Πώς επηρέασαν οι ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού τους Έλληνες; Ποιες ήταν οι σκέψεις των ανθρώπων της εποχής που εμπότισαν το πνεύμα της επανάστασης του 1821; Πόσα πράγματα γνωρίζετε για τον Αθανάσιο Ψαλίδα (1767-1829) και τον ρόλο του στη διάχυση των ιδεών του Διαφωτισμού;
Από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη ταξιδεύει στα Ιωάννινα και παρουσιάζει έκθεση για τον Αθανάσιο Ψαλίδα στα Γ.Α.Κ.-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου. Η Έκθεση-Αφιέρωμα στον Αθανάσιο Ψαλίδα αποτυπώνει τις διαδρομές της ζωής του, σκιαγραφεί την προσωπικότητά του και αναδεικνύει το μεγάλο εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο, μέσα από την αξιοποίηση πρωτογενών πηγών και την επιλογή και παρουσίαση ενός περιορισμένου αριθμού τεκμηρίων.
Ο Αθανάσιος Ψαλίδας δεν περιορίστηκε στο εκπαιδευτικό του έργο, αλλά ανέπτυξε μια πλούσια δραστηριότητα, συγγραφική και εκδοτική, εντάσσοντας την παρουσία του στις ανάγκες και τις επιδιώξεις της πατρίδας. Ένας άνθρωπος των γραμμάτων και ένα αρχείο που συμπεριλαμβάνει όλα τα δεδομένα του ριζοσπαστικού ρεύματος του Διαφωτισμού.
Το αρχειακό υλικό της έκθεσης οργανώνεται σε τέσσερις ενότητες*: Χειρόγραφα από τον Ιδιωτικό Βίο του, από τον Δημόσιο Βίο του, από τη Διδασκαλία του καθώς και Εκδόσεις έργων του που βρίσκονται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη –εκδόσεις που ο ίδιος είχε επιμεληθεί– καθώς και ανώνυμα έργα, τα οποία, αποδίδονται σε εκείνον.
Την Έκθεση επιμελείται η Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τύρνοβο, Βουλγαρία, η Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους και ο Δρ. Κωνσταντίνος Στάικος, Ιστορικός του Βιβλίου, Αρχιτέκτονας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου ώρα 13.30 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, και ακολουθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας ομιλίες και ξεναγήσεις.
*Από τα συνολικά 77 πρωτότυπα τεκμήρια της έκθεσης, τα 69 προέρχονται από αρχεία και συλλογές που φυλάσσονται στα γενικά αρχεία του Κράτους, και συγκεκριμένα απο το αρχείο Αθανάσιου Ψαλίδα (κατά το μεγαλύτερο μέρος τους), τη συλλογή Γιάννη Βλαχογιάννη (Κατάλογος Γ') και τη συλλογή Γεώργιου Λαδά (Κατάλογος ΣΤ’), ενώ τα 8 εκδομένα βιβλία του Αθανάσιου Ψαλίδα, προέρχονται από τη συλλογή της Ωνασείου Βιβλιοθήκης.
Επιμέλεια έκθεσης:
Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, Επισκέπτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος», Βελίκο Τύρνοβο, Βουλγαρία,
Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους,
Δρ. Κωνσταντίνος Στάικος, Ιστορικός του Βιβλίου, Αρχιτέκτονας
Ειδικοί συνεργάτες:
Ιωάννης Βανακάκης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Νέας Ελληνικής Φιλολογίας
Παρουσίαση και ανάρτηση τεκμηρίων:
Αγγελική Στασινού, Μαρία Γιαννίκου, Ουρανία Κανακάρη,
Τμήμα Συντήρησης και Διατήρησης, Γενικά Αρχεία του Κράτους
Συντονισμος:
Βίκυ Γεροντοπούλου, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης
Επιμελεια παραλληλων δρασεων:
Δρ. Μάρθα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Γ.Α.Κ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου
Διαρκεια Εκθεσης:
21 Φεβρουαρίου – 20 Μαρτίου 2020
Ωρες Λειτουργιας:
Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-13:00
Ομαδικες Ξεναγησεις:
21-28/02/2020 από τη Δρ. Ελένη Κουρμαντζή
Πληροφοριες - Κρατησεις:
Τηλ. 26510 34469 - mail@gak.ioa.sch.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου