Η θρυλική φωτογραφική μηχανή-φετίχ Leica (Λάικα) εφέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια ύπαρξής της και με αφορμή τη σημαντική αυτή επέτειο θα παρουσιαστούν νέα προϊόντα της εταιρείας, θα ανακοινωθούν εκθέσεις και διαγωνισμοί φωτογραφίας και παρουσιάσεις φωτογραφικών λευκωμάτων και βιβλίων, ενώ το βρετανικό δίκτυο BBC παρουσιάζει σε βίντεο ένα αφιέρωμα σε αυτήν (http://www.bbc.com/news/magazine-27516384).
Ηταν το 1914 όταν ο Οσκαρ Μπάρνακ, διευθυντής ερευνών στο εργοστάσιο οπτικών ειδών Leitz Werke Wetzlar του Ερνστ Λάιτς, έλαβε μια εξαιρετικά φιλόδοξη απόφαση: να δημιουργήσει την πιο επαναστατική ως τότε φωτογραφική μηχανή. Ο 35χρονος μηχανολόγος - μηχανικός, που είχε ως χόμπι του την ερασιτεχνική φωτογραφία, πειραματιζόταν με διάφορες κάμερες, μέχρι που στα τέλη του 1914 δημιούργησε την πρώτη μηχανή με φιλμ 35 mm, τη Ur-Leica (και μετά σκέτο Leica), όνομα που προέρχεται από τις πρώτες συλλαβές των λέξεων Leitz και Camera - δηλαδή, τα πρώτα γράμματα από το επίθετο του εργοδότη του και από τη λέξη κάμερα.
Πρώτο θέμα οι πλημμύρες
Ουσιαστικά με την εφεύρεσή του ο Μπάρνακ «επέβαλε» το νέο φορμάτ των 35 χιλιοστών, που έκτοτε καθιερώθηκε σε όλες τις μελλοντικές φωτογραφικές μηχανές με φιλμ. Μια φυσική καταστροφή ήταν το πρώτο του «θέμα». Ο Μπάρνακ τράβηξε με τη Leica την πρώτη σειρά φωτογραφιών του στις καταστροφικές πλημμύρες του 1920 στο Βέτσλαρ, τη μικρή πόλη κοντά στην Εσση της Γερμανίας, ενώ ο ίδιος ο Λάιτς με μια δεύτερη μηχανή φωτογραφίζει σε ένα ταξίδι του στην Αμερική. Ωστόσο η έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ανατρέπει τα σχέδια των δύο αντρών για την κατασκευή νέων φωτογραφικών μηχανών και η πατέντα του Μπάρνακ μπαίνει στο συρτάρι περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να κάνει πάλι την εμφάνισή της.
Αυτό συμβαίνει το 1925, οπότε και παρουσιάζεται στο κοινό της έκθεσης της Λειψίας η νέα Leica, αφού προηγουμένως έχουν κατασκευαστεί γύρω στα 30 δοκιμαστικά μοντέλα. Η νέα κάμερα προκαλεί μεγάλη αίσθηση, γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και γρήγορα κερδίζει την προτίμηση των φωτογράφων, ειδικά σε ένα επάγγελμα όπως αυτό του πολεμικού ανταποκριτή που μόλις πρόσφατα έχει «γεννηθεί». Ο διάσημος φωτογράφος Ρόμπερτ Κάπα καταφέρνει να απαθανατίσει τον Λέον Τρότσκι το 1932 σε μια ομιλία του και κατόπιν θα βγάλει με Leica τις πιο διάσημες φωτογραφίες από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο (1936-39).
Ο ζωγράφος και φωτογράφος Αλεξάντερ Ροντσένκο θα την κάνει γνωστή σε όλη τη Σοβιετική Ενωση, ο Αλμπέρτο Κόρντα θα χρησιμοποιήσει μια Λάικα για το διάσημο πορτρέτο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και ο Νικ Ουτ θα αποτυπώσει τη φρίκη του πολέμου στο Βιετνάμ επίσης με μια Leica. «Μπορείς να κάνεις τόσα πράγματα με μια Leica» είχε πει για τη μικρή, λιτή και εύχρηστη κάμερα ο φωτογράφος Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν επιβεβαιώνοντας τον μύθο γύρω από την πιο διάσημη κάμερα όλων των εποχών.
«Καμία άλλη μάρκα δεν επηρέασε και δεν βοήθησε τη διαμόρφωση της φωτογραφίας τα τελευταία 100 χρόνια όσο η Leica προμηθεύοντας τους φωτογράφους με τα καλύτερα εργαλεία και με εξαιρετικούς φακούς να τα συνοδεύουν. Για αυτόν τον λόγο είναι λογικό να γιορτάζουμε τα 100 μας χρόνια με πολλούς διάσημους φωτογράφους από όλον τον πλανήτη ρίχνοντας φως στο έργο τους» λέει ο Αντρέας Κάουφμαν, σημερινός πρόεδρος της εταιρείας Leica. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η μεταφορά όλης της εταιρείας στο νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στο Leitz Park στην πόλη Βέτσλαρ, στο γερμανικό κρατίδιο της Εσσης.
450.000 ευρώ για μία μηχανή
Πριν από λίγους μήνες μια επίχρυση Leica έγινε η δεύτερη πιο ακριβή φωτογραφική μηχανή που πωλήθηκε ποτέ. Η ηλικίας 82 ετών Leica II βγήκε σε πλειστηριασμό στο Χονγκ Κονγκ στις 22 Νοεμβρίου 2013 και «έπιασε» το ιλιγγιώδες ποσό των 450.000 ευρώ που πλήρωσε ένας ανώνυμος ασιάτης συλλέκτης προκειμένου να την αποκτήσει. Η κάμερα του 1932 δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ χρημάτων που δόθηκαν για να αγοραστεί μια φωτογραφική μηχανή, αφού το 2012 στη Βιέννη ένας ανώνυμος συλλέκτης πλήρωσε 2,2 εκατ. ευρώ για μια πρωτότυπη Leica του 1923. (φωτο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου