Tις διαχρονικές παθογένειες του τουριστικού προϊόντος όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, είχαν την ευκαιρία να παραθέσουν, αλλά και να συζητήσουν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του διασυνοριακού προγράμματος Net Routes, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στα Γιάννενα.
Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ζαγορίου και αντίστοιχα από την Αλβανία η Περιφέρεια Αργυροκάστρου είχε ως πρωταρχικό σκοπό να αναδείξει την κοινή διασυνοριακή περιοχή της Ηπείρου και του Αργυροκάστρου.
Η περιοχή αυτή ορίζεται από τους Δήμους Ζαγορίου, Κόνιτσας και Πωγωνίου από την ελληνική πλευρά και τις επαρχίες Πωγωνίου, Λουντζερίας και Πέτρανης από την αλβανική, μέσα από ένα δίκτυο θεματικών διαδρομών. Βασικός στόχος του προγράμματος και του έργου η κοινή διασυνοριακή περιοχή να αποτελέσει έναν κοινό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, όπου οι επισκέπτες θα γίνονται κοινωνοί της πλούσιας φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου.
Η κατηγορία ωστόσο και η οριοθέτηση του εναλλακτικού τουρισμού ήταν το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της εκδήλωσης παρουσίασης του προγράμματος, αφού κατά τη συζήτηση αποδείχθηκε, ότι η αντίληψη πως εναλλακτικός τουρισμός σημαίνει η διαμονή σε έναν παραδοσιακό ορεινό ξενώνα, όχι μόνο είναι παρωχημένη, αλλά και επίπλαστη.
Ενδιαφέρουσα ήταν η σχετική εισήγηση του Μιχάλη Τσουκιά, προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων που μέσα σε λίγα λεπτά περιέγραψε με σαφήνεια τους όρους και του μαζικού, αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού.
Η κατηγορία των υπαίθριων δραστηριοτήτων ανήκει στον τουρισμό αναψυχής και αυτό έχει ξεκαθαριστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια σε αντίθεση με την Ελλάδα που κάθε υπαίθρια δραστηριότητα θεωρείται ως εναλλακτικός τουρισμός.
«Είναι άλλο πράγμα ο μαζικός τουρισμός, που αναφέρεται στην καθημερινή επισκεψιμότητα 3.000 ανθρώπων στο φαράγγι της Σαμαριάς και άλλο ο εναλλακτικός τουρισμός που συνδυάζει υπαίθριες δραστηριότητες, αναψυχή, βόλτα στη φύση, περιήγηση και διαμονή σε διαφορετικούς από τους συνηθισμένους ξενώνες», σημείωσε ο κ. Τσουκιάς.
Ικανοποίηση για το έργο
Παρών στην εκδήλωση παρουσίασης ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλειος Σπύρου που τόνισε πως ο θεματικός εναλλακτικός τουρισμός ταιριάζει απόλυτα στην περιοχή των Ιωαννίνων, σημείωσε όμως πως απαιτείται συνεργασία για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση και του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σύσταση του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου, που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο μεταβατικό στάδιο, αφού θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, τόσο για την οργάνωση και λειτουργία του όσο και για την οικονομική του στήριξη.
Την αναγκαιότητα να δοθεί συνέχεια σε αυτό το έργο, μέσα και από νέα προγράμματα και δράσεις επισήμανε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ζαγορίου, πρώην δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Ζαμίρα Ράμι, περιφερειάρχης Αργυροκάστρου, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του έργου από τον Αριστοτέλη Σταγκίκα από την Ήπειρος Α.Ε.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου