Επτά γεράκια βρήκαν ξανά το δρόμο του ουρανού

Με το Κυριακάτικο πρωινό και πριν ο ήλιος ανέβει ψηλά, μέλη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, και την Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου απελευθέρωσαν νεαρά κιρκινέζια.
Τα κιρκινέζια συνήθως φωλιάζουν σε κτήρια με κεραμοσκεπές στην πόλη των Ιωαννίνων, της Βέροιας αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στα Γιάννενα αποτελούν από τους παλιότερους κατοίκους της πόλης. Σήμερα κάνουν τις φωλιές στις σκεπές του Δημαρχείου, του Δικαστικού Μεγάρου, της Περιφέρειας, ή στο Κάστρο στο Μώλο.


Τα πουλιά που απελευθερώθηκαν ήταν νεοσσοί που βρέθηκαν αρχικά αβοήθητοι μακριά από την φωλιά τους. Όμως με τη βοήθεια εθελοντών συλλέχθηκαν, περιθάλφθηκαν με επιτυχία τελικά κατάφεραν να επιστρέψουν στην φύση.
Απελευθερώθηκαν τελικά 7 γεράκια και μόνο ένα δεν τα κατάφερε και τώρα θα πρέπει να περιμένει τη νέα μεταναστευτική περίοδο.
Τα κιρκινέζια είναι τα πιο κοινά γεράκια στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο πληθυσμός τους, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, έχει μειωθεί ραγδαία, καθώς συρρικνώνονται οι ασφαλείς θέσεις αναπαραγωγής του. Τα παλιά πληθόκτιστα σπίτια και οι αποθήκες που κάποτε ήταν ιδανικές για να στεγάζουν φωλιές, γκρεμίζονται και τα κεραμίδια αντικαθίστανται από σκεπές νέας μορφής με αποτέλεσμα το είδος να μην έχει χώρο να φωλιάσει.
Μια ιδιαιτερότητα των πουλιών στην Ελλάδα είναι ότι τρέφονται στους ορεινούς όγκους, στο Μιτσικέλι, τα Τζουμέρκα κι αλλού στην περιοχή μας.
Ο κ. Χαράλαμπος Μπρέχας, εκπρόσωπος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας σε δηλώσεις του, τόνισε ότι τέτοιες δράσεις ευαισθητοποίησης χρειάζονται γιατί ο βασικός στόχος όλων πρέπει να είναι η διατήρηση της φύσης όπως την παράλαβαμε από τους προγόνους μας.
Εκτίμησε δε ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που ενώνουν από αυτά που χωρίζουν τις κυνηγετικές με τις οικολογικές οργανώσεις.
Από τη μεριά του, ο κ. Κώστας Βλαχόπουλος μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρίας και εθελοντής της ΑΝΙΜΑ πιστεύει ότι μήνυμα που εξάγεται είναι η ανάγκη επανασύνδεσης των ανθρώπων με τη φύση.
Τα νεαρά πουλιά, που πέταξαν θα συναντήσουν στα Γιάννενα ξανά τα πολυπληθή σμήνη που συγκεντρώνονται στο τέλος του καλοκαιριού περιφερειακά της πόλης για να τραφούν στα γύρω ορεινά λιβάδια, και να προετοιμαστούν για το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης προς την Αφρική όπου και θα ξεχειμωνιάσουν.
Φεύγοντας από το Ιτς Καλέ, ήδη τα μεγαλύτερα γεράκια πετούσαν πάνω από το Κάστρο.

ΦΙΛ.Κ.
http://www.epirusonline.gr/articles/news/


Δεν υπάρχουν σχόλια: