Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σε δύο περιφερειακά σχολεία. Την Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011, επισκέφθηκε το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Μεταμόρφωσης και τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011, το 1ο Νηπιαγωγείο Παραμυθιάς. Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966, με σκοπό να τονίσει την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν για τη σημασία και τη σκοπιμότητα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου και άκουσαν το μήνυμα «Το βιβλίο θυμάται» που φέτος έστειλε η Εσθονία, προς τα παιδιά όλου του κόσμου. Μετά την αφήγηση μιας ιστορίας, άρρηκτα συνδεδεμένης με το βιβλίο και την αξία του, συμμετείχαν ενεργά στην αναπαράστασή της με το βιωματικό μουσικό δρώμενο, που ακολούθησε και τους έκανε από ακροατές πρωταγωνιστές. Με πρωτόγνωρη χαρά και λαχτάρα, περιηγήθηκαν στον κόσμο των παιδικών βιβλίων με τα παραμύθια, τις ιστορίες, τις εντυπωσιακές εικόνες και τα χρώματα, ταξίδεψαν στη χώρα της γνώσης και της φαντασίας, γιόρτασαν, με το δικό τους αυθόρμητο τρόπο, την ημέρα που είναι αφιερωμένη σ’ αυτά.

Τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου Παραμυθιάς είχαν ετοιμάσει κατασκευές που τις δώρισαν στη Βιβλιοθήκη, ενώ στην ώρα της δικής τους έμπνευσης και δημιουργικότητας, εκφράστηκαν μέσα από τη ζωγραφική και χάρισαν στη Βιβλιοθήκη ένα μεγάλο «πίνακα», ενθύμιο από τη γιορτή. Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία και βιβλιοθήκες, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα. Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, επιλέγοντας το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μεταμόρφωσης και το 1ο Νηπιαγωγείο Παραμυθιάς για το φετινό εορτασμό, πραγμάτωσε με μεγάλη επιτυχία το σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: