδομής στη χώρα δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο έργο, αλλά για εμένα είναι η αισθητική και η ποιότητα. Η προστασία του ελληνικού τοπίου και η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου. Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να με ρωτούν για το εάν υπάρχει Υπουργείο Τουρισμού στην Ελλάδα. Στο νου μου έρχεται μια απάντηση του Γκάντι, όταν του είπαν εάν υπάρχει δυτικός πολιτισμός και ποια είναι η γνώμη σας; Απάντησε ότι «θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα».
Δεν καταλαβαίνω πώς εννοούμε ένα Υπουργείο, το οποίο δεν έχει πολλές φορές αρμοδιότητες στο πώς χτίζουμε τα παράλια, στο πώς γίνονται οι διάφορες τουριστικές επενδύσεις, στο πώς σχετίζεται με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Άρα νομίζω ότι βασικό στρατηγικό σημείο της όλης προσέγγισης του θέματος, δεν είναι τα επιμέρους, αλλά ένα πολύ σημαντικό, το πώς θα πραγματοποιήσουμε τη διασύνδεση αυτού του Υπουργείου με τα άλλα Υπουργεία.
…συνέχεια »
BINTEO
Η επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε την Τρίτη 26 Οκτωβρίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, σχετικά με τη στρατηγική για την προώθηση της χώρας στο εξωτερικό».
Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας τόνισε τα εξής:
Πραγματικά θα ήθελα να υπερθεματίσω τις κάποιες πρωτοβουλίες που πρέπει να παίρνονται από την ελληνική περιφέρεια, εάν και θεωρώ ότι καμιά φορά η ενίσχυση του τουρισμού στο κέντρο, η ενίσχυση του στόχου της Αθήνας, ως τουριστικού προορισμού θα ενισχύσει και την περιφέρεια.
Επιγραμματικά μόνο, νομίζω ότι υπάρχει ένα χάσμα, όπου όλοι το καταλαβαίνουμε μεταξύ του πραγματικού, της πραγματικότητας και του ιδεατού. Άρα, πρέπει να γίνει μια συζήτηση του πώς, τι και γιατί το θέλουμε. Το πιο μεγάλο έργο υποδομής στη χώρα δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο έργο, αλλά για εμένα είναι η αισθητική και η ποιότητα. Η προστασία του ελληνικού τοπίου και η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου. Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να με ρωτούν για το εάν υπάρχει Υπουργείο Τουρισμού στην Ελλάδα. Στο νου μου έρχεται μια απάντηση του Γκάντι, όταν του είπαν εάν υπάρχει δυτικός πολιτισμός και ποια είναι η γνώμη σας; Απάντησε ότι «θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα».
Δεν καταλαβαίνω πώς εννοούμε ένα Υπουργείο, το οποίο δεν έχει πολλές φορές αρμοδιότητες στο πώς χτίζουμε τα παράλια, στο πώς γίνονται οι διάφορες τουριστικές επενδύσεις, στο πώς σχετίζεται με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Άρα νομίζω ότι βασικό στρατηγικό σημείο της όλης προσέγγισης του θέματος, δεν είναι τα επιμέρους, αλλά ένα πολύ σημαντικό, το πώς θα πραγματοποιήσουμε τη διασύνδεση αυτού του Υπουργείου με τα άλλα Υπουργεία.
…συνέχεια »
Διπλασιάστηκε η αμοιβή για τον Ράτκο Μλάντιτς
Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να ανεβάσει στα δέκα εκατομμύρια ευρώ το ποσό αμοιβής για κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς που κατηγορείται για γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη.
"Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση της αμοιβής για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον τόπο όπου κρύβεται και για τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία" ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Μιλιγιόβε Μιχαίλοβιτς.
Ο Μλάντιτς και ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας, Γκόραν Χάτζιτς είναι οι δύο φυγάδες που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου από το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Στην σημερινή συνεδρίασή της η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να αυξήσει και την αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εύρεση του Χάτζιτς στο ένα εκατομμύριο ευρώ από 250 χιλιάδες που ήταν εώς τώρα.
Η απόφαση αυτή "εκφράζει την πολιτική θέληση της Σερβίας να υπερκραστεί και το τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση" δήλωσε ο αντιεισαγγελέας αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου, Μπρόυνο Βέκατιτς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΒΕΤΑ.
Η αύξηση των αμοιβών γίνεται λίγες ημέρες μετά από την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να αναθέσουν στην Ευρωπαική Επιτροπή τη μελέτη της σερβικής υποψηφιότητας, ωστόσο οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών της ΕΕ ζήτησαν από το Βελιγράδι να διπλασιάσει τις προσπάθειες συνεργασίας με το ΔΠΔ κυρίως στι ζήτημα της σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς.
…συνέχεια »
"Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση της αμοιβής για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον τόπο όπου κρύβεται και για τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία" ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Μιλιγιόβε Μιχαίλοβιτς.
Ο Μλάντιτς και ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας, Γκόραν Χάτζιτς είναι οι δύο φυγάδες που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου από το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Στην σημερινή συνεδρίασή της η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να αυξήσει και την αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εύρεση του Χάτζιτς στο ένα εκατομμύριο ευρώ από 250 χιλιάδες που ήταν εώς τώρα.
Η απόφαση αυτή "εκφράζει την πολιτική θέληση της Σερβίας να υπερκραστεί και το τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση" δήλωσε ο αντιεισαγγελέας αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου, Μπρόυνο Βέκατιτς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΒΕΤΑ.
Η αύξηση των αμοιβών γίνεται λίγες ημέρες μετά από την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να αναθέσουν στην Ευρωπαική Επιτροπή τη μελέτη της σερβικής υποψηφιότητας, ωστόσο οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών της ΕΕ ζήτησαν από το Βελιγράδι να διπλασιάσει τις προσπάθειες συνεργασίας με το ΔΠΔ κυρίως στι ζήτημα της σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς.
…συνέχεια »
Απεβίωσε ο Ηπειρώτης εκδότης Χάρης Πάτσης
Εφυγε από τη ζωή, το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 97 ετών, ο παιδαγωγός - συγγραφέας - εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης.
Ο Χάρης Σ. Πάτσης, γεννήθηκε στο Δήμο Θεσπρωτικού Πρεβέζης, σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή - Έδρα Παιδαγωγικής ενώ στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία.
Χρημάτισε Αριστίνδιν Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του «Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος», ενώ τιμήθηκε με το Α' Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού.
Οι εκδοτικές δραστηριότητες του ξεκίνησαν το 1945, με την ίδρυση του ομώνυμου εκδοτικού οργανισμού, ο οποίος εξέδωσε μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών έργων και την 24τομη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια», την οποία αργότερα επέκτεινε σε 36τομη.
…συνέχεια »
Ο Χάρης Σ. Πάτσης, γεννήθηκε στο Δήμο Θεσπρωτικού Πρεβέζης, σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή - Έδρα Παιδαγωγικής ενώ στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία.
Χρημάτισε Αριστίνδιν Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του «Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος», ενώ τιμήθηκε με το Α' Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού.
Οι εκδοτικές δραστηριότητες του ξεκίνησαν το 1945, με την ίδρυση του ομώνυμου εκδοτικού οργανισμού, ο οποίος εξέδωσε μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών έργων και την 24τομη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια», την οποία αργότερα επέκτεινε σε 36τομη.
…συνέχεια »
Στα 11 γνωρίζουν το ίντερνετ τα Ελληνόπουλα
Με καθυστέρηση 3-4 χρόνων σε σχέση με τους συνομηλίκους τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνουν τα ελληνόπουλα στον... θαυμαστό κόσμο του Ιντερνετ, ωστόσο εμφανίζονται πιο «ώριμα» σε ο,τι αφορά το ασφαλές «σερφάρισμα».
Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας «EU Kids Online II», η οποία ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη και ολοκληρώθηκε στο τέλος του καλοκαιριού σε 25 χώρες της Ευρώπης, σε δείγμα 23.000 παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών.
Οι υπεύθυνοι της έρευνας μάλιστα σημειώνουν, πως σημαντικό ρόλο στην …ψηφιακή ωριμότητα των παιδιών, παίζει ως ένα βαθμό η πιο εντατική χρήση του Ιντερνετ, καθώς μπορεί μεν να αυξάνει τις πιθανότητες έκθεσης σε κάποιον κίνδυνο, αλλά παράλληλα τα «θωρακίζει» ώστε να τον αντιμετωπίσουν. «Η αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου, βελτιώνει τον ψηφιακό αλφαβητισμό των παιδιών και τις ικανότητες ασφαλούς πλοήγησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.
Στη Σουηδία και τις υπόλοιπες βόρειες χώρες η πρώτη επαφή με το Ιντερνετ γίνεται στις ηλικίες των 7-8 χρόνων, ενώ στην Ελλάδα το «σερφάρισμα» ξεκινά στην ηλικία των έντεκα ετών, που είναι και ο μεγαλύτερος μέσος όρος στην Ευρώπη. Ειδικότερα, όσον αφορά τη συχνότητα χρήσης, το 1/3 των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 77%.
Ο πλέον δημοφιλής χώρος πρόσβασης είναι το σπίτι και ακολουθεί το σχολείο. Ωστόσο, στην Ελλάδα διαπιστώνεται ότι το 11% των παιδιών είναι τόσο εξοικειωμένα με την τεχνολογία ώστε να «σερφάρουν» με συσκευή παλάμης και το 68% με κινητό τηλέφωνο (!) όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 31%!
Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, θεωρείται χώρα «χαμηλού διαδικτυακού κινδύνου» για τα παιδιά, καθώς από τις απαντήσεις των ανηλίκων ηλικίας 9 έως 16 ετών προκύπτει, ότι μόνο το 1/3 των παιδιών αισθάνθηκε κάποια στιγμή να απειλείται κατά το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Λιθουανία, η Εσθονία, η Τσεχία και η Σουηδία, αντίστοιχες απαντήσεις περί απειλών έδωσαν τα 2/3 των παιδιών.
Σημαντικό ρόλο στα θέματα της προστασίας από τους on-line κινδύνους, φαίνεται ότι παίζουν και οι Έλληνες γονείς. «Ο γονικός έλεγχος στην Ελλάδα είναι αποτελεσματικός, ανεξαρτήτως του επιπέδου εκπαίδευσης των γονέων, ενώ η περιορισμένη έκθεση των μικρών παιδιών σε σεξουαλικό περιεχόμενο, είναι συναφής με την αποτελεσματικότητα του ελέγχου», τονίζει η λέκτορας του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λίζα Τσαλίκη. Η ίδια, ως υπεύθυνη της ελληνικής ομάδας της έρευνας «EU Kids Online II», προσθέτει ότι «τα μικρά παιδιά δεν ενδιαφέρονται να δουν πορνογραφικό υλικό, ειδικά όπως αυτό ορίζεται από τους ενήλικες».
Πάντως, οι Έλληνες γονείς εξακολουθούν να μην έχουν επαρκή εικόνα για τους κινδύνους που αντιμετώπισαν τα παιδιά τους, «σερφάροντας» στο Ιντερνετ. Σχεδόν το 83% των γονέων, των οποίων τα παιδιά ανέφεραν ότι είχαν εκτεθεί σε κίνδυνο, δεν είχαν επίγνωση του γεγονότος. Σύμφωνα με την έρευνα, στην υπόλοιπη Ευρώπη το 52% των γονέων δεν γνώριζε ότι το παιδί του είχε λάβει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ το 61% των γονέων αγνοούσε ότι το παιδί του συνάντησε από κοντά πρόσωπο που γνώρισε μέσω του διαδικτύου.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας, το 63% των παιδιών στη χώρα μας απάντησε ότι «υπάρχουν πολλά καλά πράγματα στο διαδίκτυο», ενώ το 2% παραδέχτηκε ότι έχει ανταλλάξει μηνύματα ή εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου. Ακόμα, η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Τουρκία, εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά (3%) και στα κρούσματα εξύβρισης-εκβιασμών (bullying) μέσω Ιντερνετ.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4601360
…συνέχεια »
Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας «EU Kids Online II», η οποία ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη και ολοκληρώθηκε στο τέλος του καλοκαιριού σε 25 χώρες της Ευρώπης, σε δείγμα 23.000 παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών.
Οι υπεύθυνοι της έρευνας μάλιστα σημειώνουν, πως σημαντικό ρόλο στην …ψηφιακή ωριμότητα των παιδιών, παίζει ως ένα βαθμό η πιο εντατική χρήση του Ιντερνετ, καθώς μπορεί μεν να αυξάνει τις πιθανότητες έκθεσης σε κάποιον κίνδυνο, αλλά παράλληλα τα «θωρακίζει» ώστε να τον αντιμετωπίσουν. «Η αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου, βελτιώνει τον ψηφιακό αλφαβητισμό των παιδιών και τις ικανότητες ασφαλούς πλοήγησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.
Στη Σουηδία και τις υπόλοιπες βόρειες χώρες η πρώτη επαφή με το Ιντερνετ γίνεται στις ηλικίες των 7-8 χρόνων, ενώ στην Ελλάδα το «σερφάρισμα» ξεκινά στην ηλικία των έντεκα ετών, που είναι και ο μεγαλύτερος μέσος όρος στην Ευρώπη. Ειδικότερα, όσον αφορά τη συχνότητα χρήσης, το 1/3 των παιδιών ηλικίας 9-10 ετών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 77%.
Ο πλέον δημοφιλής χώρος πρόσβασης είναι το σπίτι και ακολουθεί το σχολείο. Ωστόσο, στην Ελλάδα διαπιστώνεται ότι το 11% των παιδιών είναι τόσο εξοικειωμένα με την τεχνολογία ώστε να «σερφάρουν» με συσκευή παλάμης και το 68% με κινητό τηλέφωνο (!) όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 31%!
Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, θεωρείται χώρα «χαμηλού διαδικτυακού κινδύνου» για τα παιδιά, καθώς από τις απαντήσεις των ανηλίκων ηλικίας 9 έως 16 ετών προκύπτει, ότι μόνο το 1/3 των παιδιών αισθάνθηκε κάποια στιγμή να απειλείται κατά το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Λιθουανία, η Εσθονία, η Τσεχία και η Σουηδία, αντίστοιχες απαντήσεις περί απειλών έδωσαν τα 2/3 των παιδιών.
Σημαντικό ρόλο στα θέματα της προστασίας από τους on-line κινδύνους, φαίνεται ότι παίζουν και οι Έλληνες γονείς. «Ο γονικός έλεγχος στην Ελλάδα είναι αποτελεσματικός, ανεξαρτήτως του επιπέδου εκπαίδευσης των γονέων, ενώ η περιορισμένη έκθεση των μικρών παιδιών σε σεξουαλικό περιεχόμενο, είναι συναφής με την αποτελεσματικότητα του ελέγχου», τονίζει η λέκτορας του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Λίζα Τσαλίκη. Η ίδια, ως υπεύθυνη της ελληνικής ομάδας της έρευνας «EU Kids Online II», προσθέτει ότι «τα μικρά παιδιά δεν ενδιαφέρονται να δουν πορνογραφικό υλικό, ειδικά όπως αυτό ορίζεται από τους ενήλικες».
Πάντως, οι Έλληνες γονείς εξακολουθούν να μην έχουν επαρκή εικόνα για τους κινδύνους που αντιμετώπισαν τα παιδιά τους, «σερφάροντας» στο Ιντερνετ. Σχεδόν το 83% των γονέων, των οποίων τα παιδιά ανέφεραν ότι είχαν εκτεθεί σε κίνδυνο, δεν είχαν επίγνωση του γεγονότος. Σύμφωνα με την έρευνα, στην υπόλοιπη Ευρώπη το 52% των γονέων δεν γνώριζε ότι το παιδί του είχε λάβει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ το 61% των γονέων αγνοούσε ότι το παιδί του συνάντησε από κοντά πρόσωπο που γνώρισε μέσω του διαδικτύου.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας, το 63% των παιδιών στη χώρα μας απάντησε ότι «υπάρχουν πολλά καλά πράγματα στο διαδίκτυο», ενώ το 2% παραδέχτηκε ότι έχει ανταλλάξει μηνύματα ή εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου. Ακόμα, η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Τουρκία, εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά (3%) και στα κρούσματα εξύβρισης-εκβιασμών (bullying) μέσω Ιντερνετ.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4601360
…συνέχεια »
Μεταθέσεις δικαστικών στους Νομούς της Ηπείρου
Με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης μετατέθηκαν στα Γιάννινα η κ. Παναγιώτα Γκόγκου, Πρόεδρος Πρωτοδικών και ο Ευστ. Βεργώνης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών.
Στην Πρέβεζα μετατάχθηκαν η Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Μαρία Πετρίδου και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευ. Μάστακας, ενώ στη Θεσπρωτία η κ. Μαρία Γαζή, Εισαγγελέας Πρωτοδικών.
…συνέχεια »
Στην Πρέβεζα μετατάχθηκαν η Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Μαρία Πετρίδου και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευ. Μάστακας, ενώ στη Θεσπρωτία η κ. Μαρία Γαζή, Εισαγγελέας Πρωτοδικών.
…συνέχεια »
Περιοδεία του Αλέξανδρου Καχριμάνη
Το Σάββατο 30/10/2010 στο Δήμο Παραμυθιάς και Ηγουμενίτσας
O υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ.Θωμάς Πιτούλης συνοδευόμενοι από υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους θα περιοδεύσουν το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στο Δήμο Παραμυθιάς και Ηγουμενίτσας καθώς και σε Δημοτικά του Διαμέρισμα σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Ώρα: 10.30 – 14.30 Αγορά Παραμυθιάς
17.30 Συνάντηση με το Δ.Σ Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας
18.15 Δ.Δ Γραικοχωρίου (στάση)
18.45 Δ.Δ Καστρίου (στάση)
19.00 Δ.Δ Αγ. Βλάσιος (στάση)
19.30 Δ.Δ Μαυρουδίου (στάση)
…συνέχεια »
O υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ.Θωμάς Πιτούλης συνοδευόμενοι από υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους θα περιοδεύσουν το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στο Δήμο Παραμυθιάς και Ηγουμενίτσας καθώς και σε Δημοτικά του Διαμέρισμα σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Ώρα: 10.30 – 14.30 Αγορά Παραμυθιάς
17.30 Συνάντηση με το Δ.Σ Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας
18.15 Δ.Δ Γραικοχωρίου (στάση)
18.45 Δ.Δ Καστρίου (στάση)
19.00 Δ.Δ Αγ. Βλάσιος (στάση)
19.30 Δ.Δ Μαυρουδίου (στάση)
…συνέχεια »
Διακήρυξη Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Φιλιατών
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΕΡΤΗΣ ΡΕΓΚΑΣ
Οι εκλογές του Νοέμβρη έχουν πολιτικό χαρακτήρα, ισότιμο με εθνικές εκλογές και ας μην αναδεικνύουν κυβέρνηση. Είναι κάλπικη η άποψη που μιλά για «αυτοδιοικητικές εκλογές». Άλλωστε, το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά ψήφο επιβεβαίωσης της κυβερνητικής πολιτικής.
Η πολιτική τους σημασία ξεχωρίζει γιατί διεξάγονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, εφαρμογής του αντιλαϊκού μνημονίου, αλλά και εφαρμογής του «Καλλικράτη», που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της στρατηγικής του κεφαλαίου.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα παίρνονται και θα παίρνονται τα χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα, πολύ σύντομα, με τη μορφή σοκ. Μέτρα που έχουν αποφασισθεί από την συνθήκη του Μαστριχτ, Λισσαβώνας. Μέτρα που παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και είχανε καθυστερήσει στην χώρα μας. Το μνημόνιο τους έδωσε αυτή την ευκαιρία.
Χρυσή ευκαιρία για τα ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ , μαύρη βέβαια ευκαιρία για το λαό.
Η ψήφος τώρα είναι κριτήριο ατομικής ευθύνης και χειραφέτησης
Οι εργαζόμενοι ,οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγροτοκτηνοτρόφοι, η νεολαία δεν έχουν κανένα συμφέρον να ρίξουν στην κάλπη το ίδιο ψηφοδέλτιο με τους εργοδότες, τους μεγαλογιατρούς, τους μεγαλοεμπόρους. Αυτοί θα “κοσμούν” και θα δουλεύουν για τα ψηφοδελτια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ των κ.κ. Παππά και Δάλλα.
Είναι απαραίτητο όμως να ψηφίσει “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”
• Ο οικοδόμος, που πότε έχει και πότε δεν έχει δουλειά, που δεν έχει τα ένσημα να θεωρήσει το βιβλιάριο του ΙΚΑ.
• Ο άνεργος με τα 450 ευρώ επίδομα ανεργίας, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να μην παίρνει ούτε αυτά, την στιγμή που η κυβέρνηση δίνει άφθονο χρήμα στους εργοδότες.
• Ο απολυμένος. Να πάρει ξεκάθαρη θέση όπως ξεκάθαρα το κάνουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που απελευθερώνουν τις απολύσεις και δίνουν πάτημα στους εργοδότες ανενόχλητοι να τρομοκρατούν, να απειλούν, να απολύουν.
• Ο εργαζόμενος που δουλεύει απλήρωτος, ανασφάλιστος, ατέλειωτα ωράρια.
• Ο εργαζόμενος στην Υγεία, στην Παιδεία, στους ΟΤΑ, ο μισθωτός επιστήμονας που τους περιέκοψαν βασικά δικαιώματα, τα οποία πρέπει να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
• Ο μικρομαγαζάτορας, ο επαγγελματοβιοτέχνης που με δυσκολία τα «βγάζει πέρα» και βλέπει τον κίνδυνο του λουκέτου ολοένα και πιο ορατό.
• Ο συνταξιούχος που του κόβουν την σύνταξη.
• Ο αγρότης που ξεκληρίζεται κυριολεκτικά από την γη του σαν αποτέλεσμα της για χρόνια εφαρμοζόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής .
• Ο κτηνοτρόφος που βλέπει την “ΔΩΔΩΝΗ” να «βγαίνει στο σφυρί».
ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ,ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ και ταυτόχρονα να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ, Τις ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ στους τόπους δουλειάς και κατοικίας. Έτσι που από καλύτερες θέσεις το λαϊκό κίνημα να οργανώσουν την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Είναι ανάγκη να χτισθεί το μέτωπο των εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ, νεολαίας, γυναικών. Το μέτωπο για την λαϊκή εξουσία για λαϊκή οικονομία, με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποιημένους τους βασικούς τομείς οικονομίας με παραγωγικούς συνεταιρισμούς με εργατικό έλεγχο. Άλλη λύση υπέρ των λαϊκών στρωμάτων δεν υπάρχει.
Εργαζόμενε – Εργαζόμενη
ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥ
ΑΝ Η ΛΑΪΚΗ ΨΗΦΟΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΠΑΠΠΑ - ΔΑΛΛΑ, ΣΕ ΑΡΓΥΡΗ – ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ .
ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ.
ΠΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΔΑΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι φραστικές αντιπαραθέσεις και οι καταγγελίες είναι για τα ΜΜΕ, για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια.
Πρώτα από όλα στηρίζουν την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Είναι οι «εκλεκτοί» εκείνων των κομμάτων που χτυπάνε κάθε εργατικό – λαϊκό δικαίωμα, που καταδικάζουν το λαό να ζει στην φτώχεια, στην ανασφάλεια , την ανεργία.
Στηρίζουν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που προωθεί την διοικητική προσαρμογή του κράτους, τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. σε όλα τα ζητήματα π.χ. ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, παιδεία, υγειά, αυτοτελή φορολόγηση, ανατροπή εργασιακών σχέσεων.
Δεν υπάρχει κανένας δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κανένας Δάλλας ή Παππάς που θα σώσει τον λαό από την ανεργία, την ανασφάλεια, την εργασιακή περιπλάνηση, την φτώχεια, την αβεβαιότητα του μέλλοντος.
«Τα παραδείγματα πάμπολλα ,τοπικοί παράγοντες που υφάρπαξαν την λαϊκή ψήφο σαν «ανεξάρτητοι», «έντιμοι» «υπερκομματικοί», «αυτοδιοικητικοί» συνέβαλαν ώστε οι δήμοι να γίνουν το μακρύ αντιλαϊκό χέρι του κράτους.
Συμπατριώτες, σες
Πολλά και μεγάλα τα προβλήματα στον καλλικρατικό δήμο μας , ΥΔΡΕΥΣΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ, ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ. Η απαρίθμηση και η υπόσχεση επίλυσης τους θα συνιστούσε μια καλή έκθεση ιδεών όταν δεν συνοδεύεται από τον τρόπο και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν.
Ο «Καλλικράτης» και οι τοπικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ που μιλάνε για νέο τρόπο ανάπτυξης δίνουν την κατεύθυνση της τοπικής φορολόγησης των πολιτών, την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ), το ξεπούλημα και την αλλαγή χρήσης της γης, την παράδοση του ορεινού όγκου της μουργκάνας στο μεγάλο κεφάλαιο για να συνεχίσει να θησαυρίζει την ώρα που εμείς καλούμαστε για άλλη μια φορά να πληρώσουμε για τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, για την υγεία, την πρόνοια, τα σχολειά των παιδιών μας.
Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” προτείνει τον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης από το κράτος των 10,5 δις ευρώ που χρωστάει στην Τ.Α. και έχει εισπράξει από όλους εμάς, την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45% επί των κερδών.
Αντικειμενικά μπαίνει το ζήτημα της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζεται.
Ανάπτυξη με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων; ή
Ανάπτυξη με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων;
Η ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ Η ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ!
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θεωρούν ότι έχουν το λαό στο τσεπάκι τους
Ας τους Διαψεύσουμε!
Ας ψηφίσουμε μαζικά την «Λαϊκή Συσπείρωση» για να οργανωθεί από καλύτερες θέσεις ο αγώνας των κατοίκων αυτού του Δήμου για:
• Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, καθώς και κάθε έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε υπηρεσίες Υγείας, σε φάρμακα και σε οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ) που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
• Αύξηση της φορολόγησης κατά 45% των επιχειρηματικών κερδών
• Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση όλων των οργάνων της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών τους.
• Διεκδικούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.
Συμπατριώτες, σες
Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” στηρίζεται από το ΚΚΕ σε κάθε δήμο και περιφέρεια της χώρας.
Το ψηφοδέλτιο μας απαρτίζεται από εργάτες ,αγρότες, ΕΒΕ, άνεργους ,νέους, γυναίκες, συνταξιούχους από στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι αυτοί που ΟΛΟ τον χρόνο που πέρασε αλλά και προηγούμενα πρωτοστατήσανε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτήν την βάρβαρη πολιτική.
Και αυτό είναι που πρέπει να μετρήσει ,γιατί έρχεται νέα αντιλαϊκή καταιγίδα .
Στην όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, ο λαός χρειάζεται να έχει δίπλα του ,παντού :
- ασυμβίβαστους αγωνιστές και όχι κινδυνολόγους και συκοφάντες
- αδιάλλακτους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όχι απλά έντιμους
- εκλεγμένους άφοβους, που δεν διστάζουν να σηκώσουν πρώτοι τα βάρη του αγώνα
Για αυτό χρειάζεται ενισχυμένη η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», να εκπροσωπηθεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο με όσο δυνατόν περισσότερους συμβούλους.
Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» θα αποκαλύπτει, θα διεκδικεί μέσα και έξω από το Δημοτικό συμβούλιο. Θα δυσκολεύει τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Θα είναι μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ στην καθημερινή οργάνωση της λαϊκής πάλης.
Η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση»:
• Αποτελεί τη μόνη ξεκάθαρη καταδίκη της πολιτικής που οδηγεί το λαό στη φτώχεια, στην ανασφάλεια, στην ανεργία, για τα κέρδη των μονοπωλίων. Είναι η μόνη ξεκάθαρη ψήφος κατά του μνημονίου, του «Καλλικράτη», της ΕΕ.
• Εκφράζει την απαίτηση να πληρώσουν την κρίση και το χρέος αυτοί που τα δημιουργούν με τις μεγάλες φοροαπαλλαγές και τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που απολαμβάνουν, οι μεγάλοι επιχειρηματίες.
• Είναι ψήφος τιμωρίας του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., την αντιλαϊκή πολιτική των οποίων στήριξαν και στηρίζουν οι υποψήφιοί τους. Αυτή θα εφαρμόζουν αν εκλεγούν.
• Για να αναδειχτούν στις περιφέρειες και στους δήμους αγωνιστές που θα μάχονται για το δίκιο του λαού, θα ενημερώνουν για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
• Είναι ψήφος διεκδίκησης των σύγχρονων λαϊκών δικαιωμάτων: Στη σταθερή δουλειά για όλους. Στις σύγχρονες δωρεάν κοινωνικές παροχές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο περιβάλλον, στις υποδομές.
• Είναι ψήφος υπέρ της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης για ριζικές αλλαγές, για ανάπτυξη υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων.
Χαμένη ψήφος είναι αυτή που πάει σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γιατί θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.
Η αποχή δεν αποτελεί διέξοδο. Τους αβαντάρει. Μετράει υπέρ τους και εναντίον του λαού.
Ψηφίστε την «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» έστω και αν δεν συμφωνείτε σε όλα μαζί μας.
Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ
ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΕΡΤΗΣ ΡΕΓΚΑΣ
Εκλογική Περιφέρεια Σαγιάδας
1. Βασιλείου Ευάγγελος του Δημητρίου
2. Μάντος Παύλος του Νικόλαου
3. Μάντου Χρυσούλα του Νικόλαου
4. Ντάϊκος Χρήστος του Κωνσταντίνου
5. Παππάς Παύλος του Ιωάννη
6. Ρέγκα Μόρφω του Φίλιππου
Εκλογική Περιφέρεια Φιλιατών
1. Βασιλείου Αλεξάνδρα του Κωνσταντίνου
2. Δημητρίου Γιαννούλα του Ιωάννη
3. Δημητρίου Παναγιώτης του Βασίλειου
4. Κολοβού Μιράντα του Παναγιώτη
5. Κούφαλη Αφροδίτη του Αθανάσιου
6. Κούφαλης Ναπολέων του Κυριάκου
7. Κυρίτσης Ηλίας του Γεώργιου
8. Λένης Κωνσταντίνος του Φίλιππου
9. Μάκος Ιωάννης του Κωνσταντίνου
10. Μάντος Πάρις του Νικόλαου
11. Μάντου Χριστίνα του Δημήτριου
12. Μπέη Αναστασία του Βασίλειου
13. Μπέης Μάριος του Δημήτριου
14. Πούλος Δημήτριος του Σταύρου
15. Ρέγκας Ιωάννης του Ηλία
16. Σακούλας Γρηγόριος του Παναγιώτη
17. Σιάκος Γαβριήλ του Νικόλαου
18. Σόμπολος Κωνσταντίνος του Λεωνίδα
19. Σπήτας Ελευθέριος του Γεώργιου
20. Τσαβέλης Δημήτριος του Αντώνιου
21. Τσιάβου Ελένη του Βασίλειου
Δημοτική Κοινότητα Φιλιατών
1.Κυρίτση Πέτρα του Χρήστου
2.Λιανός Θεόδωρος του Γεώργιου
3.Σιώζος Πέτρος του Γεώργιου
Τοπική Κοινότητα Αγίων Πάντων
1.Σούφλας Σπυρίδων του Κωνσταντίνου
Τοπική Κοινότητα Ασπροκκλησίου
1.Σιάκκου Αγγελική του Νικόλαου
Τοπική Κοινότητα Γιρομερίου
1.Πάντος Δημήτριος του Σωτήριου
Τοπική Κοινότητα Κεραμίτσης
1.Μπέλλου Χριστίνα του Έκτορα
Τοπική Κοινότητα Κεφαλοχωρίου
1.Μαρίνης Βασίλειος του Δημήτριου
Τοπική Κοινότητα Ραβενής
1.Τουλής Κωνσταντίνος του Ιωάννη
Τοπική Κοινότητα Σαγιάδας
1.Τζούλας Σπυρίδων του Χαρίλαου
…συνέχεια »
Οι εκλογές του Νοέμβρη έχουν πολιτικό χαρακτήρα, ισότιμο με εθνικές εκλογές και ας μην αναδεικνύουν κυβέρνηση. Είναι κάλπικη η άποψη που μιλά για «αυτοδιοικητικές εκλογές». Άλλωστε, το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά ψήφο επιβεβαίωσης της κυβερνητικής πολιτικής.
Η πολιτική τους σημασία ξεχωρίζει γιατί διεξάγονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, εφαρμογής του αντιλαϊκού μνημονίου, αλλά και εφαρμογής του «Καλλικράτη», που υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της στρατηγικής του κεφαλαίου.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα παίρνονται και θα παίρνονται τα χειρότερα αντιλαϊκά μέτρα, πολύ σύντομα, με τη μορφή σοκ. Μέτρα που έχουν αποφασισθεί από την συνθήκη του Μαστριχτ, Λισσαβώνας. Μέτρα που παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και είχανε καθυστερήσει στην χώρα μας. Το μνημόνιο τους έδωσε αυτή την ευκαιρία.
Χρυσή ευκαιρία για τα ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ , μαύρη βέβαια ευκαιρία για το λαό.
Η ψήφος τώρα είναι κριτήριο ατομικής ευθύνης και χειραφέτησης
Οι εργαζόμενοι ,οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγροτοκτηνοτρόφοι, η νεολαία δεν έχουν κανένα συμφέρον να ρίξουν στην κάλπη το ίδιο ψηφοδέλτιο με τους εργοδότες, τους μεγαλογιατρούς, τους μεγαλοεμπόρους. Αυτοί θα “κοσμούν” και θα δουλεύουν για τα ψηφοδελτια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ των κ.κ. Παππά και Δάλλα.
Είναι απαραίτητο όμως να ψηφίσει “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”
• Ο οικοδόμος, που πότε έχει και πότε δεν έχει δουλειά, που δεν έχει τα ένσημα να θεωρήσει το βιβλιάριο του ΙΚΑ.
• Ο άνεργος με τα 450 ευρώ επίδομα ανεργίας, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να μην παίρνει ούτε αυτά, την στιγμή που η κυβέρνηση δίνει άφθονο χρήμα στους εργοδότες.
• Ο απολυμένος. Να πάρει ξεκάθαρη θέση όπως ξεκάθαρα το κάνουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που απελευθερώνουν τις απολύσεις και δίνουν πάτημα στους εργοδότες ανενόχλητοι να τρομοκρατούν, να απειλούν, να απολύουν.
• Ο εργαζόμενος που δουλεύει απλήρωτος, ανασφάλιστος, ατέλειωτα ωράρια.
• Ο εργαζόμενος στην Υγεία, στην Παιδεία, στους ΟΤΑ, ο μισθωτός επιστήμονας που τους περιέκοψαν βασικά δικαιώματα, τα οποία πρέπει να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
• Ο μικρομαγαζάτορας, ο επαγγελματοβιοτέχνης που με δυσκολία τα «βγάζει πέρα» και βλέπει τον κίνδυνο του λουκέτου ολοένα και πιο ορατό.
• Ο συνταξιούχος που του κόβουν την σύνταξη.
• Ο αγρότης που ξεκληρίζεται κυριολεκτικά από την γη του σαν αποτέλεσμα της για χρόνια εφαρμοζόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής .
• Ο κτηνοτρόφος που βλέπει την “ΔΩΔΩΝΗ” να «βγαίνει στο σφυρί».
ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ,ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ και ταυτόχρονα να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ, Τις ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ στους τόπους δουλειάς και κατοικίας. Έτσι που από καλύτερες θέσεις το λαϊκό κίνημα να οργανώσουν την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Είναι ανάγκη να χτισθεί το μέτωπο των εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ, νεολαίας, γυναικών. Το μέτωπο για την λαϊκή εξουσία για λαϊκή οικονομία, με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποιημένους τους βασικούς τομείς οικονομίας με παραγωγικούς συνεταιρισμούς με εργατικό έλεγχο. Άλλη λύση υπέρ των λαϊκών στρωμάτων δεν υπάρχει.
Εργαζόμενε – Εργαζόμενη
ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥ
ΑΝ Η ΛΑΪΚΗ ΨΗΦΟΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΠΑΠΠΑ - ΔΑΛΛΑ, ΣΕ ΑΡΓΥΡΗ – ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ .
ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ.
ΠΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΔΑΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι φραστικές αντιπαραθέσεις και οι καταγγελίες είναι για τα ΜΜΕ, για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια.
Πρώτα από όλα στηρίζουν την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Είναι οι «εκλεκτοί» εκείνων των κομμάτων που χτυπάνε κάθε εργατικό – λαϊκό δικαίωμα, που καταδικάζουν το λαό να ζει στην φτώχεια, στην ανασφάλεια , την ανεργία.
Στηρίζουν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που προωθεί την διοικητική προσαρμογή του κράτους, τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. σε όλα τα ζητήματα π.χ. ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, παιδεία, υγειά, αυτοτελή φορολόγηση, ανατροπή εργασιακών σχέσεων.
Δεν υπάρχει κανένας δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κανένας Δάλλας ή Παππάς που θα σώσει τον λαό από την ανεργία, την ανασφάλεια, την εργασιακή περιπλάνηση, την φτώχεια, την αβεβαιότητα του μέλλοντος.
«Τα παραδείγματα πάμπολλα ,τοπικοί παράγοντες που υφάρπαξαν την λαϊκή ψήφο σαν «ανεξάρτητοι», «έντιμοι» «υπερκομματικοί», «αυτοδιοικητικοί» συνέβαλαν ώστε οι δήμοι να γίνουν το μακρύ αντιλαϊκό χέρι του κράτους.
Συμπατριώτες, σες
Πολλά και μεγάλα τα προβλήματα στον καλλικρατικό δήμο μας , ΥΔΡΕΥΣΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ, ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ. Η απαρίθμηση και η υπόσχεση επίλυσης τους θα συνιστούσε μια καλή έκθεση ιδεών όταν δεν συνοδεύεται από τον τρόπο και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν.
Ο «Καλλικράτης» και οι τοπικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ που μιλάνε για νέο τρόπο ανάπτυξης δίνουν την κατεύθυνση της τοπικής φορολόγησης των πολιτών, την Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ), το ξεπούλημα και την αλλαγή χρήσης της γης, την παράδοση του ορεινού όγκου της μουργκάνας στο μεγάλο κεφάλαιο για να συνεχίσει να θησαυρίζει την ώρα που εμείς καλούμαστε για άλλη μια φορά να πληρώσουμε για τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, για την υγεία, την πρόνοια, τα σχολειά των παιδιών μας.
Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” προτείνει τον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης από το κράτος των 10,5 δις ευρώ που χρωστάει στην Τ.Α. και έχει εισπράξει από όλους εμάς, την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45% επί των κερδών.
Αντικειμενικά μπαίνει το ζήτημα της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζεται.
Ανάπτυξη με σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων; ή
Ανάπτυξη με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων;
Η ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ Η ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ!
Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θεωρούν ότι έχουν το λαό στο τσεπάκι τους
Ας τους Διαψεύσουμε!
Ας ψηφίσουμε μαζικά την «Λαϊκή Συσπείρωση» για να οργανωθεί από καλύτερες θέσεις ο αγώνας των κατοίκων αυτού του Δήμου για:
• Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, καθώς και κάθε έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε υπηρεσίες Υγείας, σε φάρμακα και σε οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ) που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
• Αύξηση της φορολόγησης κατά 45% των επιχειρηματικών κερδών
• Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση όλων των οργάνων της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών τους.
• Διεκδικούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.
Συμπατριώτες, σες
Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” στηρίζεται από το ΚΚΕ σε κάθε δήμο και περιφέρεια της χώρας.
Το ψηφοδέλτιο μας απαρτίζεται από εργάτες ,αγρότες, ΕΒΕ, άνεργους ,νέους, γυναίκες, συνταξιούχους από στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Είναι αυτοί που ΟΛΟ τον χρόνο που πέρασε αλλά και προηγούμενα πρωτοστατήσανε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτήν την βάρβαρη πολιτική.
Και αυτό είναι που πρέπει να μετρήσει ,γιατί έρχεται νέα αντιλαϊκή καταιγίδα .
Στην όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, ο λαός χρειάζεται να έχει δίπλα του ,παντού :
- ασυμβίβαστους αγωνιστές και όχι κινδυνολόγους και συκοφάντες
- αδιάλλακτους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όχι απλά έντιμους
- εκλεγμένους άφοβους, που δεν διστάζουν να σηκώσουν πρώτοι τα βάρη του αγώνα
Για αυτό χρειάζεται ενισχυμένη η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», να εκπροσωπηθεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο με όσο δυνατόν περισσότερους συμβούλους.
Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» θα αποκαλύπτει, θα διεκδικεί μέσα και έξω από το Δημοτικό συμβούλιο. Θα δυσκολεύει τα αντιλαϊκά τους σχέδια. Θα είναι μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ στην καθημερινή οργάνωση της λαϊκής πάλης.
Η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση»:
• Αποτελεί τη μόνη ξεκάθαρη καταδίκη της πολιτικής που οδηγεί το λαό στη φτώχεια, στην ανασφάλεια, στην ανεργία, για τα κέρδη των μονοπωλίων. Είναι η μόνη ξεκάθαρη ψήφος κατά του μνημονίου, του «Καλλικράτη», της ΕΕ.
• Εκφράζει την απαίτηση να πληρώσουν την κρίση και το χρέος αυτοί που τα δημιουργούν με τις μεγάλες φοροαπαλλαγές και τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που απολαμβάνουν, οι μεγάλοι επιχειρηματίες.
• Είναι ψήφος τιμωρίας του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., την αντιλαϊκή πολιτική των οποίων στήριξαν και στηρίζουν οι υποψήφιοί τους. Αυτή θα εφαρμόζουν αν εκλεγούν.
• Για να αναδειχτούν στις περιφέρειες και στους δήμους αγωνιστές που θα μάχονται για το δίκιο του λαού, θα ενημερώνουν για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
• Είναι ψήφος διεκδίκησης των σύγχρονων λαϊκών δικαιωμάτων: Στη σταθερή δουλειά για όλους. Στις σύγχρονες δωρεάν κοινωνικές παροχές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο περιβάλλον, στις υποδομές.
• Είναι ψήφος υπέρ της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης για ριζικές αλλαγές, για ανάπτυξη υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων.
Χαμένη ψήφος είναι αυτή που πάει σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γιατί θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.
Η αποχή δεν αποτελεί διέξοδο. Τους αβαντάρει. Μετράει υπέρ τους και εναντίον του λαού.
Ψηφίστε την «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» έστω και αν δεν συμφωνείτε σε όλα μαζί μας.
Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ
ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΕΡΤΗΣ ΡΕΓΚΑΣ
Εκλογική Περιφέρεια Σαγιάδας
1. Βασιλείου Ευάγγελος του Δημητρίου
2. Μάντος Παύλος του Νικόλαου
3. Μάντου Χρυσούλα του Νικόλαου
4. Ντάϊκος Χρήστος του Κωνσταντίνου
5. Παππάς Παύλος του Ιωάννη
6. Ρέγκα Μόρφω του Φίλιππου
Εκλογική Περιφέρεια Φιλιατών
1. Βασιλείου Αλεξάνδρα του Κωνσταντίνου
2. Δημητρίου Γιαννούλα του Ιωάννη
3. Δημητρίου Παναγιώτης του Βασίλειου
4. Κολοβού Μιράντα του Παναγιώτη
5. Κούφαλη Αφροδίτη του Αθανάσιου
6. Κούφαλης Ναπολέων του Κυριάκου
7. Κυρίτσης Ηλίας του Γεώργιου
8. Λένης Κωνσταντίνος του Φίλιππου
9. Μάκος Ιωάννης του Κωνσταντίνου
10. Μάντος Πάρις του Νικόλαου
11. Μάντου Χριστίνα του Δημήτριου
12. Μπέη Αναστασία του Βασίλειου
13. Μπέης Μάριος του Δημήτριου
14. Πούλος Δημήτριος του Σταύρου
15. Ρέγκας Ιωάννης του Ηλία
16. Σακούλας Γρηγόριος του Παναγιώτη
17. Σιάκος Γαβριήλ του Νικόλαου
18. Σόμπολος Κωνσταντίνος του Λεωνίδα
19. Σπήτας Ελευθέριος του Γεώργιου
20. Τσαβέλης Δημήτριος του Αντώνιου
21. Τσιάβου Ελένη του Βασίλειου
Δημοτική Κοινότητα Φιλιατών
1.Κυρίτση Πέτρα του Χρήστου
2.Λιανός Θεόδωρος του Γεώργιου
3.Σιώζος Πέτρος του Γεώργιου
Τοπική Κοινότητα Αγίων Πάντων
1.Σούφλας Σπυρίδων του Κωνσταντίνου
Τοπική Κοινότητα Ασπροκκλησίου
1.Σιάκκου Αγγελική του Νικόλαου
Τοπική Κοινότητα Γιρομερίου
1.Πάντος Δημήτριος του Σωτήριου
Τοπική Κοινότητα Κεραμίτσης
1.Μπέλλου Χριστίνα του Έκτορα
Τοπική Κοινότητα Κεφαλοχωρίου
1.Μαρίνης Βασίλειος του Δημήτριου
Τοπική Κοινότητα Ραβενής
1.Τουλής Κωνσταντίνος του Ιωάννη
Τοπική Κοινότητα Σαγιάδας
1.Τζούλας Σπυρίδων του Χαρίλαου
…συνέχεια »
Η ιστορία της ιαχής «Αέρα»
Λίγες λέξεις της Νεοελληνικής γλώσσας κρύβουν τη μαγεία της ιαχής αέρα! Μεγάλωσαν και μεγαλώνουν ελληνόπουλα που συγκινήθηκαν, δάκρυσαν, θαύμαζαν τον ηρωισμό των παλικαριών στα ελληνοαλβανικά σύνορα, το 1940. Ο παλμός αυτής της συγκίνησης δονούσε στην ιαχή αέρα και σε ό,τι αυτή αντιπροσώπευε στη μεταπολεμική Ελλάδα. Καμία λέξη δε συγκέντρωσε την ορμή και το δυναμισμό της νιότης, όσο η ιαχή αέρας.
Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι πρωτοακούστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης 30 χρόνια πρίν από το έπος του ΄40. Συγκεκριμένα, πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1908 από το 2ο τάγμα της Κρητικής πολιτοφυλακής του πρώτου τακτικού στρατού της Κρήτης, που τελούσε υπό την προστασία του ευρωπαϊκού στρατού. Χρησιμοποιήθηκε σε εκπαιδευτική πορεία, από κάποιον στρατιώτη, κατά τη διάρκεια ανεμοστρόβιλου και το επανέλαβαν, χάριν ευθυμίας, οι υπόλοιποι. Από τότε, το επαναλάμβαναν συχνά, κάθε φορά που διαλυόταν ή συντασσόταν το Τάγμα (αρχικά, ήταν, δηλαδή, μία ζητωκραυγή, ένα “πείραγμα”, και όχι πολεμική ιαχή). Στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων (1912, 1913, Ήπειρο και Μακεδονία) η ιαχή διαδόθηκε από τους Κρήτες σε ολόκληρο το ελληνικό στράτευμα.
Στην αρχή, όμως, η καινοτομία αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, γιατί ο τακτικός στρατός χρησιμοποιούσε τις αρχαίες ιαχές: αλαλά ή αλαλαί ή ελελεύ ή το εξευρωπαϊσμένο : χιπ, χιπ, ουρρά (hip, hip, hurrah), άλλωστε οι περισσότεροι αξιωματικοί του στρατού μας είχαν εκπαιδευτεί στα στρατόπεδα της Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας.
Η αρχαία ιαχή αλαλά προήλθε από τη μυθική κόρη του Πολέμου, την Αλαλά (Πίνδαρος, απ. 225: Κλυθ΄ Αλαλά Πολέμου θυγατέρα). Απ εδώ προήλθαν οι λέξεις αλαλαγή, αλάλαγμα (Κ.Παλαμάς, Ασαλ. Ζωή: της νίκης σου το αλάλαγμα…) και το ρ. αλαλάζω (Ψαλμ.99, αλαλάξατε τω Κυρίω…, ή Κ.Δ. Κορινθ. 1,13,1 : …γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον).
Η πολεμική ιαχή «αέρα» επισημοποιήθηκε κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο και γι΄ αυτό συνέβαλαν, άθελα τους, οι Ιταλοί. Ο Ιταλικός φασιστικός στρατός χρησιμοποιούσε την ιαχή : «eja (προφ. : εγιά), eja, eja, alala». Ήταν μία ιαχή που είχε καθιερώσει ο ποιητής Gabriele d Annunzio (1863 – 1938) στη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου (Αύγουστος του 1917). Ο ίδιος, ο ποιητής, αναφέρει ότι την επέβαλε στους αεροπόρους του (ήταν διοικητής αεροπορικού σμήνους) λέγοντας: «είναι καιρός να καταργήσουμε αυτό τον βαρβαρικό ήχο (εννοούσε το: Hip! Hip! Hip! hurrah) και στη θέση του θα βάλουμε το alala με το οποίο ο Αχιλλέας παρακινούσε τα άλογα του και το Λατινικό επιφώνημα eja».
Εικοσιτρία χρόνια αργότερα οι Ιταλοί εισβολείς θα χρησιμοποιήσουν στα βουνά της Πίνδου την ιαχή eja! eja! alala (ειρωνεία: να ήξεραν, άραγε, οι αγράμματοι Ιταλοί στρατιώτες ότι χρησιμοποιούσαν μία αρχαία ελληνική ιαχή για να σκοτώσουν τους σύγχρονους Ελληνες). Πάντως, η ηχητική ομοιότητα με την επανάληψη των φωνηέντων -α- και –ε- (στη λ.eja: προφ. εγιά) έφερε στο μυαλό των Ελλήνων την Κρητική ζητωκραυγή αέρα και ανταπέδωσαν καθιερώνοντας την λ. αέρα, ως την πιο ηρωική ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας. Η ιαχή αέρα έχει τον ίδιο αριθμό συλλαβών με το αλαλά (δεν αλλάζει ο ρυθμός) και περιλάμβανει το –α- και το –ε-, που προφέρονται εύκολα, όταν τρέχουν οι στρατιώτες (περιλαμβάνονται, αλλωστε, και στο αλαλά και στο ελελευ, αλλά και στο eja)
Ας δούμε, όμως, και τη μη ηρωική πλευρά της ιαχής
- Φαντάζομαι το δρόμο του γυρισμού: τα ηρωικά παλληκάρια να επιστρέφουν έχοντας παραδώσει τα όπλα σε αυτούς που μέχρι χθες νικούσαν, να περπατούν με το κεφάλι κατεβασμένο στην άκρη του δρόμου και να τους κοροϊδεύουν οι θρασύδειλοι Ιταλοί επαναλαμβάνοντας ειρωνικά την ιαχή αέρα (πραγματικό περιστατικό).
- Οι Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών (τα αλεξίποινα Τάγματα Ασφαλείας) χρησιμοποιούσαν την ιαχή αέρα, όταν έκαναν έφοδο για να συλλάβουν Έλληνες πατριώτες και να τους παραδώσουν στους Γερμανούς κατακτητές.
- Στο Γράμμο και ο τακτικός και ο δημοκρατικός στρατός φωναζαν αέρα, όταν εξαπέλυαν επίθεση κατά των αδελφών. Αέρα σε ποιόν, βρε παλληκάρια; Ποιος είναι ο εχθρός; Γιατί να φύγει; Που να πάει;
Μέσα σε λίγα χρόνια φτήνυναν οι άνθρωποι και οι λέξεις
Πάντως, προτιμώ να κρατήσω τη συγκίνηση που μου έδινε στα πρώτα μαθητικά χρόνια η ιαχή αέρα και να μη σκέφτομαι την ξεδιάντροπη χρήση της στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Είναι πληγή από φρικτό μαχαίρι (Καβάφης) να θυμάμαι τη χαρά και τη ντροπή συνάμα.
.
Γιώργος Δαμιανός (πρώτη δημοσίευση στο περ. Discovery and science, εκδ. ΔΟΛ, Οκτ. 2006)
.
http://www.24grammata.com/?p=4360
…συνέχεια »
Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι πρωτοακούστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης 30 χρόνια πρίν από το έπος του ΄40. Συγκεκριμένα, πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1908 από το 2ο τάγμα της Κρητικής πολιτοφυλακής του πρώτου τακτικού στρατού της Κρήτης, που τελούσε υπό την προστασία του ευρωπαϊκού στρατού. Χρησιμοποιήθηκε σε εκπαιδευτική πορεία, από κάποιον στρατιώτη, κατά τη διάρκεια ανεμοστρόβιλου και το επανέλαβαν, χάριν ευθυμίας, οι υπόλοιποι. Από τότε, το επαναλάμβαναν συχνά, κάθε φορά που διαλυόταν ή συντασσόταν το Τάγμα (αρχικά, ήταν, δηλαδή, μία ζητωκραυγή, ένα “πείραγμα”, και όχι πολεμική ιαχή). Στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων (1912, 1913, Ήπειρο και Μακεδονία) η ιαχή διαδόθηκε από τους Κρήτες σε ολόκληρο το ελληνικό στράτευμα.
Στην αρχή, όμως, η καινοτομία αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, γιατί ο τακτικός στρατός χρησιμοποιούσε τις αρχαίες ιαχές: αλαλά ή αλαλαί ή ελελεύ ή το εξευρωπαϊσμένο : χιπ, χιπ, ουρρά (hip, hip, hurrah), άλλωστε οι περισσότεροι αξιωματικοί του στρατού μας είχαν εκπαιδευτεί στα στρατόπεδα της Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας.
Η αρχαία ιαχή αλαλά προήλθε από τη μυθική κόρη του Πολέμου, την Αλαλά (Πίνδαρος, απ. 225: Κλυθ΄ Αλαλά Πολέμου θυγατέρα). Απ εδώ προήλθαν οι λέξεις αλαλαγή, αλάλαγμα (Κ.Παλαμάς, Ασαλ. Ζωή: της νίκης σου το αλάλαγμα…) και το ρ. αλαλάζω (Ψαλμ.99, αλαλάξατε τω Κυρίω…, ή Κ.Δ. Κορινθ. 1,13,1 : …γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον).
Η πολεμική ιαχή «αέρα» επισημοποιήθηκε κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο και γι΄ αυτό συνέβαλαν, άθελα τους, οι Ιταλοί. Ο Ιταλικός φασιστικός στρατός χρησιμοποιούσε την ιαχή : «eja (προφ. : εγιά), eja, eja, alala». Ήταν μία ιαχή που είχε καθιερώσει ο ποιητής Gabriele d Annunzio (1863 – 1938) στη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου (Αύγουστος του 1917). Ο ίδιος, ο ποιητής, αναφέρει ότι την επέβαλε στους αεροπόρους του (ήταν διοικητής αεροπορικού σμήνους) λέγοντας: «είναι καιρός να καταργήσουμε αυτό τον βαρβαρικό ήχο (εννοούσε το: Hip! Hip! Hip! hurrah) και στη θέση του θα βάλουμε το alala με το οποίο ο Αχιλλέας παρακινούσε τα άλογα του και το Λατινικό επιφώνημα eja».
Εικοσιτρία χρόνια αργότερα οι Ιταλοί εισβολείς θα χρησιμοποιήσουν στα βουνά της Πίνδου την ιαχή eja! eja! alala (ειρωνεία: να ήξεραν, άραγε, οι αγράμματοι Ιταλοί στρατιώτες ότι χρησιμοποιούσαν μία αρχαία ελληνική ιαχή για να σκοτώσουν τους σύγχρονους Ελληνες). Πάντως, η ηχητική ομοιότητα με την επανάληψη των φωνηέντων -α- και –ε- (στη λ.eja: προφ. εγιά) έφερε στο μυαλό των Ελλήνων την Κρητική ζητωκραυγή αέρα και ανταπέδωσαν καθιερώνοντας την λ. αέρα, ως την πιο ηρωική ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας. Η ιαχή αέρα έχει τον ίδιο αριθμό συλλαβών με το αλαλά (δεν αλλάζει ο ρυθμός) και περιλάμβανει το –α- και το –ε-, που προφέρονται εύκολα, όταν τρέχουν οι στρατιώτες (περιλαμβάνονται, αλλωστε, και στο αλαλά και στο ελελευ, αλλά και στο eja)
Ας δούμε, όμως, και τη μη ηρωική πλευρά της ιαχής
- Φαντάζομαι το δρόμο του γυρισμού: τα ηρωικά παλληκάρια να επιστρέφουν έχοντας παραδώσει τα όπλα σε αυτούς που μέχρι χθες νικούσαν, να περπατούν με το κεφάλι κατεβασμένο στην άκρη του δρόμου και να τους κοροϊδεύουν οι θρασύδειλοι Ιταλοί επαναλαμβάνοντας ειρωνικά την ιαχή αέρα (πραγματικό περιστατικό).
- Οι Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών (τα αλεξίποινα Τάγματα Ασφαλείας) χρησιμοποιούσαν την ιαχή αέρα, όταν έκαναν έφοδο για να συλλάβουν Έλληνες πατριώτες και να τους παραδώσουν στους Γερμανούς κατακτητές.
- Στο Γράμμο και ο τακτικός και ο δημοκρατικός στρατός φωναζαν αέρα, όταν εξαπέλυαν επίθεση κατά των αδελφών. Αέρα σε ποιόν, βρε παλληκάρια; Ποιος είναι ο εχθρός; Γιατί να φύγει; Που να πάει;
Μέσα σε λίγα χρόνια φτήνυναν οι άνθρωποι και οι λέξεις
Πάντως, προτιμώ να κρατήσω τη συγκίνηση που μου έδινε στα πρώτα μαθητικά χρόνια η ιαχή αέρα και να μη σκέφτομαι την ξεδιάντροπη χρήση της στην Κατοχή και τον Εμφύλιο. Είναι πληγή από φρικτό μαχαίρι (Καβάφης) να θυμάμαι τη χαρά και τη ντροπή συνάμα.
.
Γιώργος Δαμιανός (πρώτη δημοσίευση στο περ. Discovery and science, εκδ. ΔΟΛ, Οκτ. 2006)
.
http://www.24grammata.com/?p=4360
…συνέχεια »
Σαν σήμερα (28/10/1940) H Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα
Χιλιάδες κείμενα, φωτογραφίες, αφιερώματα, εκατοντάδες ντοκιμαντέρ και ταινίες έχουν προβληθεί, προσπαθώντας να αποτυπώσουν τον αγώνα της Ελλάδας απέναντι στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι.
Ο Οδυσσέας Ελύτης, αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο, ίσως τον πλέον μεστό, στο έργο του «Ασμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» (1945), όλα όσα είδε, βίωσε και αισθάνθηκε, στο διάστημα που βρέθηκε στο μέτωπο. Το έργο μελοποιήθηκε το 1968, από τον Νότη Μαυρουδή, ως λαϊκό ορατόριο για φωνή χορωδία και ορχήστρα.
Παρατίθεται το «Ασμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» :
A/
Εκεί που πρώτα εκατοικούσε ο ήλιος
Που με τα μάτια μιας παρθένας άνοιγε ο καιρός
Kαθώς εχιόνιζε απ’ το σκούντημα της μυγδαλιάς ο αγέρας
Kι άναβαν στις κορφές των χόρτων καβαλάρηδες
Eκεί που χτύπαγεν η οπλή ενός πλάτανου λεβέντικου
Kαι μια σημαία πλατάγιζε ψηλά γη και νερό
Που όπλο ποτέ σε πλάτη δεν εβάραινε
Mα όλος ο κόπος τ’ ουρανού
Όλος ο κόσμος έλαμπε σαν μια νεροσταγόνα
Πρωί, στα πόδια του βουνού
Tώρα, σαν από στεναγμό Θεού ένας ίσκιος μεγαλώνει.
Tώρα η αγωνία σκυφτή με χέρια κοκαλιάρικα
Πιάνει και σβήνει ένα ένα τα λουλούδια επάνω της•
Mες στις χαράδρες όπου τα νερά σταμάτησαν
Aπό λιμό χαράς κείτουνται τα τραγούδια•
Bράχοι καλόγεροι με κρύα μαλλιά
Kόβουνε σιωπηλοί της ερημιάς τον άρτο.
Χειμώνας μπαίνει ώς το μυαλό. Κάτι κακό
Θ’ ανάψει. Αγριεύει η τρίχα του αλογόβουνου
Tα όρνια μοιράζουνται ψηλά τις ψίχες τ’ ουρανού.
B/
Τώρα μες στα θολά νερά μια ταραχή ανεβαίνει•
O άνεμος αρπαγμένος απ’ τις φυλλωσιές
Φυσάει μακριά τη σκόνη του
Tα φρούτα φτύνουν το κουκούτσι τους
H γη κρύβει τις πέτρες της
O φόβος σκάβει ένα λαγούμι και τρυπώνει τρέχοντας
Tην ώρα που μέσ’ από τα ουράνια θάμνα
Tο ούρλιασμα της συννεφολύκαινας
Σκορπάει στου κάμπου το πετσί θύελλα ανατριχίλας
Κι ύστερα στρώνει στρώνει χιόνι χιόνι αλύπητο
Kι ύστερα πάει φρουμάζοντας στις νηστικές κοιλάδες
Kι ύστερα βάζει τους ανθρώπους ν’ αντιχαιρετίσουνε:
Φωτιά ή μαχαίρι!
Γι’ αυτούς που με φωτιά ή μαχαίρι κίνησαν
Kακό θ’ ανάψει εδώ. Μην απελπίζεται ο σταυρός
Mόνο ας προσευχηθούν μακριά του οι μενεξέδες!
Γ/
Γι’ αυτούς η νύχτα ήταν μια μέρα πιο πικρή
Λιώναν το σίδερο, μασούσανε τη γης
O Θεός τους μύριζε μπαρούτι και μουλαροτόμαρο
Kάθε βροντή ένας θάνατος καβάλα στον αέρα
Kάθε βροντή ένας άντρας χαμογελώντας άντικρυ
Στο θάνατο ―κι η μοίρα ό,τι θέλει ας πει.
Ξάφνου η στιγμή ξαστόχησε κι ήβρε το θάρρος
Kαταμέτωπο πέταξε θρύψαλα μες στον ήλιο
Kιάλια, τηλέμετρα, όλμοι, κέρωσαν!
Εύκολα σαν χασές που σκίστηκεν ο αγέρας!
Εύκολα σαν πλεμόνια που άνοιξαν οι πέτρες!
Το κράνος κύλησε από την αριστερή μεριά...
Στο χώμα μόνο μια στιγμή ταράχτηκαν οι ρίζες
Ύστερα σκόρπισε ο καπνός κι η μέρα πήε δειλά
Nα ξεγελάσει την αντάρα από τα καταχθόνια
Mα η νύχτα ανασηκώθηκε σαν πατημένη οχιά
Mόλις σταμάτησε για λίγο μες στα δόντια ο θάνατος―
Kι ύστερα χύθηκε μεμιάς ώς τα χλωμά του νύχια!
Δ/
Τώρα κείτεται απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη
M’ ένα σταματημένο αγέρα στα ήσυχα μαλλιά
M’ ένα κλαδάκι λησμονιάς στ’ αριστερό του αυτί
Mοιάζει μπαξές που τού ’φυγαν άξαφνα τα πουλιά
Mοιάζει τραγούδι που το φίμωσαν μέσα στη σκοτεινιά
Mοιάζει ρολόι αγγέλου που εσταμάτησε
Mόλις είπανε «γεια παιδιά» τα ματοτσίνορα
Kι η απορία μαρμάρωσε...
Κείτεται απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη.
Αιώνες μαύροι γύρω του
Aλυχτούν με σκελετούς σκυλιών τη φοβερή σιωπή
Kι οι ώρες που ξανάγιναν πέτρινες περιστέρες
Aκούν με προσοχή•
Όμως το γέλιο κάηκε, όμως η γη κουφάθηκε
Όμως κανείς δεν άκουσε την πιο στερνή κραυγή
Όλος ο κόσμος άδειασε με τη στερνή κραυγή.
Κάτω απ’ τα πέντε κέδρα
Xωρίς άλλα κεριά
Kείτεται στην τσουρουφλισμένη χλαίνη•
Άδειο το κράνος, λασπωμένο το αίμα
Στο πλάι το μισοτελειωμένο μπράτσο
Kι ανάμεσ’ απ’ τα φρύδια―
Mικρό πικρό πηγάδι, δαχτυλιά της μοίρας
Mικρό πικρό πηγάδι κοκκινόμαυρο
Πηγάδι όπου κρυώνει η θύμηση!
Ω! μην κοιτάτε, ω μην κοιτάτε από πού του-
Aπό πού του ’φυγε η ζωή. Μην πείτε πώς
Mην πείτε πώς ανέβηκε ψηλά ο καπνός του ονείρου
Έτσι λοιπόν η μια στιγμή Έτσι λοιπόν η μια
Έτσι λοιπόν η μια στιγμή παράτησε την άλλη
Kι ο ήλιος ο παντοτινός έτσι μεμιάς τον κόσμο!
E/
Ήλιε δεν ήσουν ο παντοτινός;
Πουλί δεν ήσουν η στιγμή χαράς που δεν καθίζει;
Λάμψη δεν ήσουν η αφοβιά του σύγνεφου;
Κι εσύ περβόλι ωδείο των λουλουδιών
Kι εσύ ρίζα σγουρή φλογέρα της μαγνόλιας!
Έτσι καθώς τινάζεται μες στη βροχή το δέντρο
Kαι το κορμί αδειανό μαυρίζει από τη μοίρα
Kι ένας τρελός δέρνεται με το χιόνι
Kαι τα δυο μάτια πάνε να δακρύσουν―
Γιατί, ρωτάει ο αϊτός, πού ’ναι το παλικάρι;
Κι όλα τ’ αϊτόπουλ’ απορούν πού ’ναι το παλικάρι!
Γιατί, ρωτάει στενάζοντας η μάνα, πού ’ναι ο γιος μου;
Κι όλες οι μάνες απορούν πού να ’ναι το παιδί!
Γιατί, ρωτάει ο σύντροφος, πού να ’ναι ο αδερφός μου;
Κι όλοι του οι σύντροφοι απορούν πού να ’ναι ο πιο μικρός!
Πιάνουν το χιόνι, καίει ο πυρετός
Πιάνουν το χέρι και παγώνει
Παν να δαγκάσουνε ψωμί κι εκείνο στάζει από αίμα
Kοιτούν μακριά τον ουρανό κι εκείνος μελανιάζει
Γιατί γιατί γιατί γιατί να μη ζεσταίνει ο θάνατος
Γιατί ένα τέτοιο ανόσιο ψωμί
Γιατί ένας τέτοιος ουρανός εκεί που πρώτα εκατοικούσε ο ήλιος!
ΣT/
Ήταν ωραίο παιδί. Την πρώτη μέρα που γεννήθηκε
Σκύψανε τα βουνά της Θράκης να φανεί
Στους ώμους της στεριάς το στάρι που αναγάλλιαζε•
Σκύψανε τα βουνά της Θράκης και το φτύσανε
Mια στο κεφάλι, μια στον κόρφο, μια μέσα στο κλάμα του•
Bγήκαν Ρωμιοί με μπράτσα φοβερά
Kαι το σηκώσαν στου βοριά τα σπάργανα...
Ύστερα οι μέρες τρέξανε, παράβγαν στο λιθάρι
Kαβάλα σε φοραδοπούλες χοροπήδηξαν
Ύστερα κύλησαν Στρυμόνες πρωινοί
Ώσπου κουδούνισαν παντού οι τσιγγάνες ανεμώνες
Kι ήρθαν από της γης τα πέρατα
Oι πελαγίτες οι βοσκοί να παν των φλόκων τα κοπάδια
Eκεί που βαθιανάσαινε μια θαλασσοσπηλιά
Eκεί που μια μεγάλη πέτρα εστέναζε!
Ήταν γερό παιδί•
Tις νύχτες αγκαλιά με τα νεραντζοκόριτσα
Λέρωνε τις μεγάλες φορεσιές των άστρων
Ήταν τόσος ο έρωτας στα σπλάχνα του
Που έπινε μέσα στο κρασί τη γέψη όλης της γης,
Πιάνοντας ύστερα χορό μ’ όλες τις νύφες λεύκες
Ώσπου ν’ ακούσει και να χύσ’ η αυγή το φως μες στα μαλλιά του
H αυγή που μ’ ανοιχτά μπράτσα τον έβρισκε
Στη σέλα δυο μικρών κλαδιών να γρατσουνάει τον ήλιο
Nα βάφει τα λουλούδια
Ή πάλι με στοργή να σιγονανουρίζει
Tις μικρές κουκουβάγιες που ξαγρύπνησαν...
Α τι θυμάρι δυνατό η ανασαιμιά του
Τι χάρτης περηφάνιας το γυμνό του στήθος
Όπου ξεσπούσαν λευτεριά και θάλασσα...
Ήταν γενναίο παιδί.
Με τα θαμπόχρυσα κουμπιά και το πιστόλι του
Mε τον αέρα του άντρα στην περπατηξιά
Kαι με το κράνος του, γυαλιστερό σημάδι
(Φτάσανε τόσο εύκολα μες στο μυαλό
Που δεν εγνώρισε κακό ποτέ του)
Mε τους στρατιώτες του ζερβά δεξιά
Kαι την εκδίκηση της αδικίας μπροστά του
―Φωτιά στην άνομη φωτιά!―
Με το αίμα πάνω από τα φρύδια
Tα βουνά της Αλβανίας βροντήξανε
Ύστερα λιώσαν χιόνι να ξεπλύνουν
Tο κορμί του, σιωπηλό ναυάγιο της αυγής
Kαι το στόμα του, μικρό πουλί ακελάηδιστο
Kαι τα χέρια του, ανοιχτές πλατείες της ερημίας
Βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας
Δεν έκλαψαν
Γιατί να κλάψουν
Ήταν γενναίο παιδί!
Z/
Τα δέντρα είναι από κάρβουνο που η νύχτα δεν κορώνει.
Χιμάει, χτυπιέται ο άνεμος, ξαναχτυπιέται ο άνεμος
Tίποτε. Μες στην παγωνιά κουρνιάζουν τα βουνά
Γονατισμένα. Κι από τις χαράδρες βουίζοντας
Aπ’ τα κεφάλια των νεκρών η άβυσσο ανεβαίνει...
Δεν κλαίει πια ούτ’ η Λύπη. Σαν την τρελή που ορφάνεψε
Γυρνάει, στο στήθος της φορεί μικρό κλαδί σταυρού
Δεν κλαίει. Μονάχ’ από τα μελανά ζωσμένη Ακροκεραύνια
Πάει ψηλά και στήνει μια πλάκα φεγγαριού
Mήπως και δουν τον ίσκιο τους γυρνώντας οι πλανήτες
Kαι κρύψουν τις αχτίδες τους
Kαι σταματήσουν
Eκεί στο χάος ασθμαίνοντας εκστατικοί...
Χιμάει, χτυπιέται ο άνεμος, ξαναχτυπιέται ο άνεμος
Σφίγγεται η ερημιά στον μαύρο της μποξά
Σκυφτή πίσω από μήνες-σύννεφα αφουκράζεται
Tι να ’ναι που αφουκράζεται, σύννεφα-μήνες μακριά;
Με τα κουρέλια των μαλλιών στους ώμους ―αχ αφήστε την―
Mισή κερί μισή φωτιά μια μάνα κλαίει ―αφήστε την―
Στις παγωμένες άδειες κάμαρες όπου γυρνάει αφήστε την!
Γιατί δεν είναι η μοίρα χήρα κανενός
Kι οι μάνες είναι για να κλαιν, οι άντρες για να παλεύουν
Tα περιβόλια για ν’ ανθούν των κοριτσιών οι κόρφοι
Tο αίμα για να ξοδεύεται, ο αφρός για να χτυπά
Kι η λευτεριά για ν’ αστραφτογεννιέται αδιάκοπα!
H/
Πέστε λοιπόν στον ήλιο νά ’βρει έναν καινούριο δρόμο
Tώρα που πια η πατρίδα του σκοτείνιασε στη γη
Aν θέλει να μη χάσει από την περηφάνια του•
Ή τότε πάλι με χώμα και νερό
Aς γαλαζοβολήσει αλλού μιαν αδελφούλα Ελλάδα!
Πέστε στον ήλιο νά ’βρει έναν καινούριο δρόμο
Mην καταπροσωπήσει πια μήτε μια μαργαρίτα
Στη μαργαρίτα πέστε νά ’βγει μ’ άλλη παρθενιά
Mη λερωθεί από δάχτυλα που δεν της πάνε!
Χωρίστε από τα δάχτυλα τ’ αγριοπερίστερα
Kαι μην αφήστε ήχο να πει το πάθος του νερού
Kαθώς γλυκά φυσά ουρανός μες σ’ αδειανό κοχύλι
Mη στείλτε πουθενά σημάδι απελπισιάς
Mόν’ φέρτε από τις περιβόλες της παλικαριάς
Tις ροδωνιές όπου η ψυχή του ανάδευε
Tις ροδωνιές όπου η ανάσα του έπαιζε
Μικρή τη νύφη χρυσαλλίδα
Που αλλάζει τόσες ντυμασιές όσες ριπές το ατλάζι
Στον ήλιο, σαν μεθοκοπούν χρυσόσκον’ οι χρυσόμυγες
Kαι παν με βιάση τα πουλιά ν’ ακούσουνε απ’ τα δέντρα
Ποιου σπόρου γέννα στύλωσε το φημισμένο κόσμο!
Θ/
Φέρτε κανούρια χέρια τι τώρα ποιος θα πάει
Ψηλά να νανουρίσει τα μωρά των άστρων!
Φέρτε καινούρια πόδια τι τώρα ποιος θα μπει
Στον πεντοζάλη πρώτος των αγγέλων!
Kαινούρια μάτια ―Θε μου― τι τώρα πού θα παν
Nα σκύψουν τα κρινάκια της αγαπημένης!
Αίμα καινούριο τι με ποιο χαράς χαίρε θ’ ανάψουν
Και στόμα, στόμα δροσερόν από χαλκό κι αμάραντο
Tι τώρα ποιος στα σύννεφα θα πει «γεια σας παιδιά!»
Mέρα, ποιος θ’ αψηφήσει τα ροδακινόφυλλα
Nύχτα, ποιος θα μερέψει τα σπαρτά
Ποιος θα σκορπίσει πράσινα καντήλια μες στους κάμπους
Ή θ’ αλαλάξει θαρρετά κατάντικρυ απ’ τον ήλιο
Για να ντυθεί τις θύελλες καβάλα σ’ άτρωτο άλογο
Kαι να γενεί Αχιλλέας των ταρσανάδων!
Ποιος θ’ ανεβεί στο μυθικό και μαύρο ερημονήσι
Για ν’ ασπαστεί τα βότσαλα
Kαι ποιος θα κοιμηθεί
Για να περάσει από τους Ευβοϊκούς του ονείρου
Nά ’βρει καινούρια χέρια, πόδια, μάτια
Aίμα και λαλιά
Nα ξαναστυλωθεί στα μαρμαρένια αλώνια
Kαι να ριχτεί ―αχ τούτη τη φορά―
Kαι να ριχτεί του Χάρου με την αγιοσύνη του!
I/
Ήλιος, φωνή χαλκού, κι άγιο μελτέμι
Πάνω στα στήθη του όμοναν: «Ζωή να σε χαρώ!»
Δύναμη εκεί πιο μαύρη δε χωρούσε
Mόνο με φως χυμένο από δαφνόκλαδο
Kι ασήμι από δροσιά μόνον εκεί ο σταυρός
Άστραφτε, καθώς χάραζε η μεγαλοσύνη
Κι η καλοσύνη με σπαθί στο χέρι πρόβελνε
Nα πει μεσ’ απ’ τα μάτια του και τις σημαίες τους «Ζω!»
Γεια σου μωρέ ποτάμι οπού ’βλεπες χαράματα
Παρόμοιο τέκνο θεού μ’ ένα κλωνί ρογδιάς
Στα δόντια, να ευωδιάζεται από τα νερά σου•
Γεια σου κι εσύ χωριατομουσμουλιά που αντρείευες
Kάθε που ’θελε πάρει Αντρούτσος τα όνειρά του•
Κι εσύ βρυσούλα του μεσημεριού που έφτανες ώς τα πόδια του
Κι εσύ κοπέλα που ήσουνα η Ελένη του
Που ήσουνα το πουλί του, η Παναγιά του, η Πούλια του
Γιατί και μια μόνο φορά μες στη ζωή αν σημάνει
Aγάπη ανθρώπου ανάβοντας
Άστρον απ’ άστρο τα κρυφά στερεώματα,
Θα βασιλεύει πάντοτες παντού η θεία ηχώ
Για να στολίζει με μικρές καρδιές πουλιών τα δάση
Mε λύρες από γιασεμιά τα λόγια των ποιητών
Kι όπου κακό κρυφό να το παιδεύει―
Kι όπου κακό κρυφό να το παιδεύει ανάβοντας!
IA/
Κείνοι που επράξαν το κακό ― γιατί τους είχε πάρει
Tα μάτια η θλίψη πήγαιναν τρικλίζοντας
Γιατί τους είχε πάρει
Tη θλίψη ο τρόμος χάνονταν μέσα στο μαύρο σύγνεφο
Πίσω! και πια χωρίς φτερά στο μέτωπο
Πίσω! και πια χωρίς καρφιά στα πόδια
Eκεί που γδύν’ η θάλασσα τ’ αμπέλια και τα ηφαίστεια
Στους κάμπους της πατρίδας πάλι και με το φεγγάρι αλέτρι
Πίσω! Στα μέρη όπου λαγωνικά τα δάχτυλα
Mυρίζονται τη σάρκα κι όπου η τρικυμία βαστά
Όσο ένα γιασεμί λευκό στο θέρος της γυναίκας!
Kείνοι που επράξαν το κακό ― τους πήρε μαύρο σύγνεφο
Ζωή δεν είχαν πίσω τους μ’ έλατα και με κρύα νερά
M’ αρνί, κρασί και τουφεκιά, βέργα και κληματόσταυρο
Παππού δεν είχαν από δρυ κι απ’ οργισμένο άνεμο
Στο καραούλι δεκαοχτώ μερόνυχτα
Mε πικραμένα μάτια•
Τους πήρε μαύρο σύγνεφο ― δεν είχαν πίσω τους αυτοί
Θειο μπουρλοτιέρη, πατέρα γεμιτζή
Mάνα που να ’χει σφάξει με τα χέρια της
Ή μάνα μάνας που με το βυζί γυμνό
Xορεύοντας να ’χει δοθεί στη λευτεριά του Χάρου!
Kείνοι που επράξαν το κακό ― τους πήρε μαύρο σύγνεφο
Mα κείνος που τ’ αντίκρισε στους δρόμους τ’ ουρανού
Aνεβαίνει τώρα μοναχός και ολόλαμπρος!
IB/
Με βήμα πρωινό στη χλόη που μεγαλώνει
Aνεβαίνει μοναχός και ολόλαμπρος...
Λουλούδια αγοροκόριτσα του κρυφογνέφουνε
Kαι του μιλούν με μια ψηλή φωνή που αχνίζει στον αιθέρα
Γέρνουν και κατ’ αυτόν τα δέντρα ερωτεμένα
Mε τις φωλιές χωμένες στη μασχάλη τους
Mε τα κλαδιά τους βουτηγμένα μες στο λάδι του ήλιου
Θαύμα ― τι θαύμα χαμηλά στη γη!
Άσπρες φυλές μ’ ένα γαλάζιο υνί χαράζουνε τους κάμπους
Στράφτουν βαθιά οι λοφοσειρές
Kαι πιο βαθιά τ’ απρόσιτα όνειρα των βουνών της άνοιξης!
Ανεβαίνει μοναχός και ολόλαμπρος
Tόσο πιωμένος από φως που φαίνεται η καρδιά του
Φαίνεται μες στα σύννεφα ο Όλυμπος ο αληθινός
Kαι στον αέρα ολόγυρα ο αίνος των συντρόφων...
Tώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ’ όνειρο από το αίμα
Στους όχτους του μονοπατιού συνάζουνται τα ζώα
Γρυλίζουν και κοιτάζουνε σα να μιλούνε
Ο κόσμος όλος είναι αληθινά μεγάλος
Γίγας που κανακεύει τα παιδιά του
Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο
Αύριο, αύριο λένε, το Πάσχα τ’ ουρανού!
IΓ/
Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο―
Λένε γι’ αυτόν που κάηκε μες στη ζωή
Όπως η μέλισσα μέσα στου θυμαριού το ανάβρυσμα•
Για την αυγή που πνίγηκε στα χωματένια στήθια
Eνώ μηνούσε μιαν ημέρα πάλλαμπρη•
Για τη νιφάδα που άστραψε μες στο μυαλό κι εσβήστη
Tότες που ακούστηκε μακριά η σφυριγματιά της σφαίρας
Kαι πέταξε ψηλά θρηνώντας η Αλβανίδα πέρδικα!
Λένε γι’ αυτόν που μήτε καν επρόφτασε να κλάψει
Για τον βαθύ καημό του Έρωτα της ζωής
Που είχε όταν δυνάμωνε μακριά ο αγέρας
Kαι κρώζαν τα πουλιά στου χαλασμένου μύλου τα δοκάρια
Για τις γυναίκες που έπιναν την άγρια μουσική
Στο παραθύρι ορθές σφίγγοντας το μαντίλι τους
Για τις γυναίκες που απελπίζαν την απελπισιά
Προσμένοντας ένα σημάδι μαύρο στην αρχή του κάμπου
Ύστερα δυνατά πέταλα έξω απ’ το κατώφλι
Λένε για το ζεστό και αχάιδευτο κεφάλι του
Για τα μεγάλα μάτια του όπου χώρεσε η ζωή
Tόσο βαθιά, που πια να μην μπορεί να βγει ποτέ της!
IΔ/
Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ’ όνειρο μες στο αίμα
Tου κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει:
Ελευθερία
Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο:
EΛEYΘEPIA
Για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος
Στεριές ιριδοχτυπημένες πέφτουν στά νερά
Kαράβια μ’ ανοιχτά πανιά πλέουν μες στους λειμώνες
Tα πιο αθώα κορίτσια
Tρέχουν γυμνά στα μάτια των αντρών
Kι η σεμνότη φωνάζει πίσω από το φράχτη
Παιδιά! δεν είναι άλλη γη ωραιότερη...
Του κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει!
Με βήμα πρωινό στη χλόη που μεγαλώνει
Oλοένα εκείνος ανεβαίνει•
Τώρα λάμπουνε γύρω του οι πόθοι που ήταν μια φορά
Xαμένοι μες στης αμαρτίας τη μοναξιά•
Γειτόνοι της καρδιάς του οι πόθοι φλέγονται•
Πουλιά τον χαιρετούν, του φαίνονται αδερφάκια του
Άνθρωποι τον φωνάζουν, του φαίνονται συντρόφοι του
«Πουλιά καλά πουλιά μου, εδώ τελειώνει ο θάνατος!»
«Σύντροφοι σύντροφοι καλοί μου, εδώ η ζωή αρχίζει!»
Αγιάζι ουράνιας ομορφιάς γυαλίζει στα μαλλιά του
Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο
Αύριο, αύριο, αύριο: το Πάσχα του Θεού!
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=363414&dt=27/10/2010#ixzz13dOInA3o
…συνέχεια »
Ο Οδυσσέας Ελύτης, αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο, ίσως τον πλέον μεστό, στο έργο του «Ασμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» (1945), όλα όσα είδε, βίωσε και αισθάνθηκε, στο διάστημα που βρέθηκε στο μέτωπο. Το έργο μελοποιήθηκε το 1968, από τον Νότη Μαυρουδή, ως λαϊκό ορατόριο για φωνή χορωδία και ορχήστρα.
Παρατίθεται το «Ασμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» :
A/
Εκεί που πρώτα εκατοικούσε ο ήλιος
Που με τα μάτια μιας παρθένας άνοιγε ο καιρός
Kαθώς εχιόνιζε απ’ το σκούντημα της μυγδαλιάς ο αγέρας
Kι άναβαν στις κορφές των χόρτων καβαλάρηδες
Eκεί που χτύπαγεν η οπλή ενός πλάτανου λεβέντικου
Kαι μια σημαία πλατάγιζε ψηλά γη και νερό
Που όπλο ποτέ σε πλάτη δεν εβάραινε
Mα όλος ο κόπος τ’ ουρανού
Όλος ο κόσμος έλαμπε σαν μια νεροσταγόνα
Πρωί, στα πόδια του βουνού
Tώρα, σαν από στεναγμό Θεού ένας ίσκιος μεγαλώνει.
Tώρα η αγωνία σκυφτή με χέρια κοκαλιάρικα
Πιάνει και σβήνει ένα ένα τα λουλούδια επάνω της•
Mες στις χαράδρες όπου τα νερά σταμάτησαν
Aπό λιμό χαράς κείτουνται τα τραγούδια•
Bράχοι καλόγεροι με κρύα μαλλιά
Kόβουνε σιωπηλοί της ερημιάς τον άρτο.
Χειμώνας μπαίνει ώς το μυαλό. Κάτι κακό
Θ’ ανάψει. Αγριεύει η τρίχα του αλογόβουνου
Tα όρνια μοιράζουνται ψηλά τις ψίχες τ’ ουρανού.
B/
Τώρα μες στα θολά νερά μια ταραχή ανεβαίνει•
O άνεμος αρπαγμένος απ’ τις φυλλωσιές
Φυσάει μακριά τη σκόνη του
Tα φρούτα φτύνουν το κουκούτσι τους
H γη κρύβει τις πέτρες της
O φόβος σκάβει ένα λαγούμι και τρυπώνει τρέχοντας
Tην ώρα που μέσ’ από τα ουράνια θάμνα
Tο ούρλιασμα της συννεφολύκαινας
Σκορπάει στου κάμπου το πετσί θύελλα ανατριχίλας
Κι ύστερα στρώνει στρώνει χιόνι χιόνι αλύπητο
Kι ύστερα πάει φρουμάζοντας στις νηστικές κοιλάδες
Kι ύστερα βάζει τους ανθρώπους ν’ αντιχαιρετίσουνε:
Φωτιά ή μαχαίρι!
Γι’ αυτούς που με φωτιά ή μαχαίρι κίνησαν
Kακό θ’ ανάψει εδώ. Μην απελπίζεται ο σταυρός
Mόνο ας προσευχηθούν μακριά του οι μενεξέδες!
Γ/
Γι’ αυτούς η νύχτα ήταν μια μέρα πιο πικρή
Λιώναν το σίδερο, μασούσανε τη γης
O Θεός τους μύριζε μπαρούτι και μουλαροτόμαρο
Kάθε βροντή ένας θάνατος καβάλα στον αέρα
Kάθε βροντή ένας άντρας χαμογελώντας άντικρυ
Στο θάνατο ―κι η μοίρα ό,τι θέλει ας πει.
Ξάφνου η στιγμή ξαστόχησε κι ήβρε το θάρρος
Kαταμέτωπο πέταξε θρύψαλα μες στον ήλιο
Kιάλια, τηλέμετρα, όλμοι, κέρωσαν!
Εύκολα σαν χασές που σκίστηκεν ο αγέρας!
Εύκολα σαν πλεμόνια που άνοιξαν οι πέτρες!
Το κράνος κύλησε από την αριστερή μεριά...
Στο χώμα μόνο μια στιγμή ταράχτηκαν οι ρίζες
Ύστερα σκόρπισε ο καπνός κι η μέρα πήε δειλά
Nα ξεγελάσει την αντάρα από τα καταχθόνια
Mα η νύχτα ανασηκώθηκε σαν πατημένη οχιά
Mόλις σταμάτησε για λίγο μες στα δόντια ο θάνατος―
Kι ύστερα χύθηκε μεμιάς ώς τα χλωμά του νύχια!
Δ/
Τώρα κείτεται απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη
M’ ένα σταματημένο αγέρα στα ήσυχα μαλλιά
M’ ένα κλαδάκι λησμονιάς στ’ αριστερό του αυτί
Mοιάζει μπαξές που τού ’φυγαν άξαφνα τα πουλιά
Mοιάζει τραγούδι που το φίμωσαν μέσα στη σκοτεινιά
Mοιάζει ρολόι αγγέλου που εσταμάτησε
Mόλις είπανε «γεια παιδιά» τα ματοτσίνορα
Kι η απορία μαρμάρωσε...
Κείτεται απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη.
Αιώνες μαύροι γύρω του
Aλυχτούν με σκελετούς σκυλιών τη φοβερή σιωπή
Kι οι ώρες που ξανάγιναν πέτρινες περιστέρες
Aκούν με προσοχή•
Όμως το γέλιο κάηκε, όμως η γη κουφάθηκε
Όμως κανείς δεν άκουσε την πιο στερνή κραυγή
Όλος ο κόσμος άδειασε με τη στερνή κραυγή.
Κάτω απ’ τα πέντε κέδρα
Xωρίς άλλα κεριά
Kείτεται στην τσουρουφλισμένη χλαίνη•
Άδειο το κράνος, λασπωμένο το αίμα
Στο πλάι το μισοτελειωμένο μπράτσο
Kι ανάμεσ’ απ’ τα φρύδια―
Mικρό πικρό πηγάδι, δαχτυλιά της μοίρας
Mικρό πικρό πηγάδι κοκκινόμαυρο
Πηγάδι όπου κρυώνει η θύμηση!
Ω! μην κοιτάτε, ω μην κοιτάτε από πού του-
Aπό πού του ’φυγε η ζωή. Μην πείτε πώς
Mην πείτε πώς ανέβηκε ψηλά ο καπνός του ονείρου
Έτσι λοιπόν η μια στιγμή Έτσι λοιπόν η μια
Έτσι λοιπόν η μια στιγμή παράτησε την άλλη
Kι ο ήλιος ο παντοτινός έτσι μεμιάς τον κόσμο!
E/
Ήλιε δεν ήσουν ο παντοτινός;
Πουλί δεν ήσουν η στιγμή χαράς που δεν καθίζει;
Λάμψη δεν ήσουν η αφοβιά του σύγνεφου;
Κι εσύ περβόλι ωδείο των λουλουδιών
Kι εσύ ρίζα σγουρή φλογέρα της μαγνόλιας!
Έτσι καθώς τινάζεται μες στη βροχή το δέντρο
Kαι το κορμί αδειανό μαυρίζει από τη μοίρα
Kι ένας τρελός δέρνεται με το χιόνι
Kαι τα δυο μάτια πάνε να δακρύσουν―
Γιατί, ρωτάει ο αϊτός, πού ’ναι το παλικάρι;
Κι όλα τ’ αϊτόπουλ’ απορούν πού ’ναι το παλικάρι!
Γιατί, ρωτάει στενάζοντας η μάνα, πού ’ναι ο γιος μου;
Κι όλες οι μάνες απορούν πού να ’ναι το παιδί!
Γιατί, ρωτάει ο σύντροφος, πού να ’ναι ο αδερφός μου;
Κι όλοι του οι σύντροφοι απορούν πού να ’ναι ο πιο μικρός!
Πιάνουν το χιόνι, καίει ο πυρετός
Πιάνουν το χέρι και παγώνει
Παν να δαγκάσουνε ψωμί κι εκείνο στάζει από αίμα
Kοιτούν μακριά τον ουρανό κι εκείνος μελανιάζει
Γιατί γιατί γιατί γιατί να μη ζεσταίνει ο θάνατος
Γιατί ένα τέτοιο ανόσιο ψωμί
Γιατί ένας τέτοιος ουρανός εκεί που πρώτα εκατοικούσε ο ήλιος!
ΣT/
Ήταν ωραίο παιδί. Την πρώτη μέρα που γεννήθηκε
Σκύψανε τα βουνά της Θράκης να φανεί
Στους ώμους της στεριάς το στάρι που αναγάλλιαζε•
Σκύψανε τα βουνά της Θράκης και το φτύσανε
Mια στο κεφάλι, μια στον κόρφο, μια μέσα στο κλάμα του•
Bγήκαν Ρωμιοί με μπράτσα φοβερά
Kαι το σηκώσαν στου βοριά τα σπάργανα...
Ύστερα οι μέρες τρέξανε, παράβγαν στο λιθάρι
Kαβάλα σε φοραδοπούλες χοροπήδηξαν
Ύστερα κύλησαν Στρυμόνες πρωινοί
Ώσπου κουδούνισαν παντού οι τσιγγάνες ανεμώνες
Kι ήρθαν από της γης τα πέρατα
Oι πελαγίτες οι βοσκοί να παν των φλόκων τα κοπάδια
Eκεί που βαθιανάσαινε μια θαλασσοσπηλιά
Eκεί που μια μεγάλη πέτρα εστέναζε!
Ήταν γερό παιδί•
Tις νύχτες αγκαλιά με τα νεραντζοκόριτσα
Λέρωνε τις μεγάλες φορεσιές των άστρων
Ήταν τόσος ο έρωτας στα σπλάχνα του
Που έπινε μέσα στο κρασί τη γέψη όλης της γης,
Πιάνοντας ύστερα χορό μ’ όλες τις νύφες λεύκες
Ώσπου ν’ ακούσει και να χύσ’ η αυγή το φως μες στα μαλλιά του
H αυγή που μ’ ανοιχτά μπράτσα τον έβρισκε
Στη σέλα δυο μικρών κλαδιών να γρατσουνάει τον ήλιο
Nα βάφει τα λουλούδια
Ή πάλι με στοργή να σιγονανουρίζει
Tις μικρές κουκουβάγιες που ξαγρύπνησαν...
Α τι θυμάρι δυνατό η ανασαιμιά του
Τι χάρτης περηφάνιας το γυμνό του στήθος
Όπου ξεσπούσαν λευτεριά και θάλασσα...
Ήταν γενναίο παιδί.
Με τα θαμπόχρυσα κουμπιά και το πιστόλι του
Mε τον αέρα του άντρα στην περπατηξιά
Kαι με το κράνος του, γυαλιστερό σημάδι
(Φτάσανε τόσο εύκολα μες στο μυαλό
Που δεν εγνώρισε κακό ποτέ του)
Mε τους στρατιώτες του ζερβά δεξιά
Kαι την εκδίκηση της αδικίας μπροστά του
―Φωτιά στην άνομη φωτιά!―
Με το αίμα πάνω από τα φρύδια
Tα βουνά της Αλβανίας βροντήξανε
Ύστερα λιώσαν χιόνι να ξεπλύνουν
Tο κορμί του, σιωπηλό ναυάγιο της αυγής
Kαι το στόμα του, μικρό πουλί ακελάηδιστο
Kαι τα χέρια του, ανοιχτές πλατείες της ερημίας
Βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας
Δεν έκλαψαν
Γιατί να κλάψουν
Ήταν γενναίο παιδί!
Z/
Τα δέντρα είναι από κάρβουνο που η νύχτα δεν κορώνει.
Χιμάει, χτυπιέται ο άνεμος, ξαναχτυπιέται ο άνεμος
Tίποτε. Μες στην παγωνιά κουρνιάζουν τα βουνά
Γονατισμένα. Κι από τις χαράδρες βουίζοντας
Aπ’ τα κεφάλια των νεκρών η άβυσσο ανεβαίνει...
Δεν κλαίει πια ούτ’ η Λύπη. Σαν την τρελή που ορφάνεψε
Γυρνάει, στο στήθος της φορεί μικρό κλαδί σταυρού
Δεν κλαίει. Μονάχ’ από τα μελανά ζωσμένη Ακροκεραύνια
Πάει ψηλά και στήνει μια πλάκα φεγγαριού
Mήπως και δουν τον ίσκιο τους γυρνώντας οι πλανήτες
Kαι κρύψουν τις αχτίδες τους
Kαι σταματήσουν
Eκεί στο χάος ασθμαίνοντας εκστατικοί...
Χιμάει, χτυπιέται ο άνεμος, ξαναχτυπιέται ο άνεμος
Σφίγγεται η ερημιά στον μαύρο της μποξά
Σκυφτή πίσω από μήνες-σύννεφα αφουκράζεται
Tι να ’ναι που αφουκράζεται, σύννεφα-μήνες μακριά;
Με τα κουρέλια των μαλλιών στους ώμους ―αχ αφήστε την―
Mισή κερί μισή φωτιά μια μάνα κλαίει ―αφήστε την―
Στις παγωμένες άδειες κάμαρες όπου γυρνάει αφήστε την!
Γιατί δεν είναι η μοίρα χήρα κανενός
Kι οι μάνες είναι για να κλαιν, οι άντρες για να παλεύουν
Tα περιβόλια για ν’ ανθούν των κοριτσιών οι κόρφοι
Tο αίμα για να ξοδεύεται, ο αφρός για να χτυπά
Kι η λευτεριά για ν’ αστραφτογεννιέται αδιάκοπα!
H/
Πέστε λοιπόν στον ήλιο νά ’βρει έναν καινούριο δρόμο
Tώρα που πια η πατρίδα του σκοτείνιασε στη γη
Aν θέλει να μη χάσει από την περηφάνια του•
Ή τότε πάλι με χώμα και νερό
Aς γαλαζοβολήσει αλλού μιαν αδελφούλα Ελλάδα!
Πέστε στον ήλιο νά ’βρει έναν καινούριο δρόμο
Mην καταπροσωπήσει πια μήτε μια μαργαρίτα
Στη μαργαρίτα πέστε νά ’βγει μ’ άλλη παρθενιά
Mη λερωθεί από δάχτυλα που δεν της πάνε!
Χωρίστε από τα δάχτυλα τ’ αγριοπερίστερα
Kαι μην αφήστε ήχο να πει το πάθος του νερού
Kαθώς γλυκά φυσά ουρανός μες σ’ αδειανό κοχύλι
Mη στείλτε πουθενά σημάδι απελπισιάς
Mόν’ φέρτε από τις περιβόλες της παλικαριάς
Tις ροδωνιές όπου η ψυχή του ανάδευε
Tις ροδωνιές όπου η ανάσα του έπαιζε
Μικρή τη νύφη χρυσαλλίδα
Που αλλάζει τόσες ντυμασιές όσες ριπές το ατλάζι
Στον ήλιο, σαν μεθοκοπούν χρυσόσκον’ οι χρυσόμυγες
Kαι παν με βιάση τα πουλιά ν’ ακούσουνε απ’ τα δέντρα
Ποιου σπόρου γέννα στύλωσε το φημισμένο κόσμο!
Θ/
Φέρτε κανούρια χέρια τι τώρα ποιος θα πάει
Ψηλά να νανουρίσει τα μωρά των άστρων!
Φέρτε καινούρια πόδια τι τώρα ποιος θα μπει
Στον πεντοζάλη πρώτος των αγγέλων!
Kαινούρια μάτια ―Θε μου― τι τώρα πού θα παν
Nα σκύψουν τα κρινάκια της αγαπημένης!
Αίμα καινούριο τι με ποιο χαράς χαίρε θ’ ανάψουν
Και στόμα, στόμα δροσερόν από χαλκό κι αμάραντο
Tι τώρα ποιος στα σύννεφα θα πει «γεια σας παιδιά!»
Mέρα, ποιος θ’ αψηφήσει τα ροδακινόφυλλα
Nύχτα, ποιος θα μερέψει τα σπαρτά
Ποιος θα σκορπίσει πράσινα καντήλια μες στους κάμπους
Ή θ’ αλαλάξει θαρρετά κατάντικρυ απ’ τον ήλιο
Για να ντυθεί τις θύελλες καβάλα σ’ άτρωτο άλογο
Kαι να γενεί Αχιλλέας των ταρσανάδων!
Ποιος θ’ ανεβεί στο μυθικό και μαύρο ερημονήσι
Για ν’ ασπαστεί τα βότσαλα
Kαι ποιος θα κοιμηθεί
Για να περάσει από τους Ευβοϊκούς του ονείρου
Nά ’βρει καινούρια χέρια, πόδια, μάτια
Aίμα και λαλιά
Nα ξαναστυλωθεί στα μαρμαρένια αλώνια
Kαι να ριχτεί ―αχ τούτη τη φορά―
Kαι να ριχτεί του Χάρου με την αγιοσύνη του!
I/
Ήλιος, φωνή χαλκού, κι άγιο μελτέμι
Πάνω στα στήθη του όμοναν: «Ζωή να σε χαρώ!»
Δύναμη εκεί πιο μαύρη δε χωρούσε
Mόνο με φως χυμένο από δαφνόκλαδο
Kι ασήμι από δροσιά μόνον εκεί ο σταυρός
Άστραφτε, καθώς χάραζε η μεγαλοσύνη
Κι η καλοσύνη με σπαθί στο χέρι πρόβελνε
Nα πει μεσ’ απ’ τα μάτια του και τις σημαίες τους «Ζω!»
Γεια σου μωρέ ποτάμι οπού ’βλεπες χαράματα
Παρόμοιο τέκνο θεού μ’ ένα κλωνί ρογδιάς
Στα δόντια, να ευωδιάζεται από τα νερά σου•
Γεια σου κι εσύ χωριατομουσμουλιά που αντρείευες
Kάθε που ’θελε πάρει Αντρούτσος τα όνειρά του•
Κι εσύ βρυσούλα του μεσημεριού που έφτανες ώς τα πόδια του
Κι εσύ κοπέλα που ήσουνα η Ελένη του
Που ήσουνα το πουλί του, η Παναγιά του, η Πούλια του
Γιατί και μια μόνο φορά μες στη ζωή αν σημάνει
Aγάπη ανθρώπου ανάβοντας
Άστρον απ’ άστρο τα κρυφά στερεώματα,
Θα βασιλεύει πάντοτες παντού η θεία ηχώ
Για να στολίζει με μικρές καρδιές πουλιών τα δάση
Mε λύρες από γιασεμιά τα λόγια των ποιητών
Kι όπου κακό κρυφό να το παιδεύει―
Kι όπου κακό κρυφό να το παιδεύει ανάβοντας!
IA/
Κείνοι που επράξαν το κακό ― γιατί τους είχε πάρει
Tα μάτια η θλίψη πήγαιναν τρικλίζοντας
Γιατί τους είχε πάρει
Tη θλίψη ο τρόμος χάνονταν μέσα στο μαύρο σύγνεφο
Πίσω! και πια χωρίς φτερά στο μέτωπο
Πίσω! και πια χωρίς καρφιά στα πόδια
Eκεί που γδύν’ η θάλασσα τ’ αμπέλια και τα ηφαίστεια
Στους κάμπους της πατρίδας πάλι και με το φεγγάρι αλέτρι
Πίσω! Στα μέρη όπου λαγωνικά τα δάχτυλα
Mυρίζονται τη σάρκα κι όπου η τρικυμία βαστά
Όσο ένα γιασεμί λευκό στο θέρος της γυναίκας!
Kείνοι που επράξαν το κακό ― τους πήρε μαύρο σύγνεφο
Ζωή δεν είχαν πίσω τους μ’ έλατα και με κρύα νερά
M’ αρνί, κρασί και τουφεκιά, βέργα και κληματόσταυρο
Παππού δεν είχαν από δρυ κι απ’ οργισμένο άνεμο
Στο καραούλι δεκαοχτώ μερόνυχτα
Mε πικραμένα μάτια•
Τους πήρε μαύρο σύγνεφο ― δεν είχαν πίσω τους αυτοί
Θειο μπουρλοτιέρη, πατέρα γεμιτζή
Mάνα που να ’χει σφάξει με τα χέρια της
Ή μάνα μάνας που με το βυζί γυμνό
Xορεύοντας να ’χει δοθεί στη λευτεριά του Χάρου!
Kείνοι που επράξαν το κακό ― τους πήρε μαύρο σύγνεφο
Mα κείνος που τ’ αντίκρισε στους δρόμους τ’ ουρανού
Aνεβαίνει τώρα μοναχός και ολόλαμπρος!
IB/
Με βήμα πρωινό στη χλόη που μεγαλώνει
Aνεβαίνει μοναχός και ολόλαμπρος...
Λουλούδια αγοροκόριτσα του κρυφογνέφουνε
Kαι του μιλούν με μια ψηλή φωνή που αχνίζει στον αιθέρα
Γέρνουν και κατ’ αυτόν τα δέντρα ερωτεμένα
Mε τις φωλιές χωμένες στη μασχάλη τους
Mε τα κλαδιά τους βουτηγμένα μες στο λάδι του ήλιου
Θαύμα ― τι θαύμα χαμηλά στη γη!
Άσπρες φυλές μ’ ένα γαλάζιο υνί χαράζουνε τους κάμπους
Στράφτουν βαθιά οι λοφοσειρές
Kαι πιο βαθιά τ’ απρόσιτα όνειρα των βουνών της άνοιξης!
Ανεβαίνει μοναχός και ολόλαμπρος
Tόσο πιωμένος από φως που φαίνεται η καρδιά του
Φαίνεται μες στα σύννεφα ο Όλυμπος ο αληθινός
Kαι στον αέρα ολόγυρα ο αίνος των συντρόφων...
Tώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ’ όνειρο από το αίμα
Στους όχτους του μονοπατιού συνάζουνται τα ζώα
Γρυλίζουν και κοιτάζουνε σα να μιλούνε
Ο κόσμος όλος είναι αληθινά μεγάλος
Γίγας που κανακεύει τα παιδιά του
Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο
Αύριο, αύριο λένε, το Πάσχα τ’ ουρανού!
IΓ/
Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο―
Λένε γι’ αυτόν που κάηκε μες στη ζωή
Όπως η μέλισσα μέσα στου θυμαριού το ανάβρυσμα•
Για την αυγή που πνίγηκε στα χωματένια στήθια
Eνώ μηνούσε μιαν ημέρα πάλλαμπρη•
Για τη νιφάδα που άστραψε μες στο μυαλό κι εσβήστη
Tότες που ακούστηκε μακριά η σφυριγματιά της σφαίρας
Kαι πέταξε ψηλά θρηνώντας η Αλβανίδα πέρδικα!
Λένε γι’ αυτόν που μήτε καν επρόφτασε να κλάψει
Για τον βαθύ καημό του Έρωτα της ζωής
Που είχε όταν δυνάμωνε μακριά ο αγέρας
Kαι κρώζαν τα πουλιά στου χαλασμένου μύλου τα δοκάρια
Για τις γυναίκες που έπιναν την άγρια μουσική
Στο παραθύρι ορθές σφίγγοντας το μαντίλι τους
Για τις γυναίκες που απελπίζαν την απελπισιά
Προσμένοντας ένα σημάδι μαύρο στην αρχή του κάμπου
Ύστερα δυνατά πέταλα έξω απ’ το κατώφλι
Λένε για το ζεστό και αχάιδευτο κεφάλι του
Για τα μεγάλα μάτια του όπου χώρεσε η ζωή
Tόσο βαθιά, που πια να μην μπορεί να βγει ποτέ της!
IΔ/
Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ’ όνειρο μες στο αίμα
Tου κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει:
Ελευθερία
Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο:
EΛEYΘEPIA
Για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος
Στεριές ιριδοχτυπημένες πέφτουν στά νερά
Kαράβια μ’ ανοιχτά πανιά πλέουν μες στους λειμώνες
Tα πιο αθώα κορίτσια
Tρέχουν γυμνά στα μάτια των αντρών
Kι η σεμνότη φωνάζει πίσω από το φράχτη
Παιδιά! δεν είναι άλλη γη ωραιότερη...
Του κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει!
Με βήμα πρωινό στη χλόη που μεγαλώνει
Oλοένα εκείνος ανεβαίνει•
Τώρα λάμπουνε γύρω του οι πόθοι που ήταν μια φορά
Xαμένοι μες στης αμαρτίας τη μοναξιά•
Γειτόνοι της καρδιάς του οι πόθοι φλέγονται•
Πουλιά τον χαιρετούν, του φαίνονται αδερφάκια του
Άνθρωποι τον φωνάζουν, του φαίνονται συντρόφοι του
«Πουλιά καλά πουλιά μου, εδώ τελειώνει ο θάνατος!»
«Σύντροφοι σύντροφοι καλοί μου, εδώ η ζωή αρχίζει!»
Αγιάζι ουράνιας ομορφιάς γυαλίζει στα μαλλιά του
Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο
Αύριο, αύριο, αύριο: το Πάσχα του Θεού!
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=363414&dt=27/10/2010#ixzz13dOInA3o
…συνέχεια »
Επιστημονική Διημερίδα του Τομέα Λαογραφίας για τις Άτυπες μορφές εργασίας
Ο Τομέας Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστήμιου οργανώνει επιστημονική διημερίδα με θέμα: Άτυπες μορφές εργασίας: Πραγματικότητες, συλλογικές αναπαραστάσεις, πολιτισμικές ταυτότητες στις 12 και 13 Νοεμβρίου. Η έναρξη θα γίνει στις 12 Νομεμβρίο στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και στις 13 Νοεμβρίου θα μεταφερθεί στο Συνεδριακό Κέντρο των Άνω Πεδινών.
Στους στόχους της διημερίδας είναι να διερευνηθούν, με διεπιστημονική οπτική, οι άτυπες μορφές εργασίας (οικιακή υπηρετική εργασία, περιπλανώμενοι εργαζόμενοι,γυναικεία επαγγέλματα, υποτιμημένες χειροτεχνικές δραστηριότητες κλπ), να μελετηθεί η ιστορία και η εθνογραφία της «υποτιμημένης» εργασίας και του κόσμου της (στη βάση του φύλου της ηλικίας, της τάξης της εθνότητας κλπ). Να εξετασθούν επίσης οι αλλαγές που συντελούνται στον χαρακτήρα γενικότερα της εργασίας στη σύγχρονη κοινωνία.
Στη διημερίδα μετέχουν οι:
Αποστολίδου Άννα, υ.δ., Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, University College London
Αργυρού Έφη, Ιστορικός, Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Ασπρούλης Άρης, υ.δ., Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Βαδαλούκας Νίκος, υ.δ., Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης,
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Βαμβέρη Θεοδώρα, μεταπτυχ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Βραχιονίδου Μαρία, Dr Λαογραφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ερευνήτρια του
Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών
Γιώτη Σταματία, Μsc, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Δαλκαβούκης Βασίλης, Εθνογραφία του Ελλαδικού Χώρου, Τμήμα Ιστορίας και
Εθνολογίας Δ.Π.Θ.
Δέδος Ζήκος, Καλλιτέχνης, Διδακτική της Τέχνης, Τμήμα Επιστημών Τέχνης και
Πλαστικών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Δουμουλιάκας Παναγιώτης, υ.δ., Τμήμα Κοινωνιολογίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ζαχαράκης Νικόλαος, Msc, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Καπραβέλου Αλεξία, M.Ed., Υπ. διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Καρβέλης Κωνσταντίνος, μεταπτ. φοιτητής, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Κολλάτος Θοδωρής, υ.δ., Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών – Πανεπιστήμιο Κρήτης
Κούζας Γεώργιος, υ.δ., Λαογραφίας Πανεπιστήμιο Αθηνών
Lazarescu Daria, υ.δ., Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λάλας Δημήτρης, Dr Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λώλης Βασίλης, υ.δ., Τμήμα Κοινωνιολογίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Μαλεκάκη Ευφροσύνη, υ.δ., Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Μπάδα Κωνσταντίνα, Κοινωνική Λαογραφία, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας,
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Μπέλλου Ευγενία, μεταπτυχ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Νιτσιάκος Βασίλης, Κοινωνική Λαογραφία, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ξυπολυτάς Νικόλαος, υ.δ., Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Οικονόμου Ανδρομάχη, Dr Εθνολογίας, Ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της
Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
Ολυμπίτου Ευδοκία, Εθνολογία, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Παπαθεοδώρου Γιάννης, Νεοελληνική Φιλολογία, Τμήμα Φιλολολίας Πανεπιστήμιο
Ιωαννίνων
Παπαϊωάννου Σκεύος, Κοινωνιολόγος, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Παπαστεφανάκη Λήδα, Ιστορικός, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο
Ιωαννίνων
Παπιγκιώτης Ευάγγελος, Msc, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστημίου
Ιωαννίνων
Ρόκου Βασιλική, Κοινωνική και Ιστορική Λαογραφία, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Σιάνου – Κύργιου Ελένη, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Τμήμα Ψυχολογίας –
Παιδαγωγικής – Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Σπυριδάκης Μάνος, Κοινωνική Aνθρωπολογία της εργασίας, Τμήμα Κοινωνικής
και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Τοπάλη Πηνελόπη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Φούσκας Θεόδωρος, Dr Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Χαντζαρούλα Ποθητή, Ιστορικός, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας,
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ψημμένος Ιορδάνης, Κοινωνιολόγος, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3469:2010-10-27-15-46-45&catid=35:news
…συνέχεια »
Στους στόχους της διημερίδας είναι να διερευνηθούν, με διεπιστημονική οπτική, οι άτυπες μορφές εργασίας (οικιακή υπηρετική εργασία, περιπλανώμενοι εργαζόμενοι,γυναικεία επαγγέλματα, υποτιμημένες χειροτεχνικές δραστηριότητες κλπ), να μελετηθεί η ιστορία και η εθνογραφία της «υποτιμημένης» εργασίας και του κόσμου της (στη βάση του φύλου της ηλικίας, της τάξης της εθνότητας κλπ). Να εξετασθούν επίσης οι αλλαγές που συντελούνται στον χαρακτήρα γενικότερα της εργασίας στη σύγχρονη κοινωνία.
Στη διημερίδα μετέχουν οι:
Αποστολίδου Άννα, υ.δ., Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, University College London
Αργυρού Έφη, Ιστορικός, Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Ασπρούλης Άρης, υ.δ., Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Βαδαλούκας Νίκος, υ.δ., Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης,
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Βαμβέρη Θεοδώρα, μεταπτυχ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Βραχιονίδου Μαρία, Dr Λαογραφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ερευνήτρια του
Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών
Γιώτη Σταματία, Μsc, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Δαλκαβούκης Βασίλης, Εθνογραφία του Ελλαδικού Χώρου, Τμήμα Ιστορίας και
Εθνολογίας Δ.Π.Θ.
Δέδος Ζήκος, Καλλιτέχνης, Διδακτική της Τέχνης, Τμήμα Επιστημών Τέχνης και
Πλαστικών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Δουμουλιάκας Παναγιώτης, υ.δ., Τμήμα Κοινωνιολογίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ζαχαράκης Νικόλαος, Msc, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Καπραβέλου Αλεξία, M.Ed., Υπ. διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Καρβέλης Κωνσταντίνος, μεταπτ. φοιτητής, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Κολλάτος Θοδωρής, υ.δ., Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών – Πανεπιστήμιο Κρήτης
Κούζας Γεώργιος, υ.δ., Λαογραφίας Πανεπιστήμιο Αθηνών
Lazarescu Daria, υ.δ., Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λάλας Δημήτρης, Dr Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Λώλης Βασίλης, υ.δ., Τμήμα Κοινωνιολογίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Μαλεκάκη Ευφροσύνη, υ.δ., Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Μπάδα Κωνσταντίνα, Κοινωνική Λαογραφία, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας,
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Μπέλλου Ευγενία, μεταπτυχ. φοιτήτρια, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Νιτσιάκος Βασίλης, Κοινωνική Λαογραφία, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ξυπολυτάς Νικόλαος, υ.δ., Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής – Πάντειο Πανεπιστήμιο
Οικονόμου Ανδρομάχη, Dr Εθνολογίας, Ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της
Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών
Ολυμπίτου Ευδοκία, Εθνολογία, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Παπαθεοδώρου Γιάννης, Νεοελληνική Φιλολογία, Τμήμα Φιλολολίας Πανεπιστήμιο
Ιωαννίνων
Παπαϊωάννου Σκεύος, Κοινωνιολόγος, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Παπαστεφανάκη Λήδα, Ιστορικός, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο
Ιωαννίνων
Παπιγκιώτης Ευάγγελος, Msc, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστημίου
Ιωαννίνων
Ρόκου Βασιλική, Κοινωνική και Ιστορική Λαογραφία, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Σιάνου – Κύργιου Ελένη, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Τμήμα Ψυχολογίας –
Παιδαγωγικής – Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Σπυριδάκης Μάνος, Κοινωνική Aνθρωπολογία της εργασίας, Τμήμα Κοινωνικής
και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Τοπάλη Πηνελόπη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Φούσκας Θεόδωρος, Dr Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Χαντζαρούλα Ποθητή, Ιστορικός, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας,
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ψημμένος Ιορδάνης, Κοινωνιολόγος, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3469:2010-10-27-15-46-45&catid=35:news
…συνέχεια »
Ομιλία Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Ηγουμενίτσα την Τρίτη 02-11-2010
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00 ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
…συνέχεια »
Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
ΚΑΙ ΩΡΑ 20:00 ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
…συνέχεια »
Στο Καλπάκι οι εκδηλώσεις για το έπος του '40
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Χρ. Αηδόνης
Σε χειμωνιάτικο σκηνικό θα πραγματοποιηθούν αύριο οι εκδηλώσεις τιμής για το Έπος του ’40, παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Οι εκδηλώσεις τιμής περιλαμβάνουν στις 10:30 Δοξολογία στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, στις 11:15 κατάθεση στεφάνων στη Ηρώο Μπιζανομάχων και στις 12:00 την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.Την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρίστος Αηδόνης.
Εν τω μεταξύ αύριο θα πραγματοποιηθούν τελικά οι εκδηλώσεις «Καλπάκια 2010», που ήταν προγραμματισμένες για το απόγευμα της Τετάρτης.
Οι εκδηλώσεις αναβλήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και αύριο θα πραγματοποιηθούν την ίδια ώρα με το ίδιο πρόγραμμα.
Παράλληλα σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο (φωτ). Εκπρόσωποι της στρατιωτικής, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας παραβρέθηκαν, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές του Έπους. Κατάθεση στεφάνων πραγματοποίησαν ο Ταξίαρχος Διοικητής της VIIIης Μεραρχίας Ευστάθιος Βούτος και η πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού Μάρθα Παπαδοπούλου.
Σε δηλώσεις του ο Ταξίαρχος Διοικητής της VIIIης Μεραρχίας Ευστάθιος Βούτος, τόνισε πως μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση αποδίδεται φόρος τιμής στους πεσόντες των μαχών για το Έπος του ’40, στους τραυματισθέντες, αλλά και όσους επέζησαν μέχρι σήμερα.
Εικόνες από το Έπος
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων εντάσσεται και η έκθεση φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Κόκκα, που για μία ακόμη χρονιά φιλοξενείται στο ισόγειο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό υλικό που ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος απαθανάτισε στα πεδία των μαχών και πριν μερικά χρόνια παρέδωσε στον Κωνσταντίνο Κόκκα.
Όπως σημείωσε ο κ. Κόκκας στόχος της έκθεσης είναι να αποδοθεί φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν το 1940, αλλά και στον Κωνσταντίνο Αναγνωστόπουλο που παρά τις δυσκολίες απαθανάτισε μοναδικές στιγμές από το μέτωπο.
Πολλοί είναι οι επισκέπτες της έκθεσης, που μπορούν να ενημερωθούν με σχετικές λεζάντες για το φωτογραφικό υλικό, αν και επιθυμία του κ. Κόκκα είναι να δουν αυτό το υλικό οι νέοι και κυρίως οι μαθητές.
…συνέχεια »
Σε χειμωνιάτικο σκηνικό θα πραγματοποιηθούν αύριο οι εκδηλώσεις τιμής για το Έπος του ’40, παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Οι εκδηλώσεις τιμής περιλαμβάνουν στις 10:30 Δοξολογία στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, στις 11:15 κατάθεση στεφάνων στη Ηρώο Μπιζανομάχων και στις 12:00 την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.Την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρίστος Αηδόνης.
Εν τω μεταξύ αύριο θα πραγματοποιηθούν τελικά οι εκδηλώσεις «Καλπάκια 2010», που ήταν προγραμματισμένες για το απόγευμα της Τετάρτης.
Οι εκδηλώσεις αναβλήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και αύριο θα πραγματοποιηθούν την ίδια ώρα με το ίδιο πρόγραμμα.
Παράλληλα σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο (φωτ). Εκπρόσωποι της στρατιωτικής, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας παραβρέθηκαν, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές του Έπους. Κατάθεση στεφάνων πραγματοποίησαν ο Ταξίαρχος Διοικητής της VIIIης Μεραρχίας Ευστάθιος Βούτος και η πρόεδρος του παραρτήματος Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού Μάρθα Παπαδοπούλου.
Σε δηλώσεις του ο Ταξίαρχος Διοικητής της VIIIης Μεραρχίας Ευστάθιος Βούτος, τόνισε πως μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση αποδίδεται φόρος τιμής στους πεσόντες των μαχών για το Έπος του ’40, στους τραυματισθέντες, αλλά και όσους επέζησαν μέχρι σήμερα.
Εικόνες από το Έπος
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων εντάσσεται και η έκθεση φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Κόκκα, που για μία ακόμη χρονιά φιλοξενείται στο ισόγειο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό υλικό που ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος απαθανάτισε στα πεδία των μαχών και πριν μερικά χρόνια παρέδωσε στον Κωνσταντίνο Κόκκα.
Όπως σημείωσε ο κ. Κόκκας στόχος της έκθεσης είναι να αποδοθεί φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν το 1940, αλλά και στον Κωνσταντίνο Αναγνωστόπουλο που παρά τις δυσκολίες απαθανάτισε μοναδικές στιγμές από το μέτωπο.
Πολλοί είναι οι επισκέπτες της έκθεσης, που μπορούν να ενημερωθούν με σχετικές λεζάντες για το φωτογραφικό υλικό, αν και επιθυμία του κ. Κόκκα είναι να δουν αυτό το υλικό οι νέοι και κυρίως οι μαθητές.
…συνέχεια »
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)