Ας μην έχει κανείς αμφιβολία. Αυτό θα γίνει». Ο κ. Παπαδόπουλος γνωστοποίησε ότι ο ίδιος θα συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει «το εγχείρημα και εκείνους που θα ηγηθούν, μέχρις να στεριώσει».
Ο κ. Παπαδόπουλος περιέγραψε χθες την «κοινωνική καταστροφή που συντελείται εδώ και τέσσερα χρόνια» ως προϊόν επιλογών δεκαετιών και κυρίως εκείνης που προηγήθηκε της κρίσης. Εκτίμησε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν κατόρθωσε να αντέξει «το ιστορικό βάρος ενός ριζικού αναπροσανατολισμού». Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι πέρα από τη γενική παθογένεια του καπιταλιστικού συστήματος, όπου αποδίδονται όλες οι οικονομικές κρίσεις, το ελληνικό πρόβλημα εξελίσσεται «μέσα στο σκηνικό ενός σαθρού κρατικού οικοδομήματος και μιας αποδιαρθρωμένης κοινωνίας».
Ο κ. Παπαδόπουλος περιέγραψε τη σημερινή εγχώρια κρίση ως απότοκο κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών διεργασιών οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις συστημικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και ο δυτικός κόσμος εν γένει. Ευθύνες γι’ αυτή την πραγματικότητα καταλογίζει στις ελίτ, τις οποίες χαρακτηρίζει «λούμπεν με λεφτά, με οικονομικό επαρχιωτισμό, που, όταν χάνεται η δάνεια ή ύποπτη ευημερία τους, δεν συμπεριφέρονται ως μέλη μιας υπεύθυνης ιθύνουσας τάξης, αλλά ως υπερασπιστές του ατομικού παραδείσου τους».
«Πολιτικό αδιέξοδο»
Ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε χθες μάλλον απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, εκτιμώντας ότι η χώρα θα εισέλθει σε «άγνωστης χρονικής διάρκειας περίοδο πολιτικού αδιεξόδου». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί «ανεξάρτητα από το αν οι εκλογές δώσουν αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή προκύψει συνεργασία ακόμα και των δύο μεγάλων κομμάτων». Και τούτο διότι, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, οι δύο βασικοί διεκδικητές της εξουσίας δεν αποτελούν ιδεολογικούς πόλους αλλά «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», «δύο εκδοχές του νεοελληνικού λαϊκισμού». Ο κ. Παπαδόπουλος περιγράφει τη Ν.Δ. ως «λαϊκίστικη εξουσιαστική Δεξιά» και ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «αριστερό ιδεοληπτικό λαϊκισμό».
Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μετά τις εκλογές, εν καιρώ, θα δημιουργηθεί ένας δεύτερος πολιτικός πόλος «απέναντι στο σημερινό λαϊκίστικο σύστημα». Υπογραμμίζει ότι το «μέγα χρέος» της προσπάθειας θα επωμιστούν οι νεότερες γενιές. Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε τη βεβαιότητά του ότι «η ελληνική κοινωνία θα συμπορευθεί, θα συμμετάσχει και θα συμπράξει σε έναν τέτοιο αγώνα, αρκεί να πεισθεί για τον σκοπό και τους στόχους», εκτιμώντας ότι υφίστανται αδρανείς ομάδες που μπορούν να στηρίξουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Και πρόσθεσε ότι στο συγκεκριμένο εγχείρημα πρέπει να συμβάλουν «και όσοι από τον παλαιό πολιτικό κόσμο κουβαλούν ακόμη φορτίο εμπιστοσύνης». Ωστόσο επισήμανε: «Μέχρις εκεί όμως. Το νέο προκύπτει βεβαίως από το παλιό, αλλά ελεύθερο και απαλλαγμένο από αυτό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου