Διαδικτυακός... κινηματογράφος

Εγκαινιάζεται σύντομα τo πρώτο online festival ταινιών μικρού μήκους για τις βαλκανικές χώρες
Αμφίδρομη πλατφόρμα που στοχεύει στην παγκόσμια προβολή του βαλκανικού κινηματογράφου, η διαδικτυακή πύλη http://www.altcine.com/ (με έδρα την Ελλάδα) επεκτείνει τις δραστηριότητές της φιλοξενώντας το πρώτο διαδικτυακό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους των Βαλκανίων.
Tο φεστιβάλ θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου στο Διαδίκτυο και είναι ανοιχτό σε όλους τους νέους ως 35 ετών από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Τουρκία και την πΓΔΜ.

«Το ίδιο το αντικείμενο του altcine μάς επέβαλε να γίνει το φεστιβάλ online διότι δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί παράλληλα σε όλες αυτές τις χώρες των Βαλκανίων» αναφέρει στο «Βήμα» η υπεύθυνη του altcine κυρία Ηλέκτρα Βενάκη. «Οι υποψήφιοι θα μπορούν να "ανεβάζουν" την ταινία μόνοι τους, και οι ταινίες θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες του Internet, απ' όποια χώρα και αν προέρχονται. Γι' αυτό και ζητούμε οι ταινίες να είναι υποτιτλισμένες στα αγγλικά».

Ολοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο το altcine θέλησε να ξεφύγει κάπως από την ευκολία τού «μ' αρέσει - like», «δεν μ' αρέσει - dislike», προτείνοντας στους κριτές να τεκμηριώνουν τη γνώμη τους. Σίγουρα το Διαδίκτυο λύνει τα χέρια σε ό,τι αφορά τους χρόνους, γιατί συχνά οι μαθητές των σχολών κινηματογράφου παραπονούνται για το χάσιμο χρόνο που προκύπτει από τις ταχυδρομικές αποστολές της κόπιας των ταινιών στα φεστιβάλ.

Προκριματική επιτροπή ευτυχώς δεν θα υπάρξει, ενώ η συνολική διάρκεια των ταινιών του φεστιβάλ είναι 360 λεπτά. Μόλις ο χρόνος αυτός συμπληρωθεί καμία άλλη ταινία δεν θα γίνεται δεκτή. Δηλαδή, οι πρώτοι που θα σπεύσουν να υποβάλουν την ταινία τους, αυτοί και θα διαγωνιστούν. «Αυτός ο περιορισμός επεβλήθη ώστε όσοι ψηφίζουν να μη βαριούνται βλέποντας τις ταινίες» λέει η κυρία Βενάκη. «Εξι ώρες ταινιών μικρού μήκους είναι αρκετές».

Με λάβαρο τη συνεργασία

Ολοι οι όροι συμμετοχής και ψηφοφορίας θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, ενώ τα βραβεία θα είναι πολλά και όλα μη χρηματικά. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τις εποχές που ζούμε μόνο η συνεργασία μπορεί να σώσει ό,τι σώζεται» επισημαίνει η κυρία Βενάκη. Συνεπώς, τα βραβεία αφορούν δύο σημαντικές κατηγορίες: κινηματογραφική εκπαίδευση και κινηματογραφική παραγωγή.

Με την υποστήριξη του Μητροπολιτικού Κολεγίου, το altcine.com προσφέρει στα τρία πρώτα βραβεία την πλήρη κάλυψη της τριετούς φοίτησης που απαιτείται για την απόκτηση ενός Bachelor και από δύο έτη και ένα έτος αντιστοίχως για τα δύο επόμενα βραβεία. Απώτερος σκοπός είναι οι νέοι που θέλουν να σπουδάσουν να μπορούν να το πράξουν, ενώ αυτοί που είτε έχουν τελειώσει τις σπουδές τους είτε απλώς δεν θέλουν να σπουδάσουν, να μπορέσουν να κάνουν την επόμενη ταινία τους με ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ήδη εξασφαλισμένο.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του κινηματογράφου προσφέρουν από μηχανήματα και λογισμικό ως δωρεάν επαγγελματικές υπηρεσίες που θα βοηθήσουν τους νικητές να ολοκληρώσουν την επόμενη ταινία τους. Η εταιρεία TELMACO, αντιπρόσωπος της AVID στην Ελλάδα, προσφέρει ένα AvidMedia Composer v6 software, οι εταιρείες Αρκτος ΑΕ και MCManios προσφέρουν τα απαραίτητα για το γύρισμα, ενώ οι Accelere, VideoPress, DNALab και Κώστας Βαρυμποπιώτης προσφέρουν ολόκληρη την post-production διαδικασία. Επιπλέον, η εταιρεία Yafka στην Ελλάδα και η Melancholy Star στο Λονδίνο προσφέρουν στα νέα ταλέντα τις υπηρεσίες τους στα ειδικά εφέ και στο storyboarding.

Xρονοδιάγραμμα φεστιβάλ
Οροι συμμετοχής: 10.08.12 (δείτε σχετικά).
Υποβολή ταινιών: 16.08.2012 - 07.09.2012.
Ψηφοφορία: 09.09.2012 - 20.09.2012.
Ανακοίνωση βραβείων: 23.09.2012.
Απονομή βραβείων: 1.10.2012.
Δείτε επίσης ιστοσελίδα Metropolitan College: http://www.amc.edu.gr/el/akmi-metropolitan-college.html

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=469631


Δεν υπάρχουν σχόλια: