Πρόκειται για ένα όπλο υψηλής αισθητικής, κεντημένο με χρυσό κι ασήμι, χαρακτηριστικό δείγμα της Γιαννιώτικης τέχνης.
Το καρυοφύλλι του Αλή Πασά, που έχει χαραγμένο το όνομά του, φιλοξενείται σε περίοπτη θέση στο Μουσείο Επαναστατικής Περιόδου στο Νησάκι των Ιωαννίνων.
«Σε όλη μου τη ζωή, εγώ έψαχνα να βρω διάφορα αντικείμενα.. Στην προκειμένη περίπτωση με αναζήτησε εκείνο», αναφέρει ο Φώτης Ραπακούσης, ένα από τους μεγάλους ρομαντικούς συλλέκτες, στο Epiruspost.
Το καρυοφύλλι του Αλή Πασά, βρίσκονταν στα χέρια απογόνων αρχοντικής οικογένειας των Ιωαννίνων, η οποία σήμερα δεν βρίσκεται στην πόλη. Επιθυμία της ωστόσο ήταν το συγκεκριμένο όπλο, να επιστρέψει στην πόλη.
Έτσι αναζήτησαν τον Φώτη Ραπακούση και ο ίδιος έσπευσε να το αγοράσει ώστε να προσθέσει ένα κομμάτι ανεκτίμητης αξίας στο Μουσείο του.
«Είμαι πολύ χαρούμενος... Είναι ένα όπλο, πραγματικός θησαυρός, που οποιοδήποτε Μουσείο του κόσμου, θα ήθελε να το έχει στις συλλογές του», σημειώνει ο κ. Ραπακούσης.
Το συγκεκριμένο καρυοφύλλι, μαζί με το όνομα του Αλή Πασά, φέρει και την χρονολογία 1804.
Τη χρονιά εκείνη καταγράφονται δύο γεγονότα, τα οποία μπορεί να συνδέονται με το συγκεκριμένο όπλο.
Λίγους μήνες νωρίτερα έχει πέσει το Σούλι και ο Σουλτάνος χρίζει πλέον τον Αλή Πασά, Βεζύρη της ευρύτερης περιοχής. Είναι πολύ πιθανό ο ίδιος να του έκανε το συγκεκριμένο δώρο.
Το 1804 όμως, καταγράφεται και η πρώτη επίσκεψη Αγγλικής διπλωματικής αποστολής στα Γιάννινα. Ήταν γνωστό σε όλους ότι ο Αλή Πασάς, όχι μόνο λάτρευε αλλά επιζητούσε κιόλας τα δώρα. Ίσως λοιπόν, το συγκεκριμένο όπλο, να αποτέλεσε το δώρο του Γεωργίου της Αγγλίας προς τον Πασά των Ιωαννίνων.
Δύο και πλέον αιώνες μετά, κι αφού η ιστορία διέγραψε την δική της τροχιά, το περίφημο καρυοφύλλι του Αλή Πασά, βρίσκεται και πάλι στην πόλη από όπου ξεκίνησε το ταξίδι του. Και φιλοξενείται στο χώρο όπου θανατώθηκε ο Αλής.
«Είμαι πολύ περήφανος που βρίσκεται εδώ», καταλήγει ο κ. Ραπακούσης...
Το δεύτερο αντικείμενο που περιήλθε πρόσφατα στην κατοχή του, είναι το ασημένιο ξίφος του Απόστολου Αρσάκη. Ενός από τους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες που γεννήθηκε στην Χοτοχόβα της Βορείου Ηπείρου και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο εξωτερικό.
Το ξίφος έχει σκαλισμένο το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του Αρσάκη και το έτος 1813. Ήταν η χρονιά που ο ίδιος ανακηρύχθηκε δόκτορας ιατρικής και το συγκεκριμένο πολυτελές αντικείμενο, εικάζεται ότι ήταν το δώρο της οικογένειάς του προς τον ίδιο.
Οι δρόμοι της ιστορίας ανταμώνουν.... Και ανάμεσα σε πολύτιμα κειμήλια, έργα τέχνης, ιστορικές επιστολές, αναρωτιέσαι πόση δύναμη μπορεί να έχει ένας ρομαντικός συλλέκτης....
Ο Γιαννιώτης συλλέκτης, ύστερα από πολύχρονη και πολύμοχθη αναζήτηση, εξακολουθεί να συγκεντρώσει σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τα οποία όχι μόνο δεν κρύβει, αλλά έχει τη χαρά, να "μοιράζεται" τη συλλογή του και να την παρουσιάζει με μεγάλη υπερηφάνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου