Στον Δήμο Αρταίων παραχωρείται το Ξενία Άρτας

Στην πόλη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιστρέφει το Ξενία Άρτας. Η ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων έχει ως εξής:
Την Παρασκευή 29 Ιουλίου ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φιλοξενήθηκε στην Άρτα από τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Γιάννη Παπαλέξη και το Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό την πραγματοποίηση σύσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς της Π.Ε. Άρτας, παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου.


Στη σύσκεψη αυτή ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων. Η κυρία Μενδώνη, Γ.Γ. Υπουργείου Πολιτισμού, αναφερόμενη στην συγκεκριμένη εξαγγελία, είχε πει τότε ότι για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση, χρειαζόταν μία νομοθετική ρύθμιση που θα αφορούσε όλες τις εταιρίες του Ελληνικού Δημοσίου όπως είναι τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα», εταιρία στην οποία ανήκει το ΞΕΝΙΑ, έτσι ώστε να μπορεί να μεταβιβαστεί οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της παραπάνω εταιρίας σε τρίτο νομικό πρόσωπο, όπως είναι εν προκειμένω ο Δήμος Αρταίων.Η τροπολογία αυτή ενσωματώθηκε στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο με τίτλο "Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις", το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 38 του ν/σ αναφέρεται:
1.Από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου η κυριότητα, καθώς και η διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων, που αναφέρονται και περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα, ιδιοκτησίας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΟΤ), των οποίων τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ασκεί η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.), παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα στις αναφερόμενες παρακάτω Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις αντίστοιχα, οι οποίες, από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, υποκαθίστανται αυτοδικαίως στη θέση του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΟΤ) και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. (ΕΤΑ Α.Ε.)» αντίστοιχα .
Ενώ στη συνέχεια, στον πίνακα των προς παραχώρηση ακινήτων (στην 83 εγγραφή) αναφέρεται:
«ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΣ 37.600 Εντός του Φρουρίου της πόλης της Άρτας, εδαφική έκταση 37.600 τ.μ. μετά ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων».
Με την παραπάνω εξέλιξη ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ένας πόθος όλων των Αρτινών. Σε αυτό το θετικό γεγονός έρχεται να προστεθεί και η παραχώρηση όλου του χώρου που βρίσκεται εντός του Κάστρου (37.600 τ.μ.).
Με την ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου τις επόμενες μέρες και την οριστική μεταβίβαση του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων δικαιώνονται οι προσπάθειες όλων όσοι αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια γι’ αυτό το σκοπό, συλλόγων, φορέων, πολιτών και Δημάρχων, αρχής γενομένης από τον αείμνηστο Κώστα Βάγια και από τον Πάνο Οικονομίδη στη συνέχεια.
Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης μετά την τελευταία εξέλιξη δήλωσε τα εξής:
«Είμαι χαρούμενος που στην αρχή της θητείας μας ολοκληρώνεται αυτή η προσπάθεια που σηματοδοτεί μια νέα προοπτική για την πόλη μας. Η παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ ήταν ένας απ’ τους πρωταρχικούς στόχους και προεκλογική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτή την προσπάθεια. Όπως μέχρι σήμερα έτσι και στο μέλλον με διεκδικητική διάθεση θα είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε σκέψη, πρόταση, ενέργεια που στόχο θα έχει την εξέλιξη και πρόοδο του τόπου μας και των συνδημοτών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: