«Στηρίζουμε την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων»

Την αφοσίωση και την δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν τη «φίλη και σύμμαχο Ελλάδα» τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, ο οποίος μίλησε σήμερα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας την σημασία που έχουν οι μεταρρυθμίσεις για την έξοδο από το τούνελ της ύφεσης. Πρότεινε μάλιστα η χώρα μας να κινηθεί επιθετικά στους τομείς της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της πληροφορικής για να ανακτήσει γρήγορα το χαμένο έδαφος...

Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά κατάφερε να δείξει με τον προϋπολογισμό και τα μέτρα που ελήφθησαν - όχι μόνο με τα μέτρα λιτότητας - την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει για να φέρει προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας στην ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης από το βήμα του 21ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
«Ο ελληνικός λαός παλεύει για έκτη χρονιά με την ύφεση και υφίσταται πολλές θυσίες» δήλωσε ο Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα στη «μεταρρύθμιση του κράτους, ως θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη».

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση, τόνισε, γιατί πρέπει να αντιπαλέψεις βαθιά ριζωμένα συμφέροντα, συμπληρώνοντας ότι απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, στενή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, δημόσιου τομέα και της κοινωνίας των πολιτών υπέρ του κοινού καλού, αντί της εξυπηρέτησης στενών συμφερόντων. Αλλά τα οφέλη, πρόσθεσε, θα είναι τεράστια, αποφέροντας μικρότερο κόστος στους καταναλωτές και στη δημόσια διοίκηση.

Ως κρίσιμο παράγοντα ανέφερε τις επενδύσεις, η προσέλκυση των οποίων, διευκρίνισε, προϋποθέτει όχι μόνον την επανάκτηση της αξιοπιστίας αλλά και ένα διαφανές και καλό κανονιστικό περιβάλλον, ένα γρήγορο δικαστικό σύστημα και ένα προβλέψιμο και συνεπές φορολογικό σύστημα.

Ως αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της οικονομίας, ανέφερε τα θέματα τεχνολογίας, καινοτομίας και πληροφορικής, σημειώνοντας ότι έχει αποδειχθεί από διεθνείς μελέτες η άμεση σύνδεση της προαγωγής καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών με την ανάπτυξη, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες.
Αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία, τόνισε ότι η καινοτομία και η ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορικής είναι ηγέτες στην ανάπτυξη της περασμένης δεκαετίας. Έφερε επίσης το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, η οποία την ίδια περίοδο δεκαπλασίασε το κατά κεφαλή εισόδημα, το οποίο κατά τα δύο τρίτα οφείλεται στην ανάπτυξη καινοτομίας και τεχνολογίας.

Για να ανθήσει όμως η ιδιωτική καινοτομία, πρόσθεσε, πρέπει να μειωθούν τα προβλήματα για τις αδειοδοτήσεις, να ενισχυθεί το νομικό και δικαστικό σύστημα, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ του πανεπιστημιακού και του επιχειρηματικού κόσμου, ώστε να υπάρξουν μείζονα οφέλη από την καινοτομία.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τον ρόλο του ευρυζωνικού δικτύου στην ανάπτυξη, στο οποίο παρά τη βελτίωση η Ελλάδα είναι πίσω. Το ευρυζωνικό μπορεί να ενισχύσει το εξαγωγικό δυναμικό της Ελλάδας, επισήμανε και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τους νέους Έλληνες ερευνητές και τις εφαρμογές που έχουν εκπονήσει μέσω iPhone και που μπορούν να επεκτείνουν το δυναμικό της χώρας.

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ακόμα τη συμβολή της καινοτομίας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Στις ΗΠΑ, είπε, έχει βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, δίνοντας τη δυνατότητα καταβολής φόρων και ΦΠΑ, διεξαγωγής διαγωνισμών και άλλων συναλλαγών ηλεκτρονικά, ώστε η δημόσια διοίκηση να επιτελεί το έργο της με λιγότερους πόρους και περισσότερη διαφάνεια, που είναι μεγάλη υπόθεση για Ελλάδα.

Οι Έλληνες είναι επινοητικοί και εξαιρετικά εργατικοί και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει την καινοτομία και τη χρήση νέων τεχνολογιών θα βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανθήσουν, να συνεισφέρουν στην οικονομία και στην επιτυχία της χώρας, σημείωσε, τονίζοντας ότι «αν γίνουν αποφασιστικά βήματα προς τη μεταρρύθμιση και την καινοτομία θα υπάρξει επιτυχία».
«Οι ΗΠΑ -είπε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του- υποστηρίζουν την κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας στις αλλαγές που θέλουν να επιφέρουν, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες της μεταρρύθμισης, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψει η χώρα στην ευημερία».
Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη, ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, Γ. Γραμματίδης, δήλωσε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση είναι στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, για την παροχή τεχνογνωσίας σε όλους τους τομείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: