Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους νέους «να σπάσουν την αδράνεια του συστήματος».
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής: «Ολόκληρη η περιοχή μας έχει αποσταθεροποιηθεί. Κάποιες στιγμές πολλοί φοβούνται - όλοι φοβόμαστε - ότι είναι έτοιμη να αναφλεγεί. Για διαφορετικούς λόγους, σε διαφορετικά σημεία της, έχουμε αληθινούς πολιτικούς σεισμούς να αποσταθεροποιούν κοινωνικές ισορροπίες ακόμα και πολιτεύματα», είπε.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αξίες Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, ευκαιρίες και ίση πρόσβαση όλων σε αυτές τις ευκαιρίες, ως προϋποθέσεις για να υπάρξει δημιουργικότητα και ανάπτυξη.
Συνέχισε δε λέγοντας: «Αλλά αυτή είναι μόνον η μισή αλήθεια. Γιατί ακόμα κι αν τα εξασφαλίσει κανείς όλα αυτά, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει αυτόματα ανάπτυξη. Χρειάζεται και η πρωτοβουλία και η θέληση και το όραμα των ανθρώπων, να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους, να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα οι λαοί της Μεσογείου: να αναζητήσουν νέους τρόπους, νέους δρόμους, νέα σύνορα».
Απευθυνόμενος προς τους νέους, που αποτελούσαν το κοινό της εκδήλωσης είπε: «Κάποιοι προσπαθούν να σας πείσουν πως ό,τι κι αν κάνετε εσείς, τα πάντα εξαρτώνται από κάτι άλλο, από κάποιους άλλους, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε. Κάποιοι προσπαθούν να σας πείσουν ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, αν δεν γκρεμιστούν τα πάντα. Κι αν δεν βυθιστούμε όλοι σε ένα καταστροφικό χάος. Μην τους πιστεύετε. Γιατί κι εκείνοι δεν σας εμπιστεύονται.
» Δεν εμπιστεύονται τη δύναμη που κρύβετε μέσα σας, τη δυναμική που μπορεί να απελευθερώσει η δημιουργικότητα και η επικοινωνία σας. Δεν πιστεύουν στην ανταγωνιστικότητα, δεν πιστεύουν στην επιχειρηματικότητα, δεν πιστεύουν στην καινοτομία, δεν πιστεύουν σε τίποτε απ’ αυτά που μπορεί να κάνετε εσείς - ο καθένας από σας μόνος του και, πολύ περισσότερο, όλοι μαζί- για να αλλάξετε τη μοίρα των χωρών σας. Δεν πιστεύουν σε σας. Είναι κήρυκες της καταστροφής, φανατικών ακραίων ιδεολογιών που παντού χρεοκόπησαν, αφού προηγουμένως οδήγησαν κοινωνίες ολόκληρες σε ερείπια».
Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους νέους «να σπάσουν την αδράνεια του συστήματος» και χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα από την πρωθυπουργική του εμπειρία:
«Κάποτε πήγα σε ένα υπουργείο και κάλεσα σύσκεψη: τους είπα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ριζοσπαστικό για να ξεμπλοκάρουν τα πράγματα. Συμφώνησαν όλοι ότι πράγματι έπρεπε να γίνει αυτό. Κι ύστερα...Υστερα ένας - ένας άρχισαν να μου εξηγούν γιατί δεν μπορούσε να γίνει! Μετά από λίγο τους σταμάτησα: Μην μου λέτε γιατί δεν θα γίνει. Πέστε μου πώς θα γίνει. Κι ύστερα, ένας-ένας άρχισαν να καταθέτουν τις ιδέες τους για το πώς μπορούσε να γίνει αυτό, που όλοι είχαν συμφωνήσει ότι έπρεπε να γίνει κι όλοι ήταν απρόθυμοι να τολμήσουν.
» Ξέρετε, αυτό λέγεται αδράνεια. Τα πολιτικά συστήματα ρέπουν προς την αδράνεια. Εκείνο που σας λέω είναι "σπάστε την αδράνειά τους". Οταν μιλάτε με πολιτικούς, θα ακούσετε να σας λένε ότι βεβαίως πρέπει να γίνει εκείνο ή το άλλο κι ύστερα να σας εξηγούν, με πολλά λόγια και με σύνθετα επιχειρήματα, γιατί δεν μπορεί να γίνει. Ζητήστε τους κι εσείς, να σας πουν όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά πώς μπορεί να γίνει. Σπάστε την αδράνεια που βρίσκεται γύρω σας. Βγείτε από την αδράνεια που υπάρχει γύρω σας. Μην ρωτάτε τι κάνουν οι άλλοι για σας. Εξηγήστε, στον εαυτό σας πριν απ’ όλα, τι μπορείτε να κάνετε εσείς. Για τον εαυτό σας και για τον τόπο σας» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου