Ο Χόσνι Μουμπάρακ καλείται να απολογηθεί για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου απέστειλε κλήτευση την Κυριακή στον έκπτωτο Πρόεδρο της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, ζητώντας του να καταθέσει σχετικά με τις δολοφονίες διαδηλωτών και τις καταγγελίες για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ζητούσαν την παραπομπή του σε δίκη. Η ανακοίνωση της εισαγγελίας αναφέρει ότι και οι γιοί του κ. Μουμπάρακ έχουν κληθεί σε απολογία σχετικά με κατηγορίες για διαφθορά. Η ανακοίνωση έγινε μετά την δήλωση του έκπτωτου Προέδρου ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι αβάσιμες και ότι έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την φήμη τη δική του αλλά και της οικογένειας του.

Οι δηλώσεις του κ. Μουμπάρακ μεταδόθηκαν την Κυριακή από το τηλεοπτικό δίκτυο Άλ Αραμπίγια. Ήταν οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την απομάκρυνση του από την εξουσία τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πρώην ηγέτης της Αιγύπτου ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τις αρχές που ερευνούν την οικονομική του κατάσταση και τόνισε ότι δεν διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες εκτός Αιγύπτου ούτε και έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας Αχμέντ Ναζίφ είναι υπό κράτηση τις τελευταίες 15 ημέρες στα πλαίσια της έρευνας για διαφθορά. Οι διαδηλωτές έχουν εντείνει τις πιέσεις στη στρατιωτική ηγεσία που διοικεί τη χώρα να δικάσει τον έκπτωτο Πρόεδρο και μέλη της κυβέρνησης για διαφθορά και άλλα εγκλήματα. Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές αγνόησαν στρατιωτική διαταγή να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ.

Οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία του Καΐρου φώναζαν συνθήματα κατά του διοικητή των στρατιωτικών δυνάμεων Μοχάμεντ Χουσεϊν Ταντάουι που ηγείται του στρατιωτικού συμβουλίου που διοικεί την χώρα μετά την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: