Το υπέροχο αυτό κτίριο, αντιπροσωπευτικό δείγμα κατοικίας του Μεσοπολέμου (1930 – 40) στα Γιάννενα, πρόκειται να μετατραπεί σε Μουσείο Λαϊκής Γυναικείας Ηπειρωτικής ενδυμασίας, σύμφωνα με την επιθυμία
του ίδιου του Κ. Φρόντζου, όπως εκφράστηκε στη διαθήκη του.
Για το σκοπό αυτό το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ) στο οποίο έχει περιέλθει το κτίριο, βάση της διαθήκης του αείμνηστου Δημάρχου, ξεκινά τη διαδικασία αξιοποίησής του, με την ελπίδα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε σύντομο σχετικά χρόνο.
Προσφορές για μελέτη
Με πρόσκληση που έχει δημοσιεύσει στον Τύπο το ΙΜΙΑΧ καλεί μηχανικούς να υποβάλλουν ως τις αρχές Ιουνίου προσφορές για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών (στατικών, αρχιτεκτονικών και ηλεκτρομηχανολογικών), προκειμένου να προχωρήσει η συντήρηση και ανακαίνιση της μονοκατοικίας στην οποία έζησαν ο Κώστας Φρόντζος και η σύζυγός του Αμαλία μέχρι τον θάνατό τους.
Στον πρώτο όροφο του κτιρίου θα γίνει Μουσείο Ηπειρωτικής λαϊκής γυναικείας ενδυμασίας σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη, όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας Βλάχος, ο οποίος είναι παράλληλα και Πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών στην οποία υπάγεται το ΙΜΙΑΧ. Ο ισόγειος όροφος της μονοκατοικίας θα λειτουργήσει ως αντιπροσωπευτικό μουσειακό δείγμα Γιαννιώτικου αρχοντικού του Μεσοπολέμου, με αντικείμενα που ανήκαν στην οικογένεια Φρόντζου.
Το «Πηνελόπειο Ίδρυμα»
Στη διαθήκη του ο Κώστας Φρόντζος ορίζει ότι την διαχείριση του Μουσείου που θα στεγαστεί στη διατηρητέα μονοκατοικία του θα αναλάβει το υπό σύσταση «Πηνελόπειο Ίδρυμα», το οποίο ονόμασε ο ίδιος έτσι προς τιμήν της μητέρας του που υπεραγαπούσε!
Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Πηνελοπείου Ιδρύματος» θα είναι το ίδιο με αυτό που διοικεί το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, δηλαδή στο «τιμόνι» του θα βρίσκεται ο Κώστας Βλάχος!
Η διαδικασία για την σύστασή του έχει ήδη κινηθεί, όπως λέει ο Κ. Βλάχος και αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
«Αξίζει η προσπάθεια…»
Για να διαμορφωθεί κατάλληλα η οικία Φρόντζου ώστε να φιλοξενήσει το Μουσείο που ορίζει ο διαθέτης της θα απαιτηθούν αρκετά χρήματα και το ΙΜΙΑΧ θα επιχειρήσει να εντάξει το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως τονίζει ο Πρόεδρός του.
«Αξίζει η προσπάθεια αυτή που κάνουμε, αφού γίνεται προς τιμήν του Κώστα Φρόντζου, ενός ανθρώπου ο οποίος υπηρέτησε με συνέπεια και προσέφερε πολλά σ’ αυτήν εδώ την πόλη», υπογραμμίσει ο Κώστας Βλάχος, προσθέτοντας πως «ξεκινάμε ευελπιστώντας ότι το Μουσείο θα ολοκληρωθεί εν ευθέτω χρόνω. Πάντως, υπάρχει ένα πλούσιο υλικό προς έκθεση»!
***
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Φρόντζος έφυγε από τη ζωή στις 24 Δεκεμβρίου του 1986. Η σύζυγός του Αμαλία έζησε για περισσότερα από 20 χρόνια μετά την εκδημία του και ως το θάνατό της στη μονοκατοικία της οδού Κ. Φρόντζου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου