Κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων

Τα μέτρα στήριξης της καλλιέργειας ελληνικών ψυχανθών φυτών (κτηνοτροφικά φυτά και όσπρια), αποτέλεσαν το κύριο αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιο Τσαυτάρη και το Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκο Χαραλαμπίδη, στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, στο υπουργείο.
Πάγια θέση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ότι η προώθηση της καλλιέργειας ελληνικών ψυχανθών φυτών, τόσο για την επιστροφή των οσπρίων στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή, όπως ρεβύθια, φακές και φασόλια, όσο και για την παραγωγή ελληνικών ζωοτροφών, θα ενισχύσει την αυτάρκεια της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι εισαγωγές, κάτι που αποτελεί και βασικό αίτημα της Greenpeace.

Τόσο ο Καθηγητής κ. Τσαυτάρης, όσο και ο κ. Χαραλαμπίδης συμφώνησαν ότι η προώθηση της καλλιέργειας των οσπρίων και της καλλιέργειας ελληνικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών για την παραγωγή ζωοτροφών, συμβάλλει στην εξισορρόπηση του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, στηρίζει τη βιώσιμη γεωργία και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, προσφέρει σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες και υποστηρίζει την αειφορία.
Σημειώνεται ότι η μείωση των εισαγωγών οσπρίων και ζωοτροφών θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος και στη διαμόρφωση καλύτερων τιμών για τον Έλληνα καταναλωτή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι η παραγωγή οσπρίων και ελληνικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών θα περιορίσει τον κίνδυνο από τις διακυμάνσεις των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα, που αποβαίνουν συνήθως εις βάρος του παραγωγού και μετακυλίονται στον καταναλωτή.
Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθούν δράσεις και προγράμματα για την ανάδειξη των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων, των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: