Σαν μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας χαιρετίζω τους παρευρισκόμενους και συγχαίρω το Δήμο Φιλιατών και τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους για αυτή τους την ενέργεια.
Θέλω από την πλευρά μου να κάνω μια παρέμβαση για την πλήρη ενημέρωση που έγινε από τους εισηγητές και να προσθέσω κάποια πράγματα με συντομία.
Πράγματι ο Δήμος Φιλιατών όπως και ο υπόλοιπος Νομός είναι κυρίως γεωργοκτηνοτροφικός. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Δήμου είναι κτηνοτρόφοι, με βασικό οικογενειακό εισόδημα αυτό που προέρχεται από την κτηνοτροφία.
Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια το εισόδημά τους εξαφανίζεται γιατί η αύξηση του κόστους παραγωγής είναι τέτοια που δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Τους οδηγεί στην απόγνωση.
Από την άλλη αυτοί που μας κυβερνούν μιλάνε για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με προτεραιότητα τον αγροτικό τομέα ώστε να αποτελέσει οδηγό για την έξοδο από την κρίση.
Όμως οι μνημονιακές πολιτικές που ακολουθούν μόνο εκεί δεν οδηγούν. Τα τελευταία χρόνια το ζωικό κεφάλαιο πανελλαδικά μειώθηκε δραματικά με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση στο ΓΑΛΑ και το κρέας και αύξηση στις εισαγωγές, σε μια χώρα που στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα γιατί τα έξοδά τους είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδά τους.
Επίσης ο σχεδιασμός και η επιμονή του υπουργείου Ανάπτυξης να επιμηκύνει την διάρκεια του χρόνου ζωής στο φρέσκο γάλα, σε συνάρτηση με την υπονόμευση των εξαγωγών φέτας και γιαουρτιού. Αν τροποποιηθεί η νομοθεσία όπως σχεδιάζεται και επιτραπεί η χρήση σκόνης γάλακτος στην παρασκευή τους, η κτηνοτροφία οδηγείται στην καταστροφή. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να περάσουν αυτά τα σχέδια του ΟΟΣΑ και του υπουργείου Ανάπτυξης που οδηγούν σε αφανισμό την ελληνική κτηνοτροφία.
Στην Ήπειρο η ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη για τους κτηνοτρόφους μας λόγω του ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗ. Αρκετές φορές είχα τοποθετηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως μέλος από την πλευρά της αντιπολίτευσης και είχα συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα για τον τόπο μας.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, ούτε μας απάντησε κανένας στο γιατί το στολίδι της κτηνοτροφίας στην Ηπείρο, η κρατικοσυνεταιριστική βιομηχανία που λειτουργούσε σαν πιλότος και καθόριζε την τιμή του γάλακτος πανελλαδικά ξεπουλήθηκε.
Η εταιρεία με το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό ρόλο στην περιοχή, μια κερδοφόρα επιχείρηση, μια επιχείρηση που δεν ζήτησε ποτέ στην 50χρονη ιστορία της ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.
Ξεπουλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε αγνώστους με άνωθεν εντολή. Είναι η πρώτη μεγάλη επιχείρηση που αποκρατικοποιήθηκε για χάρη του μνημονίου και των υποστηριχτών του.
Η πράξη αυτή είναι ότι χειρότερο για την περιοχή. Μεγάλη η πολιτική ευθύνη και για αυτούς που ηγούνται θεσμικά σε τοπικό επίπεδο. Με πρώτο και καλύτερο τον Περιφερειάρχη.
Σφύριζαν αδιάφορα όταν συντελούνταν το έγκλημα με δήθεν προτάσεις όπως η πρόταση για εταιρεία λαϊκής βάσης, κάτι που ούτε οι ίδιοι πίστευαν αλλά ούτε και μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση της ΔΩΔΩΝΗ ή η πρόταση ότι πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες για να «πάει» καλύτερα.
Και αφού πωλήθηκε φωτογραφίζονταν με τα νέα αφεντικά με υπερηφάνεια για το αποτέλεσμα. Τώρα όμως που οι παραγωγοί μας δεν πληρώνονται και οι τιμές στο γάλα μειώθηκαν, τι έχουν να μας πουν;
Να μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο κ. Καχριμάνης ως Νομάρχης Ιωαννίνων το 2005, όταν άρχισε το καλά σχεδιασμένο έγκλημα από την τότε διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία υφάρπαξε το 7,7% των μετοχών και απέκτησε το δικαίωμα να ξεπουλήσει τη βιομηχανία χωρίς να λογοδοτήσει στους υπόλοιπους μετόχους, τους Συνεταιρισμούς, υποστήριζε ότι οι μετοχές πρέπει να πάνε στην ισχυρή ΑΤΕ και όχι στους διαλυμένους Συνεταιρισμούς. Και αυτό συνεχίζει να το λέει όπου βρεθεί και όπου σταθεί μέχρι και σήμερα.
Ο άνθρωπος είναι απέναντι σε ότι συλλογικό και κοινωνικό. Διακατέχεται από το σύνδρομο του «ενός ανδρός αρχή» και στο κατόπιν ενεργειών μου. Λογικές καταδικασμένες από τους πολίτες. Λογικές που μας μεταφέρουν πολλά χρόνια πίσω. Λογικές που κρατούν την Περιφέρεια μας τελευταία με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Θα θελα επίσης να τον ρωτήσω τι έχει να μας πει για το τυροκομείο Φιλιατών που είναι δίπλα μας, που λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την ΔΩΔΩΝΗ και απασχολούσε εργαζόμενους της περιοχής;
Ούτε ένα κιλό γάλα δεν διέθεσαν τα νέα αφεντικά. Ο κύριος Καχριμάνης που λύνει τα πάντα γιατί δεν έλυσε και αυτό το ζήτημα; Πως του ξέφυγε;
Κρίμα. Δεν ακούσαμε τίποτα σχετικά με αυτό σήμερα εδώ.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι:
Ο πρωτογενής τομέας όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία πρέπει να στηριχθούν πολύπλευρα και οργανωμένα. Χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση και όχι προχειρότητα. Γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως είναι η έλλειψη βοσκότοπων και ειδικότερα στον Νομό μας, που έχει σαν αποτέλεσμα να υστερεί των οικονομικών ενισχύσεων. Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Υπάρχουν προτάσεις από τους ίδιους τους αγρότες και τους φορείς, ακούστηκαν και εδώ σήμερα.
Αρκεί οι κυβερνήσεις και οι διοικούντες να λέμε αλήθειες και να μην περιμένουμε από τους απ’ έξω στήριξη γιατί είναι ψεύτικη. Αυτοί μόνο μνημόνια μπορούν να μας φορτώσουν με σκοπό τα συμφέροντα τους. Μόνοι μας θα καθορίσουμε το μέλλον μας.
ΑΘΗΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ
Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσπρωτίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου