Οι περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά αφορούν στις προστατευόμενες περιοχές «Στενά και Εκβολές Αχέροντα», «Στενά Καλαμά», «Δέλτα Καλαμά» και «Έλος Καλοδικίου», που καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 15.800 εκτάρια, (ανήκουν στους Νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας) και έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 λόγω της ιδιαίτερης βιολογικής και οικολογικής τους αξίας. Ο φορέας διαχείρισης σήμερα απασχολεί περί τους 15 εργαζόμενους και συμμετέχει σε αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούν να βοηθήσουν για ήπια τουριστική ανάπτυξη την περιοχή σε συνδυασμό με αντίστοιχα προγράμματα παρατήρησης της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής που εκπονούνται σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (πχ ΟΛΗγουμενίτσας κρουαζιέρα με στόχευση σε ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος όπως περιηγητές ή παρατηρητές πουλιών ή ερπετών). Επίσης ο ΦΔ ικανοποιεί τα κριτήρια (μαζί με την Πρέσπα) για να ενταχθεί σε προστατευόμενες περιοχές με βάση τη συνθήκη Ραμσάρ για προστασία σε Υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας. Υπάρχουν ακόμα γύρω από το Φορέα Διαχείρισης, σημαντικής έκτασης γειτονικές περιοχές που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και άρα μπορούν να περάσουν στην χωρική δικαιοδοσία του.
Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των ΦΔ και των συμβάσεων εργασίας τους, που λήγουν με τη λήξη του 2015 και του ΕΣΠΑ. Επίσης ανέφεραν πως οι Φορείς Διαχείρισης, που απειλούνται με συγχώνευση και κατάργηση όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αντιθέτως συμβάλλουν αποφασιστικά στην απορρόφηση πόρων από κοινοτικά κονδύλια. Οι εργαζόμενοι έχουν προτάσεις και για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση και φύλαξη των μεγάλων σε έκταση περιοχών ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης.
Σην περιοχή μας ο φορέας διαχείρισης έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο στα 8 περίπου χρόνια λειτουργίας του και βρήκε ικανοποιητική ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία, προσφέροντας σημαντικά στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών και στην προστασία των υγροβιότοπων. Η μη εύρυθμη λειτουργία του ΔΣ και η μέτρια συνεργασία με τους αντίστοιχους κρατικούς και αιρετούς συναρμόδιους φορείς είναι αδυναμίες που πρέπει σύντομα να αντιμετωπιστούν. Επίσης ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται δημιουργικά και προωθητικά χωρίς να αλληλοαναιρούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου