1. Ανάθεση σε ιδιώτη εργολάβο των υπηρεσιών: Συλλογή- Αποκομιδή απορριμμάτων (ΔΕ Σουλίου-ΔΕ Αχέροντα)
Η διοίκηση του δήμου βλέπει τη λύση της ιδιωτικοποίησης τμημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας ως την ιδανική,
καθώς όπως υποστηρίζει, τόσο τα οχήματα για την αποκομιδή των απορριμμάτων δεν επαρκούν, όσο και το υφιστάμενο προσωπικό(οδηγοί, συνοδοί απορριμματοφόρων, οδοκαθαριστές) είναι ελάχιστο και δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες Είναι σίγουρο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί απαρχή της διαδικασίας να περάσει ολόκληρη η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου σε ιδιώτες.
Η πρόθεση της δημοτικής αρχής να παραδώσει τον τομέα της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία για μας. Η εν λόγω ιδιωτικοποίηση δεν αποτελεί «εφεύρημα» της Δημοτικής Αρχής, αλλά μια σχεδιασμένη προσπάθεια για πλήρη ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών, του χρυσοφόρου φιλέτου της διαχείρισης απορριμμάτων, που ξεκίνησε σε κεντρικό επίπεδο από το 2001, από την εποχή του «Καποδίστρια» και ολοκληρώνεται με τον «Καλλικράτη» και η οποία υλοποιείται από κυβερνήσεις (και από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), δημάρχους και περιφερειάρχες, σε πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έρχεται ως επίρρωση της ενιαίας στρατηγικής ΕΕ - κυβερνήσεων – δημοτικών και περιφερειακών αρχών για την παραχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων της χώρας (αρχικά της κατασκευής των συγκεκριμένων μονάδων μέσω ΣΔΙΤ και στη συνέχεια παραχώρηση της λειτουργίας τους για αρκετά χρόνια (25-30) με συμβάσεις παραχώρησης), που θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, απολύσεις συναδέλφων, νέα χαράτσια στο λαό της χώρας και τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματικούς – μονοπωλιακούς ομίλους.
Ήδη στην περιοχή της Ηπείρου, προχωράει με γοργούς ρυθμούς η δημοπράτηση του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών απορριμμάτων, ενώ ο ΧΥΤΑ της περιοχής λειτουργοί πλήρως ιδιωτικοποιημένοι.
Το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι πολύ σημαντικό και η όποια επιλογή της λύσης του ξεκινά από ποιά σκοπιά αντιμετωπίζεται. Αν δηλαδή αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας ή από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων που μέσα από την εμπλοκή τους στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων βλέπουν ένα ακόμα κερδοφόρο γι’ αυτούς πεδίο.
Τίθεται λοιπόν ένα επίπλαστο δίλημμα στους κατοίκους της περιοχής : Θα συνεχίσει ο Δήμος να διαχειρίζεται τα απορρίμματα και τον καθαρισμό των χώρων, όταν με τις τόσες ελλείψεις υπάρχει «πρόβλημα με τη δημόσια υγεία και πρόβλημα τουριστικής εικόνας» ή θα ανατεθεί σε ιδιωτική επιχείρηση, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτό το «δύσκολο έργο», «γλιτώνοντας» ο Δήμος από μια ακόμη υπηρεσία, άρα αύξηση δημοτικών τελών;
Παρόμοιο δίλημμα θα τεθεί και για την πιθανή εκχώρηση και άλλων τομέων του Δήμου σε επιχειρηματικούς ομίλους είναι ο προάγγελος του ξεπουλήματος και άλλων υπηρεσιών (όπως της υπηρεσίας ύδρευσης, των παιδικών σταθμών, του βοήθεια στο Σπίτι κ.α.).
Το πραγματικό δίλλημα για μας είναι αν θα αφήσουμε τη Δημόσια Υγιεινή και τις υπηρεσίες προς τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους να συνδέονται με τα περιθώρια κέρδους του κάθε επιχειρηματία.
Δεν θα σταθούμε στην περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην υπηρεσία, αλλά στο πώς φτάσαμε ως εδώ. Ποια είναι η αιτία, ποιοι ευθύνονται γι αυτή την κατάντια και ποιοι είναι οι στόχοι της μεθόδευσης αυτής. Η απάντηση είναι γνωστή. Κυρίαρχες πολιτικές ευθύνες έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις που υπηρετούν τις επιταγές της ΕΕ, που παρόλο που καταληστεύουν το λαό με τους φόρους και τα χαράτσια που του επιβάλλουν, δεν απέδωσαν τα παρακρατηθέντα 10 δισ. ευρώ από το κράτος για λογαριασμό της Τοπικής Διοίκησης, ούτε αποδίδουν στους Δήμους επαρκή χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του, όπως χρειάζεται και πρέπει, για να δώσουν στον λαό όσα δικαιούται και του ανήκουν. Φυσικά όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, του "Καλλικράτη", που θέλει τους Δήμους να λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρίες, με τη λογική της πρόσθετης ανταποδοτικότητας και την παράδοση των υπηρεσιών τους στους επιχειρηματίες.
Δεν είναι τυχαία η τελευταία εγκύκλιος που περιορίζει τον αριθμό προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου για το 2015 κατά 10%, εξαιρώντας παράλληλα τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, χωρίς να μιλάει καθόλου για μόνιμο προσωπικό.
Δεν είναι επίσης τυχαίες οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών περί συμφωνίας του για την πλήρη κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης προς τους Δήμους, όπως και οι φωνές της ΚΕΔΕ και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημάρχων, περί οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Δεν είναι τέλος καθόλου τυχαίο ότι χρόνια τώρα δεν επανδρώθηκε η υπηρεσία καθαριότητας με τον απαραίτητο μηχανικό εξοπλισμό και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ενώ οι δημότες χρυσοπληρώνουν την υπηρεσία αυτή μέσω των δημοτικών τελών. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν και θα κληθούν μάλιστα να καταβάλλουν ακόμη περισσότερα αφού η ιδιωτικοποίηση είναι συνώνυμο της αύξησης των δημοτικών τελών.
Εμείς σαν εργαζόμενοι στους Δήμους εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής ΣΟΥΛΙΟΥ να δώσει τον τομέα καθαριότητας στους ιδιώτες. Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής, τους ανέργους, τους μαγαζάτορες, κάθε λαϊκή οικογένεια, να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί αυτές τις επιλογές με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και να οργανώσουμε την πάλη για να μην ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, όπως και καμία άλλη υπηρεσία.
Διεκδικούμε :
Διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς ανάμειξη ιδιωτών. Αυτός ο φορέας θα κάνει τις μελέτες, τις χωροθετήσεις των εγκαταστάσεων με επιστημονικά κριτήρια. Θα επιλέγει τη μέθοδο διαχείρισης με προτεραιότητα τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Με ταφή του μικρού υπολείμματος σε χώρους που θα χωροθετεί το κράτος με επιστημονικά κριτήρια και με μέτρα προστασίας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
Σχεδιασμένη αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, με βάση τις ειδικές συνθήκες κάθε χωριού.
Στελέχωση της υπηρεσίας με τον ανάλογο στόλο οχημάτων, προμήθεια μέσων και εργαλείων που χρειάζονται, πρόσληψη μόνιμου επαρκούς προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι με δίμηνα και πεντάμηνα που τους καταστούν ομήρους και δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν.
Στήριξη των εργαζομένων της καθαριότητας με τα κατάλληλα είδη προστασίας της ζωής τους κατά την άσκηση του έργου τους, έγκαιρη απόδοση των όσων δικαιούνται (γάλα, ρουχισμό κλπ)
Καμιά ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, που θα επιφέρει την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών που έχει υποχρέωση και καθήκον να προσφέρει η Τοπική Διοίκηση στους δημότες της.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 26/05/2015
ΤΟ Δ.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου