Οι νικητές και οι ηττημένοι της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα

Στους κερδισμένους και χαμένους της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup αναφέρεται με δημοσίευμά του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο «μεγάλος νικητής» της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup, εξέλιξη που μάλλον ήταν αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα κλήθηκε να αναμετρηθεί με 18 «αντιπάλους».

«Σε μία διαπραγμάτευση στην οποία ήταν 18 εναντίον ενός ήταν αναμενόμενο ότι οι 18 (Eurogroup) θα πετύχαιναν πολύ περισσότερα από τον έναν, δηλαδή την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα ενώ παραθέτει τα οφέλη για την κάθε πλευρά.
- Το Eurogroup αποφάσισε να διατηρήσει την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τη λεγόμενη τρόικα, ως επιτηρητές της επέκτασης της δανειακής σύμβασης. Η Ελλάδα εξασφάλισε το ότι κανείς δεν θα κάνει πλέον λόγο για «τρόικα».
- Το Eurogroup εξασφάλισε τη συγκατάθεση της Ελλάδας σχετικά με την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης. Η Ελλάδα πέτυχε τη συγκατάθεση του Eurogroup στο να μην το αποκαλεί πλέον «πρόγραμμα».
- Το Eurogroup έδωσε στην Ελλάδα διορία μέχρι τη Δευτέρα για να καταλήξει σε μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα που θα επιτρέψουν την επιτυχή αναθεώρηση της επέκτασης του προγράμματος. Η Ελλάδα θα μπορέσει να διαλέξει τα δικά της μέτρα λιτότητας. (Και τελικά ίσως καταφέρει να εξασφαλίσει ευελιξία σχετικά με τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος).
- Το Eurogroup αποφάσισε ότι οι πόροι, που μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμοι στο πρόγραμμα-μαξιλάρι του HFSF (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), θα πρέπει να διατηρηθούν στην κατοχή του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και να χρησιμοποιηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά την κρίση της ΕΚΤ. Η Ελλάδα θα είναι απλώς ένας παρατηρητής.
- Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο. Η Ελλάδα θα πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά πάνω σε ένα πακέτο μέτρων που οι θεσμοί θα πρέπει να εγκρίνουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.
Ολα αυτά μπορεί να ακούγονται σαν η Ελλάδα να κέρδισε πολύ λίγα από το Eurogroup και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αλήθεια. Ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην Ελλάδα και να πει πως έκανε ό,τι μπορούσε. Προς το παρόν, καταλήγει το δημοσίευμα αυτό μπορεί να είναι αρκετό για μια χώρα που νιώθει ότι «χτυπήθηκε» αρκετά από τους εταίρους της στο Eurogroup.




4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μνημόνιο πέθανε. Ζήτω το «Master Financial Assistance Facility Agreement»!

Ανώνυμος είπε...

Τελικά είμαστε λαός της υπερβολής και της βαβούρας. Τόση φασαρία για μια απλή μετονομασία, δεν άξιζε το κόπο.

Γ. Δ. είπε...

Μπορεί να έγιναν κάποιες παραχωρήσεις αλλά σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

Ανώνυμος είπε...

Η μόνη κόκκινη γραμμή που έμεινε είναι αυτή στο σακάκι του Βαρουφάκη