Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 6ης Απριλίου, συζητήθηκε για μία ακόμα φορά διεξοδικά το θέμα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων στην Περιφέρεια Ηπείρου. Είχε προηγηθεί, κατόπιν πρωτοβουλίας των Αντιπεριφερειαρχών κου Κολόκα και κου Πότση, ευρεία σύσκεψη στις 21.03.11 παρουσία και της Περιφερειακής Διευθύντριας κα Νόκα. Συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου και ακούστηκαν οι απόψεις, οι διαφωνίες και οι προτάσεις τους.
Η κα Νόκα, δείχνοντας εξ αρχής καλή διάθεση και δεδομένου ότι οι αρχικές προτάσεις μπορεί να είχαν λάθη ή παραλείψεις, συμπεριέλαβε στην εισήγησή της τροποποιητική πρόταση που αφορά σε αρκετά σχολεία και χωρίς τάσεις μικροπολιτικής και λαϊκισμούς, αυτό οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε.
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στη συγχώνευση του Εσπερινού Γυμνασίου Παραμυθιάς, προτείνει να λειτουργήσει το παράρτημα Ιωαννίνων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Παραμυθιά. Το παράρτημα αυτή τη στιγμή λειτουργεί οργανωμένα στην πόλη της Ηγουμενίτσας εξυπηρετώντας ικανοποιητικό αριθμό μαθητών και προσωπικά επιφυλάσσομαι κατά πόσον μία τέτοια μεταφορά θα είναι σκόπιμη. Πέραν τούτου όμως, το ζητούμενο είναι αν όντως πρόκειται για ίδια ή ισότιμα σχολεία;
Επιγραμματικά, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αποτελούν ένα ευέλικτο καινοτομικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων που δεν διαθέτουν τα προσόντα και τις δεξιότητες, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικα άτομα άνω των 18 ετών. Το πρόγραμμα σπουδών των ΣΔΕ διαφοροποιείται εντελώς από τα αντίστοιχα της τυπικής εκπαίδευσης ως προς τις αρχές, το περιεχόμενο και τη μεθοδολογία. Το βασικό πρόγραμμα περιλαμβάνει γραφή, ανάγνωση, αριθμητική, ξένες γλώσσες και Η/Υ. Η φοίτηση ολοκληρώνεται μετά από δύο χρόνια και πιστοποιείται με απολυτήριο ισότιμο του Γυμνασίου.
Σίγουρα, είναι ένας σοβαρός θεσμός και συμβάλλει στην ομαλή ένταξη των ατόμων στην οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Δεν συγκρίνεται όμως με τα αντίστοιχα Εσπερινά Γυμνάσια, τα οποία ακολουθούν το πρόγραμμα σπουδών των τυπικών Γυμνασίων και εξασφαλίζουν στους μαθητές τα εχέγγυα για περαιτέρω σπουδές.
Επιπλέον, τα ΣΔΕ απευθύνονται σε άτομα άνω των 18, άρα αυτόματα τα προβλήματα που έχουμε ήδη επισημάνει για τα εργαζόμενα παιδιά και τους εφήβους κάτω των 18 εξακολουθούν να υφίστανται. Επειδή η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προβλέπει να εξαντλήσουμε το διάλογο, καλώ τους υπεύθυνους να διατηρήσουν το Εσπερινό Σχολείο Παραμυθιάς ως έχει.
Αντιγόνη Φίλη-Πασχάλη, Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσπρωτίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου