Οικογενειάρχες, πτυχιούχοι και …δήμαρχοι

Το 78% των τοπικών αρχόντων είναι μεσήλικες.
Άντρας, μεσήλικας, παντρεμένος με δύο παιδιά, πιστός στις παραδόσεις, πτυχιούχος και δήμαρχος! Αυτή είναι εν ολίγοις η περιγραφή του μέσου Έλληνα αιρετού, που την τελευταία τετραετία διοίκησε έναν από τους 1.034 δήμους της χώρας.
Το προφίλ των τοπικών αρχόντων επιχειρεί να σκιαγραφήσει έρευνα της ΚΕΔΚΕ, καταγράφοντας ταυτόχρονα τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, που όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα επιλέγουν άντρες δημάρχους, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι οικογενειάρχες, έχουν πτυχίο ανώτατης σχολής, γνωρίζουν μια ξένη γλώσσα κι έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
Για το τελευταίο βέβαια στοιχείο, η ΚΕΔΚΕ διατηρεί μια επιφύλαξη, καθώς οι δήμαρχοι θεώρησαν ότι πρόκειται για ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και δεν έδειξαν την ίδια προθυμία όπως με τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας.
Σε κάθε περίπτωση ο δημαρχιακός «θώκος» είναι... αντρική υπόθεση. Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι το 97% των αιρετών (1.001) είναι άντρες και μόλις το 3% (33) γυναίκες. Φαίνεται πως η ποσόστωση, που προβλέπει ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει να αποτελούνται κατά το 1/3 από γυναίκες, δεν επηρέασε τους ψηφοφόρους που επιμένουν να εκλέγουν άνδρες δημάρχους. Πάντως το ΚΚΕ έχει προβάδισμα στην εκπροσώπηση των γυναικών 6% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 4%.
Σήμερα στο τιμόνι των δήμων βρίσκονται 477 αιρετοί από το ΠΑΣΟΚ, 463 από τη ΝΔ, 18 από το ΚΚΕ, 23 από το ΣΥΝ, ενώ 53 είναι ανεξάρτητοι.
Βέβαια, σε λίγες μόλις ημέρες θα διεξαχθούν οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που θα οδηγήσουν στη ριζική ανανέωση των ΟΤΑ, αφού περισσότεροι από 700 δήμαρχοι βγαίνουν μαζικά στη «σύνταξη».
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στην έρευνα, στις εκλογές του 2006 παρατηρήθηκε μεγάλη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το προφίλ όμως παραμένει σχεδόν ίδιο. Ετσι, οι περισσότεροι δήμαρχοι είναι μεσήλικες με ποσοστό 78%. Ακολουθούν οι άνω των εξήντα με 17% και μόλις το 5% των αιρετών είναι νέοι, μεταξύ 20-40 ετών.
Σημαντικό κριτήριο για τους ψηφοφόρους φαίνεται πως είναι η οικογενειακή κατάσταση των υποψηφίων δημάρχων. Το πρότυπο του «καλού οικογενειάρχη με δύο παιδιά» το διαθέτει η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών (55%). Το 20% έχει τρία και το 16% τέσσερα παιδιά. Αντίθετα μόνο το 5% των αιρετών είναι άκληροι.
Οι διευρυμένες αρμοδιότητες που εκχωρεί ο «Καλλικράτης» στους νέους δήμους απαιτούν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Ωστόσο, τα υπάρχοντα δεδομένα εμφανίζουν τους δημάρχους με ικανοποιητική μόρφωση, δηλαδή το 54% έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση και μόλις το 4% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο. Το 22% διαθέτει δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 13% τεχνική, ενώ το 4% των εκλεγμένων έχει μόνο στοιχειώδη εκπαίδευση.
Ξένες γλώσσες
Οι ξένες γλώσσες, αν και αποτελούν «κλειδί» για την κατανόηση των σύνθετων απαιτήσεων των κοινοτικών προγραμμάτων, δεν είναι και τόσο διαδεδομένες στα δημαρχεία, καθώς το 37% των εκλεγμένων δημάρχων εξακολουθεί να μην ομιλεί ξένες γλώσσες! Από εκείνους που μιλούν, το 74% γνωρίζει μία ξένη γλώσσα (κατά βάση αγγλικά), ενώ το 22% μιλά και μια δεύτερη. Ωστόσο, κανείς από τους ερωτηθέντες δημάρχους δεν δηλώνει ότι κατέχει άριστη γνώση ξένης γλώσσας.
Την ίδια στιγμή, μόλις το 34% των αιρετών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο! Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (48%) οι δήμαρχοι ανήκουν στη μεσαία οικονομική τάξη, με εισοδήματα 15.000-30.000 ευρώ. Από 7.000-15.000 ευρώ δήλωσε ότι έχει το 23%, ενώ μόλις το 7% των δημάρχων καταθέτει φορολογική δήλωση πάνω από 60.000 ευρώ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=40507007

Δεν υπάρχουν σχόλια: