Έτσι, μετράμε τη μέχρι τώρα αντίδραση στο σχέδιο ενοποίησης Πανεπιστημίου – ΤΕΙ ως χλιαρή, με μοναδικές «σταθερές» τους «166» και τη φωνή της Ηγουμενίτσας, η οποία είναι βέβαιο πως θα δυναμώσει στο εξής.
Φορείς της παραλιακής πόλης πνέουν μένεα για τον Θεσπρωτό πρόεδρο του ΤΕΙ Αναστάσιο Τσίνα που έχει σχεδόν προδικάσει πως η Ηγουμενίτσα θα παραμείνει η μοναδική πόλη της Ηπείρου χωρίς ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Μιλούν για ακατανόητη αδικία σε βάρος της Ηγουμενίτσας, πόλη που κάποια στιγμή στο παρελθόν, φιλοξενούσε τέσσερα τμήματα του ΤΕΙ!
Το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας το βράδυ της Τρίτης, εμφανίστηκε σα να… ψάχνεται σχετικά με το αίτημα που πρέπει να προβάλλει προς την πολιτεία. Δεδομένα ως τώρα είναι η πρόταση της κοινής Επιτροπής προς το Υπουργείο και η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας.
Το πόρισμα της Επιτροπής
Ιδού η επίμαχη παράγραφος του πορίσματος της Κοινής Επιτροπής:
«Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, είτε με την υφιστάμενη δομή και οργάνωση, είτε ως Τμήμα Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και την Οικονομία, διαπιστώνεται ότι ακαδημαϊκά δεν είναι βιώσιμο και συνεπώς δεν προτείνεται η μετεξέλιξη και ένταξή του στο Πανεπιστήμιο. Τα μέλη της Επιτροπής βλέπουν ωστόσο με ενδιαφέρον την πρόταση για ίδρυση νέου Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με σκοπό την εκπαίδευση στελεχών και συμβούλων για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η εσωτερική και εξωτερική επιχειρησιακή επικοινωνία, η διαχείριση κρίσεων μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού ή μιας υπηρεσίας που δραστηριοποιούνται σε διεθνές και διαπολιτισμικό περιβάλλον. Η πρόταση για την ίδρυση του νέου Τμήματος χρήζει περαιτέρω μελέτης και εξειδίκευσης ως προς την ακαδημαϊκή οργάνωση των σπουδών και την εκτίμηση του κατ’ ελάχιστον απαραίτητου ακαδημαϊκού προσωπικού. Το υφιστάμενο ακαδημαϊκό προσωπικό όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ και ΕΤΕΠ) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου προτείνεται να ενταχθεί οικειοθελώς και σύμφωνα με το γνωστικό τους αντικείμενο σε ένα από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με προτεραιότητα στο Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας μετά την ίδρυσή του, ή σε ομοειδές Τμήμα άλλου ΑΕΙ».
Η απάντηση του Υπουργείου
Ιδού και η τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας στο συγκεκριμένο αίτημα:
«Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, είτε με την υφιστάμενη δομή και οργάνωση, είτε ως Τμήμα Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και την Οικονομία, διαπιστώνεται ότι ακαδημαϊκά δεν είναι βιώσιμο και συνεπώς δεν προτείνεται η μετεξέλιξη και ένταξή του στο Πανεπιστήμιο. Τα μέλη της Επιτροπής βλέπουν ωστόσο με ενδιαφέρον την πρόταση για ίδρυση νέου Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, με σκοπό την εκπαίδευση στελεχών και συμβούλων για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις όπως η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η εσωτερική και εξωτερική επιχειρησιακή επικοινωνία, η διαχείριση κρίσεων μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού ή μιας υπηρεσίας που δραστηριοποιούνται σε διεθνές και διαπολιτισμικό περιβάλλον. Η πρόταση για την ίδρυση του νέου Τμήματος χρήζει περαιτέρω μελέτης και εξειδίκευσης ως προς την ακαδημαϊκή οργάνωση των σπουδών και την εκτίμηση του κατ’ ελάχιστον απαραίτητου ακαδημαϊκού προσωπικού».
Από πού προκύπτει η αισιοδοξία του κυβερνητικού βουλευτή Κάτση για το μέλλον του τμήματος, είναι απορίας άξιον, ακόμα και αν στέρξουμε με πολύ κόπο… τον ισχυρισμό του βουλευτή για τους αναξιόπιστους πρώην κυβερνώντες και τους αξιόπιστους νυν… Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Τμήμα θα κλείσει, αν περάσει η πρόταση Επιτροπής και Υπουργείου. Το μέλλον των νυν φοιτητών είναι άγνωστο, άσχετα με το τι ισχυρίζεται το Υπουργείο. Ο Πρύτανης κ. Τσίνας φέρεται να δήλωσε προ ημερών σε πολιτικό της περιοχής πως το Τμήμα θα κλείσει από τη νέα χρονιά και οι φοιτητές θα μετεγγραφούν σε ομοειδή τμήματα...
Μια πρόταση
Αντί οραματικών σχεδίων για ανύπαρκτα στα ελληνικά πρότυπα, τμήματα ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, ο πρώην Υπουργός Αντώνης Μπέζας διατύπωσε το βράδυ της Δευτέρας (12/2/2018), μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, πρόταση για την ίδρυση στην Ηγουμενίτσα Τμήματος Ιχθυοκομίας, ενταγμένο στην υπό ίδρυση Γεωπονική Σχολή της Άρτας.
Τέσσερις Ιχθυολόγοι υπηρετούσαν στο Τμήμα Ιχθυοκομίας - Αλιείας που ιδρύθηκε το 1995 και έκλεισε μετά από αρκετά χρόνια. Οι εν λόγω καθηγητές, αφότου έκλεισε το Τμήμα στην Ηγουμενίτσα, διδάσκουν σήμερα στην Άρτα, στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής. Υπάρχει στην Ηγουμενίτσα η εργαστηριακή υποδομή και θα μπορούσε, αν υπήρχε η πολιτική βούληση, να ξαναϊδρυθεί το τμήμα που είναι απόλυτα προσαρμοσμένο με τις παραγωγικές προτεραιότητες της Θεσπρωτίας, στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών.
Όμως, συντεχνιασμοί και η άρνηση ακόμα των ακαδημαϊκών να φτάσουν ως την ακριτική Ηγουμενίτσα για να διδάξουν, έδειξαν στο παρελθόν αυτό το Τμήμα από την ηπειρωτική πόλη και άφησαν δύο τέτοια τμήματα σε Μεσολόγγι και Βόλο.
Μια τέτοια πρόταση ανταποκρίνεται στα ακαδημαϊκά δεδομένα και εξυπηρετεί το στόχο της ανάπτυξης για την ακριτική πόλη. Δεν είναι ίσως εύπεπτη πολιτικά για εκείνους που θα κληθούν να την εφαρμόσουν, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…
Παναγιώτης Μπούρχας
http://www.bourxas.gr/index.php/koinwnia/5-koinonia/412-to-tei-stin-igoumenitsa-kai-mia-orthologiki-protasi-apo-ton-ant-beza
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου