Χρυσός «γάμος» Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ενέργεια

Με τις ευλογίες της Ουάσιγκτον
Το πρώτο βήμα για την ενεργειακή συνεργασία τους έκαναν χθες στη Λευκωσία Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ με την υπογραφή του ιστορικού - όπως χαρακτηρίστηκε - μνημονίου συναντίληψης στους τομείς των ενεργειακών υποδομών, της έρευνας και ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχείρισης υδάτινων πόρων.
Είναι ενδιαφέρουσα η σύμπτωση της υπογραφής του μνημονίου μεταξύ των τριών χωρών με τη συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, στην ατζέντα της οποίας το θέμα της ενέργειας ήταν από τα κορυφαία.
Ούτε πρέπει να διαφεύγει την προσοχή η διακριτική πάντως παρουσία του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ενέργειας Εϊμος Χοκστάιν στην κυπριακή πρωτεύουσα μία ημέρα πριν από την υπογραφή μεταξύ των τριών χωρών του μνημονίου συναντίληψης.
Διπλωματικές πηγές μάλιστα έλεγαν ότι οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζουν το αμερικανικό ενδιαφέρον για ασφάλεια και σταθερότητα στο αναδυόμενο ενεργειακό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Υπενθύμιζαν ακόμα την αμερικανική θέση όπως έχει διατυπωθεί επανειλημμένα ότι το φυσικό αέριο της περιοχής πρέπει να καταστεί πόλος συνεργασίας και ανάπτυξης και όχι αντιπαλότητας.
Το μνημόνιο υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης και του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ. Με κοινή διακήρυξή τους οι κυβερνήσεις των τριών χωρών εκφράζουν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της ανανεώσιμης ενέργειας της παραγωγής ηλεκτρισμού και της επεξεργασίας νερού. Παράλληλα χαιρετίζουν «κοινά έργα στον ενεργειακό τομέα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια της ενεργειακής παροχής, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής».
Το πρώτο έργο που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της ενεργειακής σύμπραξης και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2016 είναι σύνδεση των τριών χωρών με ηλεκτρικό καλώδιο (EuroAsia Interconnector, όπως αποκαλείται το πρόγραμμα). Εξετάζονται άλλα δύο έργα κοινού ενδιαφέροντος που είναι ενδεχόμενο να ακολουθήσουν: η κατασκευή αγωγού από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και η κατασκευή αγωγού αποθήκευσης αερίου που θα ενισχύσει τα στρατηγικά αποθέματα Κύπρου, Ισραήλ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ελλάδα. Και τα τρία προγράμματα έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στη συμπερίληψη στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. «Μνημειώδη στιγμή» για τη συνεργασία των τριών χωρών χαρακτήρισε την υπογραφή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα βγει από την ενεργειακή απομόνωσή της και θα γίνει πιο ανταγωνιστική.
Σε μια σημαντική και δημιουργική φάση εισέρχεται η συνεργασία των τριών χωρών, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας λόγο για ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης Κύπρου και Ελλάδας και για σημαντικό παράγοντα για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.
Την περηφάνια και την ικανοποίησή του που συμμετείχε στην «ιστορική στιγμή» υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης, εξέφρασε ο Ισραηλινός υπουργός Σαλομ. «Νοιώθουμε ότι προχωράμε στην ενίσχυση των τριμερών μας σχέσεων και πως δίνουμε ένα θετικό σημάδι προς όλους ότι η συμμαχία μας θα γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν και άλλα έργα στο μέλλον», είπε.

ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ. Κλειδί για την ανάπτυξη του ενεργειακού μέλλοντος της Κύπρου και της περιοχής γενικώς θεωρείται η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης καυσίμων στο Βασιλικό. Ενδιαφέρον να συμμετάσχουν έχουν εκδηλώσει ήδη με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες εξετάζει η Λευκωσία, η αμερικανική εταιρεία Noble και η ισραηλινή Delek. Φιλοδοξία της κυπριακής κυβέρνησης είναι να καταστεί το τερματικό κόμβος διακίνησης φυσικού αερίου τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την Ασία. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προσκάλεσε δημοσίως χθες το Ισραήλ να κάνει χρήση του τερματικού στο Βασιλικό για την αποθήκευση και διακίνηση των δικών του αποθεμάτων φυσικού αερίου από το Οικόπεδο Λεβιάθαν. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κυπριακό Οικόπεδο 12 που πραγματοποιεί η Noble έχει ολοκληρωθεί και αυτές τις ημέρες γίνεται η αξιολόγηση των ευρημάτων. Αποτελέσματα αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: