Γράφει ο Αντώνης Μπέζας
πρ. Υφυπουργός, υπ. Βουλευτής ΝΔ Θεσπρωτίας
- Στις εκλογές του Ιανουαρίου, μεγάλο μέρος του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, ιδιαίτερα στην Ήπειρο, μέσα στην αγωνία μιας όντως σκληρής πραγματικότητας, έπεσε θύμα της παραπληροφόρησης και πίστεψε τον καταγγελτικό λόγο και τις υποσχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από τότε μέχρι σήμερα, η μνημειώδης ανικανότητα της απελθούσας κυβέρνησης και ειδικότερα της πρώην ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, ενώ καμία κυριολεκτικά από τις εξαγγελίες τους δεν υλοποιήθηκε. Πιο συγκεκριμένα:
• Αγροτικές Ενισχύσεις: Το 2015 αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων των παραγωγών στη νέα προγραμματική περίοδο έως το 2020. Ενώ οι αιτήσεις του ΟΣΔΕ έχουν πραγματοποιηθεί, οι αντίστοιχες διαδικασίες για την κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων και την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων έχουν σταματήσει. Η σημαντική αυτή καθυστέρηση θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η προκαταβολή (50%) της ενιαίας ενίσχυσης του 2015 για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της χώρας -που θα έπρεπε κανονικά να γίνει τον Οκτώβριο όπως τα προηγούμενα χρόνια- αλλά ούτε και η εξόφλησή της, διαδικασία που κανονικά θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά γρήγορα τις διαδικασίες ώστε να μπορούν τα κράτη-μέλη να καταβάλλουν το 70% των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί από τις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, με αρχή το τρέχον έτος.
Παράλληλα, λόγω της μεταφοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος των ταμειακών διαθέσιμων του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχουν πληρωθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2014 και οι εκκρεμότητες προηγούμενων ετών, τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας- κτηνοτροφίας και σπάνιων φυλών ζώων, οι διορθώσεις της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 και προηγούμενων ετών, ενώ οι βοοτρόφοι δεν έχουν ανακτήσει το μέρος της ενιαίας ενίσχυσης άνω των 40.000 ευρώ που δεν είχε πληρωθεί τον Ιανουάριο. Το πακέτο των 230 εκ. ευρώ, γι’ αυτές τις εκκρεμότητες πληρωμής που είχε ανακοινωθεί, προφανώς λόγω των εκλογών, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Πέραν του ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των ποσών που έχουν προβλεφθεί και της πραγματικότητας, από τα 230 εκ. ευρώ μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί μόνο 4,1 εκ ευρώ.
• Κτηνοτροφία – Βοσκότοποι – Γάλα: Σε σχέση με τη κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων, όχι μόνο δεν κατάφεραν να ενσωματώσουν τις εκτάσεις με θαμνώδη βλάστηση, αλλά αντίθετα μείωσαν τη συνολική επιλέξιμη έκταση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε άδικη κατανομή των δικαιωμάτων και σε απώλεια ενισχύσεων.
Παρότι η Ε.Ε. έκανε κατ’ αρχήν δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μια πιο «χαλαρή» εφαρμογή του ορισμού της επιλέξιμης έκτασης, ακόμη δεν υπάρχει η επίσημη έγκριση η οποία να καθιστά την υιοθέτηση αυτή ασφαλή ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια, που προέβλεπε μεταξύ άλλων τη μακροχρόνια μίσθωση βοσκοτόπων και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων βόσκησης, έπειτα από 5 μήνες διορθώσεων και διαβουλεύσεων, έμεινε και αυτό στα συρτάρια ημιτελές.
Ανησυχία για περαιτέρω συμπίεση στις τιμές των παραγωγών προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η ψήφιση του τρίτου μνημονίου, προβλέπει πρακτικά την πλήρη απελευθέρωση του χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος σε σχέση με τις τρείς κατηγορίες που προβλέπονταν μέχρι στο ν.4254/2014, δηλαδή το «φρέσκο γάλα», το «υψηλής παστερίωσης» και το «γάλα ημέρας». Η ίδια ανησυχία υπήρχε πριν ένα χρόνο, όμως η αγορά τότε απέδειξε ότι διαθέτει κανόνες αυτορρύθμισης καθώς καταγράφηκε σαφής τάση ενίσχυσης του «φρέσκου γάλακτος» έναντι του «υψηλής παστερίωσης», το οποίο είναι κυρίως εισαγόμενο.
• Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Οι παλινωδίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν σοβαρή επίπτωση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Και η υλοποίησή όμως του νέου Προγράμματος, βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω από εκεί όπου έπρεπε να είναι. Ο επτάμηνος «πειραματισμός» στερεί από την πραγματική οικονομία ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ, που εφόσον αξιοποιηθούν ορθά μπορούν να ισχυροποιήσουν την ελληνική παραγωγή.
Τα περισσότερα έργα του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» βάλτωσαν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί παράταση σε όσα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, ενώ τα «έργα γέφυρα» που θα συνεχιστούν με πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου θα είναι περιορισμένα. Στις ιδιωτικές επενδύσεις παρατηρήθηκε πλήρης στασιμότητα, καθώς εκατοντάδες δικαιούχοι αγρότες των προγραμμάτων Σχεδίων Βελτίωσης και Νέων Αγροτών περιμένουν ακόμη να λάβουν την ενίσχυση που δικαιούνται. Μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν πληρωμές, από τα 32 εκ. ευρώ όμως που χρωστά το κράτος στους δικαιούχους, μόλις 1,5 εκατ. ευρώ έχουν μέχρι σήμερα εκταμιευτεί.
• Φορολογία – Ασφάλιση Αγροτών: Το τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε το διπλασιασμό της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος με συντελεστή 55% αναδρομικά από το 2014, παρότι το αγροτικό εισόδημα δεν είναι προκαθορισμένο και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί προκαταβολή φόρου με βάση το εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς. Περίπου 620.000 αγρότες, που ήδη έχουν υποβάλλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και έχουν λάβει από το σύστημα TAXISnet τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, θα παραλάβουν νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου. Επίσης, προβλέπει τον τετραπλασιασμό της εισφοράς των αγροτών στον ΟΓΑ, όταν ήδη υπάρχει πληθώρα ανεξόφλητων εισφορών.
***
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τους μήνες που πέρασαν ο πρωτογενής τομέας βρέθηκε σε πορεία ελεύθερης πτώσης. Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο να ισχυρίζεται ότι κάθε εκλογή δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Η μεγάλη διαφορά από τον περασμένο Ιανουάριο είναι ότι τώρα τα ψέματα αποκαλύφθηκαν!
http://www.proinoslogos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου