Πάνω από 7 εκ. ευρώ το χρέος του δήμου Φιλιατών

Μετά την Ηγουμενίτσα, άλλος ένας υπερχρεωμένος Δήμος στη Θεσπρωτία

Μετά το Δήμο της Ηγουμενίτσας, όπου ο Δήμαρχός του παρουσίασε την εικόνα ενός υποθηκευμένου για αρκετά χρόνια ΟΤΑ, ένας ακόμη Δήμος, αυτός των Φιλιατών, σύμφωνα με πληροφορίες μας, παρουσιάζει ένα αρκετά σημαντικό έλλειμμα, για τα δεδομένα του, της τάξεως των 7 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Με λίγα λόγια δηλαδή, άλλος ένας υπερχρεωμένος και εν μέρει υποθηκευμένος Δήμος, που θα πρέπει να κινηθεί με βάση το άνοιγμα αυτό και η Δημοτική Αρχή του Καλλικρατικού Δήμου να βρει λύσεις για να μπορέσει να τον λειτουργήσει, κάτω απ' αυτές τις δύσκολες, ομολογουμένως συνθήκες


Ορκωτοί λογιστές
Για το χρέος των 7 εκ. ευρώ του νέου Δήμου Φιλιατών, δεν παρουσιάστηκαν ακόμη στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως, προκύπτει μέσα από πληροφορίες μας, οι ορκωτοί λογιστές τελείωσαν πριν από λίγες ημέρες τον ενδελεχή έλεγχο που τους ανατέθηκε για την οικονομική κατάσταση-απογραφή, όπως αυτή είχε την 31η Δεκεμβρίου του 2010 και παραδόθηκε από τις πρώην Δημοτικές Αρχές, των Καποδιστριακών τότε ακόμη Δήμων, Φιλιατών και Σαγιάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην Δήμος των Φιλιατών φέρεται να χρωστάει 3, 5 εκ. ευρώ προς εργολάβους, στοιχεία που αναμένεται να επιβεβαιωθούν κατά την παρουσίαση της κατάστασης του Δήμου, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου των Φιλιατών.

Φυσικά να ξεκαθαρίσουμε ότι τα 7 εκ. ευρώ προκύπτουν από οφειλές τόσο του πρώην Δήμου των Φιλιατών, όσο και του αντίστοιχου της Σαγιάδας.


Δύσκολη η επόμενη μέρα
Από τις υποχρεώσεις του Δήμου Φιλιατών, άλλες εξ' αυτών είναι βραχυπρόθεσμες αι άλλες μακροπρόθεσμες, αλλά δεν παύουν να απαιτούνται τεράστια χρηματικά ποσά μέσα στα επόμενα χρόνια, για τις «τρύπες» που υπάρχουν, ενώ είναι γνωστό ότι και τα επόμενα χρόνια, τα έσοδα για τους Δήμους θα είναι αρκετά περιορισμένα.

Η νέα Δημοτική καλείται λοιπόν από τη μία να καλύψει το χρέος ή μέρος αυτού και ταυτόχρονα να κάνει μια ιδιαίτερη προσεκτική διαχείριση, ώστε να μην δημιουργηθεί και μεγαλύτερο έλλειμμα. Και δεν τίθεται ερώτημα καν, αν το πλάνο για την επόμενη μέρα θα χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα, αφού δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά

http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/18552---7-------.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: