Φώτης Κουβέλης στα Γιάννενα: «Οχι στο πολυνομοσχέδιο, αλλά και στις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρόεδρος ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μετά τη Θεσσαλονίκη περιόδευσε στα Γιάννενα, στο πλαίσιο συγκρότησης μιας Κεντροαριστεράς «χωρίς νεφελώματα», όπως είπε, «όχι γενικών καθηκόντων και με έλλειψη συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων, αλλά μιας υπεύθυνης προοδευτικής Κεντροαριστεράς, που αμφισβητεί την προωθούμενη καρικατούρα του διπολισμού, που μιλάει για το σήμερα για την ύστερη και μεταμνημονιακή Ελλάδα».

Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο, διεμήνυσε ότι «πρέπει άμεσα να εγκαταλείψει η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης τους πειραματισμούς με την επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος» και τόνισε ότι «διαρθρωτικές εξυγιαντικές παρεμβάσεις χρειάζονται και όχι επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε το ζήτημα πολυσύνθετο και «από το γεγονός ότι σήμερα στη χώρα μας οι τιμές του γάλακτος μακράς διαρκείας είναι υψηλότερες περίπου κατά 25% από το φρέσκο έως 5 ημερών».

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η λύση του προβλήματος απαιτεί διαρθρωτικές εξυγιαντικές παρεμβάσεις στο όλο κύκλωμα εμπορίας των προϊόντων, όπως μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, και όχι μεμονωμένες ενέργειες που μάλιστα δεν στηρίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά σε ιδεολογικές εμμονές.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι υπερδιπλάσια από εκείνη του παραγωγού και παρέθεσε στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ.

Ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει άμεσα όραμα και εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής και κτηνοτροφικής πολιτικής και επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ την Κυριακή, στην Ολομέλεια της Βουλής, θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο στη βάση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σ' αυτό.

Το βράδυ της Παρασκευής, κατά την ομιλία του, έβαλε εναντίον της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για την συγκρότηση του προοδευτικού πόλου «που θα γίνει καταλύτης για να αλλάξουν τα πράγματα».

«Είναι η κυβερνητική πολιτική, που γυρίζει την πλάτη στους αγρότες, την ώρα που κατά τα άλλα, ομνύει στις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, ως δυναμικού παράγοντα ανάπτυξης του τόπου.

»Είναι η πολιτική, που στο όνομα των μεταρρυθμίσεων, οδηγεί σε απορρύθμιση κρίσιμων για τους πολίτες, δομών του κράτους και σε ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Η αντιπολίτευση καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά στα προ της κρίσης επίπεδα και αντιστρατεύεται τις αναγκαίες αλλαγές», τόνισε.

«Συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο που θα γίνει καταλύτης για να αλλάξουν τα πράγματα. Που θα απαλλάξει τους Έλληνες από το αδιέξοδο δίλημμα του διπόλου Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Του διπόλου που επιχειρείται να επιβληθεί με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο.

»Αυτός ο διπολισμός δεν αξίζει στους Έλληνες. Θέλει να τους εγκλωβίσει και δεν οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση», επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης.

Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές τόσο για το ΠΑΣΟΚ, όσο και για «τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς οι όποιοι επικαλούνται εκπροσώπηση της Κεντροαριστεράς και του αριστερού πόλου», λέγοντας:

«Στόχος δικός μας δεν είναι μια Κεντροαριστερά συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων. Ούτε μια κεντροαριστερά "γενικών καθηκόντων". Ούτε ένα κεντροαριστερό νεφέλωμα - που εμφανίζεται απολίτικο, αλλά επί της ουσίας επιλέγει τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην δημιουργική αντιπαράθεση μέσα από πολιτικές προτάσεις, ενώ στηλίτευσε επιλογές, που στοχεύουν σε κυβερνητικά προνόμια.

«Άλλο είναι να μιλάς για το νέο με γενικευμένη ασάφεια. Να μειώνεις τη σημασία των πολιτικών προτάσεων και της αντιπαράθεσης προγραμμάτων. Να εξομοιώνεις συλλήβδην όλα τα κόμματα. Να εξομοιώνεις το ΠΑΣΟΚ, που αγκιστρώθηκε στον κυβερνητισμό, με τη Δημοκρατική Αριστερά, που δεν ενσωματώθηκε στη λογική των κυβερνητικών προνομίων».

Τόνισε ακόμα, ότι είναι αδήριτη ανάγκη για τη χώρα, την κοινωνία, το λαό, τη νεολαία, να ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος, ώστε να διεκδικήσει με νέους όρους την οικονομική ανασυγκρότηση και τη δημοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας.

«Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τη σχέση με την τρόικα που έχει το ρόλο του τελικού κριτή και να αποκτήσει την αυτονομία των πολιτικών αποφάσεων».

Μάλιστα υπενθύμισε πως η ΔΗΜΑΡ δεν θέλησε να δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση υπηρετώντας «τη βαθιά νεοφιλελεύθερη πολιτική της» και υπογράμμισε ότι, «χρειάζεται μία ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα αλλάξει την οικονομική και κοινωνική πολιτική, θα αναδιαρθρώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα».

«Για τη Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία, οι ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές» γιατί όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, «η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, αποτελεί πολιτικό πρόσταγμα».

«Ας μην το ξεχνάμε» είπε. «Είναι η κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη που επέβαλε αυτές τις πολιτικές. Και είναι δική μας υπόθεση η ανατροπή τους, είναι δική μας υπόθεση να κινητοποιήσουμε τους πολίτες υπέρ ενός άλλου πολιτικού σχεδίου».

«Μπορούμε να το καταφέρουμε. Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή πολιτικών στην Ευρώπη και για νέους συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: