«Πολιορκούν» το λιμάνι οι λαθρομετανάστες

Το τελευταίο 15νθήμερο αυξήθηκε θεαματικά ο αριθμός τους στην Ηγουμενίτσα και ευρύτερα, ενώ σε δύσκολη θέση έρχονται και οι οδηγοί.
Ξεπερνά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 1000 άτομα ο αριθμός των λαθρομεταναστών που κινούνται ή κρύβονται πέριξ του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και στα όμορα δημοτικά διαμερίσματα, ακόμη και στην Εγνατία οδό. Πλέον η στάση και συμπεριφορά τους δεν είναι κατά μόνας να βρουν διέξοδο στην προσπάθεια να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη με πλοία, αλλά η ..δράση τους είναι μαζική το τελευταίο 15νθήμερο, αφού...επιτίθενται και 200 άνθρωποι μαζί για να ...επιβιβαστούν στις νταλίκες, όταν σταματούν στον κόμβο της Εγνατίας για τον έλεγχο.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας Βασίλης Μίαρης και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηγουμενίτσας Σταμάτης Ράπτης, επιβεβαιώνουν όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, παραδέχονται την αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών στην περιοχή, την ολοένα και αυξανόμενη πίεση που ασκούν, αλλά και τη δυσκολία αντιμετώπισης της όλης κατάστασης. Άλλωστε τα κατασταλτικά μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα που είναι πρόβλημα της χώρας και της Ε.Ε και λύσεις δεν φαίνονται άμεσα...
Την ίδια ώρα οι οδηγοί των φορτηγών που δέχονται τις επιθέσεις τόσων απελπισμένων ανθρώπων, διαμαρτύρονται, αφού γνωρίζουν πολύ εύκολα μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι, αν μπουν στα οχήματά τους μετανάστες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο η πίεση εντείνεται
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η πίεση που ασκούν οι λαθρομετανάστες που...δραστηριοποιούνται κοντά στο λιμάνι, έχει αυξηθεί επικίνδυνα, αναζητώντας απεγνωσμένα τρόπους να βρουν «διέξοδο» και να ταξιδέψουν προς την υπόλοιπη Ευρώπη, ελπίζοντας ότι θα βρουν ένα καλύτερο μέλλον γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.
Και ο βασικότερος τρόπος μέσω του οποίου προσπαθούν να το κάνουν αυτό, είναι να συγκεντρώνονται ανά ομάδες, στο ύψος της Εγνατίας Οδού, ώστε όταν οι νταλίκες σταματήσουν για τον έλεγχο, εκείνοι να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να τρυπώσουν σε κάποια απ' αυτές.
Το θέμα ωστόσο είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες, έχει αλλάξει η τακτική τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ομάδες που ξεπερνούν τα 150-200 άτομα και «επιτίθενται» στα φορτηγά, με την έννοια του να μπουν μέσα σε αυτά και να περάσουν στην αντίπερα όχθη, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Οι οδηγοί φορτηγών, μοιάζουν τρομοκρατημένοι, αφού έρχονται αντιμέτωποι με δεκάδες ανθρώπους, οι οποίοι βλέπουν τα φορτηγά τους σαν...σανίδες σωτηρίας για το μέλλον τους.
Οι μεν λαθρομετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στα οχήματα, οι δε οδηγοί προσπαθούν να τους αποτρέψουν και καθημερινά διαδραματίζονται ανάλογες εικόνες. Οι δε οδηγοί των φορτηγών δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, αλλά δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα λύση και εκφράζουν το φόβο τους για την πιθανότητα να δεχτούν και οι ίδιοι επίθεση, χωρίς να μπορέσουν να αμυνθούν, όταν θα έχουν να αντιπαρατεθούν με τόσους ανθρώπους.
Ο φόβος επανάληψης των εκτεταμένων επεισοδίων
Προ δύο περίπου μηνών είχαν λάβει χώρα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ εγχρώμων μεταναστών και Ασιατών, όταν ως εργαλεία για τη «μάχη» είχαν χρησιμοποιηθεί σουγιάδες, μαχαίρια, καδρόνια, ακόμη και πιστόλια. Τότε επρόκειτο για δύο ομάδες των 100 περίπου ατόμων. Με δεδομένο ότι ο αριθμός όσων ζουν πλέον στην περιοχή έχει αυξηθεί δραματικά και ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν νοιώθουν το φόβο για σοβαρές κυρώσεις, αν συλληφθούν, υπάρχει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης τέτοιων σκηνών, ίσως και σε μεγαλύτερο επίπεδο.
Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες «βλέπουν» τυχόν σύλληψή τους σαν μία μικρή ανάπαυλα και δικαιολογημένα, όπου θα έχουν τροφή κλπ. και άρα δεν τους φοβίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και τα ...ατυχήματα
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των κατοίκων της Ηγουμενίτσας και όχι μόνο, αφορά τη δημόσια υγεία, όταν κανείς δεν γνωρίζει τι μικρόβια και ποιες αρρώστιες μπορούν να κουβαλάνε οι άνθρωποι αυτοί.
Μάλιστα, γονείς οι οποίοι στέλνουν τα παιδιά τους στο νέο σχολείο του Λαδοχωρίου νοιώθουν φόβο, αφού οι μετανάστες το χρησιμοποιούν και δη τους εξωτερικούς του χώρους, για να κοιμηθούν τα βράδια.
Επίσης, άνθρωποι-γνώστες της κατάστασης θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε ατυχήματα, ακόμη και νεκρούς μετανάστες, στην προσπάθεια να εισέλθουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, στα φορτηγά.
Δύσκολη η κατάσταση για τις αρχές
Για τις τοπικές, Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές, η λαθρομετανάστευση αποτελεί ίσως το υπαριθμόν ένα πρόβλημα και καθημερινά χρειάζεται «δύναμη» που θα ασχολείται με αυτό.
«Είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη η κατάσταση», δηλώνει ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μίαρης. Τις τελευταίες 15 ημέρες, όπως επιβεβαιώνει τις πληροφορίες μας, εντείνεται η πίεση ώστε μπουν σε νταλίκες και ο αριθμός τους είναι αρκετά μεγαλύτερος. Μάλιστα ο Αστυνομικός Διευθυντής, μιλά και για το πρόβλημα της χωρητικότητας στα κρατητήρια, αφού με τις δεκάδες ή και τις εκατοντάδες καθημερινά συλλήψεις, όπως λέει, αυτά της Ηγουμενίτσας είναι ασφυκτικά γεμάτα, ενώ και σε αυτά των Ιωαννίνων, το πρόβλημα είναι εντονότατο.
Από τη μεριά του ο Κεντρικός Λιμενάρχης κ. Ράπτης, επιβεβαιώνει και εκείνος με τη σειρά του τη δυσκολία που υπάρχει ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ εκφράζει και το φόβο του να υπάρξουν επεισόδια, είτε με τους οδηγούς των φορτηγών, είτε ανάλογα με εκείνα στα οποία γίναμε θεατές προ λίγων εβδομάδων.
Ως προς τον αριθμό των μεταναστών της περιοχής, «βλέπει» και εκείνος ραγδαία αύξηση, πράγμα το οποίο, όπως τονίζει, μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες καταστάσεις, παρά την τεράστια προσπάθεια που καταθέτουν καθημερινά άνδρες του Λιμενικού και της τοπικής Αστυνομίας.
http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/16822-lr----.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: